Szivárgás – infók az új kiegészítő teszteléséről

Összeállt a következő két Zén kiegészítő.

Néhány hónap szünet után újból itt Szivárgás rovat, melyben az aktuálisan készülő HKK lapokról tudhattok meg néhány apróságot és érdekességet. Ahogyan ez az elmúlt egy-két évben már kialakult, most is többé-kevésbé párhuzamosan zajlik a következő két nagy HKK kiegészítő tesztelése (köszönhető annak, hogy immáron újból félévente jönnek az új csomagok). Most azonban nem ezekről fogok mesélni, hanem a következő két Zénről, melyeket ezen a héten véglegesített a tesztbrigád.

A márciusi minikieg neve A múlt hangjai lesz, és egy egészen mulatságos csomagnak ígérkezik, hiszen akad néhány kifejezetten poénos lap is a kiegészítőben. A központi téma a zene, a megjelenő kártyák között pedig ott lesz például a Szomorú szamuráj, a Lemezlovas és az éjfattysereg első számú partiállata, a Dv’getta robajkeltő is. De visszatér majd felújított formában többek között a Régi dallam és Hangrobbanás is.

A májusi Zén a Látomások nevet viseli, a keretet pedig itt a különböző gyűjtőből működő lapok adják majd, köztük egy kifejezetten erős vízióval. Lesz persze más is a kiegben, például feltámadó lények, mint a Rémlovag vagy a Krausos nagyúr felújított változatai. De akad majd a csomagban egy erősnek ígérkező, kifejezetten a víziókhoz készült helyszín, illetve egy meglehetősen izgalmas epikus követő is, amiről előzetesen legyen elég annyi, hogy egy régebben főleg hordák által használt, ám hosszú évek óta metán kívüli narancs lap felújítása lesz.

Egyelőre legyen elég ennyi kedvcsináló gyanánt – néhány hét múlva már “rendes” előzetest is olvashattok majd A múlt hangjairól, hiszen egy hónap múlva már itt is van a következő minikieg. Reméljük, nektek is tetszeni fog!

Csető Zsolt

58 thoughts on “Szivárgás – infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Kíváncsi vagyok sikerült-e olyan funkcióra lapot adni a farkasnak, ami még nincs lefedve vagy csak a szokásos nagyot üt+feltámad+generál igénytelenség lesz. Bosszantó, hogy más deckek alapvető funkciói nincsenek lefedve, ezek meg agyba-főbe kapják a lapot. Közben neg nemhogy koncepciók, de színek vannak használható semmizés nélkül. Az ősmágia meg el van felejtve.

 2. Egyébként nem úgy volt, hogy a rövid kitekintő után visszaáll az évenkénti 1 kieg?

 3. @Franticfox:
  Nem. Az, hogy mennyi kieg van és azokban mennyi ritka, az mindig komoly gondolkodás és megbeszélés tárgya, és rengeteg dologtól függ – pl. a HKK “általános állapotától” is, ami már évek óta, hála istennek, felfelé ívelő. Az adott éven túl ezért ebben nem tudunk biztosat mondani – az idei tervek a hkk.hu-n voltak olvashatóak.

 4. @Marci: az elmúlt kevesebb, mint egy évben közel 40 ősmágiás lap jött ki… nem mondanám, hogy el van felejtve.. és ezek közül elég sok hasznos járj ellen… és akkor ez csak az ősmágia szekció, amiben nincsen benne a gomak, csábító papnő vagy pl a semmi hívása, amik ugyanúgy használhatóak ellene…

  univerzális semmizés valóban kicsit kevesebb van, de azért abból is mindig jön ki..sőőőt kifejezetten farkasok ellen is lett kiadva 1-2 lap az elmúlt időszakban…

