Versenybeszámoló – Dungeon, Hagyományos verseny

Szatmári Bálint nyerte az év első versenyét pegazusokkal.

Január 12-én rendezték 2019 első budapesti hagyományos versenyét a Dungeonben, melyre ezúttal 23 játékos látogatott el. Itt is folytatódott az elmúlt időszakban megfigyelt tendencia: többségben voltak a követők, különösen az epikus verziók, nagyon népszerű volt tehát az ötlapos kezdés (összesen 9-et választották ez utóbbit). Íme a meta:

Szabálylap (9)

 • 2 Zarknod börtönében
 • 2 Sokszínűség
 • 2 Semleges csatamező
 • 1 Villámháború
 • 1 Lépéselőny
 • 1 Zarknod bilincse

Követő (11)

 • 2 Legendás pegazus (epikus)
 • 2 Sárkány úrnő (epikus)
 • 1 Elsődleges elementál
 • 1 Phukhi
 • 1 Legfőbb káoszmester
 • 1 Motyogó kultivátor
 • 1 Magirox
 • 1 Alpha Centaurus
 • 1 Kreátor követői (A hét törzs főnöke + Főparancsnok)

Egyéb (2)

 • 1 Lassan járj! + Kragoru familiárisa
 • 1 Hálócsapda + Antimágikus rakshallion

Az ötfordulós versenyt végül Szatmári Bálint nyerte veretlenül, megszerezve az új pegazus követő első győzelmét. A dobogóra két másik követős deck állhatott még fel Dönczi Krisztián (Legfőbb káoszmester) és Várnai Péter (Alpha Centaurus) révén.

1. (15) Szatmári Bálint (paklilista) – Legendás pegazus (epikus)
2. (12) Dönczi Krisztián (paklilista) – Legfőbb káoszmester
3. (12) Várnai Péter (paklilista) – Alpha Centaurus
4. (10) Meszlényi Márk (paklilista) – Semleges csatamező
5. (10) Gergely Ferenc (paklilista) – Lépéselőny
6. (9) Farkas Tamás (paklilista) – Magirox
7. (9) Balog Dávid
8. (9) Jancsár Zoltán (paklilista) – Sokszínűség
9. (9) Ócsai László (paklilista) – Zarknod bilincse

Gratulálunk a helyezetteknek!

Csető Zsolt

35 thoughts on “Versenybeszámoló – Dungeon, Hagyományos verseny

 1. Grat Szata!

  Amennyire eddig lattam, az epikus paklikbol nagyon sokfele szerepelt mar jol, ami igen klassz – viszont a hasznalt ‘koncepciozus’ lapok 6 darab (Kaoszmester) es 17 db (Legendas) kozott szornak, a legjellemzobb a 9-12 db – ami meg nem klassz (nekem legalabbis).

  Tud valaki meg esetleg olyan epikus paklit, amiben 12-13-nal tobb ‘koncepcioba illo’ lap van, es elert eredmenyt (komolyabb, nem tul specialis versenyen) ?

 2. A drakiba a villám és a tor megérkezésével valszeg már 15-öt raknék, de a xenó is fix 15 (esetleg 18). Meg a blokkoló bőven 20+

 3. @Balage
  Nincsenek ilyen adataim, de nagyon meglepődnék ha létezne ilyen.
  Az epikusokat ebben a formában eredményesen,így lehet használni,
  Ezek a deckek csak az 5 lap kontrolok újabb válfajai amik sajnos nem színesítik a metát még ha a cél az is volt. Nekem a legnagyobb szívfájdalmam, hogy az a törekvés látszik, hogy ezek mellett teljesen elengedtük a főparancsnokokat és az egyéb követőket/szablapokat pedig azok esetleg valóban betudnak hozni egy új mechanizmust a játékba,de sajnos ez az epikus vonal ebből a szempontból zsákutcának látszik egyenlőre.

 4. Azért mégis színesebb a meta, még ha ez csak a deckek harmadát/negyedét jelenti különbségben (de amúgy ez sem igaz, mert más színeket használ az ember egy drakinál, mint egy blokkolónál+a kozmikus még nemzetin befért szati deckjébe a provokátor miatt, tehát néha 1-2 lapot is hozzáad).

