Griffőnix (2019) – Ti mit szólnátok hozzá?

Szerintetek lenne értelme egy lap többszöri felújításának?

Bár az eddigiek alapján úgy tűnhetett, hogy létezik egy amolyan íratlan szabály a HKK-ban, hogy egy lap csak egyszer kaphat felújítást, mostanra ez alól már jó néhány kivétel született. A legkézenfekvőbb példák az epikus követők, melyek közül nem egy már a harmadik változata ugyanannak a narancs lapnak (sőt, a Sárkány úrnőnek például már négy verziója is van: a régi, a felújított, az alfás és az epikus). De említhetnénk például a Szinati harcművészt, amely a Kalandozók Alfa pakliban már kapott egy felújítást, hogy aztán nem is olyan régen újból megjelenjen, immáron Zénes lapként.

Joggal merül fel ezek után a kérdés: miért ne jelenhetnének meg újból olyan legendás lapok, mint a Griffőnix, a Manacsapda vagy éppen a Zarknod? Utóbbinak volt is már egy “trükkös” harmadik verziója, a Zarknod, drakolder nagyúr, amely igyekezett kijátszani az említett szabályt, követője azonban nem sok akadt ennek a koncepiónak. De ha a felhozott kivételekből indulunk ki, akkor igazából az sem teremtene új precedenst, ha megjelenne egy Zarknod (2019) vagy egy Griffőnix (2019) verzió. A kérdés mindössze annyi, hogy a kiadó szeretne-e ilyet.

…meg persze az, hogy a játékosok szeretnék-e. A felújítást elsőként behozó HKK kiegészítő, a 2004-es Múltidéző annak idején óriási siker volt – nem csoda, hiszen tényleg legendás lapok jelentek meg újból, melyekhez sok játékos kapcsolt kellemes emlékeket, a felújításnak köszönhetően pedig újból játszhatóvá váltak. És bár a többségnek a játékmenet az első, azért kár lenne vitatni, hogy a hangulati tényező elhanyagolható a HKK-ban. Az új játékosokat személy szerint mindig meg szoktam kérdezni, hogy miként találtak rá a HKK-ra, és a túlnyomó többségük az elmúlt pár évben mind ugyanazt a választ adta: régen ismerték, és most látták, hogy még mindig létezik, ezért ki szerették volna próbálni, milyen most. Nem véletlen, hogy az átlag életkor is erősen kitolódott az elmúlt évtizedben.

Egy esetleges második felújításban tehát mindenképpen lenne releváns nosztalgiafaktor, amellett, hogy ezek tovább erősíthetnék a HKK “mitológiáját”. De más okokat is fel lehet hozni mellette. Maga a felújítás folyamata például kezdetben viszonylag egyszerű volt, hiszen szabadon lehetett szemezgetni a régebbi lapok közül. A jobb illusztrációk azonban mostanra elég szépen le lettek “aratva” (csúnya képpel rendelkező kártyákat ugyebár sok értelme nincs felújítani, hacsak nem valamilyen legendás lapról van szó), ráadásul a másik irányból is van már egy korlátozó tényező, hiszen a “felújítható” halmazba belépő kiegészítők is olyanok már immáron, amikben már eleve voltak felújított lapok. Ezáltal – ha lassan is, de – zárul az olló, ami a lehetséges felújításokat illeti. Márpedig az nyilvánvaló, hogy financiális okokból erre szüksége van a játéknak.

Egy szó mint száz: a lehetőség adott, a kérdés csupán az, hogy van-e rá igény (elsősorban) mind a játékosok, (másodsorban) mind a kiadó részéről. Kíváncsiak vagyunk, hogy ti mit gondoltok erről!

Csető Zsolt

50 thoughts on “Griffőnix (2019) – Ti mit szólnátok hozzá?

