Változások a HKK Blog háza táján

Július 1-től nemcsak a meta változik, hanem a Blog tartalma is.

Meglehetősen mozgalmas volt ez a hét a HKK-sok számára, hiszen hivatalosan is megjelent az új kiegészítő, az Élőholt invázió, bejelentették a legújabb tiltócsomagot, illetve most már túl vagyunk az év eddigi legnagyobb HKK-versenyén, a Nyári HKK Kupán is. Július 1. pedig a HKK Blog szempontjából is fontos dátum lesz, jelentős változások érkeznek ugyanis.

 1. Elindul új oldalunk, a HKK Paklik, ahol folyamatosan frissülő paklilistákat találtok majd rendszerezett formában.
 2. Ettől kezdődően a HKK Blogon nem fogunk többet paklilistákat közölni a versenybeszámolóknál.

Ez utóbbi döntés hosszas mérlegelés után született meg, és nyilván magyarázatra is szorul, így ez a poszt is főleg emiatt született meg.

az_elme_hatalma

 • Szeretnénk irányítottabb mederbe szorítani a netdeckelést. A kezdő és amatőr játékosoknak nyilván nagy segítség, ha leleshetik a versenyen jól teljesítő paklikat, ez a támasz azonban nem vész el, mivel az új oldalon ugyanúgy lesznek “fullos” versenydeckek, mint kifejezetten kezdőknek és amatőröknek szánt koncepciók. Segítség tehát továbbra is lesz, csak annyi különbséggel, hogy nem X játékos Y pakliját lehet majd másolgatni innentől.
 • Az időzítés oka a Nemzeti Bajnokság. Egy ideje már mutatkozik igény arra (sőt, gyakorlati példa is akad), hogy a Nemzeti előtti felkészülési időszakban (július-augusztus) ne legyenek publikusak a decklisták. Nos, rajtunk nem fog múlni, hiszen a versenybeszámolóinkban innentől egyáltalán nem lesznek.
 • Ez nem jelenti azt, hogy mostantól nem lehet többé olvasni a versenygyőztes deckekről. A HKK Paklik oldalon ugyanis lesz egy “A hét paklija” rovat, ahol minden héten egy olyan összeállítást veszünk majd elő, amely jó eredményt ért el a közelmúltban.
 • Jelentős mértékben felgyorsulnak a versenybeszámolók. A fenti változtatásnak van egy olyan előnye is, hogy nem kell listákat gyűjteni / rendszerezni / gépelni, ami nem ritkán több napba telik (mivel a versenyek többségén nem kell paklilistát leadni). Ennek következtében a versenybeszámolókat mostantól már aznap este, de legkésőbb egy napon belül olvashatjátok majd itt a HKK Blogon, benne szokás szerint a metával, illetve az élmezőnyben végzett játékosok névsorával és narancs lapjaival. (A vidéki versenyszervezőktől természetesen továbbra is szívesen fogadjuk a beszámolókat, paklilisták híján így az ő dolguk is egyszerűbb lesz. Ezzel kapcsolatban keressetek nyugodtan egyeztetés céljából.)

A Nyári HKK Kupáról, az Excelsior június 26-i versenyéről és a júniusi HKK Ligáról természetesen még lesz “listás” beszámoló.

A fenti változások a HKK Blog tartalmára is hatással lesznek, mostantól ugyanis több elemző- és véleménycikkre, illetve érdekességre számíthattok, a listázgatást pedig meghagyjuk az új oldalra. Ezzel párhuzamosan a hkkblog.hu is kap egy csini nyitóoldalt, ahonnan egy kattintással elérhető lesz a HKK Blog és a HKK Paklik is (eddig csak simán átirányítottuk ide).

Remélhetőleg az utolsó simítások rendben mennek, és nem lesz akadálya a hétfő esti fellövésnek. Mint ahogy abban is bízunk, hogy elégedetten és megértéssel fogadjátok a változtatásokat. Magáról az oldalról majd akkor értekezünk bővebben – addig is jó pihenést hétvégére!

Csető Zsolt

28 thoughts on “Változások a HKK Blog háza táján

 1. Valamiért nekem ezzel visszalépés érzésem van, remélem, hogy nincs így, és csak én gondolom ezt.

 2. Ettől függetlenül, ugye a versenyeken való indulás feltétele továbbra is a fényképes/írásos dekklista leadása lesz?

 3. A mi versenyeinken mindenképp, ilyen szempontból nem változik semmi (Beho, Dungeon, Blog = decklista).

 4. big like, főleg ha ez a content sűrűsödésével jár majd. Mindig is sokkal jobban szerettem a gondolatébresztő cikkeiteket, mint a “száraz” beszámolókat(persze tudom, hogy egy rakat idő és energia legépelni ezeket).

