Retro Challenge 2.0 – Én és A Semmi mestere

Hajrájába fordult a kihívás – lássuk, hol tartok most.

Kereken két hónapja számoltam be utoljára a Retro Challenge aktuális állásáról, ami nem véletlen, az idei kihívás ugyanis eddig sokkal inkább az útkeresésről szól, mint az előző – részben a formátumok, részben pedig a deckek sikeressége miatt többször kellett váltanom, mint arra előzetesen számítottam. Pedig legutóbb még pozitív hangvétellel búcsúztam: úgy tűnt, hogy a Korlátozás jó választás lehet, akkori utolsó versenyem pedig éppen egy Profi Liga győzelem volt. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, és bár rövid távon jó eredményeket hozott a Korlátozás, hosszú távon nem bizonyult kellőképpen konzisztensnek, ezért úgy döntöttem, ismét váltok.

Először egy meglehetősen szokatlannak mondható Lassan járj! + Az alvilág ura felállással próbálkoztam, aminek az első, határozottan félkész verziójával sikerült is egész jót menni (4W-3L az Excelsior pörgős versenyén). A pakli leginkább a korai agresszióról szólt, néhány bomb lappal (Xenomorf kolosszus, A Tengermély Ura), illetve a követő és a Füstös késdobáló párosa által biztosított stabilitással megtámogatva, és bár nagyon jó volt vele játszani (ezúton is szeretném revideálni a Dv’getta robajkeltőnek adott 7 pontomat, hatalmas ez a kártya), az igazi átütő erőt nem éreztem benne. Szerencsére azonban épp ekkor jött egy új követő, A Semmi mestere, ami alaposan megmozgatta a fantáziámat…

Már a tesztelésen is szerettem játszani ezzel az epikussal, így gyorsan össze is raktam rá egy kontrollos decket – a meglévő lapkészletemből a Szörcsögő motyogó és a Gomak adták magukat, a régi lapok közül rendelkezésre állt a Börtjauk tréfája, melyek mellé bekerült még a Vonyítás, az Elsorvadt óriás és a Rémeb. El is indultam vele az Exben, ami sajnos nem sült el jól, igaz, elég sok balszerencsés szituációba is belekeveredtem. Összességében azonban az volt a konklúzió, hogy hiába nagyon erős a követő, a hasonló jellegű paklikkal a gyengébb lapkészlet miatt nem feltétlenül tudom felvenni a versenyt. Így hát felmerült bennem a kérdés: mi lenne, ha rámennénk a full aggróra?

A felvetés elsőre hülyeségnek tűnhet, hiszen egy gyors pakli nem is használja ki kellőképpen a követőt. Ennél azonban sokkal árnyaltabb a kép.

  1. Az a néhány “ingyen” nekron rengeteget számít a pakliépítésnél.
  2. Az ellenfél leégetése továbbra is ott van másodlagos win conditionként, ha a gyors lerohanást sikerülne megállítani – különösen a feltámadó lényekkel.
  3. A követő (J) képessége elképesztően erős.

Az aggro deckeknek nincs persze könnyű dolga manapság, hiszen a védekező lapok is nagyon olcsóak. Az 5 lapos kezdés ugyanakkor jó kiindulási alap, és ha a megfelelő lapokat válogatjuk össze, akkor meglepően komoly mértékben megnehezíthetjük az ellenfelek dolgát – csak meg kell próbálnunk kicsit körbejátszani a metát már a pakliépítésnél. A nekronos lapok erre márpedig kiválóak jelenleg. Hogy miért? Nos, például azért, mert a 2 nekronos vagy az 1 mana 1 nekronos lapokat sokkal nehezebb megcounterelni (pláne olcsón megcounterelni), mint a 0-s és 1-es kártyákat, ami miatt sokkal bátrabban vállalhatunk kockázatot – pláne úgy, ha közben az ellenfél deckjét is égetjük. A Szörcsögő motyogó és társai mellé pedig eléggé adják magukat a zanszilánkos lapok is, amikből ha szintén a 2-es költségűekre megyünk rá, akkor nemcsak a counterekkel szemben leszünk jók, hanem mindenki kedvenc Oz’mogroth univerzumkifordítójától is bevédjük magunkat. Minden terülős deck ettől a laptól fél, nekünk viszont nem kell, hiszen a deck nagy része nem is olcsóbbítja.

Végül az alábbi decket sikerült összekukáznom – majdhogynem szó szerint, amit a kőkemény 3+3 ritka lap is jól jellemez. Végül azonban nem hagyott cserben, hiszen a székesfehérvári kvalifikációs versenyen 5 fordulóból 3 győzelemmel és 1 döntetlennel zártam (minimális plusz szerencsével az 5/4, de akár az 5/5 (!) is meglett volna), a legutóbbi Profi Liga versenyen pedig csak egymás elleni eredménnyel csúsztam le az első helyről.

Nyilván jobb lapkészlettel még lehetne csiszolni a decken bőven, én sem vagyok még vele teljesen elégedett (2-3 lap kapcsán még van bennem némi bizonytalanság), a deck magja azonban még engem is meglepett, hogy mennyire jól működött.