 1. Szükségszerű, hogy több felújjítása lesz egy lapnak előbb-utóbb. Én szeretném is.

 2. Csak a szuksegszeruseghez: nem feltetlenul szuksegszeru, bar ketsegkivul joval konnyebb lenne az uj lapok keszitese, felujitas keresese.
  Mindig 50%-nyi felujitott lap (ami a kiado alapveto celja) hosszabb tavon nem tarthato, hiszen – mivel lassan mar a korabbi kieg, amihez ‘nyulni lehet’ is 50% felujitast tartalmaz, tehat kvazi az osszes felujitatlan lapot fel kene ujitani, viszont mindig akadna nehany, amit – pl. nem eleg szep kep vagy kivezetett koncepcio miatt – nem tudunk.
  Kb. 40-45%-os felujitasi arany tarthato a fentiek alapjan szerintem hosszutavon, es ebbe nagyjabol a kiado is beleegyezett (jelenleg meg megy az 50% is).

  Tehat itt alapvetoen a “szerintetek jo lenne-e, orulnetek-e neki v. nem v. mindegy” a kerdes, az viszont kimondottan fontos – jo lenne, ha minel tobben megirnatok a velemenyeteket.

 3. Támogatom az ötletet. Szerintem jót tenne a játéknak ha nem kéne rengetegszer a halványlilafingból kitalálni új lapokat, hanem a már bizonyítottan jól kitalált lapok kaphatnának 3. esélyt. Plusz nem sok olyan új lap jön ki a játékban ami eddig nem létező dolgot csinál, így kvázi a legtöbb lap egy felújítás csak más néven. Arra kíváncsi lennék, hogy gyűjtői de főleg tesztelői szempontból ez jelent-e bármit is. (Jöhetne a felújított Trinigan #Duonigan)

 4. Én személy szerint örülnék a felújított lapoknak,pl a gnóm és a törpe után,jöhetne a többi régi TF-es faj is.De számtalan más régi lapot is szívesen látnék.
  Energiakoncentráció,önfeláldozás

 5. Reprinteken is el lehetne gondolni. Na de nem ilyen token jellegu 6-ik chara-din fattya, hanem olyan jo gyngy-ket, amiket nem igazan lehet bontani.
  A felujitasok utan ez tudna a kiado koltsegen meg sporolni. Most a 10-ik kiadas szepen lefedte ezt, de vannak lapok (koncentralt buzsugar, kekveru oroszlan, magiaproba stb) amit szerintem ugy is ki lehetne adni meg egyszer, ha az adott kieget meg lehet kapni.

 6. Én nem örülök a felújításoknak, hiszen a régi (ugyan nem használt) lapok akkor mehetnek a ‘futottak még’ mappába… De ez a játék oly magas szinten kiegészíthető… a felújítás a kreativitás terhére szerintem soha nem lesz kifizetődő. Inkább az ilyen “extra lapot kapsz, ha egy kiegből megvan a teljes sor” meg ilyen dolgokat kellene kitalálni, és azzal rávenni a játékosokat a további vásárlásra. Nem azzal, hogy a magic mintájára “ez kiesik, ezzel játssz csak” módszerrel kukázzuk a nehezen összeszedett lapokat.
  Megértem a kiadót, mert ő csak el szeretné adni a nyomtatott papírt. Ez a cél. De a módszer… Azzal van a baj mindig.
  Én nagyon örülök a vadi új lapoknak, mert sejtem mögötte a munkát. A felújított lapokon sokszor csak a bal felső sarki számot kell csökkenteni, az alul levőket növelni, a szövegdobozt meg kicsit átírni. Bocs, de ez szerintem csak egy újabb rókabőr a szerencsétlen ravaszdiról,s mindezt az én zsebem rovására…
  ÉN NEM TÁMOGATOM A FELÚJÍTÁSOKAT….

 7. Tesztelokent: sokkal egyszerubb vadiuj lapokat kitalni, mint regieket felujitani. Nem korlatoz a szin, regi kepesseg, ikonok,(neha meg a rajz is).

