HKK Blog Podcast #4

Hosszú szünet után visszatér a HKK Blog Podcast egy közel egyórás adással.

Évek teltek már el azóta, hogy legutóbb podcasttel jelentkeztünk, most azonban újból itt van beszélgetős rovatunk, melyben Bíró Tamás, Csető Zsolt és Egyed Dávid tárgyalnak ki néhány aktuális témát, mint például a 3 szín korlát bevezetésének hatásai, az októberi beholderes verseny tapasztalatai vagy éppen a modern és a régi HKK közti különbségek.

Az 58 perces adást a YouTube-on keresztül hallgathatjátok meg (hamarosan mp3-ban is elérhető lesz igény szerint), jó szórakozást!

21 thoughts on “HKK Blog Podcast #4

 1. Nagyon jó lett az adás, remélem a jövőben gyakrabban jelentkeztek majd hasonlóval 🙂
  Sok érdekes gondolat elhangzott, amire reagálnék az a Nemzeti 2. napi format:
  a beszűkült látókört azért nem tartom szerencsésnek, mert sok pakli létezik(pl krag, avatár, vérfarkas, íjász stb), amik lényegében teljesen diszjunktak minden más paklitól, így vagy teljesen kitiltódnak, vagy teljesen bent maradnak. Ezért annak megvan az a veszélye, hogy nem kell túl sokat agyalni a pakliépítésen, legfeljebb azon, hogy melyik 1:1-ben bent maradt koncepciót “emeled le a polcról”, azt pedig semmiképp nem tartanám szerencsésnek.

 2. Iszonyat volt most is!!!
  és igen kibaszott drog…
  ,de sok mélysége is volt a podcastnek,amiről érdemes lenne még sokat beszélni,de marha fáradt vagyok,így csak még egyszer köszi a cuccot!

 3. En simán beraknám nemzetire az egyszin soxint második napra. Ahogy néztem minden szinből ossze lehet rakni vagy 3-4koncepciot es 40-45lapot mindig találtam ami befér a maradék 5-10lap meg szo-szo de az se gitt kategória. De azt elfelejtettétek mondani hogy nemzetiig azert jonnek még ki zének es legalabb 2kiegészitő ami azt jelenti h siman meglesz az 50lap minden koncepciohoz es az isteni lapok is elfogjak vesziteni azt az előnyüket ami kiütközik azokkal a lapokkal szembe amit az utolsók közt raktal be eddig. Nagyon gondolkodos volt a verseny is és a dekk építés is.Én minden képp szavaznék rá egyet mert pont egy ilyen format hiányozna nemzetire. Erdemes volna probálgatni. Főleg ha a zének is ugy jönnek ki mint az utolso pár hogy minden szinhez egy lap.

 4. Jó volt. Köszi. A játék hatványozott felgyorsulását – ahogy a beszélgetés során is elhangzott – elsőként a zanszilánk költség érkezése okozta. Ezzel kezdeni kellene, és lehetne is valamit.
  Hallottam már ötletként, hogy – hasonlóan a nekron szabályhoz – be lehetne vezetni a zanszilánk szabályt is. Ami ugyanúgy hangozna. Tehát a játék első három körében minden játékos csak 1 zanszilánkot játszhat ki a kezéből. Pont.
  Ma ott tart a játék, hogy ha egyetlen zanszilánk asztalt ér (pl. Sivara), onnantól már a sem a Vp pusztítás, se a Vp lefojtás nem segít, mert minden is kifér.
  Talán érdemes lenne ezen eltűnődni.

 5. Nagyon jo podcast, legyen meg +1000!
  Koszi az osszes dicseretet es problema-atbeszelest.
  Dev-Zsolti, ha barmilyen rokoni kapcsolatba kerultok 🙂 orokos tiltott par a Behos versenyeken.
  Komolyabb reagalast is irok mjad, addig is mindenki keritsen 1 orat buszon-villamoson-WCn-valahogy, es hallgassa meg! Aztan irja le a velemenyet szepen ide.

 6. Jó lett, fasza témákkal. Annyira gyakran szerintem nem fontos, ha fél-1 évente ha jön, az bőven jó, de inkább 1-1 kieg után, amikor változnak a dolgok (meta, új szabályok ha van, stb.) és akkor arról, akár egy rövidebbet.

 7. Miklós azt mondta valami interjúban (AK archívum), hogy nem probléma hogy minden kiegben egyre erősebbek a lapok.
  Most mégis?
  Jöhet a két szín, aztán minden lapból kettőt lehet majd csak használni.
  Rotáció: Ja, a Magic lapok is k…ra elértéktelenedtek. Azt akkor mi van ha a játékosok fele kiszáll? Nem égeti el a lapjait, valaki kezd vele valamit.
  A gyűjtő, meg gyűjt, nem eladni akarja a gyűjteményét.