 5. Napaszmek. Kénytelen leszek akkor magamat netdeckelni.

  Egyébként komolyra fordítva a szót, tényleg nem örülök, hogy nem lesznek paklilisták. Tudom, hogy marha nagy munka összeírni őket, de lehet, hogy itt lenne az ideje készíteni egy online formot/felületet, ahol egyszerűen ki lehet választani a lapokat és azok darabszámát. Adatbázisnak ott van a Beho honlapja és laplistája, kisebb varázslással talán még a versenyt is ki lehetne választani, behós profillal pedig meg lenne oldva, hogy pl. ne Dávidka nevében írjak be egy 50 lapos Ch-D fattya dekket. Online, rendezett formában elérhetőek lennének a listák, nem kéne macskakaparásokat bogarászni, megmentenénk a fákat.
  Az agyam eldobom, hogy 2019-ben a Behó versenyeire nem lehet elektronikus módon paklilistát küldeni…

  Ha pedig az az ellenérv, hogy sok pakli a verseny előtt lesz végleges, arra csak azt tudom mondani, hogy a verseny indulásáig el lehessen küldeni a listát. Ha valaki szeretné ellenőrizni ellenfele listáját, akkor a versenyszervezőnek lenne hozzáférése az adott verseny összes paklilistájához. Ráadásul így könnyebb kiszűrni a Lejtő Ádámokat is. 😉

  Nem értek a lovakhoz, a fejlesztéshez még kevésbé, de nekem megoldhatónak tűnik a dolog. Mit gondoltok?

 6. Kiváló döntés, remélem, hogy marad is! Ha máskor nem, minimum a nemzetis időszakra. Mindenkinek jobb lesz: a profikat nem netdeckelik és nem kapnak ki szar húzás miatt a saját deckjüktől, az amatőrök meg saját maguk tapasztalják meg hogy kell ezt csinálni – a sznesebb metáról, bővebb lapkészletről nem is beszélve (mindenféle bántás nélkül irtam e sorokat).

 7. A Behos beszamolokkal kapcsolatban az az elkepzelesem, hogy a juliusi versenyen a Nemzetire keszules kapcsan nem kozlunk paklilistat (persze ha valaki szeretne, mert buszke ra, es nem erdekli a netdeckeles, annak lekozoljuk a listajat), kesobb azonban igen. A Nemzeti elottre jott mar korabbi evekben is ez kereskent.
  Szemely szerint nekem – aki csak a Behos versenyeken vagyok ott – kicsit neheziteni fogja a hasznalt (akar tul sokat hasznalt) lapok preciz nyomonkoveteset (mindig megneztem minden kozolt listakat), de majd tobbet konzultalok a tesztelokkel, Gergovel. Remelem, a Blogon is lesz idonkent statisztika, amilyen volt is mar.
  Illetve ha a szervezo elkuldi nekem maganban az amugy is leadott paklilistakat a top helyezettekrol, atnezni, azt megkoszonom.

 8. Azzal kapcsolatban, hogy nem raktok ki többet paklilistát, nekem is vegyes érzéseim vannak. Egyrészt, mi magunk is igen gyakran hivatkoztunk ezekre a paklilistákra, amikor azt elemeztük, hogy mely lapok dominálnak vagy túl erősek esetleg, mely lapok fordultak elő konzisztensen a top3-ban, a versenyek hány százalékában stb. Másrészt, ha a lapokat eddig is mindenkinek magának kellett legyűjtenie, a paklit neki kellett megtanulnia különböző paklik ellen, a sideolást kikísérletezni, a pakliösszeállítást egyéni stílusához igazítani. De ha nincs összehasonlítási alapja, akkor félek, hogy ez csak tovább növeli a szakadékot a profik és amatőrök közt. A rutinos régi rókák, akik együtt játszanak egy bp-i klubban, ezután is ismerni fogják egymás pakliját, viszont aki vidékről jön fel versenyezni, annak még kevesebb támpontja lesz, még nagyobb meglepetések érhetik. A harmadik dolog, hogy nekem egy versenybeszámolóban az egyik legértékesebb információ a paklilista volt. Ok annak is van hírértéke hogy XY Lassan járjjal nyert, de jóval kevesebb.
  Az más kérdés, hogy a HKK-ban iszonyú régóta aktuális lenne egy olyan weboldal, ahol az emberek paklikat állíthatnak össze, kommentálhatnak, értékelhetnek, akár statisztika is van arról, hogy hol, mennyit nyert a pakli, ez teljesen jól ki tudja váltani a beszámolókban közölt paklilistát, hiszen akkor már a cikk egyszerűen csak rálinkelhet egy ilyen paklira, amiben nem feltétlenül 1:1 ugyanazok a lapok vannak, mint a játékos paklijában, de nagyon hasonlóak. Ha a statikus, paklikat közlő oldalt hosszútávon el tudod vinni ilyen irányba, akkor szerintem nem lesz gond, hogy a beszámolóban nincs konkrét paklilista, tényleg óriási macera lehetett azért ezeket mindig felvinni, és abszolút respect érte, köszönjük az eddigieket!