 8. ReLa kerdezte a teszteloi szempontot:
  A felujitas lapokat (akar 1. vagy esetleges 2. felujitas) pontosan ugyanugy ki kell talalni, tesztelni, mint az uj lapokat – ebben semmi kulonbseg nincs.
  Ami konnyebbe/szebbe valhat a 2. felujitas bevezetesevel: a (kozel) 50% felujitasi arany miatt sokszor ‘keresni kell’ felujitast a laphoz, ami nem trivialis, es elofordul, hogy kompromisszumokra kenyszerit: az eredeti mukodeshez nem nagyon hasonlito, ill. nem 10/10-es kepu lapok felujitasara is sor kell keruljon. Ez valna joval konnyebbe, ha 2. (3. stb) felujitasokat is megjelentetnenk. Ez all szemben a “3., 4. Griffonix-nek orulnek-e a jatekosok” kerdessel jatekkeszitoi/teszteloi oldalon.

 9. Felőlem jöhetnek. Milyen jó lenne megint Nagyobb életszívással nyomni <3.
  Amúgy ha jól tudom a Manacsapdának még nincs is felújítása, csak újrakiadása. Megnézném azt is. Meg amúgy bármit, amit a tesztelőcsapat úgy ítél, nem bánom a felújításokat.

 10. A többszöri felújítást mindenképpen támogatom!

  Eltelt 15 év az első felújított lapok óta, akkor valóban jó kijelentésnek tűnt az, hogy csak egyszer lehet ilyet csinálni egy lappal.

  Ma viszont már sokan másképp gondoljuk, köztük én is. A kommentekből is látszik, hogy igény van a JÓ felújításokra, szeretik a játékosok a régi klasszikus lapokat – akár többedszerre kiadva is.

  Kereskedelmi szempontból sem elhanyagolható ez, mert – ahogy Zsolt is megemlítette a bevezetőben, magam is tapasztaltam -, sok régi játékos “csábulhat el” újra a kedvenc gyerekkori lapjai láttán!

 11. Én is támogatom több mint 10 éves és annál is régebbi lapok mérne érdemelnének felújítást.
  Viszont szabályoznám adott kiegészítőben x lap kerüljön felújításra újra, és x lap legyen teljesen új.

 12. Ezeket szívesen viszont látnám felújítva: griffőnix, piromenyét, manacsapda, ellenvarázslat, kontármunka, direkt kontaktus, azt mondtam nem, a gyenge pusztulása, idő kereke, garokk, gorombilla, gitonga, orzag bilincse, szörnybűvölés, gömbvillám.

 13. Akárhogy is vesszük, a felújítás gazdasági érdek is. Például, ha nem kell egy laphoz új kép, az csökkenti a költséget. Részemről nincs baj vele, ha emiatt tarthatóak az árak (még ha új lapot könnyebb is kitalálni). Szerintem körültekintően csak azzal kell eljárni, hogy kifejezetten azt újítsák fel, ami:
  A, Illeszkedik a kiegészítő témájába
  B, Értelmes lap volt a maga korában is
  C, Van rá ötlet, s nem izzadságszagú a dolog.

  Azt nem értem, hogy a felújított lapnak mit befolyásol az előző képessége? Szerintem el lehet engedni a régi képességet, s új képességgel is fel lehet ruházni egy felújított kártyát.

  Részemről nincs baj a felújításokkal.

 14. Én mint kiadó maximálisan támogatom a második felújítást, nekem még mindig nagyon kedves emlék, amikor a HKK megjelent, az Illúziósárkány és társai legendák voltak, és szomorú volt látni, amikor ezek kikoptak. Igen, kaptak egy második esélyt, de ahogy telt-múlt az idő, ismét eltűntek, pedig jó lenne, ha régi legendák tovább élhetnének. Technikailag semmi problémát nem látok ezzel, de Szatának teljesen igaza van abban, hogy a felújítás valamivel több munka, mint egy vadiúj lap (viszont a grafika költsége viszont megtakarítás, tehát még így is megéri).