 5. @HD: én azt nem néztem, hogy hány ősmágiás lap jött ki, nekem nem a mennyiséggel, hanem azzal van a fő bajom, hogy járj ellen ugyanazokat a lapokat vagyok kénytelen sideolni, amikkel ő alapból játszik (már hagyis is, nemhogy beszűkültön). Egszerűen nem találtam a szineimben olyan lapot, amit ne tudna játszani a járj, mert csak szimplán ősmágiás. Nagy kínkeservesen előástuk Jufe-val még a molgant, meg most alapból játszottam a ködmangót de ennyi. Visszatérve Vas Jancsira, egy ennyire 1 deck ellen jó side lap elég luxusnak tűnik nekem, úgy hogy amikor teszteltünk a várttól elmaradt az ereje. Nem mondom, hogy nem volt jó, de nem volt átütő. Ha kezd a farkas, a 2. körére uralja az asztalt, meg üt 16-ot, nem igazán számít, hogy majd én is kirtakom Jancsikát 3 vp-ből és az egyiket a semmibe lövi.

 6. @HD: nekem nem a mennyiséggel van a gondom, hanem azzal, hogy már hagyin sem találtam a szineimben olyan ősmágiás lapot, ami jó lett volna. Ugyanazokat a lapokat sideolom, amikkel ő alapból játszik.

 7. @HD: Már hagyin sem találtam a szineimben olyan ősmágiás lapot, ami jó lett volna, ugyanazokat a lapokat sideolom be, amikkel a járj alapból játszik.

 8. Terfixalo? (nem osmagia, de eleg jo ellenszer ingyen-cantripbol, es azzal nem szokta nyomni a Jarj 🙂 )

 9. Remélem, hogy tényleg jön még ellenlap a farkasokra mert 3 Kybert pakoltam behos hagyin a börtönös farkasokra és (a játékos érdemére is) kibírták a kutyák. Nem tartom megverhetetlennek, mert nyilván nem az, de még egy járj! kompatibilis ellenlap kiadásra kerülhetne. (Mellesleg a Havas fattyú nagyon jól szuperált a versenyasztalon a motyogó pakli ellen is)

 10. Az Új-Régi dallam tetszeni fog (márciusban jön ki). Rhatt is, Semmibe is lő több lényt, ősmágiás is, gyógyít is. Blokkol is 🙂

 11. @Balage: Természetesen nagyon örülök, ha jön egy semmibe lövés, bár ugyanakkor félek is. Tartok tőle, hogy a semmibe lövések megjelenésével fordított arányban lesznek játszhatóak olyan koncepciók, amik csak mellékesen használják a gyüjtőt. Én sokkal nyugodtabb lennék, ha legalább egy rövid időre el lehetne engedni a farkasok kiadását, hiszen amúgy is egy olyan etnikumról van szó, akiknek már minden funkcióra van lapjuk. Vagy pedig inkább gemina kert tipusú ellenlapok jönnének ki.

 12. Kiegészítés: Mindemellett nagyon fontos lenne, hogy azok a koncepciók is kapjanak semmizést, amiknek nincs. Mert ha mindenki által használható semmibe lövések/semmizések jönnek ki, az megint csak a kontrolloknak kedvez.

 13. Az zavar, hogy olyan koncepció kap folyamatosan lapot, aminek már minden funkcióra van lapja + börtön/bilincs/járj -álló, közben meg más koncepcióknak egy értelmes semmizés sem jutott. És igen, a tier 1-be sorolnám (azért az csak mond valamit, hogy a nemzeti 2. napján kettő is pont egy döntetlennel csúszott le a dobogóról). Nagyrészt annak köszönheti azt, hogy mégsincs ott folyamatosan a dobogón, hogy a profik többsége nem szeret velük játszani.