 5. @Jufe
  Szerintem azért valamennyit színesítenek a metán, messze nem az a helyzet, mint az elmúlt 1-2 évben hogy a kontrollok nagy része szinte fixen Életenergia, és abból is általában az aktuális divatos séma(Manafonalas/Időlassítós). Az ÉP-ért lőhető követőkkel meg tudjuk mi a gond: ha kezdesz és tudod viszonylag biztonságosan lőni, szinte biztos hogy megvered őket, ha meg ők kezdenek, és meg tudnak indulni akkor szinte fixen nem lesz lehetőséged betörni, és az inkorrekt követő lehozza a meccset(lásd íjászok, krag például).

 6. @S.R.
  Lehet sarkítani a dolgot,de meglepődnék ha az lett volna a cél ezen epikusokkal, hogy újabb 5 lap kontrolok kerüljenek a metába amely deckek 3/4 megegyezik az említett életenergiákkal(persze színhasználat miatt itt ott színeket cserélni kell,így ez a számadat torzul de a lapok funkciói amik cserélődnek nem hiszem).
  A tempó követőket én se preferálom mint helyes irányvonal és nem is őket sajnálom első sorban a hordaparikat vagy szablapokat inkább.

 7. Jufe: tokeletes alapot adnak. Az etnikumok nagy resze meg el van maradva, de ez egy eleg stabil talaj, amire lehet epitkezni. Ha sikerul ugy fejleszteni oket, akkor a mostani 12-15 lap folyton bovulhet majd sajat deckes spoilerekkel (drakolder villam). Pegazusbol sajna a kezdeti 16-18 darabrol muszáj volt szukiteni, azt fontos meglatni, hogy egy epikus se nem hatraltatja az ellenfelet, se nem biztosit brutal tempot, tehat ésszerűtlen lenne telepakolni 2-3 manas etnikum lapokkal. Az is ferdites h ettol nem szinesebb a meta. Sztem sokkal jobb, mint a 10 kvazi ugyanolyan eletenergia

 8. Sajnos a drakiban (javitsatok, ha tevedek, de) nem ez tortent a Drakolder villam behozasaval (pedig ez volt a celom a lappal). A drakolder lapszam nem valtozott (a top pakliban), csak cserelodott. Ez persze nem lehet ok arra, hogy ne adjunk ki jo ‘epikus-kompatibilis koncepcio lapokat’, de az alapproblema az szerintem, hogy pakliosszerakaskor a legjobb spoilerekkel versenyeznek ezek. A koveto nem erosit rajtuk nagyon sokat (nem is teheti, hiszen barmifele hatrany nelkuli koveto), tehat sajat maganak kell majdnem tokeletesen olyan erosnek lennie, mint a legeslegnagyobb spoilereknek. A 0 v. 1 manas lapoknal a koveto olcsobbitasa sem jatszik (altalaban), tehat ezek a lapok az univerzalis tokeletesen megegyezo ereju kell hogy legyenek.
  Maximum a kotelek kepesseggel lehet meg jatszani, hogy ne tokeletes spoiler-klonnak kelljen lennie.

 9. A hordaparancsnokok es szabalylapok tamogatasaval abszolut egyetertek, es vannak (es lesznek) is ilyen torekvesek a tesztlistan. A ‘mikent’ az sokszor nem egyszeru, de dolgozunk rajta.

 10. @Szati
  Arra utaltam, hogy a célját nem hiszem, hogy eléri.
  Nyilván jobb ha kicserélünk 9-12 lapot egy életenergiához képest,de igazából nem fog új mechanizmus új élmény faktor a játékba kerülni attól, hogy az adott leszedésnek attól lesz jogosultsága mert letudtam olcsóbbítani a követőmmel ugyanannyira mint egy spoiler leszedés és még ezen felül gyógyít is kettőt.
  Alapvetően még az epikusokkal sincs komoly problémám hisz valóban jobb mint ha ugyanolyan életenergiák versengenének.A problémám első sorban az, hogy a tényleges játék formáló mechanizmusok(szabálylap,főparancsnok) kárára tesszük mindezt és félek, hogy ez mellett még el is hitetjük magunkkal, hogy most aztán ezzel az epikus dologgal mennyire új dolgot sikerült behoznunk a játékba.

  @Balage
  A kötelékek hangsúlyosabb jelenlétét nagyon támogatnám.Szerintem az egy nagyszerű irány volt mikor bejött csak sajnos az is kicsit elsikkadt.

