Retro Challenge 2.0 – Megindult a fejlesztés

Ez történt az előző héten.

Az első 2006 előtti bevetést követően nem kellett sokat várnom a Retro Challenge folytatására, hiszen az előző héten három versenyen is indulhattam, ami elsősorban a tapasztalatszerzés szempontjából jelentett sokat. Nézzük is, hogyan változott a pakli ezekben a napokban!

Az első Profi Liga verseny után beesett az első nyereményritka, ami önmagában nem sokat ér (egy Ködteknős volt az egyébként), ezért igyekeztem “betörni” inkább gyak-nemgyak lapokra, hogy ezáltal növeljem az új lapok arányát a deckben. A börtönös alap maradt, hiszen maga a szabálylap jól működött, és a régi lapokat is ez bírja el talán a leginkább, néhány téren azonban mindenképpen változtatni kellett. Két fő irány volt:

  • A deck átlagköltségének lecsökkentése
  • Az ÉP-áldozást követelő lapok számának redukálása

Ezen szempontok alapján, illetve a frissen beszerzett lapoknak hála az alábbi változtatásokat eszközöltem.

3 Zu’lit kísérlete (régi) —> 3 Furkósbot – Itt egyértelműen funkción belül történt a változtatás. A troll szinte minden szempontból jobb az öreg klasszikusnál: Járj! ellen ugyan drágább, viszont lénybe van építve, emiatt counterelni is nehezebb, ráadásul még ÉP-t sem kell neki áldozni – ráadásul akár az UR-bűbájokat is elkaphatja.

3 Trükkmester —> 3 Megkövült kémbogár – A Trükkmester ugyan két lapot is dobatni tud, a kémbogár viszont sokkal olcsóbb, egy lépésből csinálja, ráadásul a visszakeverés sokszor jobb a dobatásnál, pláne általunk választva. Összességében sokkal rugalmasabb lap és a két fő szempontba is jól beleillik a csere.

3 Irtóztató nekromanta (régi) —> 3 Gorhud – A repülő lénybe épített permanens leszedés, mint funkció önmagában még a 4 manás ár mellett sem volt vészes a nekromanta esetébe, a kötelező folyamatos ÉP-áldozás ugyanis túl nagy hátránynak bizonyult. A Gorhud ugyan két lépésben és nem is automatikus képességként szedi le a lapot, összességében azonban minden értelemben jóval olcsóbb mulatság.

3 Raska (régi) —> 3 Ében Thargodan – A Raska az egyik legdrágább lap volt a deckben, egyértelmű volt, hogy az elsők között kell kicserélni. És bár az Ében Thargodan nem dobat, a célpontválasztás lehetősége és a sokkal korábbi kirakhatóság mindezért bőségesen kárpótol.

3 Xenó élősködő (régi) —> 3 Ollókezű Derwad – Hasonló csere, mint az előző : egy drága dobató + leszedő lap helyére került be egy csak leszedő, de erre a funkcióra sokkal jobb és olcsóbb lény.

3 Uwalla —> 3 Koncentrált bűzsugár – A lapok nyers erejét tekintve talán a legnagyobb upgrade. Hiába az Uwalla viszonylagos elpusztíthatatlansága, manapság ez már olyan lassan tud csak érvényesülni, hogy a legtöbb matchupban ez nem oszt, nem szoroz. A bűzsugár ellenben egy olcsó azonnali leszedés, ami eddig még nem volt a pakliban – ráadásul még hagy is maga után némi kellemetlenséget.

1 Deego (régi) —> 1 Füstös késdobáló – Ezen nagyon nem kell mit magyarázni: teljesen egyértelmű volt, hogy kelleni fog egy késdobáló a pakliba, az az egy szem Deego pedig eddig sem szorzott/osztott eddig, hiszen önmagában semmit nem csinál.

A módosított pakli

szabálylap: Zarknod börtönében

3 A tiltott könyv
3 Koncentrált bűzsugár
3 Ében Thargodan
3 A reménytelenség bajnoka
3 Áldozat az ősi isteneknek (régi)
1 Csáp-istenség
1 Xenomorf királynő (régi)
1 Ősi praktika (régi)
3 Tükördémon
3 Diána kívánsága
3 Méonech fürkész
3 Furkósbot
3 Megkövült kémbogár
3 Gorhud
3 Ollókezű Derwad
3 Ősi halálmágia
3 Nekromantanonc (régi)
3 Majd legközelebb
1 Füstös késdobáló
1 Sötét Föld

50 lap

A fenti változtatások meg is hozták az első apróbb sikereket, mert bár a mezőny végéről továbbra sem sikerült elszabadulni, maga a pakli már jóval versenyképesebb lett és sikerült is összeszedni néhány győzelmet önerőből.

