Tükördimenzió problémák #1 – foil lapok

A legújabb HKK kiegészítőt vizsgálom meg, egy talán nem annyira megszokott oldalról.

Mielőtt mélyebben belemennék a Tükördimenzióval kapcsolatos  dolgokba szeretném leszögezni, hogy a cikk azért született meg, mert egyre inkább úgy érzem, hogy bár az előző években nagyon jó irányba állt a HKK, viszont az utolsó két kiegészítő minőségével kapcsolatban nagyon komoly ellenérzések alakultak ki bennem. Szeretnék körbejárni problémákat, és szeretném, ha a kiadó komolyan dolgozna ezek megoldásán.

Múlt hét szombaton, az 52. Beholder Találkozón jelent meg a legújabb HKK kiegészítő, a Tükördimenzió. Ahogy észrevettem, már a rendezvény alatt is nagyon sokan bontogatták a boostereket, de sok előrendelő a héten folyamatosan vette át a rendelt termékeket. Én úgy vettem észre, hogy a tesztelői munkát nagyon sokan dicsérték, a szett nagyon érdekes lett, a dzsinnek egyelőre elég megosztóak, de inkább pozitív visszhangokat hallottam róluk, mint negatívat. Ezt amúgy nagyon köszönjük a tesztcsapat nevében, nagyon jó hallani/olvasni a munkánkról pozitív visszacsatolást.

Iszonyat gyorsan megy az idő, és durva belegondolni, de már a negyedik kiegészítő óta örvendeztet meg a kiadó minket foil lapokkal, én mondjuk iszonyatosan szeretek minden gyűjtői/limitált dolgot, de megértem azt is, aki akár az értéke, akár a kinézete miatt elcseréli ezeket mondjuk. Szerintem az egy nagyon pozitív dolog, hogy a lapoknak létezik ilyen exkluzív változata, az, hogy ez hány játékost vonz a kisebb probléma (van egy szűk réteg, aki iszonyatosan szereti őket, van akinek semleges, és van aki kiszórja). A nagyobb probléma inkább az, hogy sokan azért szabadulnának ezektől, mert egyszerűen a minőségük nem üti meg azt a szintet, amit az ember egy lassan 25 éves kártyajátéktól elvár – hozzáteszem teljesen jogosan.

A foil lapok mennyisége az Alappakli (10. kiadás) óta a kb. a harmadára esett vissza (10/10, most 6/20), ez amiatt van, mert a gyakori és nem gyakori lapok foil változatáról lemondott a kiadó. Ez amúgy valahol érthető, korábban volt egy nyilatkozat, hogy egy lap foil gyakori változata is sokkal ritkább, mint egy sima ritka, értékben mégsem ezt tükrözi a gyakorlat, úgyhogy összességében ezt nem tartom rossz döntésnek. A foil lapok mennyisége mellett a foil lapok minősége is folyamatosan változott szettről szettre, nézzük meg, hogy hogyan is néznek ezek ki:

front

a foilos lapok 10A-EE-ÉI-TD

back

…hátulról

Személy szerint azt mondom, hogy a legjobban sikerült ezek közül az Elemi Erőknél készült foil lapok, a leggyengébbek pedig talán az Élőholt Invázióval kiadottak, de a Tükördimenzió sajnos szorosan ott van a nyomában, és ennek oka a mérhetetlenül gyengén sikerült vágás. Az ÉI foil lapjai nagyon nagy %-ban sérültek, alig találkoztam olyannal, ahol a saroknál ne lett volna egy minimális repedés legalább. Ennek oka a nyomdában keresendő, nem megfelelő késsel lett ugyanis ez levágva, éppen ezért a Tükördimenziónál átálltak kézi vágásra, itt viszont nem sikerült két egyforma lapot legyártani, sőt, méretbeli problémák is akadnak bőven:

backEI

Élőholt Invázió vs Tükördimenzió

Eddig a foil és a nem-foil lapok között csak színárnyalatban volt eltérés, most méretben is van (sajnos a legnagyobb kedvenc Dragon Shield fóliátok sem szereti igazán ezt a nagyságot), ez rendkívül bosszantó, hogy egy standard méretet nem tud felvenni egy kártya.