 14. (Nemzeti 2 napja óta kijött pár lap). Farkaskák mind korlátozó szab. lap köré épülnek, engem személyszerint ez jobban zavarna. (Mármint az a része, hogy önmagában pár szabálylap indokolatlanul lehozhatja az első meccset). Akármikor én indulok 1-2 farkasnál nincs több, nyilván szar ha pont ellen deck é
  s összesorsolnak vele, de minden decknek van hasonló példája. Neked valószínűleg pont a farkasok ütik ki a biztosítékot, akkor én kezdjek el sírni, hogy a mezőnek meg jön az életenergia? Ezt a részét meg, hogy olyat sideolsz be amit ő is alapból használ nem is értem. Járj ellen miket sideolsz amit ő alapból használ, vagy ha csak olyat sideolsz amit ő ténylegesen használ akkor komoly probléma van

 15. @Dávid: Az zavar, hogy az egyik oldalról folyamatosan jönnek a farkasok, ezzel párhuzamosan meg már mindennek semmiznie kell, és ez más koncepciókat lehetetlenít el. Ja és azóta kijött pár lap, pár vérfarkas, most itt az új és semmi használható ellenük..

 16. Ha nem lenne vérfarkas deck, akkor is kellene side-ba semmizés. Mindenesetre én nem érzem ilyen ultrabrutálnak a vérfarkas decket, mint amennyire itt leírja pár ember. Nem tudom ennek mi az oka, ekkora verést kaptatok tőle, vagy tényleg mindig összesorsolnak azzal a pár emberrel. D-ben volt most 1 jó eredménye a vérfarkas decknek, azt leszámítva jó indulattal átlag deck/átlag eredménnyel. Az meg hogy vidéken/pörgősön ki mivel fiestázik, ahol pl nincsen side és természetesen így erős maga a deck is azt hagyjuk is.

 17. @Marci: azért azt túlzásnak érzem, hogy folyamatosan jönnek ki a farkasok hordaszám… sok kiegészítőben 1-1 darab farkas jött csak ki… igaz, hogy az egy használható darab a maga deckjében…
  és az sem igaz, hogy minden funkciót lefednek… nincs counterük, nincs semmizésük, nincs érdemi lopásuk (Ginny csak lényt visz) stb.

  ellenben amúgy a köd deck nagyon sok funkciót lefed… és nem feltétlen érzem azt, hogy most ködös semmizés meg ősmágia meg minden létező funkció kéne a deckbe, amikor alapól egy sokak szerint nagyon inkorrekt mechanizmusra épül az egész deck (történetesen, hogy DRÁGÍTHATALANUL (nem is értem innentől a járj problémáját) bármikor bármit előránt a deckjéből…). És ha továbbra is para a járj, akkor nem ködös, ősmágiás lapokat meg semmizéseket is lehet tolni…

  de persze az biztos totál fair és hatalmas játék élmény, amikor egy nem farkasos járj ellen annyi történik, hogy kiködözöl egy Rejtöző főnixet, majd még egyet és nyertél egyetlen egy döntés meghozása nélkül… és ha lenne egy ködös ősmágiás semmizés, az történe, hogy 1-ért előveszed és nyertél… totál korrekt lenne…

  én személy szerint élből gyűlölőm a blokkolást még se hisztizek, hogy minden létező deck legalább két lapjára kerüljön anti blokkolás…

  amúgy ahogy Balázs is írta, a Régi dallam márciusba jelenik meg és kifejezetten jó lesz farkasok ellen és színben is befér a deckedbe… természetesen köd ikon nincs rajta, de még gyorsan rádobhatjuk a kedvedért, csak hogy fixen ki tudjad keresni….

 18. Mindenesetre köszönjük Haonak, aki a zénnel kapcsolatban alkotott véleményt 🙂

 19. Igen, amúgy HD-val egyetértek, hogy veszélyes a köd deck azért (ettől függetlenül nyáron is kap természetesen majd támogatást), plusz tényleg lehet használni komposztálás, varázskert és ehhez hasonló lapokat, max kicsit borul a gameplan, hogy nem ködözik az ember, hanem a side lapok behúzásában reménykedik (mint minden más pakli).

  Viszont még egyszer kiemelem akkor a pánikhangulat csökkentése érdekében, hátha elsiklottak egyesek felette: nem lesz igazán para ez a VF, korrekt kiegészítő, de nem húzó lap.

