[Kezdő Kedd] Miért nem létezik “legjobb pakli”?

Egy gyakori kérdés, amire több okból sem könnyű választ adni.

A Ligának és a Toborzásnak hála elég sok kezdő játékossal szoktam beszélgetni, és igen gyakran felmerül a kérdés (főleg újrakezdő játékosoknál), hogy “mi most a legerősebb pakli?” – amire aztán nem igazán lehet egyértelmű választ adni.

womathHa módszertani szempontból közelítünk, akkor persze meg lehet válaszolni a kérdést. Egy meghatározott időszakon belül megvizsgáljuk, hogy melyik deck milyen eredményeket ért el, és amelyiknek a legmagasabb az összesített győzelmi aránya, az a legerősebb. Ez mind szép és jó, ám attól, hogy valamiből statisztikát készítünk, az még nem jelenti az, hogy maga az eredmény értékes, releváns és reprezentatív lesz. A HKK-ra pedig ez különösen igaz: több gátló tényező van, amivel mi magunk is szembesültünk, amikor megpróbáltunk hasonló statisztikát készíteni – de aztán hamar kiderült, hogy majdhogynem értelmetlen az egész.

 • Az előforduló paklik száma túlságosan magas a versenyeken induló játékosok számához képest
 • Egy-egy időszakra lebontva kevés az azonos formátumú verseny

Mindezekből az következik, hogy paklinként nagyon kicsit a minta, így aztán az olyan torzító tényezők is sokkal inkább érvényesülnek, mint a szerencsés vagy szerencsétlen sorsolás, vagy pusztán a deckeket forgató játékosok tudásbeli különbsége. Lényeg a lényeg: elvileg lehet objektív mércét felállítani, a gyakorlatban viszont aligha lesz ez objektív.

Jó ez így?

Erre a kérdésre talán még az eredetinél is kevésbé egyértelmű a válasz. A változatosság egyfelől jó: elvégre talán soha nem volt még annyi életképes koncepció egyszerre a HKK-ban, mint manapság. Ugyanakkor be kell látni azt is, hogy a játékosok sokkal inkább a megérzésükre hagyatkoznak a deckválasztásnál, mint akkor, mikor 4-5 féle pakli alkotta lényegében a metát. Mármint persze: ha valaki rövid időn belül két versenyt is megnyer mondjuk ugyanazzal a paklival, akkor az jó jele annak, hogy az adott deck erős. De honnan tudhatjuk, hogy egy másik paklival nem jött volna-e össze ugyanúgy a duplázás? Vagy mondjuk azt, hogy egy kicsit másmilyen sorsolással mi lett volna az eredmény?

osi_runaÖsszességében azt mondhatjuk: az, hogy ennyi féle pakli van most a HKK-ban, egyszerre áldás és átok. Egyfelől nagyon jó, hogy sokkal bátrabban lehet húzni a szimpátia felé, vagyis olyan decket választani, ami teljesen szubjektív okok miatt tetszik nekünk. Mint ahogy az is, hogy ezen sokszínűség miatt minden decknek lesz legalább 3-4 “mumusa”, amivel nagyon nem szeretne összekerülni. És leginkább ez teszi megválaszolhatatlanná a “melyik a legjobb pakli?” kérdést, hiszen a játékosok pillanatok alatt tudnak reagálni, ma már nagyon nehéz dominanciát kialakítani, ami nyilván jó. Másfelől viszont nagyban megnövekszik a szerencse szerepe, hiszen minden ellen képtelenség készülni, ráadásul a sorsolásban is óriási randomfaktor lehet: simán előfordulhat, hogy egy pakli számára mondjuk csak a mezőny 15 százaléka számít kifejezetten rossz matchupnak (40 főnél ez 6 játékos), mégis belefut mindegyikbe, míg más akár a 40 százalék ellenére is sikeresen ellavírozik közöttük.

Ha a mostaninál sokkal inkább statisztikai alapokra helyezhetnénk a HKK-t, akkor magabiztosabban lehetne megválaszolni az olyan kérdéseket, mint ami a címben is szerepel. Ehhez azonban nagyjából minden hétvégére kellene egy olyan verseny, mint amilyen mondjuk a Nyári HKK Kupa volt – és hát lássuk be, attól egyelőre még elég messze járunk…

Csető Zsolt

6 thoughts on “[Kezdő Kedd] Miért nem létezik “legjobb pakli”?

 1. – és hát lássuk be, attól egyelőre még elég messze járunk

  pontosan ez így hangzik:

  – és hát lássuk be, attól MÁR elég messze járunk

 2. Jó cikk, alaposan körüljárja a témát, pro és kontra. Szerintem egyfelől jó, mert sosem volt ilyen olcsó a HKK (az megvan, hogy 1-2 decket kivéve alig kell már UR a paklikba?), másfelől viszont a játéktudás sokkal kevesebbet számít, mint régen. Ezzel nem akarom lekicsinyíteni bárki érdemét, de tényleg nincs meta. Ha útjára eresztenénk Zorall fókuszát és kapna 1 bilincset első, egy mezőt második fordulóban, akkor most nem ő lenne a hét paklijánál – jó volt a sorsolása, jót is ment (persze a deck is adta, de már privátban gratuláltam neki).

  A lényeg, hogy meg tudom érteni, hogy miért ment bele Dév-Zsolti-HD-Szati a kockadobásba: így legalább visznek egy kis poénfaktort a nemzetibe+tényleg kár rástresszelni, nem hinném, hogy létezik hidden OP koncepció 😀

  Zárásképp véleményem: jobb lenne, ha nem számítana ennyit a sorsolás szerepe, de szerintem ez már soha nem fog bekövetkezni (és nem is tudom, hogy hogyan lehetne ezen változtatni).

 3. Jó cikk, ennél sokkal kevésbé alaposan vetettem fel ezt a problémát a Nemzeti után a kétszínű formattal kapcsolatban. Ott a többségnek nem tetszett hogy ezt problémaként említem, úgy tűnt hogy tetszik a diverz meta a játékosoknak. Ez azóta már hagyományoson is egyre inkább jellemző.
  @Domonkos: ezen egyedül úgy lehetne változtatni, ha nem kapna ennyi különböző koncepció támogatást, és sokkal beszűkültebb lenne az egész meta.
  Emlékszem az IV környékén ennyi volt a meta, hogy rúnás dal-Triniganos-Előnyös üzletes Életenergia-Köderdő.
  Nyilván ez utóbbi sem egy üdvös dolog, és a sok életképes koncepció elengedése sem feltétlenül tenne jót(már csak a kezdők és a versenyek látogatottsága miatt is).

 4. Meggyőződésem, hogy a HKK sava-borsa a diverzitás, a különböző paklik és lapok használata, az újabb érdekes lapokkal és paklikkal jó eredmény elérésének öröme. (és ez nem megy tisztességes játéktudás nélkül).
  Mondjuk ezzel aligha leptem meg bárkit is 🙂
  A 3 paklis metát tudomásom szerint mindenki utálta, cikk is volt erről.

 5. Én úgy látom, pont, hogy a jelenlegi diverzitás miatt van szükség valódi játéktudásra (pakliépítés+versenyen a skillek) és nem egy olyan környezetben mutatkozik meg, ahol 3-4 pakli veri körbe egymást és adja az adja ki a metát.

 6. De valahogy mégse nagyon változik a HSZ top 10 névsora(csak picit a nevek sorrendje)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.