compareEI

néhány foil lapnál 1-1,5mm különbség is előfordulhat 

Azt megértem, hogy a Hőskorszaknál (ami az első HKK kiegészítő volt) még előfordultak ilyen problémák, sőt, azok a Hőskorszak lapok, amik konkrétan téglalap alakúak óriási kedvencei sokunknak, de ez már nagyon nem a 90-es évek közepe, nem egy startup első szárnypróbálgatása, ez már nem fér bele.

pitagorasz

tökéletes derékszög – Pitagorasz a kanyarban sincs

Továbbá komoly problémának tartom, hogy a foil lapok egy része (igaz, én kis %-ban tapasztaltam ezt viszonylag nagy mintán, de nem kéne, hogy beleférjen) már sérülve érkezik az új tulajdonoshoz, és persze korrekt felajánlás volt a kiadótól, hogy ezt becseréli, az, hogy egy sima változat jár érte nem az igazi (persze kell szűrni azt, hogy valaki direkt 1:2 arányban cseréljen foilt nem foilra).

serultburi.jpg

hogy lesz értéktelen egy 3000 forintos lap

Összességében azt mondom, bár van megint olyan újdonság a Tükördimenzióban, ami az egész közösséget kb egy emberként mozgatja (A gyenge ereje foil változata több, mint őrület), ha nem sikerül ezekre a problémákra záros határidőn belül jó megoldást találni, akkor el kell engedni a lapoknak ezt a változatát – pedig a szívem szakadna meg, megmondom őszintén.

Várjuk véleményeteket, hozzászólásaitokat, észrevételeiteket. Hamarosan jövök a sorozat következő részével, addig is pacsi!

Dév bácsi

31 thoughts on “Tükördimenzió problémák #1 – foil lapok

 1. Sajnos én pont a Gyenge erejéből bontottam egy sérültet, a szívem szakadt meg, amikor megláttam! 😦

  Ha nem sikerült ezt profi és megnyugtató módon megcsinálni a következő kiegészítőben, akkor szerintem NEM kell tovább erőltetni ezt a foil dolgot.

  (Remélem külön cikk lesz a trehány csomagolás, a kilógó és a fejre állt lapok stb.)

 2. ” pedig a szívem szakadna meg, megmondom őszintén.”

  Számból vetted ki a szót:én még a 10. kiadásnál nem gyűjtöttem őket, mert az újdonság miatt óriási áron ment, azóta azonban tényleg a játékosok 90%-a (vagy több) szabadul csak tőle, így megfizethető

  Megszerettem őket, tök jól néznek ki, de most már 2. kiegészítő óta konkrétan rosszabbul járok és még több pénzt is kell belefektetnem. Ez a TD volt a mélypont, én inkább elvoltam a sérüléssel, de ez a vágás nagyon csúnya.

 3. A probléma nem csak a foilnál keletkezik, hanem a sima lapoknál is.

  Nincs mese, tudom, könnyebb osztani az észt, főleg interneten, de ha ez a nyomda ilyen minőségben tud csak lapokat gyártani, keresni kell mást.

  Szerintem inkább fizetnek picivel többet a sokkal jobb minőségért, minthogy most kb. kidobják a pénzt “erre”.
  Ez a nyomdára nézve siralmas, hogy a mai világban nem törekednek a jóra (ha az első ilyen lenne, azt mondanám oké, de ez már a második vagy harmadik széria…már meg lehetett volna találni a megfelelő módszert, eszközt).

  Azt vállalom, hogy amióta ez a minőség, nem veszek csomagot, mert selejtért nem adok ki pénzt, elég sok mindent el tudtam nézni, de ezt már nem…

  A foil ötletét továbbra is támogatom, de ne az legyen a megoldás, hogy inkább elengedjük… nyomdát kéne elengedni, az megoldás…

 4. @Arzol: amikor 1000 ft-ba kerul egy MTG booster en nem szeretnek mar tobbet fizetni a HKK-ert.

