Szavazás – Mi legyen a paklilistákkal?

Várjuk visszajelzéseiteket annak kapcsán, hogy melyik verziónak örülnétek a legjobban.

A Nemzeti Bajnokság előtt jelentős változások történtek a HKK Blog háza táján: elindítottuk a HKK Paklik oldalt (jelenleg frissítés és bővítés alatt van a 3 színre váltás miatt, kérjük türelmeteket, a hónap végéig ezt befejezzük!), ezzel párhuzamosan pedig a HKK Blogról lekerültek a paklilisták.

Miután a Nemzeti Bajnoksághoz köthető “próbaidőszak” lejárt, ezért itt az ideje, hogy megkérdezzünk titeket arról, hogyan tovább, vagyis mit szeretnétek a jövőben.

Két lehetséges verzió van.

 • A.) Minden marad úgy, mint most, vagyis a Blogon nem lesznek listák a versenybeszámolókban, hanem a HKK Paklik oldalra kerülnek fel időközönként már bevált versenypaklik, illetve “A hét paklija” rovatba az aktuális versenygyőztes deckek.
 • B.) Visszakerülnek a listák a versenybeszámolókba, viszont ezzel párhuzamosan a HKK Paklik oldalon nem lesz külön “versenypaklik” rész, csak kezdő és amatőr deckek. Ugyanakkor mivel az oldal elindulása óta bevezetett gyors, aznapi versenybeszámolókról nem szeretnénk lemondani, ezért ennek feltétele az lenne, hogy minden verseny végén fotó készülne a Top X pakliról, hogy minél gyorsabban kikerülhessen a beszámoló.

Mivel a mi szabadidőnk és erőforrásaink is végesek, ezért a “legyen minden!” sajnos nem opció, de a kommentek között természetesen meghallgatunk minden véleményt!

Csető Zsolt

66 thoughts on “Szavazás – Mi legyen a paklilistákkal?

 1. A egyértelműen nálam, sokkal változatosabbak a deck összeállítások mióta nincsenek listák.

 2. A,
  A játék szabadságát veszi el szerintem, hogy mindenki a másikat majmolja. Igenis legyenek új ötletei egy jó eredményért küzdő játékosnak!

 3. B, aki akar az úgyis másol, most is. Néhány verseny után ugyanúgy másolni fog, aki erre hajlamos, a látottak alapján.

 4. Ha ez a két lehetőség van csak akkor: A.

  Klujbi (!) Hatásvadászat (!) szabálylapot vitt versenyre tegnap. Van még kérdés?
  Kinek hiányzik a 6. ember aki DK életenergiáját akarja másolni csak épp játszani nem tud vele rendesen? Én mondjuk a partvonalról ugatok, mert ha van dekklista is elmegyek a yetipaklival vagy valami hasonlóval, de szerintem a kezdők-amatőrök is jobban járnak, mert megtanulnak paklit építeni maguktól, és saját metájuk lesz.

  Ha meg nagyon kellenek a dekklisták, -mert szegény (?) kezdők nem tudnak honnan 50-100k Ft értékű versenydekkeket koppintani-, akkor fénykép. Le lehet adni e-mailben/messengeren/stb. Kirakni a beszámolóba pont annyi, mint egy sima bármilyen versenyen készült fotót, nem kell utána lapkeresőzni se. Az éves statisztikákat rosszabb lesz összerakni, de azt amúgy sem 1 verseny utáni estén kell.

  Itt használnám ki az alkalmat ér tenném fel a kérdést a behonak:
  -Mikortól lehet végre fényképes dekklistát leadni? Előre vagy helyben, e-mailben/messengeren/viberen/bluethooton akármin átküldve telóról?
  -Miért ragaszkodunk még a ’90-es évek papíros felkörmölős agyréméhez?
  -Ha pedig továbbra is kézírást akartok olvasgatni, akkor meg legyetek szívesek a dekklista papíron a side-nak fenntartott helyre minimum 30 rubrikát tenni, mert a sokszín versenyeken, a sideméret növelésével nem fértek el a lapnevek.

  Üdv: Kyb

 5. Én nehezen tudok dönteni a kettő közül.Tetszett nagyon az ötlet mikor elindult a Hkkpaklik oldal és sokat vártam tőle,de egyelőre úgy tűnik túl sok meló ez Zsoltinak(meg is lepődtem mikor ez bevezetésre került). Amennyiben ez az oldal aktívan tudna működni(heti 1-3 deck bővülésére gondolok itt, reagálva esetleg a közelgő nagyobb speciális formatokra is) akkor szívesen szavazok az A-ra hisz lesz bőven muníciója a kezdőknek, egyéb esetben én a B-re teszem le a voksom.

