Retro Challenge 2.0 – Januári összegzés

Debütált egy új pakli és megjöttek az első jobb eredmények is – visszatekintés az első hónapra.

Lassan egy hónapja már annak, hogy nagy fába vágtam a fejszémet és belekezdtem egy újabb kihívásba, éppen ezért itt az ideje, hogy összegezzem egy kicsit mindazt, ami januárban történt, illetve értékeljem, hol tartok jelenleg. Volt esemény bőven, úgyhogy vágjunk is bele – nem feltétlenül időrendben.

Zarknod börtöne kipucolva

Ahogyan az a korábbi részekből már kiderült, első paklim egy börtönös good stuff lett, a hónap során csurranó apró nyereményekből pedig ezt igyekeztem elsősorban erősíteni. Ritka / Zénes lapok helyett a gyak-nemgyakokra fókuszáltam, hogy a lehető leghamarabb lecserélhessem a régi lapokat a paklimban, hiszen ez sokkal többet számít annál, mint hogy esetlegesen van egy-egy igazán erős kártya a deckben.

Mostanra kijelenthetem: sikerült eljutni odáig, hogy csak azok a 2006 előtti lapok szerepelnek a pakliban, amik szerintem mai szemmel is korrektnek mondhatóak. Ez jó dolog, hiszen így már jobban lehet fókuszálni az igazi fejlesztgetésre és a metához való igazodásra. A kezdetben választott Chara-din, Elenios, Fairlight, Leah színeket megtartottam – nyilván valamennyire tudatos is volt, hogy ezekkel indultam. Így néz ki most a pakli:

szabálylap: Zarknod börtönében

3 Koncentrált bűzsugár
3 Ében Thargodan
3 Xenó életkioltó
1 Szárnyaló halál
1 A tiltott könyv

3 Ragaszkodó szirén
3 Wyscanzi szirén
3 Tükördémon

3 Méonech fürkész
3 Megkövült kémbogár
3 Lisztgólem
3 Gorhud

3 Büntető motyogó
3 Krabber nyisszantás
3 Édesvízi iszaphajigáló
3 Ollókezű Derwad
3 Csontzúzó
1 Reanimáció
1 Bűzös csatorna

1 Füstös késdobáló

50 lap

Az új lapok cserélgetésekor elsősorban továbbra is a Börtön lesz a szemem előtt, ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy nem kacsingatok másfelé is eközben…

Az Erdők bevetésen

Miután még január első felében sikerült szeretnem 3 Füstös késdobálót, ezért úgy döntöttem, hogy a Beholder januári versenyére nem a Börtönnel fogok elmenni, hanem az elmúlt félévben többször is próbálgatott 3 Bűvös erdő + Az alvilág ura felállást fogom harcba vinni. Mivel a pakli elsősorban a helyszínre épít, ezért úgy éreztem, hogy elég jól elbírja azt, ha van benne 30-40 jelentősen gyengébb lap, hiszen az elsődleges cél az erőforrásfölény kialakítása, egy olyan megváltozott környezetben, amihez az ellenfél (szerencsés esetben) nehezen tud csak igazodni. Maga a verseny sajnos nem sült el túl jól. Az első fordulóban egy Lassan járj!-at kaptam, ami rengeteg helyszínnel játszott, így esélytelen volt, hogy síkcsatát nyerjek – az első mecset így is csak nagy harcban buktam el, a másodikat pedig jó eséllyel megnyertem volna… ha nem jár le az idő. A második és a harmadik fordulóban megkaptam a mezőny mindkét (!) letiltó szabálylapját (előbb egy Semleges csatamező, aztán egy Ősi rúna páholt el), ezután pedig erőnyerő lettem, úgyhogy inkább nem vártam meg az utolsó kört. Szóval ja, ez most nem jött ki túl jól.

Ettől függetlenül nem adtam fel, így az Excelsior múlt heti egyszínű versenyén szintén a dobótőrös Bűvös erdővel indultam, méghozzá Leah-t választva. Borzasztó nehezen jött össze az 50 lap – ha az utolsó pillanatban nem sikerül szerezni néhány újabb kártyát, akkor ráadásul olyan sztárokkal kellett volna játszanom, mint az Áldozati bárány, amit igazából csak azért tettem volna be, mert párbajozik. 🙂 Szóval azért vannak még bőven nehézségek, de a lényeg az, hogy összejött a deck, íme:

szabálylap: 3 Bűvös erdő
követő: Az alvilág ura

3 Füstös késdobáló
3 Csúfolódás
3 Létsíkok
3 Vlagyimir ítélete
2 Sötét Föld

3 Büntető motyogó
3 Krabber nyisszantás
3 Édesvízi iszaphajigáló
3 Ollókezű Derwad
3 Csontzúzó
3 Vérvacsora
3 Leanthil trükkje
3 Ősi halálmágia
3 Irtóztató nekromanta (régi)
3 Nekromantanonc (régi)
3 Végső halál
1 Bűzös csatorna
1 Reanimáció
1 Nagyobb életszívás

50 lap

A verseny végül egészen jól ment, hiszen 2 győzelemmel, 2 döntetlennel és 2 vereséggel zártam az estét. A két iksz közül az egyiket nyertem volna, a másikat jó eséllyel nem, úgyhogy reálisan 3-3 lett volna a vége, ami mindenképpen több annál, mint amire számítottam. Egy Bilincssel és egy második körös Gemina kertjével sajnos nem tudtam mit kezdeni, de a deck alapstratégiája így sem okozott csalódást. A nyeremény Zénből ráadásul esett egy Korrupt búzamester, úgyhogy még szerencsém is volt a végén, abszolút pozitív nap volt így tehát.