 20. @HD: szerintem bőven elég, hogy van egy Ginnyiük lopásnak, az anyafarkasnál meg nemhiszem hogy kell nekik jobb kánter, a síkjuk meg semmizik. A porobléma meg az volt, hogy milyen nem ködös ősmágiás lap lenne jó szerinted? Mert csak a dezit engedném deckközelbe. A főnix meg semmit sem ér a farkas ellen, egyrészt annyi megoldása van, másrészt nézd meg ő mit tud 3 vp-ből, nekem 3 vp-ért kitenni egy védtelen lényt ellene nem buli, és ez az egyetlen ködlap, amit megéri keresni. Tök mindegy, hogy drágíthatatlanul keresek, ha nincs mit.

 21. Egyébként itt semmi olyat nem írtam, hogy pont ősmágiás ködsemmizést kérek. Már az is jó lenne, ha egy egyszínű/kétszínű versenyre nem lenne probléma sidelapot keresni, az épp aktuális színben.

 22. @Marci
  Hirtelen Buvopatak, Feny a sotetben, Gyaszbeszed, Az elme hatalma, NTI, Manamorf ugrik be a szineidbol, Bortonbe, az osmagias lapok kozul (amiket a Jarj nemigen hasznal)

 23. @Balage
  Gyászbeszéd és manamorf börtönbe?? Elég komolytalan véleményem szerint.
  A többi meg tiltva volt sajnos.Ebből is látszik a merítés mértéke.

 24. A másik meg az említettek fele UR. Persze tudom én be lehet szerezni őket ha úgy van,de azért mégis jó enne ha legalább side lapok terén lenne olcsó de használható megoldás.

 25. Gyaszbeszednel bennem az a korabbi ‘verzio’ elt, amikor visszaveszi magat (nekem az a FAQ nem teljesen baratom, foleg, hogy a Gyaszbeszednel meg sem kell jelolni celpontot kijatszaskor). Azert a random visszavetel is valami, megse huzas.

  Picit ez igy nehezitett, hogy kozben derulnek ki ‘bortonoztem’ meg ’tiltva volt’ dolgok, de oda fogunk figyelni, hogy az ilyen specialisabb helyzetekre is jusson azert osmagia. Lehet, hogy valamelyik raerosebb forumozo talal azert osmagiat igy is.

 26. Fec-et tudnam meg idezni szombatrol: “koszi, hogy tonkretettetek a Jarjat a sok osmagiaval”
  nem egyszeru a HKK keszito elete 🙂

 27. Marci, azért mert éppen most Börtönözöl, nem azt jelenti, hogy nem lehet megverni a vérfarkast. Játszom elég régóta vele, hogy tudjam, elég egy jól összerakott mező, harangmester + tábori adó, villámháború, járj+krag, járj+avatár, soroljam, mi tudja megverni? Ha első körben kapsz 2 rymát az avatártól úgy, hogy 0 manát költött rá, akkor mit mondasz erre?
  A mostani behóson 3. bukónál kiszálltam, mert mindenki készült járj ellen valamilyen formában, és Kacsa se ment jót velük….egy háló, egy rossz kéz megöli a paklit, és amúgy alapból nem feltétlen jó a börtön ellen, és ha 2. körben jó side lapokat húzol, akkor is megtudod verni, erről Jancsár úr is tud nyilatkozni… 🙂

 28. Patrik szerintem maximálisan jól összefoglalta a dolgokat, kár is túlbeszélni. Azért mielőtt a kiadótól funkciólapot igénylünk illene egy decklistát vagy side listát mellékelni, hogy mennyire kezelje konkrétan a dolgot. [no offense]

 29. Elég komoly amúgy, hogy látókör formátum után akartok következtetést levonni melyik decknek mi kell még… XD amikor random vannak tiltva a lapok attól függően ki mit használt.