 6. Tartózkodom.
  Kevesebb a meló, ha nincs lista, ugyanakkor a lista egyúttal diszkrét kontroll is a játékosokkal szemben.
  Az egyéni teljesítmény, egy-egy találat, vagy ügyes ráérzés és jó eredmény nagyobb dicsőség, ha nincs előzmény-deck, amiből kiindulhattunk, másfelől a nagyközönség számára sosem fog megmutatkozni, hogy egy-egy lapkombinációt ki fedezett fel / alkotott meg.
  Egyrészt örülnék, ha lennének listák, mert könnyebben kontrollálható lenne a versenymeta (főleg hagyin), másrészt valóban nagyobb szabadsága van a pakliépítésnek, és nagyobb eredményszórású paklikkal is el mernek indulni a játékosok. A fene tudja, hogy melyik a jobb.
  Ha hosszú távon azt eredményezi ez a fene nagy titkolódzás, hogy a versenynaptár tele lesz gagyibbnál gagyibb formátumokkal, akkor inkább legyenek listák.
  (Mondom ezt úgy, hogy néhány éve még én voltam a legnagyobb ellenlábasa a hagyományos környezetnek. Akkor azonban 3-4 pakli dominálta a hagyi környezetet, közel nem volt ilyen változatos a meta, mint most. Jelenleg a hagyi a legváltozatosabb formátum, és ez így van jól.)

 7. Szerintem egyertelmuen B a jo opcio.
  A netdeckkeles kozel sem eleg, sot eleg sok a zsakutca benne. De a metara (J.J. velemenyet abszolut osztva) szukseges hatassal bir.

 8. B.

  A hkkpaklik.hu jelenleg nem tölti be a hozzá fűzött elvárásokat (igen, tudom, elég nagy meló).
  Kreativitás/netdeckelés: very Hatásvadászat, much original, wow. Egyszer nagyot szólt, de Peszlen Zoli manói és Mikulás Ádám Ősi rúna-Átkozottja így is eltettek. Nem hiszem, hogy újra próbálkozok ezzel a dekkel. Székesfehérvárra a soklapos dekkek miatt Korlátozásos gyűjtőgennel mentem, ott az első két meccsen a side-ból beröppenő Kyb’erek alapozták meg a hangulatot. A meta jól volt felmérve, a kivitelezésbe csúszott hiba.
  Nem a netdeckelés miatt lesz rosszabb a játék, jelenleg tényleg színes a meta, mindennek van esélye. Ráadásul az igazán kreatív ötletemet Ködszellemmel még nem is próbáltam ki! 😉

  Tl;dr: B, legyenek újra paklilisták.

 9. Off: a gyujtogen vegzetenek, meg akit erdekel: Oktoberben lehet mar majd a Behosra nalam mailben paklilistat kuldeni.

 10. Én C-re szavaznák, ha ez lenne:
  Paklilisták csak a nemzeti előtt legyenek titkosak.
  Egy kezdő, akinek anyagilag nem jön össze egy drága pakli, legalább látja, hogy mi az ami versenyen szembejöhet.
  Ebből is lehet tanulni.

  Ha meg valaki másolni akar úgyis megteszi.

 11. Részemről a paklik oldal eleve nem volt jó irány, mert érdekességképp jó megnézni 1-1 versenygyőztes paklit, de az jobban érdekelt, hogy mivel játszottak a legtöbben.
  B-re szavaznék, mert könnyebb a metához alkalmazkodni, de azt is látom, hogy ez a kérdés megosztja a közvéleményt.

