Szolgálati közlemény – A paklilistákról

Megszületett a döntés a visszajelzéseitek alapján.

A Nemzeti Bajnokságig tartó “türelmi időszak” után nemrégiben megkérdeztünk titeket arról, hogy mi legyen a jövőben a paklilisták sorsa a HKK Blogon. A vélemények eléggé megoszlottak, hallhattunk érveket bőven mindkét megoldás mellett és ellen. A többség végül amellett döntött, hogy kerüljenek vissza a listák a versenybeszámolókba, így a jövőben ennek megfelelően fogunk eljárni.

Az első beszámoló, melynél már paklilistákat is fogunk közölni, a Beholder hétvégi (október 12.) versenyéről lesz.

top_paklileiras

Ezúton szeretnénk kérni minden játékost, hogy a beszámolók meggyorsítása érdekében azon versenyeken, melyeken nem kell előre paklilistát leadni, legkésőbb a verseny végén küldjék el nekünk a listájukat / fotót a pakliról. Szeretnénk tartani a jövőben is, hogy egy napon belül (de lehetőleg még aznap este) kikerüljenek a versenybeszámolók, ehhez azonban a ti segítségetekre is szükség lesz, a “régi” rendszerben (szép lassan becsorgott mindenkitől a lista) ugyanis ez nem volt megvalósítható.

A HKK Paklik oldal kapcsán kérjük türelmeteket, hamarosan ezt is újraindítjuk a frissített listákkal (és mellettük természetesen újakkal), illetve a fenti döntés értelmében néhány extra változtatást is el kell végeznünk. Köszönjük mindenkinek a visszajelzéseket!

Csető Zsolt

21 thoughts on “Szolgálati közlemény – A paklilistákról

 1. Jó döntès született, mert a többsèg vèlemènye alapjân törtènt. A jâtèknak is jót tesz. Nekem hiânyoztak a paklilistàk. Így teljes az egèsz. A lista közkincs. Egyfajta diadalív s nem dugdosni való ipari titok.

  Örülök, hogy mindenki okulàsàra ismét elèrhetőek lesznek a pakli listâk.

 2. Már csak az a kérdés, hogy ez a fajta “engedékenység” milyen mértékű károkat okozott a játékosok paklilista leadási hajlandóságában.

 3. @JJ

  A paklilista leadása – elviekben – kötelező, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy valaki ellenőrizze, változtatott-e az ellenfél a pakliján a verseny kezdete óta.

  Az más kérdés persze, hogy a kisebb versenyeken – érthető módon – a versenyszervezők eltekintenek ettől. Nincs is ezzel semmi gond, ez is egy kényelmi szempont. Ugyanakkor szerintem mondhatjuk, hogy a lista leadása kvázi indulási feltétel egy versenyen – ezt lehet nem is ártana hivatalossá tennie a Beholdernek.

 4. Sosem volt kötelező leadni a listát! Alá kellett iratni es nálad maradt ha vki esetleg akarta ellenőrizni. Ez egy nagy tévedés Zsolti.Ez volt az indulasi feltétel. Mindig is igy volt a nevezes.Ez egy uj divat h elkerik regen csak a top jatekosoktol szedtek be a verseny vegen. Azt nem ertem ha valaki nem akarja es nem jarul hozzá miert kéne már hogy kiirjatok. Hadjuk mar ezt a hulyeséget. A mostani behosra is sztem nem keveset kell készülni hogy jo lehessél. Ez egy gondolkodos jaték volna es nem csak versenyen. Ott kezdődne h magadtol csinalj egy épkézláb dekket. Nemtudom mi ertelme a jateknak ha felmész a netre es lekoppintasz egy barmilyen paklit. Ertelmét veszti az egész. Nyilvan nagyon sok embernek MÁS megsporolja az idejét ha kint a lista…

 5. Kötelező leadás alatt nyilván ezt értettem én is (hisz a behóson a mai napig így van), hogy legyen ellenőrzési alap.

  Nekem egyébként nincs bajom azzal, ha valaki nem akarja publikussá tenni a listáját, hiszen nincs erre semmi szabály. A felhívás sem erre irányult.

 6. Szerintem ez a kérdés is – mint minden másik – árnyaltabb ennél. Aki a “legyen” opcióra tette le a voksát, nem hiszem, hogy mind DK listáira áhítozott, hogy azonnal lemásolja (bár kétségtelen vannak ilyenek). Ugyanúgy abban is biztos vagyok, hogy aki a másik lehetőségre szavazott sem mind gondolta azt, hogy az ő pakliját aztán ne másolja senki. Lehet több aspektusa ugyanannak a gondolatnak. Számomra fura a kérdésre szavazókat 2 “törzsként” kezelni, ugyanakkor megértem, mert ez megy nagyban, miért itt lenne más?