 11. Valamint elnézést,de a legfontosabb elmaradt.
  Gratulálok Szatinak és mindenki másnak aki elégedett a helyezésével.

 12. A legtöbb epikus követő mellé teljesen szükségtelen és indokolatlan 3-4 szettnél több kedvelt lapot használni. Ebből a tényből és az 5 lapos kezdőkézből szükségszerűen adódik a “kedvelt lapos” kontrollok előnyben részesítése.
  Ha innen nézzük, akkor (néhány kivételtől eltekintve) az epikusok megalkotása egy gyönyörűen kivitelezett, mesteri cselekkel tarkított, tökéletes kapura töréssel belőtt öngól volt.
  Az “epikus kontrollok” térnyerésével egy dolgot biztosan elértünk, mégpedig a törhető követők jelentős háttérbe szorulását.
  Ahogy egyre szélesebb körben, egyre többen éreznek majd rá az ötlapos kezdőkéz előnyeire, ez a térnyerés úgy lesz egyre általánosabb, és meghatározóbb.
  Ahhoz, hogy az epikus követők mellé 3-4 szettnél több kedvelt lapot használjak, az kell, hogy annak a középjátékban, és a végjátékban is legyen értelme. Ehhez az epikusnak kell tudnia mást is, mint az uniformizált olcsóbbítás.
  Ha pedig tud valami mást, akkor ott vagyunk, ahol voltunk: kaptunk egy “broken” tempó/lapelőny követőt (amiknek épp a kigyomlálása volt a cél).
  A magam részéről igyekszem bebizonyítani mindezek ellenkezőjét, de nincs könnyű dolgom, és bevallom, eléggé szkeptikus vagyok.

 13. Ezt kaptam Acs Domitol mailben, mint biztato jeleket:
  1. Mézes Zsolt kecskeméten blokkolóval: https://hkkblog.wordpress.com/2019/01/08/versenybeszamolo-kecskemet-december/
  2. Balogh Dávid exben xenókkal (nincs lista, de tudom, hogy 15+ xenóval nyomta): https://hkkblog.wordpress.com/2018/12/02/versenybeszamolo-excelsior-november-2/

  es azert a Gergo D-s 1. helye 17 legendas (mashol nem igazan hasznalt) lennyel is ad remenyt, hogy ha valoban jo lapokat adunk ki az epikusok melle, talan csak fogjak hasznalni oket.
  Mondjuka legendas epikus kicsit erosebb, mint egy sima olcsobbito, mert a legendas kepessegek hasznalata nem kis tapot ad a lapoknak.

 14. Nem gondolnám, hogy a szabálylapos lapok HELYETT lennének az epikusba érkező lapok, hanem a teljesen koncepciótlan, soha nem játszott fajok helyére érkeztek azok a fajok, amiknek van/lesz/lehet epikus követője—>ezzel a bontható lapok értéke is nőtt (kevesebb a gitt szerintem).

  A hordaparancsnokokat is fognak támogatást kapni (már amelyiknek kell/lehet).

 15. Na meg is van a téli nagykieg témája, hadvezérek kora. Ha színes metát akartok akkor rá kell menni a hordaparancsnokokra ennyi. A végzeturasok jóval megelőzték a korukat de rendkívűl jó mechanikákat hozták be. Kapjon minden klasszikus koncepció egyet, horda, kombó, tempó, köd(ezt a kedvemért) stb. A többi meg tök elmebeteg egyedi képességét pl arachos. Így megvalósúlhat a színes meta szándékotok, de bármerre is fejlesztitek a játékot mindíg lesz domináns pakli.

 16. Balage: ezt a magiroxot kár volt megemlítened mert a kövi 10 kommentben rád ömlik a szar 😀

 17. Most nem azért, de a Felzárkózás + Mardakor ajándékozó most rántott be vagy 20 életképes összeállítást a metába (Fókusz, Magirox, Archaix, Nikolausz, X féle kreátor követői). Mind működhetnek 5 lapok ellen, ezek ellen pedig pl a Bilincs/börtön, szval nem érzem, hogy olyan iszonyatosan rászorulna a meta további szélesítésre.