 12. Egyébként nyilván B. DK kezdett lépéselőnyözni az új kieg után, nemzetin volt összesen 15+ a két nap. Aki akar úgyis másol…

 13. Még egy adalék… (csak hogy provokative hangulatot keltsek)
  Vannak dolgok, amiket nem kell a játékosokra bízni.
  A versenyszervező meghatározza, hogy milyen feltételekkel, és hogyan lehet részt venni a versenyén. Ha a feltételek között van, hogy le kell adni a paklilistát, akkor tetszik-nem tetszik, le kell azt adni.
  Ezt követően a játékosnak ugyan ne legyenek már igényei arra, hogy a listával mit kezd a szervező. A listák közzététele ugyanúgy hozzá tartozik a versenyjátékhoz, mint a nevezés, vagy maga a meccs.
  Az utóbbi években erőteljesen felpuhult ez a fajta megközelítés, és most már ott tartunk, hogy már-már írásban kell hozzájárulást kérni a játékosoktól a paklilista közzétételéhez. Na ne má…
  De a paklilisták megismerhetősége nem öncélú dolog. Ez a játék fenntarthatóságának egyik eszköze. Annak az útja, hogy a kezdő, és amatőr játékosok tanulhassanak a profiktól, és – bár ez nem biztos, hogy mindenki számára tükörtiszta – ez a toborzást, játékosmegtartást, és összességében magának a játéknak a fejlődését is szolgálja.

  És nem utolsósorban:
  1.5. A kölcsönös tisztelet alapelve
  1.5.1. A HKK játékosok mindenkor tiszteletben tartják egymást, a játék szabályait és a versenybírók döntését, valamint egyéni lehetőségeikhez mérten segítik és támogatják a kezdő játékosokat.

  Az utolsó mondat a lényeg.

 14. “Off: a gyujtogen vegzetenek, meg akit erdekel: Oktoberben lehet mar majd a Behosra nalam mailben paklilistat kuldeni.”

  XD

  Köszi Balázs!

  Üdv: a gyűjtőgen végzete

 15. Amit Janos irt a vegefele, azert B nalam is.
  (es attol, hogy elolvasol egy listat, nem vagy koteles lapra lemasolni, valtoztathatsz rajta, es szerintem sokan ezt is teszik, kenyszerbol vagy mert ilyen sokretu a jatek)

  Kisebb reszben meg mert nekem is konnyebb a dolgom, ha fel akarom mérni a lapkeszites kapcsan, mely lapokat mennyire hasznaljak a top paklik. Pl. melyik istenit hasznaljak sokan es melyiket kevesen, amit spoilernek gondolunk, meg az elmult 1 evben is az volt-e, stbstb.

 16. Nekem kindegy, csak induljon már el újra a hkkpaklik oldal kicsit kibővitve oszt csókolom.

 17. A B-re szavazok, nagy segítség,főleg a friss játékosoknak.
  A bezárkózás véleményem szerint nem tesz jót a HKK népszerűségének.

 18. B

  ha számít amit írok, úgy hogy már nem játszok.

  amúgy a lényeg sztem, hogy a rengeteg munkát, amit a listák elektronikus bevitele jelent, kellene csökkenteni a Blog íróival szemben.

  Ergo vagy e-mail vagy kép a dekkről.

  aztán aki akarja bogarássza ki.

  amúgy meg hiába tudod lemásolni a dekket, attól még nem biztos, hogy tudsz is vele játszani.

  UI: a magukat kereső lapokat lásd Kyber nem nerfelték még le? még mindig nincs elég védelem a gyűjtőgennel szmeben, hogy azt az inkorrekt lapot tiltsák/nerfeljék?

 19. B…
  Kezdő játékosoknak igen is sokat számít, vagy aki nem volt ott legalább tudhatja, hogy mi volt a top3 pontosan.. Alapvetően ipari titok nincsen ezekben.
  Aki meg netdeck-el annak egs..

 20. A
  Szerintem a Hkk egyik legnagyobb varázsa, hogy mindenki a saját pakliját próbálgatja. Igaz, h a listanélküliség a másolást nem oldja meg, de sokkal több kreatív paklit láttam, hallottam.

  Idealis esetben a Hkk paklik oldal a jelenleginél nagyobb aktivitast mutatva bőven elég segitséget tud nyújtani a kezdőknek, de tudom hogy Zsoltinak ez sok meló. (Halk ötlet, hogy ha kér segítséget valamilyen formában, sztem sokan mennének.)
  A kezdők fejlődéséhez meg annyit, h (sztem) úgy is az fog fejlődni, aki olvassa a régebbi blogbejegyzéseket, vagy segítséget ker egy profitól (akik eddig ahányszor láttam erre példát, segítettek). Ennek amúgy közösségépítő ereje is van.

  Az hogy sokkal vadabb a meta, szerintem pozitívum, és meg lehet oldani készülésnél, h valamennyire sideból mindenre felkészülj.