 7. Úgy érzem mindkét félnek igaza van. Én momentán a lista mellett döntöttem. Nekem semmi mást nem jelentett, mint azt, hogy látom ki mivel játszik. Koppintani én momentán anyagiak miatt sem tudnák és nem is tenném. Egyrészt aki koppint, de nem ismeri a paklit az had keseregjen a saját levében, hogy miért nem jönnek a győzelmek.
  Sokat lehet ellenben tanulni a listákból. Mit miért érdemes bepakolni az adott pakliba. Mondom nem konkrét lapokra gondolok, hanem a bennük rejlő mechanikára. Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, mint a Budapestiek vagy mondjuk a Pécsi és Szegedi játékosok, hogy többen tudnak esetleg tesztelni.
  Nekem momentán erre nincs lehetőségem.
  Az utolsó paklim pl. Zsolti nézte át és segített abban, hogy mit érdemes kivenni, mit tegyek be. (azóta sokat változott) DE, az általam megjelölt lapok között szemezgetve, mert kicsi a lapkészletem még mindig.
  A készülő manós paklim pedig nem olyan acélos, mert kellene hozzá vagy 40 ezer forint, hogy úgymond azok bekerüljenek, amit szeretnék. De ezek sem koppintás miatt lennének. (a manós pakli 2008-ban is az egyik kedvencem volt)

  DK listáira lehet sokan kíváncsiak. Elvégre elég jó játékos 🙂
  Bocs, nem akartalak jobban dicsérni. Jó meglátásai vannak, ami másokból hiányzik.
  De momentán amióta visszatértem a játékhoz, el kell mondanom, hogy DK listáit is max azért néztem meg, mert érdekes a számomra. De nem akarok most még hasonló paklit sem építeni, mint amivel játszik. Nekem más jönne be. Idővel változhat a dolog, de egyenlőre olyan paklikkal játszik, amik nem érdekelnek 🙂
  Viszont szívesen játszanék ellene, ez jobban érdekel mint a paklilistája.
  Ellenben az Ő érvelését is megértem, ha nem szeretné közölni a listáját.
  Ennyit DK-ról, mivel ő volt eddig megnevezve.

  De a paklilisták sokat segítenek a kezdőknek, hogy mi miért kerülhet bele. Ha a kezdő tanulni akar, ezeket próbálja megérteni. A meta sajnos túl széles, ha innen nézzük. Szóval nehéz kiigazodni. Így könnyebb 🙂

 8. Benke Robi senki nem mondta hogy itt az én listámra áhitozna bárki is es azt szeretné másolni. Általánoságba beszeltem arrol hogy aki sok ora munkával összepakolja es tobb versenyen tesztelgeti MÁS HELYETT.(De amugy elárulom nincs azzal semmi baj ha másolják a dekkem csak nem kellemes tükör dekk ellen kartyazgatni es ezt más is elmondhatja).En is szetetek paklilistakat olvasgatni nincs ezzel semmi baj de azt is észreveheted mióta nincs netdeckelés sokkal tobb fajta paklival probalkoznak az emberek ami ezutan megint csak megfog változni majd meglátod.

 9. @DK
  Lehet igazad van, s elveszik a színes meta. Mondjuk én úgy érzem, hogy most egy kicsit “túlkínálat” van koncepciókból, s hiába keresem a stabilat. 😦
  Tartok tőle én is, hogy újra szabályozott keretek közé terelődik az egész, s elveszik a meta változatossága, bár szerintem ez a jelenlegi helyzet a szabályváltozás és a listamentesség közös gyermekeként született. Ha nagyon visszaesik a játszott dekkek száma, akkor újra át lehet gondolni ezt a kérdést. Egyébként részemről is értem mind2 oldal érveit.

 10. Szerintem a paklilista leadása hozzátartozik a versenyszerepléshez. Ez egyfajta garancia arra, hogy a pakli és/vagy a side nem fog “megváltozni” a verseny alatt, és arra, hogy a pakli úgy általában nem illegális. Enélkül ezek a garanciák elvesznek.
  Ám a paklilisták leadása, és publikálása nem ugyanaz, és nem is kellene ezt a két dolgot összemosni.
  DK-nak tökéletesen igaza van abban, hogy egy működőképes pakli összeállítása, tesztelése, versenyeztetése melós dolog, és időigényes. Aki netdeckkel az gyakorlatilag “potyázik”, és más beleölt melójából húz hasznot. Nem feltétlen fog működni nála egy lemásolt deck, de a beleölt melót mindenképp lerövidíti.
  A leadott paklilisták publikációja tehát nem feltétlenül kell, hogy automatikus legyen.
  – ötlet on –
  Azt a megoldást látom erre, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, hogy a speciális formátumokon elől végzett deckek listáját aggály nélkül le lehetne közölni, hiszen aránylag ritka, hogy rövid időn belül ugyanolyan formátumok legyenek nagy versenyeken.
  A nemzetis formátumok, és elsősorban a hagyományosnál pedig a versenyző hozzájárulását kérném az azonnali publikációhoz azzal, hogy 2 (esetleg 3) hónappal a verseny után a lista mindenképp kikerül utólag. Ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy a versenypaklik és a meta evolúciója túllépjen az adott paklin, azaz a belőle kinyerhető információ elévüljön. Ezáltal a “szerző” eredményeit nem veszélyeztetné, de a kezdők / haladók számára is megmaradna a tanulás eszközeként.
  Persze ez azzal járna, hogy a korábbi versenyek dobogós deckjeit utólag kellene feltölteni, és egy régebbi cikket kellene karbantartani.
  – ötlet off –
  De engem csak egy kicsit zavar, h nincsenek fenn listák. Nem a netdeckelés, hanem a meta “bejósolása” miatt. Nyilvánvalóan kihatással van a listák hiánya a meta szélesedésére, de ez nem kizárólagos ok, és a listák megjelenése nem fogja megszüntetni. Nagyon nehéz készülni egy ennyire széles metára, de ez is egy eszköze a játék lassításának, azaz összhatását tekintve jótékony.
  uff

