Készüljünk a draftra! (1. rész)

Jöjjön egy kis közös elmélkedés a Beholder áprilisi versenyére.

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhattuk, a Beholder egyik tavaszi versenye mindig dupla formátummal zajlik: most áprilisban ismét sor kerül egy ilyenre, amikor is az amatőrök Veszélyes faj, a profik pedig Draft formátumon mérettethetik magukat. Utóbbi sokak szerint a legszórakoztatóbb, ugyanakkor egyben a legnehezebb formátuma a HKK-nak (és összességében a hasonló kártyajátékoknak), amire nem lehet eleget készülni. Szokásunkhoz híven most mi is bevonunk titeket egy kicsit ebbe.

A válogatás 2 csomag Elemi erők és 1 csomag Gemina erdeje kiegészítőből megy majd. Első körben egy Elemi erők pakkot hoztunk el nektek, amit a random.org véletlenszám-generátorának segítségével teremtettük meg. Nézzük, mi lapult a virtuális dobozban.

Nézzük először a ritkákat! Két 1 manás countert bontottunk, melyek közül a Közös nevező fogja az “értékesebb” lapokat (vagyis a lényeket) – viszont ez azonnali, ami elég sérülékennyé teszi az olyan lapok ellen, mint pl. a Rozsdás jelzavaró, ráadásul nem is visz mindig mindent. Előnye viszont, hogy tempóból is kijátszható keresésként – feltéve persze, hogy van kötelékes lapunk. Az egyenlőség hírnöke csak nem lény lapot fog, ami 1 manáért nem mondható különösebben kiemelkedőnek ezen a formátumon – pláne úgy, hogy a (J)-s képessége is elég bizonytalan.

A nem gyakok terén sajnos kicsit szűk választási lehetőség, hiszen két követő is esett. A Goblin dzsungelharcos fő képessége kuka, de a 2/4 + élet + láthatatlanság + potenciális anti-mágia azért nem teljesen reménytelen. De ha már barna, akkor érdemesebb inkább a Bosszúszomjas pegazusra pillantani, amely igen komoly agresszivitást tud felmutatni a megfelelő pillantban kijátszva. De akik inkább védekező vonalon gondolkodnak, azok Az öldöklés dalában és az Álmodozásban is láthatnak potenciált.

Papíron ugyan a gyakoriak a leggyengébbek, de drafton ez könnyen megfordulhat – jelen esetben is van itt pár nagyon erős választás. A Bomtar rendje szinte fixen tempóelőnyből szed le (vagy azért, mert mi kezdtünk, vagy azért, mert ingyen jön), a Rozsdás jelzavaró az egyik legjobb counter ebből a készletből, a Balszerencsés quwarg önmagában sem rossz, de szélesebb boardra építő stratégiával párosítva egyenesen brutális tud lenni, míg a Rémeb vagy a Kristálypók horda jellegű deckekben juthat szóhoz.

 • First pick? Összességében nem mondanám egy különösebben jó csomagnak, ugyanakkor erős koncepcióképző lap vagy ritka sincs benne, ami igazán komoly dilemma elé állítana bennünket. Emiatt én nagy valószínűséggel azt a lapot venném ki, ami a leginkább illeszkedik egy előzetesen kitalált koncepcióba és színösszeállításba, ami jó eséllyel a Rozsdás jelzavaró, Bomtar rendje, Balszerencsés quwarg hármas közül kerülhet ki preferenciától függően.

Ti melyiket választanátok?

Csető Zsolt

11 thoughts on “Készüljünk a draftra! (1. rész)

 1. Én ennyire nem vetném el az Egyensúly hírnökét. Fúleg, mert védekezésből üresbe is elég jó tud lenni, zsz-t termel, és azért tesz egy parát az ellenfélre. Mivel már sok gyngy semlegesítés van, azért szerintem ki fog sülni, vagy legalábbis parát fog jelenteni az a “J” képesség.

  Az Álmodozás érdekes lap, ha sikerül ráépítenünk, akkor nagyon jó, de először kell hozzá sztem 1-2 komoly mentális varázslat, mert anélkül kb. Altató köd szint a lap, szóval first picknek nem.

  Nálam az Egyensúly hírnök és a Balszerencsés quwarg közül kerülne ki a győztes szerintem.

 2. Illetve én még a Vérvacsorát sem írnám le, tud az a lopás jó lenni…bár mondjuk first pickként valóban nem, túl sok a hátránya.

 3. nálam first pick szinte biztos nem lenne gyakori, azokból fog még elég jönni
  nemgyakori már lenne first pick, de nem ebből a bontásból
  úgyhogy én valamelyik ritkát pickelném

 4. Így is van csak a skydraft.Gice ülsz mellèm?😉Èn is gyakorival nyitnèk szerintem innen a 3 említett mellett a vèrvacsora is opció lenne nálam.

 5. Ezt a bontást sírva adnám tovább… de ha választani kell, Az egyenlőség hírnöke, of course. Amúgy azt a Rémebet megvárnám, míg visszajön. 😉

 6. Klujbi kért, h rakjam fel az EE lapjait is a draft programba: https://hkk-draft.firebaseapp.com/ (ha nem jelenik meg a listában, akkor egy cache ürítés megoldja)

  Aki érez kedvet magában, besegíthet a priorizálás és a gép preferenciáinak leprogramozásában (Angular/TypeScript) a korábbi húzásai alapján 🙂

 7. Székesfehérvári tapasztalat:
  – Az egyik EE körben az utolsó lap, ami hozzám került egy balszerencsés quwarg volt.
  – A rémebből akartam pikkelni, így az első körben szedtem ki belőle, a harmadikban meg vagy 5 db ment körbe, senki nem pikkelte.
  – Vérvacsorából úgy is tudtam kiszedni 2-t, hogy nem first pikkeltem. De az valóban nem elvetendő lap.

  Ennek ellenére én is a 2 ritka egyikét venném ki, mert mindkettő jól tudja támogatni a többi lapot. Mindkét színben vannak jó lapok 1-1 koncepcióhoz. (Bomtar rendje, vagy épp Méregförgeteg)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.