  Offtopic:

  (Nem szorosan a kérdéshez kapcsolódik az a problémakör, h sztem az évi 2 nagykieg ennyi versenyhez és ennyi játékosra rettenetesen sok, csomó geminás, ÉIs lap van, amit ki kellene próbálni, de nincs rá idő. Sztem évi 1 nagykieg, max 10%al több lappal mint a jelenlegi kiegek bőven elég lenne. És így tesztelni is jobban lehetne.)

 21. Egyáltalán ne kelljen sehol, soha paklilistát leadni, vagy közzétenni.
  Amikor háborúba mész, ott is megkérdezed az ellenféltől, hogy hány tankja van? Meg milyen vadászgépei? És akkor annak megfelelően készülsz fel?

  Roppant életszerű…
  Látszik, hogy ti már nem voltatok katonák.

  Mindig mindenre fel kell készülni, és csak a legjobb a legjobbak közül nyerhet. Az fog nyerni, aki a legjobban tud alkalmazkodni az ellenfelekhez.
  Pont, mint a háborúban. Hiszen van más analógia is.
  “Mi az a három dolog, ami ahhoz kell, hogy a HKK-ban sikeres legyél?
  -pénz, pénz és pénz”
  Montecuccoli után szabadon

 22. Hirszerzesrol nyilvan nem hallottal… am nem az a terv h a verseny elott fedd fel a paklilistad, hanem h a verseny utan mutasd meg. Ezzel pont azt serkentenenk h senki ne ulhessen a baberjain, hanem valtoztatni legyen kenytelen, es igy a topjatekosok is tobb lapot es tobb uj koncepciot kiprobalnanak.
  De mindegy. Nem szeretnek agitalni. Nekem szemely szerint pont tokmindegy, mi lesz a dontes.

 23. B

  Elhangzott kb minden érv. Én csak egy kis személyes részt tennék hozzá: tökre megnézném Klujbi Hatásvadászat deckjét poénból,ettől függetlenül valszeg sose raknám össze,de lehet egy másik játékos meg továbbfejlesztené és tier 1-2 deckké varázsolná. Ártana ez a játéknak,közösségnek,Klujbinak? Kétlem. Azt meg remélem senki sem gondolja komolyan,hogy ez a deck azért született meg,mert Klujbi nem tudott netdeckelni 😀

 24. En amondo vagyok hogy csak annak a listaja keruljon ki, aki az adott versenyen beleegyezik. Igy nem feltetlen lesz netdeckeles mert mire rajon az ember (ha nincs epp puszipajtas viszonyban) hogy rakja ossze a decket l, addig talalkozik az emlitett paklival parszor, igy nincs elso verseny utan netdeck.
  Ha kotelezoen A vagy B akkor ne keruljenek ki. Vicces paklikkal talalkozni 🤣👌

 25. Ha Dév is szokott még paklilistákat írni, akkor egyértelműen B. Imádom elképzelni, ahogy egy alanoros készletfeltöltés után nekiáll hajnali kettőkor paklikat begépelni. B B B 🙂

 26. Nekem nagy élményem volt,
  amikor az ÉI megjelenése után
  elsőként raktam össze
  a Fókusz meglelése paklit,
  harmadik lettem vele EX-ben,
  Klujbi pedig a “mi a fene ez a pakli”
  kérdés után lefényképezte a deckem,
  mert tetszett neki.
  Dave pedig konzíliumot hirdetett felette
  a végén, hiányolva – nem megalapozatlanul –
  belőle a sárgát.
  Azóta Zorall nyert vele beho profit,
  De pl nekem a shomori kínmágia
  Eszembe sem jutott, ő meg azt hiszem,
  Visszalépést nem használt.
  Szóval egy paklinál sem egyértelmű a
  Netdeck, mégha segíthet is.
  (Bár ahogy a komment is mutatja,
  Nem ém törpöltem rajta egyedül)

  Ill utólag is köszönet még egyszer
  Ziginek és Bubunak a Mardakor télapókért.

 27. Én az A-ra szavaznék. Ígyis-úgyis kikerülnek a tier1-es deckek a HKKpaklik oldalra. Régebben ha nagyon tetszett egy deck ami ellen játszottam, elkértem a tulajtól verseny után, átnéztem és kérdeztem tőle. Elbeszélgettem vele a deckjéről. Sokkal hasznosabb volt, mint listákat böngészni, és élvezetesebb is, mert jókat dumáltam.