 18. JuFe és S.R. vitájában S.R.-nek adok igazat. Ha el akarsz érni egy célt, minden esetben át kell gondolni azt hogyan is akarod megtenni. Az már rég rossz ha a játékot, egyetlen narancs lap nyeri, és kvázi lényegtelen, hogy mi van a paklidban. Ha azt akarjuk, hogy valaki egy olyan paklival játsszon, amiben van egy rakás varkaudar, akkor az nem jó megoldás, hogyha kint van a narancs lap, akkor az 1/1-es varkaudarból is instant win kártya lesz. Maguknak az etnikum lapoknak kell jóknak lenniük, jól együtt működniük, hogy érdemes legyen minél többel játszani, és a többi etnikum lapoddal, meg a narancs laptól kapott pici segítségtől versenyképesek legyenek egy általános spoilerrel. Ha egy epikus követő mellé nem játszik valaki 20 neki megfelelő lappal, akkor nem az epikus lappal van baj, hanem ahogy Szata is írta, a lapok még nem értek össze, idővel lesz több specializált lap is, amit érdemes használni hozzá. Ha a matematika nyelvén akarjuk leírni:
  Tegyük fel, hogy minden laphoz tudunk egy pontszámot rendelni, hogy mennyire erős, 1-10 között. Az univerzális spoiler lapok 9-10 pontosak. Alapban mindenki, akinek van sütnivalója, a teljes paklit 9-10 pontos lapokból fogja felépíteni.
  Ha van egy etnikum, aminek a lapjai 2-5 pontosak, és van egy követő, amelyik mindegyik erősségét 6-tal megnöveli, akkor az nem jó megoldás, hiszen ha nincs követő, a pakli ugyanúgy elvérzik.
  Ha a követő csak +2-t ad az erősséghez, de a lapok nem 2-5, hanem 6-7 pontosak, és ha elég sokkal játszom, egymást is erősítik, további 1-2-vel növelve a lapok erősségét, akkor ez már versenyképes koncepció lesz. Ha kevés ilyen lappal játszom, akkor a lapjaim 8-9-esek lesznek a követővel együtt, még mindig picit kevés. De ha sokkal, akkor már 9-11-esek. Tehát nem az a megoldás, hogy erős követőt csinálunk, és azt sem lehet, hogy a lapok önmagukban pont olyan erősek, mint a spoilerek, hanem az szükséges, hogy együtt erősebbek legyenek, mint egyedül.
  Erre szolgál a kötelék, vagy az, hogy a többi, saját etnikumába tartozó lapot ruházza fel extra képességgel. Persze nagyon nehéz egy-egy lapot ilyen számértékeknek megfeleltetni, de meg lehet oldani azért.

 19. Jókat mosolygok itt a hozzászólásokon. Az nem lenne megoldás, hogy jön egy olyan “szabály” az epikusokhoz, hogyaszongya “…és a paklid 50%-ának az adott etnikumhoz kell tartoznia…” Egy próbát nem ér meg? Lenne egy kis tesztidőszak, aztán majd kiderül…

 20. Annyiban egyetertunk Zsolt atyaval, hogy ez a harmadik osveny amellett a ketto mellett, amit Miklos emlitett. Tehat az erosebb lapok kiadasa vs. uj narancs lapok kiadasa mellett az epikusokra vonatkozo szabaly korrekcioja lehetoseget adhat a finomhangolasra, es a kiadoi szandek / jatekosok elvarasainak megvalositasara, termeszetesen a jatek erdekeinek mindenkori szem elott tartasaval. Ezen erdemes gondolkodni, mielott uj gepet epitunk, vagy elkezdjuk szetszedni es atalakitani a regit, mert ez egy olyan “allitocsavar” a mostani szerkezeten, amit nem hasznalunk. (Az 50% kedvelt lap hasznalata talan tulzas, de valamilyen enyhebb pakliepitesi feltetel siman beepitheto az epikus-szabalyba.)

 21. Szerintem és “talán” túlzás. Úgy érzem. Nyilván tesztelni kéne, hogy így mi megy, és mi marad.

 22. D.K. :Meglepődtem, hogy pont te kérdezed miért sok a 25 koncepciólap. Éppen az általad oly’ sokat forgatott Káoszmester lenne az ami a leginkább megsínylené. Képzeld csak el, ha 25 lila-közelékes lappal kellene teleraknod. (Emlékeztetőül, legutóbb 6 db ilyen lapot használtál benne.) Tehát be kellene raknod további 19 kvázi nem kívánt lapot, amitől csak gyengül a deck, de beteszed mert muszály, aztán jönnek majd veled szemben az életenergiák amik a te eredeti paklidat használják megkötések nélkül….