 5. Dév: csak kettő között az a nagy különbség, hogy az egyik 2 országban van (az mindegy, milyen eltolódással), míg a másik világszerte, gondolom sokkal jobbak a kondíciók, több bevétel (mivel nem kvázi 2 bolt és játékosok tartják el, hanem boltok “ezrei” adják el az MtG-t).
  Gondolom az MtG-nek is megvan a “maga olcsó, de kiváló minőségű nyomdája”, nem úgy mint itthon… vagy Beholder még nem találta meg ezt a nyomdát…

  Igazából ugyanoda lyukadunk ki, hogy ha jobb lenne a marketing, akkor nem 1000 Ft pluszos lenne a Hkk csomag…és nem itt tartanánk, ahol most…

  Hidd el, alapjáraton én se költenék 1000 Ft pluszt egy csomagra, csak nálam eddig nagy szerepben játszott a játék iránti szeretet, el tudtam tekinteni a költségtől.
  (WoW-os korszakomat most kivehetjük, mert nekem az az örök szerelmem, sorry srácok).
  Csak mivel Miklósék kitalálták a BDV-t, ezért már lassan nem érzem az 1000 Ft pluszos költséget, úgy hogy ez így kicsit fals… szerintem több embernek már igen szép kedvezménye van a Behonál, hogy egyáltalán nem éri meg boltokban venni a boostert, csak laponként, de abból meg kevesen élnek meg…

  Egy “reset” kellene az egészhez, és talán, nagyon talán elérhető az a szint, amit az MtG képvisel… de ahogy kezdtem, óriási a 2 közötti a különbség, számomra kicsit irreleváns példa (MtG-t kb csak többi külföldi játékkal hasonlítanám össze, mint YGO, Pokemon, stb., Hkk sajnos nem tart ott, hogy egy kalapba említsük őket…)

 6. “ha az első ilyen lenne, azt mondanám oké, de ez már a második vagy harmadik széria…”

  Ez nem így van. Én első alkalommal is húztam volna a számat, s ha rám van bízva biztosan nagyon kellemetlen perceket okoztam volna a nyomdának. Ugyanis sajnos az van, hogy ez a cég hírnevét tépázza, ami szerintem nem megengedhető. Szerintem első alkalommal bele kellett volna a Beho részéről páros lábbal a nyomdába, s ha nem tudnak teljesíteni tovább kell lépni.

  De ez nem rajtam múlik. Én bizom benne, hogy jó döntés születik, s Miklós úgy jár el, ahogy kell. Részemről biztos a vevőim elégedettsége lenne az első.

 7. Robi: +1 , igen, utólag belegondolva… mondjuk az tuti nem történt meg hatásosan a “páros lábbal beleszállni”, mert sajnos még mindig probléma. :/ (emlékszem arra a cikkre, mikor kijött a nyomdában jártam…és utána lévő hozzászólások).

 8. Itt most a HKK vs MTG vitaba nem akarok belemenni, csak annyit hangsulyoznek, hogy egy aremeles a jobb minoseg rovasara nem elfogadhato szerintem ebben az esetben (ugyanis aremeles mar tortent a foil lapok miatt).

 9. Reméljük a legjobbakat (csak ennyit szeretnék írni, élőben ha felmerülne megint, szívesen beszélgetek róla :))

 10. Sajnos ez már a ciki szinten túl van. Sajnos tartok tőle,hogy nem sikerült kedvezőbb szerződést kötni az előző balhé után sem és most is csak fut majd a pénze utána a cég….Ha most se kerül sor szerződés bontásra akkor végérvényesen kiteszi a nagy L betűt a cég a homlokára és nyugodt szívvel fogják átverni a köv kiegnél is…

 11. Nem tudhatjuk milyen kapcsolatban van a nyomda és a Behó. Ki tudja mi van a háttérben,hogy még mindig kitartanak emellett a nyomda mellett. És nem is értek ehhez,így inkább csak annyit írok,hogy habár én nem vagyok nagy foil fogyasztó,de 1-2 van nekem is,ami tetszik. A fehér lapoknak pl kifejezetten jól áll. Viszont továbbra is azt mondom,hogy ezüst szélű lapokat szívesebben bontanék. Sokkal szebbek,kevésbé bántják a szemet és azok még MA IS minőségi lapok,sérülésmentesen.