 28. Egyértelműen A. Amit még javasolnék de tudom, hogy elég melós cucc az elején: egy olyan oldal ahol mindenki megtudja osztani a pakliját ( akár úgy mint a mostani hkk- paklik oldal, tehát egy sablon amibe beleírva hasonló kinézetet kap mint a mostani) , illetve ezekre a paklikra lehetne szavazni is, illetve ami fontos lenne, hogy lehessen kommentelni, kérdést feltenni stb stb. ( Nekem liga esetén sokkal nagyobb segítség, hogy tudom milyen narancs lapok voltak, mint az hogy az első 3-nak mi volt a paklijában)

 29. B

  A háborús hasonlatra reagálva:
  Verseny előtt én se teszem közé például, hogy mivel megyek, de ha ezzel a hasonlattal akarunk élni, akkor se a blog, se a paklik oldal, nem olyan mint egy sereg, hanem inkább mint egy történelemkönyv, amiből tanulhatunk.
  Ha látjuk mi volt ezelőtt, akkor a készülésbe is többet fektethetünk, és aki megteszi, annak nagyobb esélyei lesznek.

  Ezen felül mondjatok olyan hasonló kártyajátékot, ahol nem elérhetőek semmi módon a pakli listák.
  Ha van és jól működik akkor megfontolandó az “A” opció szerintem.
  Ha nincs, akkor a hatása a játékra eléggé zsákbamacska.
  Szerintem egy ilyen kísérletre egy ilyen kis számű közösséggel rendelkező játék nem alkalmas. Ha tényleg elijeszti a kezdőket/amatőröket, akkor megnézhetjük milyen lesz a jövője.

 30. Szerintem ez elég nehéz kérdés, kezdőként én pl. mai napig nézegtem az “olcsó pakli” rovatot (ami sajnos szintén nem frissült egy ideje). Szerintem a kezdőknek hatalmas segítség, ha megnézhetik valahol hogy bizonyos pakli típusoknál mi az optimális balance (counter, erőforrás sb.). És szerintem tök jó volt megnézegetni, hogy ligában 15-30as ritkás korláttal milyen versenyerős paklikat lehet összerakni Ugyan akkor, az is tök jó dolog, hogy változatosabbá válnak a versenyek ha nem tudunk direkt módon felkészülni egy-egy pakli ellen.
  Legyen akkor talán: “A” a szavazatom. De akkor ezúton szeretném kérni, ha lehet, hogy gondoljunk azokra is a jövőben akik, teszem azt: még viszonylag újjak a játékban és hétről hétre max. 15 ritkában terveznek paklit összerakni versenyre. köszi,

 31. B

  Az eddigiek alapján a régi módszer jobbnak tűnik nekem. A paklilistáknál viszont tényleg legyen egy bekeményítés, hogy mindenki adja le időben.

 32. Mondjuk elég sok racionális érvet olvastam mind két opcióval kapcsolatosan, ugyanakkor ne felejtsük ,hogy a játékkörnyezet leginkább dolgozó emberekből áll, és azért általánosságban elmondható ,hogy ez egy jó játék, aki abbahagyja az vagy anyagi megfontolásból teszi, vagy időhiányra panaszkodva, ha valaki haza vergődik 6-7kor a munkájából , lehet, hogy már nem feltétlenül lesz nagyon kedve “kreatívkodni” a pakliépítéssel egy másnapi verseny kedvéért , melyre egy elég jó gyógymódként szolgál ha a blogon ott vannak a versenyen eredményeket elért paklilistát. A kérdést inkább abból a szempontból kellene megközelíteni ,hogy mivel lehetne motiválni, mi lenne az a “jutalom” ami arra sarkalná azon játékosokat ,akik nem szívesen osztják meg a paklilistájukat, hogy jó szívvel, és szívesen tegyék azt..

 33. Én még annyit tennék hozzá, hogy ha a végső döntés az lesz, hogy nem lesznek nyilvánosak a decklistek, akkor mindenki számára egyenlő, tiszta helyzetet kell teremteni. El kell kerülni még a lehetőségét is annak, hogy információs fölény alakulhasson ki. Tehát vagy senki se adjon le decklistet, vagy mindenki zárt borítékban adja le, amit visszakap a verseny után. Nyilván ez így elég nevetséges, ezért lenne tisztább a teljes nyilvánosság.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.