 23. @Hólar: A Káoszmester kedvelt lapja a lila (vagy választott színű) lény, nem a kötelékes lap. Abból azért 6-nál több van abban a deckben. Mondjuk még így is általában 12 szokott lenni ez a szám, ami a 25-nek valóban fele se…

 24. Tetszik az esetleg db szám korlát de a 25öt én sokallom 18 körül lőném be a dolgot,de persze tesztelni kellene illetve bizonyos etnikumoknak min +2-3szetnyi lapot feltenni a tesztlistára(ami lehetőleg ne semlegesítsen első sorban hanem a koncepciót erősítse,kötelék rulez).Ettől persze még a hordaparikat+szablapokat ugyanúgy nem szabadna hanyagolni mert mint mondottam azokban van igazi meta színesítési potenciál.

 25. Inkább csak kéne hagyni időt az epikusoknak. Eddig egyáltalán nem a good stuff vonalon mozogtak (pl sárkányok), vagy sehol nem voltak (drakik), bő 1 éve vannak epikusok, idő, míg szépen lassan mind kap olyan támogatást, hogy 15+ lap legyen benne (szerintem ha 18 összejön, az már egészséges arány).

 26. @Hólar
  Attól még mert valaki a jelenlegi szabályok szerint optimálisan rakja össze a pakliját tisztában lehet azzal, hogy ha valamerre elmozdítanánk a szabályokat az a játék javát szolgálná.

 27. @Juhász Ferenc
  Pontosan arra céloztam, hogy nem szolgálná a játék javát, hiszen jelentősen korlátozná és ezzel együtt gyengítené az epikus paklikat, ugyanakkor az Életenergia változatlan formában, erősségben, korlátozás nélkül tombolhatna, szóval ugyanott lennék kb., mint az epikusok előtt.

  Nézd meg ezt a versenyt például:

  https://hkkblog.wordpress.com/2018/11/11/versenybeszamolo-dungeon-hagyomanyos-verseny-8/

  Alig van néhány lap különbség a káoszmester és az életenergia között. Ki játszana káoszmesterrel, ha nagyjából ugyanazt a paklit korlátozás nélkül, tehát sokkal erősebbre össze tudja rakni életenergiával is?

 28. @Szkupien Zoltán
  Igen tudom mi a kedvelt lapja a követőnek, ám igyekeztem azokra a lapokra koncentrálni amiket a követő valóban támogat és nem arra a plussz néhány Ép-re, szóval a dolog változatlanul elkeserítő, ám ha ezt a korrektség kedvéért feltornázzuk 12-re – ahogyan írtad is – a 25-től még mindig messze vagyunk.

 29. Az epikusok első tesztelésnél volt Balázsnak ilyen javaslata, hogy a pakliban legalább X epikusnak kell lenni, de ezt elvetettük, mert ehhez az egész paklit meg kell mutatni az ellenfélnek a játék előtt. A meccs után ellenőrzés sem lett volna erre alternatíva, mert egyrészt kiside-olhatta őket közben, másrészt mindenképpen macera ezt állandóan ellenőrizgetni. A 4 színt lehet menet közben is, ezt sajnos nem.

  Amikor az epikusok megjelentek, sajnos csak akkor jutott eszembe a megoldás: a játék elején felcsapsz 10 lapot a paklid tetejéről, ha van közte 3 (4?) etnikum lap, akkor 24 ÉP-ről kezdesz, és ha kikapcsolják a követőt, akkor sem húzol kevesebbet. Ha nincs annyi, akkor a követő képessége továbbra is működik, de 20 (18?) ÉP-ről kezdesz csak (ill. ha kikapcsolták, 4 lappal kezdesz). Én nagyon sokat játszottam epikusokkal, sokszor 20+ etnikum lappal, ki is próbáltam ezt a változatot, és a feltételt szinte mindig tudtam teljesíteni, de azért volt benne némi lutrifaktor. Nekem azért is tetszett a dolog, mert a mostani alternatívát, a 18 ÉP-ről indulást és jelzőket meg a 2-es max ép növekedést kicsit túlkomplikált játékmechanizmusnak éreztem. De akkor már az epikusok ki voltak adva, a többiek nem lelkesedtek az ötletért, ezért elsikkadt.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.