 11. A meta szélesedése annak is lehet következménye, hogy júniusban kijött 1 új kieg.

 12. @Balage. Ha ez lenne az oka, akkor ezt minden egyes kiegészítőnél éreztük volna. Ahogyan az új kiegészítő megjelenése előtt épp a meta beszűkülését kellene érzékelnünk…
  Önmagában az új kiegészítő megjelenésének ténye biztosan nem befolyásolhatja ezt. Az már annál inkább, hogy egy bizonyos kiegészítőben hány különböző koncepció kap érdemi (!) erősítést.
  A – szerintem – indokolatlanul nagy számú narancs lap megjelenése például pont ebbe az irányba hat. Ez már annak a bizonyos, mára már sokszög alakúvá lett lónak a sokadik oldala, ahová átestünk.
  Talán nem kell minden koncepciót minden kiegészítővel erősíteni, plusz talán nem kell minden kiegészítővel kiadni pluszban még pár teljesen újat is.
  De ez csak egy vélemény. Lehet, hogy nincs igazam.

 13. @Jancsár János
  Ahogy én látom a meta szélesedésére egyszerre hatottak a szabályváltozások (3 szín, SF tiltása), valamint a paklilisták hiánya. Azzal, hogy teret kaptak a terülős dekkek sok koncepció új erőre kapott. A 3 színre váltáskor új dekkeket kellett építeni, s mivel nem voltak listák, így mindenki ment a saját feje után. Így jelent meg az asztalokon minden is.

  Nem hiszem, hogyha jönnek a listák hirtelen minden beáll újra 7-8 koncepciósra, de valószínűleg szűkülni fog a kínálat.

 14. Meta változás – gyakran szélededés is – szokott lenni a legtöbb nagykiegnél, ez cél is. Lehet, hogy az ÉI jobban sikerült ebből a szempontból. Nem mondom, hogy biztos, de könnyen lehet ez is 1 faktor. Ahogy a paklilista nem közlése sem biztos, de lehetséges faktor.

 15. Meg annyit ide: nem, nem tamogatunk minden nagykiegben minden koncepciot, sot vannak elengedett koncepciok is – kozeptavon kb. annyi, amennyi uj bejon.

  Azonban a nagyszamu koncepcio fenntartasa alapveto fontossagu, elsosorban
  – a jatek sokszinusegenek, valtozatossaganak fenntartasa
  – ill. a ritka (es nemgyak) lapokhoz a “hova is lesz jo” megfelelo pakli-biztositasa (ritkanal >=2, nemgyaknal is lehetoleg >=1) – anelkul, hogy mondjuk evente cserelodne a paklik teljes lepkeszlete

  miatt.

 16. Balázs, én nem hiszem azt, hogy a játék sokszínűbb lenne, mint mondjuk a KM megjelenésekor. Mi is volt akkor… ha jól emlékszem… persze… akkor elég jó választás volt 1 Életenergia vagy Sokszínűség. Bár utóbbi már sosem lesz erős ugyebár az isteni szabály miatt… és még a 3 szín korlát sem tette erősebbé, de szerintem még az 1 szín korlát sem tenné sokkal erősebbé. Na mindegy. Tehát akkor a Manafonál és Unaloműző vitte a pálmát, akkor erős volt az ÉE és elég sokan is tolták vele. Jött az AO, mindenki csak a Járj, GE+EE csak a CHD deckek. Most meg mi van? Sok Manó és sok Lépéselőny. Minden új kieg csak 1, nagyon max 2 koncepciót erősít meg brutál erősen. Mondjuk itt a manót nem erősítette semmi, de az újonnan és az ez előtti kiegek okán eléggé erős lett. A lényeg, hogy egyáltalán nem sokszínű a meta. És ami vicces az az, hogy biztos volt benne az egyszínű egylapos verseny előtt, hogy tuti kapok 2 barna járjat. És igazam lett… na én ilyenkor gondolkodom el a deckek sokszínűségén…

  Mellesleg tök jó/érdekes koncepciókat szüntettek meg és helyette hoztok olyanokat, hogy Womath, meg teriád. Egyikből sem lehet pl faj versenyre paklit összetenni, de még a próféta és elementálból is erőlködni kell, hogy valami használható legyen már. Ami utoljára pl a Galetkikre rá volt húzva a ködözés. Eszméletlen ötlet, szívesen is tolnám még ma is olyannal, de hát nem tudom, mert van keményen 4(?) ilyen lap.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.