 9. Vagy mondjuk egy erős fokkal színesebb lesz a meta….az amatőrök meg megtanulják maguktól idővel. Amennyi elemzés meg beholderen szokott lenni, arra elég lesz a mostani mennyiség is majd :DD

 10. Miklós ez pont az a kártyajáték hogy mindenki magátol rakjon már össze dekket. Ahhoz nem kell nagy tudas hogy lemásolj egy dekkböl 44lapot utanna jatszal vele. Végre az első nemzeti ami nem erről fog szólni. Én nagyon is örülök neki. Sokan bajba lesznek ebbe biztos vagyok. (Föleg Klujbi 😀 )

 11. Ha valóban probléma lenne egy profinak, hogy a netdeckelőtől kap ki, az annak a beismerése lenne, hogy a játéktudás nem számít.

  Normális esetben egy amatőrt, ami a te deckeddel jön szembe veled tapasztalat nélkül, röhögve kell elverni.

 12. Hát persze Katu annak a beismerèse. Nem annak hogy a kèt koppra osszerakott dekkhez ki húz épp jobban. Hiába tudsz röhögve megverni egy amatört ha mondjuk egy kantercsatát nem tudsz megnyerni mert epp nem ugy huztál. Ne magyarázd mar meg a hülyeséget.

 13. Olvasd el jobban a hsz-emet, és értelmezd még egyszer.

  Ezt mondom én is. Ha rosszul húztál nem azért kaptál ki mert nem tudsz játszani, tehát nem számított, hogy tudsz-e játszani vagy sem.

  Ezenkívül egy profi ellen is lehet rosszul húzni, szóval maga a tény hogy a húzás miatt kaptál ki, nem hordja magában a netdeckelés tényét..

  Minden amatőr ellen free wint akarsz, mert “nem tudnak decket építeni”?

 14. Nem tudom ki mondta hogy az a baj h az amatőrök netdeckelnek itt inkabb az a baj hogy elég sok profinak mondott jatekos is csak ennyire képes. Nagyon kivancsi leszek most maguktol milyen paklit raknak ossze.(tisztelet a kivételnek) De attol tartok most konnyebb lesz bejutni a 16ba 😀

 15. Gondolom roppant bosszantó ha időt és energiát fektetsz egy elég egyedi koncepcióba(pl 7 tőrzs főparancsnok) és aztán egy gonosz szakállas meg sorra megy vele jókat…vagy az életenergi láz stb stb
  Szerintem jogos és a meta ismerethez is elég infó marad

 16. A paklilista is egyfajta know-how. Egyet értek, hogy legalább nemzeti előtt ne legyen publikus.

 17. Nem azzal van a problémám, hogy egy profi nem fogja pontosan tudni, hogy a másik profi mivel játszott az előző hétvégi versenyen. Hanem azzal, ha feljön Bp-re az amatőr versenyző játszani, és a másik amatőr olyan kombókkal, koncepcióval darálja szét, amitől a másik köpni-nyelni nem tud (és amit esetleg nem ő rakott össze, hanem a profi barátjától kapott kölcsön). A játékban levő sikered számos faktor összege, játéktudás, szerencse, pakli, meta ismerete, állóképesség, stb. Minél nagyobb a különbség a játékosok sikere közt, annál nagyobb az esélye, hogy lesznek, akik lemorzsolódnak. Nekem, mint kiadónak az a jó, ha minden játékosnak sikerélménye van, az elérhető információ nem függ attól, hol lakom, és mennyi profi barátom van. Egyébként le merem fogadni, hogyha D.K. összeraksz valami új paklit, és leülsz játszani egy amatőrrel, akinek ott a kezébe nyomják ugyanazt a paklit, 10:0-t fogsz játszani ellene.