 15. Tesztelőként: nekem speciel sokszor egy jó alapot ad egy régi kártya, nem megkötésként tekintek rá, így könnyebbség abból kiindulni

  Játékosként: rengeteg olyan kártya van, amit én csak hallásból ismerek, hogy legendás darab, de játszani soha nem fogok vele, mert 2x már fel volt újítva

  JÖHET SIMÁN!!!

 16. Nagyon örülnék a 3.0-s felújításoknak!

  Zarknod, Gömbvillám, Illúziósárkány,
  Ördögi mentor, Armageddon, Kisebb zan,
  Trafó, Szürke, Borax király, Don Caloni,
  Lord Kovàcs, Lord Korell, T. Vlagyimir,
  Megszakítás!!!, Ellenvarázslat, Manacsapda,
  Az idő kereke, megannyi legendás kártya!

 17. Támogatandó.

  Még mindig jobb egy 3. 4. Zarknod mint egy Zarknod familiárisa vagy hasonló jellegű lapok, úgy hogy a névadó lap a famulushoz képest semmit nem tud.

  Illetve attól még, mert egy lap régi, de legendás, lehet új grafikát is tenni hozzá 🙂

  Pl szívesen látnám a kövi lapokat ha már iylen felsorolásokba bocsátkoztak egyesek:

  Láncvillám, Manacsapda, Megszakítés, Hiú ábránd, Fantomsárkányok, Védőangyal, Orzag, Sárkány kincse (de talán ez még nem votl felújítva), Zan, Ónixpiramis, Denevérszimbólum, de a sor végtelen.

 18. Szerintem jó ötlet.
  Én szívesen játszanák a régi lapok felújított változatával.
  Csak arra kell vigyázni, hogy nem szabad ész nélkül minden első kiadásos és hőskorszakos lapot felújítani azért….

 19. Köszönöm a tesztelői szemszögöt is 🙂 Remélem ha ez meg is valósul, az pozitívan fog hatni a jövő kiegészítőire. Szerintem ez főleg a tesztelőktől és a kiadótól függ ezért az Ő életük megkönnyítése lenne célravezető.

 20. Részemről abszolút támogatandó, akár a régi ikonikus lapokat, akár a poénos lapokat (orbitális mackósajt, nukleáris csatacickány és társaik), mindegyiknek örülnék, ha viszontlátnám:).

 21. Abszolút támogatom a dolgot,de arra figyelni kell, hogy sajnos előfordulhat, hogy egy hatalmas legenda nem üti meg azt a szintet(vagy akár meg se közelíti) mint az elődje,így nem tud pakliba kerülni. Ekkor kicsit felemás lesz sztem az emberek érzése.Ebből kifolyólag(persze tudom tudom minden lap úgy készül, hogy legyen helye…) kicsit vastagabban is lehet mérni a lapok erősségét ha esetleg megkérdőjeleződik, hogy erősítsünk-e vagy sem rajta.

 22. Jöjjön 1-ért, nem lehet rá reagálni, forrásra immúnis. Leszedni még olyan lappal sem lehet, mely forrásimmúnisokra hatna. 30-as tűzlehelet (minden egyes lehelletet lehet helyettesíteni 1 lap pakli tetejéről gyűjtőbe dobásával.) És legyen 1/1.

 23. Jó ötlet, jöhet
  Én is szívesen játszanék pár régi lappal ismét:
  A holtak szelleme, A halál maszkja, Aranyfecske, Áldozati bárány, Troll, Őstroll agyaló

 24. Dávid rendkívül konstruktív volt, ha trollkodna akkor még:
  repül, az ellenfél körében is kijátszhatod és az ellenfél összes lapja a kezéből az asztalról és a gyűjtőből a semmibe kerül is belerakta volna 😀

 25. Jöhetnek a régi papírok!!
  Kobudera 6-ért 4/1 passzívan még ma is meggondolandó. 😀
  Szintszívó volt a kemény.
  Büntető Praglonc jó ahogy van, csak menjen el manikűröshöz.

