Forgásban a meta – eljöhet a Lassan járj! ideje?

Milyen irányba változhat a játékkörnyezet a mostani trendek alapján?

Alig több mint egy hónapja használhatóak még csupán az Élőholt invázió lapjai, így egyértelmű következtetéseket talán még korai lenne levonni az azóta tapasztalt metát illetően. Az azonban egyértelműen látszik, hogy a kieg talán legnagyobb sztárja, a Womath – amit a HKK jelenlegi legjobb lapjának is megszavaztatok – önmagában képes volt alakítani a környezeten.

csillamtunderEz leginkább a Csillámtündér újbóli felkapottságán érződik, amihez persze kellett az is, hogy a fehér szín ismét  komolyabban képbe kerüljön, emellett a most már jó ideje stabilan erősnek számító Villámháborúval szemben is jó ellenszer. Ha ehhez hozzávesszük a jelenlegi meta többi spoiler 1-dropját (Qwisyx, a quwargólem, Xenó bilincsmester, Idéző teknős, Leira, a hangtolvaj), akkor elég szépen kirajzolódik egy olyan vonal, ami a Tűztomboló és A hely szelleme használatát is majdhogynem kötelezővé teszik a counterfelhozatalból, de az isteni kártyák közül a Kristálybarlang vagy akár a Szemétdomb számára is ideális terep mindez.

Leegyszerűsítve a helyzetet (hiszen a HKK ennél azért jóval összetettebb játék): a jelenlegi top spoilerek egy olyan 0-1 manás környezetet alakítottak ki (kiegészülve olyan – szintén olcsó – lapokkal, mint például a Fluxusgenerátor), amik egyfajta örvényként minden más koncepciót ebbe az irányba húznak. Nem csoda, hogy fénykorukat élik a “zero-risk” lapok, mint a Szörcsögő motyogó vagy a Réz mutyola.

Merre tovább?

A HKK metája két fő rétegből áll. Az egyik maguk a lapok, azok a kártyák, amiket általánosságban a legtöbbet használnak, vagyis az aktuális top spoilerek – ezekről beszéltünk eddig. Mivel mindenki a durva 1-dropok ellenszerét keresi, ezért a lapok szintjén meglehetősen nehéz kitörni ebből a környezetből, hiszen vagy beállunk a sorba, vagy olyan tempóhátrányba kerülünk, amit aligha tudunk visszahozni a magasabb value-ra támaszkodva. Szerencsére azonban ott van a HKK meta második szintje is, a narancs lapok – a kettő közül valamelyik pedig mindig kínál kiutat.

lassan-jarjAz elmúlt hónapokban a Lassan járj! népszerűségét és sikerességét tekintve is visszaesett valamelyest, ám ebben nincs semmi meglepő: ennek a drágító szabálylapnak a karrierje mindig is ilyen volt, ahányszor eltemették, ugyanannyiszor tért már vissza újult erővel, a meta egyik legfőbb mozgatórugójává válva. Ebben a mostani környezetben pedig könnyen lehet, hogy újból eljön az ő ideje, hiszen az említett spoilerek közül többek között a Csillámtündér, a Tűztomboló és A hely szelleme is majdhogynem haszontalannak mondható ellene, de az erős 1-dropok hatékonysága is alaposan lecsökken a bedrágított környezetben. Sok pakliban akár 15-20 majdhogynem blank is szerepelhet Lassan járj! ellen, ami jó lehetőséget biztosít a szabálylap számára.

Persze nem arról van szó, hogy két hét múlva a Nemzetin akkor most mindent le fog dominálni a Járj!, hiszen a 30 lapos side még mindig komoly fegyvertény. Ugyanakkor ebben a mostani, extrém alacsony átlagköltségű környezetben a paklik elég erősen építenek a kisebb-nagyobb szinergiákra, hogy a használt lapok (a 0-1 manás környezetből adódó) kisebb átlagos impactjét némileg feljebb tornásszák (ebből is ered pl. a Fluxusgenerátor népszerűsége). Side után azonban ezek könnyen el tudnak veszni, ha kikerül egy-két elem, ami egyben azt is jelenti, hogy a side utáni átalakításban jóval többet gyengülhet az alapkoncepció, mint egy jóval kevesebb szinergiát használó good stuff pakliban. Ez pedig hosszú távon a meta további alakulásában nyilvánulhat meg, hiszen ha a Lassan járj! ismét komoly fenyegetéssé válik, akkor ez a mostani 0-1 manás spirál is megfordulhat valamelyest. Hogy tényleg így lesz-e, azt persze senki sem tudja – éppen ez a hasonló kártyajátékok, és így a HKK egyik legfőbb szépsége…

Csető Zsolt

11 thoughts on “Forgásban a meta – eljöhet a Lassan járj! ideje?

  1. En imadom/tam a jarjat minden formaban, de jobban sajnalom, hogy a Bilincs és a Börtön annyira nem szerepel, pedig hatalmas potenciál van mindkettőben. Rengeteg decket összelehet rájuk rakni.

  2. Jó cikk. A Villámháborút pedig rommá fogják counterelni az epikusok a fent említett olcsó lény alapú kánterekkel, ami azt eredményezheti hogy eltűnik a metából a Járj legtermészetesebb ellensége. Akkor meg lehet, hogy a Mezők fognak előkerülni.

  3. Irjunk egy cikket hogy a követőkkel mit fogunk tudni megverni 😀 😀 Amugy egy 4-5ert kijátszott helyszelleme gyorsan pontot tesz az i-re es ha nem lenne az a sok ősmágia,epikus követő meg az a bizonyos ősmagikus térfixálo tenyleleg nemvolna rossz a jarj.

  4. Mivel volt egy verseny amin jót ment nem oly règ a járj 1 lapot tekintve így az 5 lapok eddigi kb 10 side lapja felmegy 15+ra igy hát jól hangzik a matek de sztem nemzetin a legtöbb járj 3 win körül megfog állni ami max első napi 5 winnel hangzik jól.

  5. Melyik verseny volt az Jufe nekem nem remlik. Csak ne egy pörgöst mondj mert az egyáltalán nem mérvado.

  6. Szati VH deckjét nem nagyon kapták el az epikusok 😀 counter VH deckkel azért még lehet kezdeni valamit. Ha van 4 lény alapú counter, azt már csaknem counterli le.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.