 30. Azt azért tisztán kell látni, hogy a feltámadó lények + járj (esetleg börtön) koncepció egy szükségképpeni válaszreakció a jelenkori kontroll-uralomra. Nem azt mondom, hogy ez az egyetlen reális válasz, de az egyik olyan, amiben van annyi potenciál, hogy némi szerencsével át tud menni a szembejövő kontrollokon.
  Ebből fakad, hogy viszonylag sok van belőlük az asztalokon. A pakli eredmény-szórása azonban igen nagy, és egészen pici dolgokon múlik, hogy a dobogón végez, vagy a mezőny utolsó harmadában.
  A többé-kevésbé a gyűjtő generálására építő paklik (nem fogom felsorolni mindet, mert van jó pár különböző) egyedi ellenjátékot és ellenlapokat tesznek szükségessé.
  Ez nyilván problémát jelent az egyébként is nagyon széles metában.
  A generalisták (elsősorban kontrollok) tekintélyes mennyiségű side lappal készülnek a farkas ellen, és ezt megtehetik, hiszen minden más ellen viszonylag stabil játékot tudnak bemutatni.
  A specialisták (például a köd-börtön) viszont nem engedhetik meg azt a luxust, hogy egyetlen veszélyes mumus ellen tesznek be 25 lapot a side-jukba.
  A fentiekből az is következik, hogy a generalisták azért hüppögnek, ha a beside-olt 20-25 lapból nem jön fel egy sem, vagy nem jön fel elég, és ezért kikapnak. A specialisták meg azért, mert nincs a paklijukhoz kitalált egyetlen szuper-fegyver a gyűjtőre épülő paklik ellen.

  Ha a gondolatmenettel egy paraszthajszálnyit is egyet tudtok érteni, akkor talán nem egymás lehurrogása lenne a megoldás, hanem az, hogy életre kellene kelteni más, életképes ellen-paklikat, ezzel rombolni a kontroll egyeduralmát, és akkor jóval kevesebb gondot jelentene a gyűjtőt generáló paklik jelenléte a metában, mivel jóval kevésbé lenne népszerű.

  Uff.

 31. Ígérem ez lesz az utolsó hozzászólásom, azt hiszem János mindent elmondott, ami lényeges. Most már csak a köd témához szólék hozzá röviden, ha már ide lett rángatva. HD, Domi: Tehát para, ha a köd járj mellett 9 vp-ért 4 kör alatt kitesz 3 feltámadó nagyot ütő dögöt? Akkor telepakilom a decket nagyot ütő feltámadó dögökkel (hogy még keresni se kelljen őket) + járjal, ja várjunk csak ez a vérfarkas járj, ami 6 vp-ből 3 kör alatt tesz ki legalább 4 feltámadó nagyot ütő dögöt. Vagy az a para, hogy a köd börtön mellett 9 vp-ért 4 kör alatt kitesz 3 feltámadó nagyot ütő dögöt? Akkor lehetne csinálni egy olyan decket, aminek a 2/3-a feltámad és így még gyorsabb lesz a dolog, mert nem kell a keresésre vp-t költeni. Ja várjunk csak dehát ez a vérfarkas börtön. Akkor viszont ugyanarról beszélünk.

 32. Én a parát a köd mechanikára értettem, elvégre (majdnem) minden lapod keresi (majdnem) minden lapodat, így szituhoz tudod igazítani (nyilván hátránya is van, hogy maga az akció 1 mana), úgyhogy óvatosan kell tápolni (mint minden mást persze, de nem marad el az utánpótlás a jövőben sem).

 33. @Domi: akkor igazad van. Óvatosan kell hozzányúlni. Ha leszel Ex-ben, hoztam egy hagyi ködöt meg egy járj farkast, megmutatom, mit csinálnak egymással.

