Randomlap

Avagy egy jó példa arra, hogy az idő múlásával hogyan tudnak erősödni egyes lapok.

Mivel az újonnan megjelenő lapok egy hajszálnyival mindig erősebbek a korábbiaknál (ennek eredménye az, hogy egy 1995-ös és egy 2019-es kártyát egymás mellé téve monumentális a különbség), ezért alapvetően azt mondhatjuk, hogy a legtöbb HKK lapnak nagyjából 4-5 év az elavulási ideje, vagyis átlagosan körülbelül ennyi időt tölt el a metában egy kártya, hogy aztán átadja a helyet az új jövevényeknek. Vannak persze kivételek, olyan lapok, amik sokkal jobban tartják magukat ennél (gondoljunk csak az immáron közel nyolc éve Top 10-es kártyának számító Kyorg tudásra), de ennél is érdekesebbek azok a papírok, amik az idő múlásával nem gyengülnek, hanem erősödnek.

Ez utóbbi leginkább valami változón keresztül tud megvalósulni, vagyis tipikusan nem fix költségű lapokról beszélünk, vagy olyanról, ami idézési költségre hivatkozik. Nézzük például a mostanság gyakran hivatkozott Csillámtündér esetét: 0-ért megfog egy max. 1-es lényt, nehéz elképzelni, hogy ez valaha is gyenge lesz már innentől, sőt, az átlagköltség folyamatos csökkenésével egyre jobb és jobb lesz (legalábbis önmagában, de persze a funkcióra idővel jöhetnek jobb lapok, de így is sokkal-sokkal lassabb az elavulási folyamat). 5-6 évvel ezelőtt viszont koránt sem számított volna ekkora sztárnak – ezt jól mutatja, hogy megjelenésekor sem volt még egy igazán gyakran játszott semlegesítés, legfeljebb side-ból.

oriasi_hullamokMetán kívüli és ősrégi lapokat a cipősdoboz mélyéről előhúzó Randomlap rovatunkban is egy ilyen kártyáról szeretnénk most szót ejteni, amely persze nem fog hirtelen helyet találni magának a legjobb deckekben, ugyanakkor korlátozott környezetben, illetve kezdő paklikban el lehet gondolkodni a használatán. Ez nem más, mint az Óriási hullámok, amely tíz éve, még a Tengermély kiegészítőben jelent meg. Akkor még simán 2-3-4 manás lényekről szólt a meta (a kontrollok például Teishin keselyűvel játszottak), amiket ennyiért nem igazán érte meg leszedni vagy megcounterelni, nem véletlenül gyakoriként jelent meg. Manapság viszont nagyon sokszor 0-1 varázspontért counterelhetünk vagy szedhetünk le vele – a relatív erőssége a lapnak a mostani metában tehát sokkal magasabb, mint annak idején. Kontrollosabb koncepciót építő kezdő játékosoknak bátran ajánlom a kipróbálását (főleg Kezdő Ligában, ahol él a 15 ritkás korlát), hiszen a 10-20 forintos lapok között erre a funkcióra nem igazán találni hasonló erősségű kártyát – elég csak azt megnézni, hogy a gyakori lénysemlegesítések (Rhatt báránya, Éhező bestia) 2 manáért jönnek. És még a Womath-ot is leszedi!!!444!!

Csető Zsolt

Hírdetés

5 thoughts on “Randomlap

  1. Szeretem ezt a lapot, es korlatozott formatumokra keszulve rendre szamitasba kerult. Mostanaban nem vittem versenyre de tenyleg csak egy hajszalra van ettol. Megerett a felujitasra. Ha kapna egy csini side-kepesseget (mondjuk egy aramlast – ami amugy illene a lap stilusahoz is -, vagy egy jelenest), tuti versenylap lenne belole.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.