  Amúgy honnan tudjátok milyen élmény volt 15-20 éve játszani? Vagy hogy jobb volt-e?
  Meg kéne kérdezni olyanokat is akik akkor játszottak.
  2008-as meta vissza? Igen, visszacsalná a régi arcokat…

 8. Ahoy,

  A podcast tetszett, az ideális talán a minden kieg után egy podcast lenne, ha ez a zének miatt túl sűrű, akkor talán a negyedéves blogos versenyek után.

  Az 1 lapos 1 színű nekem az exben nagyon bejött, de a sideolás miatt a behosra fixen nem mentem. Szerintem ha pörgősként rendezzük teljesen vállalható. Akkor máris elég 50 lapot összeszedni.

  Örülök, hogy már a mainstream hkk-talk-ban is komoly problémaként merül fel a ZSz költség. Évek óta szajkózom, hogy majdnem minden rossz forrása a játékban. 😀
  Szerintem amúgy nem a körönkénti kijátszás korlátozása a megoldás. Ha a Zsz teljes eltörlése nem megoldható, akkor a legközelebbi megoldás az lenne, ha nem lehetne építeni az olyan Zsz költséget, ami nem épületen szerepel. Mert igazából az egymást építő cantrip Zsz-es lények okozzák a probléma nagy részét. Ha az embernek valamilyen ténylegesen fogyó erőforrást kell költenie rá (Szk, Vp, permanens áldozás) akkor nem tud annyira elszaladni a ló, nem lehet úgymond “ingyen” kipakolni dolgokat mert valamibe kerülni fog azért.

  Üdv: Kyb

 9. Nekem egy apróság ütötte meg a fülem, amire remélem választ kapok:
  Ha tesztelőként úgy érzitek kezdi feszegetni a játék a határait, akkor miért kell az évi 2 nagykieg? Legyen 1 amire több idő van tesztelni lehet benne akár több lap(így drágább árral akár) és még több idő kitalálni milyen járható út van még.
  Örülök, hogy van még a tarsolyban, és látni az utóbbi kiegeken is a fejlődést, de a kiadási tenpón is vissza kellene kicsit csavarni.
  Üdv.:
  Kristóf

 10. Nyilván nem fog visszavenni a kiadás TEMPÓján most, hogy (ugyebár tűzközeli emberek által is félig bevallva) sikerült sok-sok “szerényebb képességű” lurkót is berántani ezzel a HKK-nak nevezett YuGiOh-vá aljasított valamivel. (Hogyan is hívták? HKK 3.0???)
  Amíg van aki megveszi ez így fog menni, nincs megállás. Nyilván erősebb, olcsóbb lapok jönnek, mert ha nem akkor Pistike aszongya: Ez ugyanojan, mint amit má kigyűjtöttem fél éve, inkább elmegyek mekibe.
  Aki meg versenyezne az szív. Szív, mert minden lap mindent tud ingyé.

  Volt ott valami igazság: Lehet kétszínű is a deck, x év múlva az jön.

 11. Soha senki nem mondott v. gondolt olyat a kiado reszerol v. reszemrol, hogy “szerenyebb kepessegu lurkokbol” lenne most tobb a HKK-ban, siman csak nagyon orulunk, hogy tobben vannak a versenyeinken es jol fogynak a kiegeszitok.

 12. Zanszilank-ugyben annyit irhatok (de tobbet nem!) hogy foglalkozunk a kerdessel (nem mostantol, mar egy ideje). Kerjuk turelmeteket ezugyben.

 13. Király adás volt, köszi srácok!
  Kiemelném Demetriusz véleményét, amit már egyszer én is (meg valószínűleg sokan mások) felvetettek itt kommentek között:
  Mennyire jó lenne már, ha évente csak 1 nagykieg jönne ki? Esetleg kicsit nagyobb hangsúlyt kaphatnak a zének, hogy ne laposuljon el a dolog, de látókör versenyekkel (akár 5-6 fordulóval), gyngy, faj, stb formatokkal szerintem simán élvezetes és pörgős HKK életet lehetne csinálni egész évben. És akkor előkerülhetnek olyan lapok is, amik megjelennek, aztán mielőtt versenyasztalt érnének, el is felejtjük őket.
  Pro- és kontra véleményeknek ebben a témában kifejezetten örülnék!

 14. Király volt köszi!
  Nagyon szívesen halgatnék még ilyeneket, akár rövidebb formában is (10-15 perc) ami kicsit hasonlít (az annó vigyáz autón lévő) nap kérdéséhez. Én a következő témákra lennék kiváncsi: hogyan szokták megbecsülni a metát; hogyan terveztek meg egy lapot; mit tennétek a játék lassításáért ( ha ez probléma); mi az ami jelenleg leginkább nem tetszik a hkk-ban; mi az ami a leginkább tetszik; amikor paklit építetek milyen tehnikákat alkalmaztok; van-e valamilyen elborult pakliötlet amit kipróbálnátok?
  S még egyszer köszi!