 18. Hát ez baromira nincs így….1 amatőr is fog minimum 1-et nyerni, nem fogja csak tudásból elverni 10x.

 19. Miklós szerintem picit félre értelmezed ezt a dolgot.
  A paklilisták továbbra is elérhetőek lesznek (legjobb tudomásom szerint) az új oldalon, csupán nem lesznek hozzá rendelve játékosok meg versenyek… habár ha valaki elolvassa a beszámolókat és látja, hogy mondjuk D.K. csatamezővel játszott… a HKK paklik oldalon meg megjelenik egy 150 lapos csatamező listája, akkor onnan csak összerakja fejben, hogy ez egy D.K. lista…
  Plusz úgy tudom, hogy a nagyobb versenyek győztes deckjei ki lesznek külön emelve egy-egy hét erejéig… szóval nem igazán látom az aggodalom okát.
  Netdeckelni is ugyanúgy lehet továbbra is (szóval Klujbinak sem kell abbahagynia…).

 20. Én tudom tökéletes példaként mondani magamat, ( de tudnám HD-t) is mint fehérvári testvérem, hogy milyen az ha valaki vidékről jár fel versenyekre. Ha valaki jobb akar lenni, akkor egy idő után el kezd kérdezgetni profikat, más esetben eddig a ligás/versenybeszámolós listát lehetett lenézni. Amikor én kezdtem újra 2017-ben, még otthonról játszottam, de itt dolgoztam pesten. Igy volt időm eljárogatni pesti versenyekre, és több embert is megismerni. Ha valaki nagyon javítani akar magán, ami azért tegyük hozzá egy gyüjtögetős kártyajátéknál szerintem mindenkinek alap, az megtalálja a kiskapukat, hogy elérje ezt.
  Amikor én voltam még totál kezdő ( most csak amatőr-kezdő között mozgok) én is listákat olvastam, és ligán is volt aki megkérdezett engem (vicces,mi?) hogy ez és ez miért van a deckben, így a pakliista igazából egy iránymutató,pl ha kombó alapú paklival játszunk akkor pedig meg kell látni a listában hogy mi miért van benne pontosan. Egy good stuff mezőt ezerféleképpen összelehet rakni. Egy amatőr először nem fogja látni, hogy mi miért van a pakliban.
  Hozzáteszem, hogy a liga továbbra is ottvan, mint gyakorlás a pesti játékosoknak, ahol pedig nézegetik egymás deckjeit, és kis baráti kör van közöttük,így kb ugyanaz,mintha decklistet néznének. A vidéki játékosok, akik tényleg messze laknak ezekután hogy nem lesz fent decklist, simán elkérik majd attól, aki nyert…meglehet oldani ezerféleképpen.

  Mondjuk kíváncsi vagyok, Miklós, hogy amit te felsoroltál, hogy kívánod megoldani? ha valaki jóban van egy profival, nyilván kér tőle lapokat, mivel a lap amit kér általában drága, ezáltal a lap hasznos (legtöbb esetben). Sok lap jött ki, ami alternativaként szolgál, pl egy sötét mágiára, vagy kyorg tudásra, de mégis nem játszik vele senki. Miért? Mert sokkal gyengébb, és ha van egy barátod, akinek megvan, nyilván elkéred tőle…

  Zárásképp megjegyezném, hogy ez nem lesz szép, de nem hiába pestiek általában a top játékosok (DK-t ne számítsuk ide, ő a legnagyobb amatőr) százalékarányban, mert itt elérhető leghamarabb a legfrisebb kieg,itt van erre kihelyezett bázis,nagyobb tapasztaltabb baráti kör, itt a legnagyobb a játékos-szórás, ezáltal a paklikombinációk is nagyobbak. Ha lenne mondjuk Kelet-Magyarországon egy Beholder KFT 2, biztos vagyok benne, hogy nagy rivalizálás lehetne, mert összegyüjtené a játékosokat, de nehéz összehasonlítani egy 100-100 km-re lévő települést ahol összesen 15 játékos játszik, egy Budapesttel, ahol pedig 2 millió ember él…

 21. Visszajelzés: Elindult a HKK Paklik oldal! | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.