  • január 9. (Excelsior), Pörgős verseny – 2 győzelem, 5 vereség
  • január 11. (Profi Liga), Pörgős verseny – 1 győzelem 3 vereség
  • január 12. (Dungeon), Hagyományos verseny – 1 győzelem, 4 vereség

Az új lapokkal összességében nagyon elégedett voltam: nyilván nem hozzák az újabb ritka lapok szintjét, ugyanakkor mindegyik képes volt megfelelni az előzetes elvárásaimnak. Az alacsonyabb átlagköltséggel és a kevesebb ÉP-áldozással sokkal hatékonyabban működött a pakli, jóval kevesebb volt az olyan meccs, ahol úgy éreztem, hogy teljesen esélytelen vagyok. Konkrét meccsbeszámolókat direkt nem írok, mert egyelőre még túlságosan sok a kényszermegoldás ahhoz, hogy ezek igazán komoly tanulsággal szolgáljanak. A havi cél továbbra is az, hogy az apró nyereményekből szép lassan le tudjam cserélni a pakliban szereplő régebbi lapokat (elsősorban ezeket: A reménytelenség bajnoka, Áldozat az ősi isteneknek, Xenomorf királynő, Ősi praktika, Csáp-istenség, Diána kívánsága, Ősi halálmágia, Nekromantanonc, Majd legközelebb) újabb gyak-nemgyakokra, még inkább csökkentve a hátrányt, az igazi optimalizálás csak ezt követően tud elkezdődni. Közben viszont már agyalok a folytatáson, amiből hamarosan némi ízelítőt is látni fogtok reményeim szerint. 🙂

Érdekességként íme a Dungeon hagyományos versenyére épített side-om:

3 Varázslatlopás
3 Bűbájmásolás
3 Xenomorf királynő (régi)
3 Vlagyimir ítélete
3 Lélekszivacs
3 Zu’lit kísérlete (régi)
3 Leanthil trükkje
3 Szibarita váz
5 Bufa kódexe
1 Sötét Föld

Ami magát a paklit illeti, két komoly hiányosságot vettem észre a meccsek alatt, amiket a Challenge elején még nehéz lesz megoldani, hiszen a gyak-nemgyak lapkészlet elég limitált ilyen téren: nevezetesen az életkioltó leszedésekről és a semmizésről van szó. Megoldás persze erre is lesz, még ha nem is a legjobbak, ugyanakkor egy ilyen jellegű börtönös paklinál sokkal fontosabb az, hogy a szükséges funkciók meglegyenek, mint a lapok nyers ereje – azt valamelyest lehet kompenzálni azzal, ha a mi paklink jobban tud igazodni ehhez a jelentősen megváltozott környezethez.

A hét “MVP-je”: Koncentrált bűzsugár

Szeretnék néhány sort írni erről a lapról külön is, egyértelműen ennek köszönhetem ugyanis a legtöbbet eddig. Korábban is szerettem már ezt a spellt, még hagyományoson is előfordult, hogy játszottam vele bizonyos paklikban, itt meg aztán pláne ki tudott tűnni a többiek közül. Hiába trade-el csak “1-az-1-ben” lapot, a legtöbb ellenfélnek borzasztóan kényelmetlen volt az, hogy utána még foglalkozni kell a kártevőkkel, hiszen azok mind őrposzttorlaszként, mind potenciális nyerésként zavaróak, az idő ráadásul általában nekem dolgozik, így nem rossz, ha erre további erőforrásokat kell pazarolni. A legjobb természetesen a Tiltott könyvvel volt, több olyan meccset is játszottam, ahol 2-3 darabot is elő tudtam keresni, ezeket szinte mind meg is tudtam nyerni. Valamelyest tehát még alapozni is lehetett rá.

…na de ennyit mára, hiszen még sok dolgom van. Hamarosan jelentkezem az újabb élményekkel és változtatásokkal, és természetesen köszönöm mindenkinek, aki eddig cserével vagy szép szavakkal segítette az előrehaladásomat!

Csető Zsolt

4 thoughts on “Retro Challenge 2.0 – Megindult a fejlesztés

  1. Sajnálom, hogy pont engem kellett kapnod a végén. Nyilván szar volt a matchup, és én sem élveztem, de ez van. Sok sikert a továbbiakban!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.