 12. Nem csak a foilok.
  Az ÉI lapok mappából ki-, fóliába be és vissza pakolászva, már most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a 15 évvel ezelőtti akkori spoilerek…
  Nem 10 évet nem fognak kibírni, de így 5öt sem :/

 13. Zorallal értek egyet. Egyébként az ezüst szélűek nemcsak kinézetükben voltak mások, hanem kaptak egy plussz réteg védő fóliát is, sokkal tartósabbak voltak, mint a nem ezüst szélűek. Most meg a foilok sérülékenyebbek, mint a sima lapok.

 14. Zorall: de tudthatjuk, valszeg ez a legolcsóbb nyomda (lásd miért van a behos verseny wekerlén).
  Az ezüstszélűekre +1. Szerintem is sokkal szebbek/jobbak.
  Én a kezdetek óta nem szeretem a foil lapokat, praktikátlanok és igénytelenül kivitelezettek sajnos. Megértem a gyűjtői értéket, de továbbra is úgy gondolom, hogy a klasszikus ezüst szélű lapok a játszhatóság rovására menés nélkül tudtak szolidan egyediek és szépek lenni, kár volt ilyen bazári olvashatatlan szivárványosra cserélni őket. Pláne ilyen minőségben.

  A saját dobozillusztráció viszont jó ötlet volt, tetszetős.

  A kieg tesztelése is okés, nekem az előző kicsit jobban bejött ebből a szempontból, a mostanin erősebben érzem a fantáziátlanságot és a powercreepet, de láttunk már nem egy rosszabb kieget.
  A burástyákat megkövetem, így több kieget kibontva és nézegetve őket, egész érdekes a kölyök köré épülő szinergiájuk és nem csak saját követőhöz tudom elképzelni őket. Bár továbbra is jobban örültem volna egy yeti epikusnak. A burástya meg lehetett volna sima 4 lapos, hogy elférjen keltető mellett. 😛

  De ezek mind apróságok, amik eltörpülnek a mm-erekkel eltérő méretű repedezett és felszakadt szélű foilok és egyéb lapok mellett. És sajnos utóbbi két dolog a sima ritkákat ill. egyéb lapokat is érinti. Az, meg hogy a lapok össze vissza vannak a dobozba pakolva és sokszor egy ritkaságon belül is a felük fejjel lefelé áll inkább csak bosszantó a többi dolog mellett.

  A Beho talis hkk miniversenyek szervezése viszont idén sokkal jobb volt, mert lehetett levegőt kapni.

  Üdv: Kyb

 15. A dzsinnekről nem írtál 🙂 szerintem kimondottan fantáziadúsak és hangulatosak.
  Miniversenyek: köszi, ezentúl így tervezzük tartani őket, és nagy köszi HD-nak és Benke Robinak a komoly melóért!

 16. Csak pár apró szösszenet. A HKK alapból nem ütött meg soha standard méretet (pedig mennyivel több fóliát lehetne használni rájuk), és ezt a mostani foil kimaxolta! Tételezzük fel jól vágják, jó a nyomás, jó a méret. DE! Akkor is sérülékeny a felső festék réteg gyanútlanul karcolod össze másodpercek alatt sőt már bizonyos esetekben karcosan is bontod. Én csak lebeszélni tudnám a kaidót erről a foil mizériáról. Egyszerűen pénzt spórolnak, és kisebb lesz a hiba %. Ha komolyan gondolják egy vékonyabb puha fóliával bevonják mint az aranyforrásnál úgy védhetőbb lenne a felületi sérülésektől. De ahogy olvashattuk is valójában egy elég szűk réteget érdekel és így összességében több a kár mint a haszon a foil lapok tekintetében. Jó pár lap ami sérülten sikerült nyitni dühömben rögtön a kukába került (nem csak foil volt). Így meg tudom ígérni, hogy a kövi kiegből NEM vásárolok, a kötelező lapokat beszerzem belőle majd és ennyi! Az idén simán userként 800e fölött költöttem csak a beholdernél, úgy érzem van jogom a panaszra! EGYÉB: A kiegészítő valóban jó lett sőt, bőven a várt szint fölött van és ez elsősorban a tesztelőknek köszönhető. Köszönjük. Burástyákat kétkedve fogadtam, de jó irány, Dzsinneknek örültem és most is örülök, a villám meg mint feltámadó koncepció kifejezetten örvendetes.