Az első nagyobb nyeremény

Az előző hét kifejezetten jól sikerült, hiszen az említett szerdai Ex után pénteken a HKK Ligában is először mentem “önerőből” 4/2-t (vagyis úgy, hogy nem voltam erőnyerő), ráadásul az egyik vereségem itt is elég balszerencsés körülmények között jött csak össze – lényeg a lényeg, egészen jól szuperált a Börtön. Szombaton pedig újabb bevetés következett, méghozzá dupla, hiszen két verseny is volt ezen a napon Simon Patrik szervezésében.

A délelőtti verseny egy draft volt 3 Elemi erők kiegészítőből, amire nagyon gyúrtam, hiszen már a challenge elején láttam, hogy ez lehet az első olyan verseny, ahol kinézhet valami jobb eredmény – nyilván a formátumból adódóan. Hogy a kihívás tekintetében ne jelentsenek túl nagy előnyt a bontott / draft versenyek, ezért korábban már kikötöttem, hogy legfeljebb 6 ritkát szedhetek ki. Végül ennyi sem lett azonban, mindössze 3 ritkát drafoltam (egy Túlzó szeretetet, egy A hűség hírnökét és egy foil Az időrabló pálcáját), maga a deck pedig egy Chara-din, Dornodon, Raia és Rhatt színekre építő good stuff deck volt sok-sok idézéses leszedéssel. Szerencsére sikerült jó napot kifogni, mert nemcsak maga a válogatás sikerült jól, hanem a verseny is, hiszen játszmaveszteség nélkül mentem el a döntőig, ahol 1:1-et játszottunk Szabó Krisztiánnal. A buchholz neki kedvezett, úgyhogy végül második helyen végeztem, de természetesen ennek is nagyon örültem – hát még a 3 csomag Elemi erőknek, ami az első nagyobb nyereményem volt.

Délután volt még egy egyszínű pörgős verseny, ahol tiltottak voltak a színtelen és Bufa lapok. Utóbbi kitétel miatt az Erdő ezúttal nem játszott, maradt tehát a fekete Börtön – jó sok régi gittel természetesen, köztük olyan finomságokkal, mint a Hullarablás vagy a Negatív elementál. Nem fűztem túl sok reményt ehhez a versenyhez, mert a Börtönt amúgy sem éreztem annyira erősnek a formátumra, hát még ezzel az erősen visszafogott lapkészlettel. Így aztán nem is nagyon lepődtem meg azon, hogy a gépen kívül mindenki elpáholt végül. Egy próbát megért azért. 🙂

Összegezve a januárt: elégedetlennek egyáltalán nem mondanám magam, nagyjából ott tartok, ahol az előzetes terveim alapján szerettem volna a hónap végén. Sőt, az kifejezetten jó érzéssel tölt el, hogy valamekkora extra mozgásterem is van a két paklinak köszönhetően, hiszen így nem kell kizárólag a Börtönre támaszkodnom. Íme a havi eredmények:

 • január 4. (Profi Liga) – pörgős: 1-0-3
 • január 9. (Excelsior) – pörgős : 2-0-5
 • január 11. (Profi Liga) – pörgős: 1-0-3
 • január 12. (Dungeon) – hagyományos: 1-0-4
 • január 18. (Profi Liga) – pörgős: 2-0-2
 • január 19. (Beholder) – hagyományos: 1-0-3
 • január 23. (Excelsior) – pörgős egyszínű: 2-2-2
 • január 25. (Profi Liga) – pörgős: 2-0-2
 • január 26. (Budapest) – draft: 3-1-0
 • január 26. (Budapest) – pörgős egyszínű: 1-0-4

Az alábbi táblázatban nyomon követhetitek mind a nyereményeimet, mind pedig a cseréimet.

A februári cél elsősorban az lesz, hogy Zénes, illetve olcsó ritka lapokkal továbbfejlesszem a mostani két paklimat (lehetőleg minél több átfedéssel). Igyekszem majd minél többször bejelentkezni itt a blogon!

Csető Zsolt

Ui.: Köszönet mindazoknak, akik eddig cserével segítették boldogulásomat: Balla Gábor, Erdei Kristóf, Évinger Ferenc, Gergely Ferenc, Kalugyer Roland, Katulin Péter, Restye László, Zieger Bálint (remélem nem hagytam ki senkit!).

6 thoughts on “Retro Challenge 2.0 – Januári összegzés

 1. Február 24-én Szombathelyen Jellemek harca és pörgős veszélyes faj, elvileg egy autó érkezik Bp-ről, várunk szeretettel 🙂 Anno Bubunak is bejött a kirándulás 😉

 2. Ha már versenyajánló, akkor itt van mégegy: 20-án az Ex-ben gyngy+ nem ritka zén verseny lesz, a kihívásnak teljesen jó format.

 3. A szombathelyi versenyt én is adom, csak most nem a Pelikán hotelben szállok majd meg. 😀
  Az a verseny érik már, bár pont ügyeletes leszek, de majd szerencsém lesz.

  Pécs meg Kecsó is jók a hónapban, és még Flux is esik majd. 😀

 4. Csak nem rádborult a Hotel? 🙂

  Remélem sokan jöttök Pestről. ReZso téged is szeretettel várunk. Kell a Flux a kihíváshoz. 😉

 5. Pedig lényegében ez történt. 🙂
  Kérdezd Nikát, ő látta az eredményt.
  Én adni akarom ezt a versenyt most már mindenképpen.
  Most a négy legjobb verseny pont négy különböző hétvégére jön ki.
  Most vasárnap Pécs, utána Fehérvár, Kecsó és Szombathely.
  Jön a Flux.:)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.