Annyira megtetszett a követő, hogy az Excelsior egyszínű kvalifikációs versenyén is ezzel indultam. Pár nappal korábban még esélytelennek éreztem, hogy legyen egy épkézláb deckem a formátumra (Székesfehérváron még gyönyörűen úszkáltam a szörnyű lapokkal felhígított fekete Korlátozásommal), gyorsan összekukáztam azonban egy teknős decket, amihez szerencsére korábbról már megvolt a lapok nagy része. A követő itt sem nyilvánvaló elsőre, pedig itt is jó szolgálatot tesz. Egyrészt kevésbé kell aggódnunk amiatt, hogy elnekronozzuk a kombóelemeket, másrészt anti-mágia mellett még inkább jól jön az az ingyen semmizés. Az Ifjú teknős, Sheran oltára, Zseniális teknős, Terrorteknős, Fekete özvegy ötös használta egyébként a követőt.

követő: A Semmi mestere (epikus)

5 Ifjú teknős
3 Sheran oltára
3 Fekete özvegy
3 Űzött vad
3 Zanpók
3 Teknős hínártorony
3 Idéző teknős
3 Xenomorf teknős
3 Szánalmas teknős
3 Őshangya here
3 Haragos teknős
3 Teknős vezér
1 Sárkányteknős
1 Terrorteknős
1 Teknős kém
3 Zseniális teknős
3 Tudós teknős
2 Teknős leviathán
1 Az élet földje

A deck az egész versenyen szárnyalt, végül azonban mégis csak egy 7/4 jött össze vele. Kétszer úgy kaptam ki, hogy az első, illetve a második körben teljesen kiterültem, az ellenfelek viszont valahogy megragadták még az utolsó szalmaszálat, illetve egy Járj! + Átkozott vérfarkas deck csúnyán elrakott még, miután nem sikerült kezdeni. Elég szomorú voltam utána – nem a deck miatt, sőt éppen azért, mert úgy éreztem, hogy ebben a pakliban tényleg megvolt a Top 3, de így sajnos ez a lehetőség is elúszott a Nemzeti kvalifikációra.

Lassan közelítek a kihívás “alapszakaszának” a végéhez – hogy ez egyben a tényleges vég is lesz-e, az még sok mindenen múlik. Egyelőre még nem kvalifikáltam magam a Nemzeti Bajnokságra, a HSZ-ben pedig a 24. helyen állok, az első Top 20-on kívüliként, aki még nem jutott be. Vagyis ha minden így marad, és maximum 59-en jutnak be, akkor még pont jó vagyok, ám a következő pár hétben még erősen csökkenni fognak az esélyek, hiszen az eddigi 38 bejutóhoz még hozzájönnek a frissen bontott, a Nyári HKK Kupa és a Dungeon kvalifikációs versenyének helyezettjei, a HSZ Top 20, illetve néhány vidéki versenyhelyszín lesz, meg hát nyilván mindenki javíthat még. Remélhetőleg valamennyit nekem is sikerül még – szurkoljatok, mert nagy szükség lesz rá!

Csető Zsolt

Ui.: Köszönet mindazoknak, akik eddig cserével segítették boldogulásomat: András Bence, Anka Márton, Ádám Levente, Balla Gábor, Benke Róbert, Buzás Norbert, Dárday Gergely, Dömös Gábor, Egyed Dávid, Erdei Kristóf, Évinger Ferenc, Fülöp Máté, Gergely Ferenc, Héthársi Áron, Horváth Dávid, Kalotay Bálint, Kalugyer Roland, Katulin Péter, Kácsor Dávid, Kulacsik Péter, Merényi Tamás, Moldován Péter, Nagy Dániel, Restye László, Szatmári Bálint, Szkupien Bence, Szkupien Zoltán, Várnai Péter, Zieger Bálint (és mindenki, akit véletlenül kihagytam!)

Az alábbi táblázatban nyomon követhetitek mind a nyereményeimet, mind pedig a cseréimet.

9 thoughts on “Retro Challenge 2.0 – Én és A Semmi mestere

  1. Örülök, hogy írtál erről a pakliról: tökéletesen példázza, hogy attól még, hogy a játékosok az epikus és a kontroll közé egyenlőségjelet raknak, el lehet másik irányba is menni. Nyilván nem minddel, de több lehetőség van azért pár epikusban, mint amennyire egysíkú paklik épülnek rá.

    Kifejezetten erős volt ez a semmi mestere, csak jókora faszmákkal tudtam összehozni egy X-et ellene.

  2. Kivéve ha úgy játszod ki mint én ellened ahol a paklidban van összesen 4 lap amit el tud dobatni, de az szerencsére a kezedben. A szerencse (vagy balszerencse?) definíciója.

  3. Az aggro semmi mestere paklihoz pedig annyit, hogy fehérváron úgy elrakott a pakli, még úgy is, hogy a lapok kellően nagy százalékát megoldottam, hogy könyörgök egy paklileírásos cikkért, ahol a hkk teljes lapkészlete legál

  4. (A Bíborholdas sztori, csak hogy érthető legyen: Patrik 1-ből passzolt, aztán kiszállt a keze. Press F.)

  5. A biborhold helyett lehet a Td’jigg energiaszipolyozót probálnám ki igen zavaró tud lenni és talán még erősebb is ha nem tudsz kezdeni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.