 26. Szerintem kiegészítőként lehetne visszahozni a régi lapokat mai erősségre beállítva. Sok olyan lap van, amit régen nem lehetett kihagyni és még mindig jó emlékeket ébreszt. Jó volt, szép volt, de jobb lenne felújjítani őket, mint több száz új lapot kitalálni. Ráadásul legendás paklik születhetnének újjá 🙂

 27. Én szívesen tolnám ismét Grimorral 🙂 Anno a kedvenc dekkem alapja volt. Fel lehetne újítani a Specializáció-t is, a “célpont permanens”-re kihegyezve.

 28. Akkor lennének jok meg nosztalgikusak a regi felujitasok ha maradnanak az eredeti képek akár milyen rosszak is. Akár a Gyilkos mókus a Gnom vagy Morgan de még sorolhatnam sokkal hangulatosabbak lettek volna a regi képel.

 29. +1
  Abszolút én is első sorban a régi rajzok megtartása mellett érezném relevanciáját a dolognak.A “TF-es zénem” esetében is a szívem hasadt meg mikor láttam, hogy új rajzokat kaptak bizonyos lapok(a tintacsiga esetében főleg). 😦

 30. Ha egy régi lap a felújjítás során új rajzot kap, akkor kapjon már új nevet is, az már nem kerül semmibe. Így ha a griffőnix új rajzot kap, akkor legyen valamilyen (kissebb, nagyobb, vérszomlyas, stb.) griffőnix. Engem az zavar, ha nem a berügzült rajz tartozik a berögzült névhez.

 31. Fel lett újítva mondjuk a Gömbvillám, ami olcsóbban többet sebzett. Mégis a kutya se használta. Csak a játék gyorsulása folytatódott. Kinek lesz jó ha már 2 Vp-ért jön és 8-at sebez? Használná valaki így is?

 32. Ahoy,

  Ha nem marad meg az illusztráció semmi értelme az egésznek. Ha megmarad a név és az illusztráció, akkor bizonyos esetekben tudnám támogatni. [Gatko és Bern, a szutyok újrakiadásával meg tudtok venni :D].
  Egyébként a régi képességre nyomokban sem hasonlító, megtartjuk a nevet és illusztrációt, -x IK, repül, +y/y és semlegesít felújításokat jó lenne mellőzni.

  Üdv: Kyb

 33. A Morgan az tényleg gyalázat, félre lett dobva Lipták zseniális grafikája. 10x is fel lehet újítani egy lapot felőlem, de az őshangya császárt dobjátok ki végre újra, már öt éve sírok érte.
  Én a régi nagy spoilereket csak isteniként adnám ki (azt a pár darabot ami tényleg legendás), hogy hosszú távra a meta részei lehessenek, és régi fényükben tündökölhessenek, ha már ekkora az igény a nosztalgiára.

 34. Félig normálisan hozzászólva egyébként elég ambivalens a dolog, kb. úgy tudnám elképzelni, hogy minden egyes lap átfut rajtam, de valamiért nem én vagyok a játék fejlesztője/tulajdonosa 😀
  Az olyan evidenciákon kívül, mint amit Kyb említ vannak olyan lapok amiket nem szabad felújítani. És itt most nem trafó/szürkére gondolok egyébként 😀
  Még egy gondolat a grafikákról – van jó pár eset amikor teljesen feleslegesen készülnek új grafikák ez is tény. Nagyon jó példa erre mondjuk a Lohd Haven sáhkánya, a régi kenterbe veri az újat.
  Ha muszáj valamit mondani, én inkább ellene lennék, főleg azért, mert dömpingszerű sokadik felújításokat látok magam előtt. Pár lap esetében valóban lehetséges, de ezt inkább maroknyinak mondanám. (A manacsapda se éppen az a lap, aminek felújításra lenne szüksége. Jó, hát varázslatot fog, na de minek kellett egy egész új generációnyi lény-countert kiadni?)

 35. Á, még valami: olyankor szoktam eret vágni magamon, mikor egy felújított kártyáról lemarad az eredeti flavór.