 15. Remek adás volt, nagyon köszönjük!
  Több témához is hozzászólnék ami előttem felmerült:
  Nemzeti 2. Nap: Teljesen vállalható formátumnak tartom az egyszín egy lapot mert megfelelő mértékben skill based a pakliépítésben és az asztaloknál is (a luck faktor utóbbinál szerintem egészségtelenül nagy azért), azonban ha szavazni kéne én mégis a beszűkültre szavaznék. Megoldásnak a “vidéki játékosok” teljesen jogos problémájára azt tudnám javasolni hogy a nemzeti előtti hónap végén tartson a beho egy rendes nagy hagyományos versenyt (itt lehessen már használni nyilván minden lapot amit a nemzetin lehet majd) , és annak az eredményeit használjuk beszűkült 0. Körként a nemzeti 2. Napjára. Mindenkinek lenne durván 3 hete decképítésre.

  A rotáció: Röviden (mivel én nem látok ilyesmire esélyt sem a jövőben) amennyiben lesz rotáció, mindenféleképpen fent kell tartani egy nem rotáló formatot is amit minimum 3 de inkább 2 havonta nagyversenyekkel kell támogatni, csökkentve ezzel az aktív játékosszám drasztikus csökkenését.

  Az évi 1 kieg: Speciel én is támogatnám az évi 1 nagykieg elgondolást azonban! Ezzel együtt átalakítanám a Zéneket is. Mégpedig úgy hogy 30 laposra bővíteném őket (amiből 3 ritka) (2 havonta megjelenve szerintem ez egy egészséges középút lenne a mostani helyzet és az évi 1 nagykieg + jelenlegi zének között), eltörölném ezt a “minden zénes lap ritka” marhaságot mikor mind tudjuk hogy egy átlagos zénből így sem kerül 2 nél több lap a versenyasztalokra nem korlátozott formátumon, egy pakkban lenne mondjuk 10 lap, 1 ritka 3 nemgyak 6 gyak, talán ilyen méret mellett még mindig meg lehetne tartani a zének remek!! hangulatát hogy minden lap egy témához tartozik. Szerintem ennek rengeteg haszna lenne, gyorsabban változó meta (nem kéne 1 nagykieges etnikumokat csinálni itt lennének rá a tökéletes 30 lapos zének), gyakoribb/gazdagabb spoiler season (kövezzetek meg de én imádom őket), ugyanakkor mégis hallgatna a beho azokra akik kevesebb új lapot akarnak évente a körforgásba miközben pénzügyileg sem lenne öngyilkosság hiszen ezeket az új zéneket természetesen a mostani árának minimum duplájáéet lehetne teljesen jogosan forgalmazni.
  Remélem van akinek volt türelme végigolvasni és méginkább van akinek tetszik az ötlet! ^^

 16. Imádom a podcast-eket,most is nagyon igényes lett,a szakmai rész tökéletes,a humor is pont jó arányban van,csak így tovább,Tomit meg nyaggassátok,hogy gyakrabban járjon versenyre 😀

 17. Érdekes, gondolatébresztő beszélgetés volt, köszönjük szépen!

  A rotáció vs powercreep egy öreg téma, ezt itt a beszélgetésben tökéletesen körbejártátok, nincs már alternatíva, a rotációt nem lehet bevezetni. És mellesleg, ahol az eleje óta van rotáció, az sem feltétlenül jobb. Viszont a powercreep témáját számos módon lehet kezelni. Erről már sok cikk, írás született, ebbe nagyon részletesen nem akarok belemenni, de néhány pont:

  1.) ha a támadó lapok erősödnek és a védő lapok is, akkor a balansz azért megmaradt, ugyanúgy vannak sokkörös mérkőzések, a mai napig is a többség kihasználja a teljes 1 órát a körre egy versenyen. Tehát szó nincs arról, hogy amit „gyorsulás”-nak hívtok, az azzal jár, hogy rövidebb a játék, kevesebb kör van. Egyszerűen csak 1 lapnak nagyobb az impactja a játékra, ezért kevesebb a hibázási lehetőség, és a szerencse is több szerepet kap (persze ez nem feltétlenül jó).