 34. @Marci: én azt mondtam, hogy, ha NEM egy farkasos járj jön, akkor annak a járjnak kábé annyi játékélménye lesz ellened a főnix miatt, mint hógolyónak a sivatagban…

 35. @HD vagy mint egy elég tempótlan, rosszul húzó farkas ellen. Megjegyzem, hogy az 1. meccset csak azért hoztam, mert kezdtem, a köv körben meghaltam volna, a 2.-at simán buktam, a 3.-at meg a főnix mellett a dérfarkas hozta. Ugyanezzel a deckkel, Fec járja 3:0-ra szedett ki 1 hónapja.

 36. Egyébként én lennék a legboldogabb, ha lenne más alternatívám a járj ellen, de ráadásul a KF-es vonalat hoztam el és a drágítás mellett esélyen se volt lényt kirakni és még fegyvert is adni neki.

 37. A köd azzal, hogy “+1 manába kerül” minden lapja kellően be van korlátozva(joggal nem vitatom). Természetesen köd lapokat nagyon körültekintően kell tervezni mert a fix kereshetőség miatt magasabb para faktort tud jelenteni egy lap,így teljesen megértem a tesztelői oldalt és örülök, hogy ez napirenden van és ha beég az agyakba. Viszont mivel arányaiban igen kevés köd lap jelenik meg évről évre azoknak a minőségére viszont érdemes kiemelten figyelni. Évente 2-4 jól kioptimalizált a koncepcióba tényleg szükséges köd lap teljesen elégséges(itt ügyelve, hogy a megfelelő színekbe is jöjjön ki az adott lap) és ez mellé esetleg még 1-2 speciálisabb kártya, amit egyik másik etnikum is tud használni.
  2018-ban az alábbi ködlapok jöttek ki újként:
  Fenyőóriás (új)
  Ködteknős (új)
  Tőrmágia (új)
  Ködyeti (új)
  Agrav, a ködbeveszett

  Az óriás és a ködteknős sajnos olyan színekbe érkezett amik nehezen belerakhatóak egy köddel játszó pakliba és a minőségük is olyan, hogy miattuk nem akarok színt cserélni semmi esetre sem.
  A tőrmágia egy teljesen vállalható speciálisabb ködap bár a színe maximum az azóta megjelent szapora törpe miatt megfontolható a köddeckbe ,de a funkciója nem hiánypótló sajnos ,de a tőrpakliba teljesen valid választás lehet.
  A Yetinek és a ködbeveszettnek a színe tökéletes a funkciójuk is tűrhető az 5 követő ködbe és ki is próbáltam(böribe nem ad hozzá eleget egyik sem, hogy betegyem). Maguk a lapok oda illeszkednek csak sajnos a koncepció teljesen halott egyéb okokból és nem dobnak rajta annyit, hogy miattuk kikerüljön a gödörből ők csak egy jó kiegészítő kártyák lennének oda.

  Tehát mint ahogy látható 2018-ban jól kioptimalizált a koncepcióba tényleg szükséges köd lap nem érkezett.
  A hiánypótló ködlapok esetében fontos lenne, hogy első sorban a fekete vagy rhatt színben érkezzen hisz ez a két szín a legkevésbé kihagyható jelenleg a köd tekintetében,de a fehér is szóba jöhet mert a főnix szintén elég stabil lapja a paklinak.
  A speciális köd lapok ettől eltérő színekbe is érkezhetnek hisz egyedi esetekben akár spéci formatokon megoldható a berakásuk(esetleg színcserével sideból),de alapból nehezen tud például egy lila,dornodon vagy fairlight ködlap bekerülni a pakliba erre számolni kell.

 38. @Marci: én szívből utálom a farkasokat, és elhiszem ,hogy ez a matchup nagyon szar, de tényleg csak annyit tudok mondani biztatásképp, hogy a farkasok nem fognak tucatjával lapokat kapni amíg ilyen korrekt szintet ütnek meg, míg a köd deck nincs elfelejtve (egy kifejezetten érdekes és erős lap van is a listán most).

 39. @JuFe: a gondolataid alapjan megnezzuk, tudunk-e meg a nyari kiegben igazitani – de ha nem, akkor a teliben mindenkepp figyelembe lesz veve.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.