 36. Pedig az sajnos elofordul, ha az uj lap joval osszetettebb, tobb mindent tud, mint a regi. Pl. az eredeti Griffonix-hez hasonloan egyszeru lap ma mar, mindegy mennyiert jon es mekkora es mekkorat lehel, vagy az “elmebeteg eros, nem kell ez” vagy a “szutyok”, de mindenkeppen a “faek egyszeru, max. szutyok gyakorikent johet – tudjon mar meg valamit!” kategoriaba esne.
  Igy elofordul, hogy nem fer ra az eredeti flavor a lapra. De igyekszunk majd erre is figyelni a lehetosegekhez kepest.

 37. Nem vagyok benne biztos hogy igazad van Balázs. Szerintem itt lehet okat a kulcsszavakkal “csalni”.

  pl. +rá reagálni, köd, ősmágia, idézés, háló ikon és pár kulcsszó a lapon pl. feltámad, antimágia, semlegesítés, simán lehetnek elégséges faktor a lap erősségének meghatározásában képességtől függetlenül.

  Mondjuk például ha lenne egy lap ami ezt tudná: ősmágia, antimágia 1, feltámad, szerintem el lehetne gondolkodni rajta pár deckbe. Persze nem én vagyok aki ezt most mint szakértő jól megmondja, de kikívánkozott már egy ideje, hogy megjelenhetne pár lap, ami totál faék és a számok jelentik rajta az egyensúlyt.

 38. A fo kerdes az, hogy ritkakent? (egy Griffonix pl. csakis ritka lehet)

  Alapvetoen persze, a kulcsszavakkal, ikonokkal operalva valamelyest roviditheto a lap (ha nem is lesz feltetlenul egyszerubb), igy konnyebben rafer a flavor.

 39. Amúgy rég várok már egy olyan lapot amin direkt rajta van minden ikon: isteni, repül, élőholt, ősmágia, +rá reagálni, háló, KF, idézés, védekezés
  A szövegében meg szinte semmi. Poén lenne.

  Meg egy olyan lap aminek a neve hosszabb lenne mint a szövege. Esetleg mint az a Magic lap aminek a név szövegmezője körbeért a lap szélén és ez volt rajta: “felméréseink szerint a játékosok annál jobban szeretik a kártyát minél hosszabb a neve, mi meg szeretünk megfelelni nekik szóval tessék” vagy valami ilyesmi.

  Mármint.. a HKK rég nem veszi komolyan magát, szerintem simán elférne egy-két ilyen

 40. A felújításnál szerintem is a kártya színe és képe a leglényegesebb, ha ezek változnak, akkor már ne legyen ugyanaz a neve. Amikor mégis új kép készült, annak az volt az oka, hogy nagyon vissza akartunk hozni egy régi legendát, de a képet vállalhatatlanul gyengének ítéltük. Jelenleg van már egy tesztelői direktíva rendszerünk, abban le is van fektetve, hogy felújítás = megtartjuk a képet, ha új a kép, a név is új lesz.

  A hozzászólások alapján én úgy látom, az ötlet támogatása egyöntetű, úgyhogy ezt akkor továbbítjuk a fejlesztő csapat felé, köszi a blognak a felvetést, és mindenkinek a hozzászólásokat!

 41. “A felújításnál szerintem is a kártya színe és képe a leglényegesebb, ha ezek változnak, akkor már ne legyen ugyanaz a neve.”
  Azért mondjuk az új Abszolút preventálás neve lehetett volna egészen más is.

 42. Én nem támogatom a Gyilkos mókus (új)(új)(új)(új)(új) jellegű lapok kiadását, semmi garancia nincs, hogy a régi spoilerek hasonló karriert fussanak be (Élőholt pöfeteg pl.). Ráadásul a felújított lapok a játék inflálódásának legszembetűnőbb fokmérői. Inkább más utakat keresnék, hogy egy hosszú távon fenntartható játék maradjon a HKK.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.