  2.) a lapok erősödése 2 faktorú: az egyik a költség csökkenése, a másik a lap erejének növekedése. Ezeket a faktorokat nagyon sokféle módon lehet kordában tartani! Sok lap van, ami egy bizonyos deckben erős csak, más lapokkal együtt. Ilyenkor ha az adott paklihoz nem adunk ki új lapokat, vagy az adott koncepció kulcslapját nerfeljük, bannoljuk az sok másik lap problémáját is megoldja (ilyen volt pl. az avatár pakli). Az önmagában erős, univerzális ún. „spoiler” lapokkal ezt nem lehet megcsinálni, viszont ezekre is találtunk egy megoldást. Megkapták az „isteni” jelzőt, aminek köszönhetően sokkal szűkebb a mozgástér ezekkel a lapokkal, és könnyebb így ellenlapokat is gyártani. És ez a harmadik módszer, megfelelő ellenlapokkal is lehet a powercreepet kezelni. Pl. olyan lapok, amik az olcsó lapokat büntetik. Vagy a drága lapok hátrányának egyensúlyozása, ilyen volt a kánterdrágítás is. Szóval megoldás mindig van!

  3.) A zanszilánk felmerült itt is és a podcastban is. Eredetileg ezt pont a lassítás céljára találtuk ki, hogy legyen „fél” varázspont is, mert az 1 VP-s lapot már nem lehet 0-ra csökkentetni. Persze ez azért elég szerteágazó lett azóta, és valóban úgy tűnik, hogy a gyorsulás útját egyengette, de mindenre van megoldás. Nekem tetszett pl. a javaslat, hogy ne lehessen csak épületeknél építéssel fizetni, de ezt eldönti majd a tesztelőcsapat, lesz-e valami a zanszilánkkal vagy sem.

  4.) Annak, hogy 1 vagy 2 nagykieg van egy évben, semmi köze a gyorsulás mértékéhez. Valójában erre úgy kell tekintetni, hogy 1 db kiegészítő, amit 2 részletben adunk ki, tervezési cél, hogy éven belül a lapok lehetőleg ne erősödjenek! Az egyetlen ok, amiért 2 részletben jelennek meg, mert úgy érezzük, minél gyakrabban történik valami újdonság a játékban, annál jobb lesz. Épp ezért vannak zének is. Viszont a zénekbe ne gondoljatok túl sokat, ha ott elkezdjük a lapok ritkák stb számát emelni, akkor pont az történik, amit nem szeretnétek, még több kiegészítő lesz egy évben 🙂 Ez gyakorlatilag annak lenne az alternatívája, hogy az egyik kieget zénekre szétszedve adjuk ki, ez sajnos nem megvalósítható, megnehezítené a tesztelés, balanszolás és még a gyártás folyamatát is. Viszont nem kell aggódni, akár 2 kieg lesz jövőre, akár 1 kieg és egy alappakli, a ritkák számát nagyjából fixáljuk, tehát a több kieg nem jelent nagyobb gyorsulást, több ritkát.

 18. @Miklós
  A ritka szám fixálása azt jelenti, hogy csökkenni fog összességében a jelenlegihez képest? Mert ha nem akkor nem vagyunk beljebb.

 19. @Miklós, igen értem, de ez a lap mennyiség szerintem sok. Örülök, hogy a zének terén egyet értünk.
  A lapok mennyiségén nem akartok csökkenteni, akkor a minőség és a játszhatóságra pl tisztességes sorsoló programra fektessetek be.
  Nem csak fejni kell a tehenet, hanem etetni is….

 20. Huszár Ádám vagyok (azért írom le mert, régen játszottam HKK-t nem mindenki ismer illetve aki igen, nem ismerne fel a név alapján), most érdekességképpen belehallgattam a podcast-be és habár nem olvastam végig, de megjegyzésem van az elején lévő témával kapcsolatban.
  Hogy HKK 3.0. és hogy az ölések kikopnak a játékból. Igen én ezt már korábban éreztem, mikor a Triniganos előnyös üzletes kombó-kontroll deckek mentek (illetve még nem mentek, hanem csak sima trinigan volt a legnépszerűbb), amivel én is játszottam, illetve én voltam az első aki tisztán 3 öléssel játszott a 9 helyett
  és bárkinek akinek mondtam hogy az ölés lassú és elég 3 lény aki 3 manás zanszilánk és manakonzival lehet végtelen izommal feltápolni, kinevetett nem hitte el. Mondták hogy 9-12 ölés kell és elég olyanok mint Pl. (Zu’lit és társai) én azok helyére is inkább + kántereket tettem. Pár hónap múlva persze (tőlem függetlenül valószínűleg Aranyi Ákos által, de nem biztos) elterjedt az előnyös üzletes életenergiás végtelen trinigan, szerintem ez volt a kezdete annak, a HKK-nak amit ma nem játszok, de el tudom képzelni milyen, mert “megsejtettem a jövőt”.
  Persze itt még rengeteg minden kell: Semlegesítés stb…, de zanszilánk már volt, az új lapokat nézve is el tudom képzelni milyen a játék.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.