 17. Balázs, a dzsinneket direkt nem említettem. Nagyon szélsőséges érzelmeim vannak velük kapcsolatban.
  Szinte kivétel nélkül tetszik az összes lapjuk képességileg és illusztráció szinten is.
  De mivel nincs gyngy lényük nem tudom őket még etnikumnak tekinteni. A gyngy szekciójuk egyrészt fokuszkristaly-új (a járjhoz) utánérzését ad erősen, másrészt jelenleg jobbak a másodlagos dekkjeikbe, mint a primerbe. Ez nem feltétlen gond, sőt, hosszú távon ezt az irányt tartva a hkk legjobb etnikumává válhatnak. Nagy reményeim vannak velük kapcsolatban, mert már ez a néhány példányuk is nagyon diverz felhasználhatóságot tesz lehetővé. Börtön, járj, hideg és tűz paklik különböző tárgydekkek és kontroll stb.
  Viszont ha innentől nem jön ki évente legalább 2-3 lap hozzájuk, és mondjuk valamikor 1 tematikus zen, de legfőképp gyngy LÉNYEK akkor baj lesz.
  A szín eloszlásuk se rossz, talán barna helyett dornodonnak adtam volna őket, de a fehérnek már nagy szüksége van egy saját etnikumra, (viszont több counterre aligha, ne alázzatok meg még több régi sztárt egy gagyi semlegesítéses felújítással pls. -igen a főpap).

  TLDR: a dzsinnek jók, de nagyon hiányzik nekik egy gyngy lény gerinc. Ezt leszámítva egyertelműen a kieg legkreatívabb lapjait adják.

  Üdv: Kyb

 18. Sziasztok! Én is pont ugyanazt érzem a nyomdával kapcsolatban, amit Dév és a többiek. Amit tudnotok kell, hogy ezzel a stábbal évekig tudtunk együtt dolgozni maximális megelégedésre, sokkal jobbak voltak minden szempontból, mint az előző. Viszont, év elején volt náluk egy szerkezeti váltás, Biztosítottak róla, hogy az én szempontomból ennek nem lesz semmi jelentősége, de az Élőholt Inváziónál látszott, hogy ez sajnos nem így történt. Amikor valakivel hosszú ideig nagyon jól tudsz együtt dolgozni, és utána hibázik egyet, akkor nem az a procedúra, hogy azonnal váltasz stb, Ez amúgy sem egy egyszerű dolog, a HKK gyártása nagyon sok specializált lépést igényel, amelyeket eddig minden nyomda csak több kiegészítőnyi “bukdácsolás” után tudott tökéletesen csinálni. Szóval első körben nyilván megpróbáltuk megnézni, hogy mi volt a hiba oka, hogyan lehetne elkerülni, hogy ez megismétlődjön. Sajnos, az egyeztetések ellenére ismét minőségi probléma volt a foilok vágásánál, igaz, teljesen más jellegű.
  Tudnotok kell, hogy az ilyen problémák nekem is óriási stresszt jelentenek, és az első pillanattól fogva folyamatosan keresem azt a megoldást, ami mindenkinek a legjobb lenne. Több lehetőség is szóba jött, de egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy nem kell aggódnotok, minden rendben lesz, nem kell a foil lapokról lemondani. Addig is, a megértéseteket és türelmeteket kérjük!

 19. @Tihor Miklós meg kell reklamalni. Evekig nyomdaban dolgoztam, ha szart csinaltunk azt megreklamaltak, es ujragyartottak addig amig jo nem lett – es nyilvan nem a megrendelo karara.

  Sajna amig nincs kapacitasotok kitesztelni, meg tervezni jatekfejlesztesben legalabb egy 1-2 evvel elore, az ujragyartasos reklamalas nem opcio, es lesznek minosegbeli gondok.

  A wizardsnak meg szinte 100% hogy ezer eve sajat nyomdaja van, veluk nem erdemes ezt osszemerni.

 20. Sokmindent érték, megértem, hogy egy régi partnerrel nem rúgják fel a kapcsolatot. Viszont ez üzlet. A Behót kár érte, presztízs, hírnév stb. Ezta nyomdának is meg kell értenie.
  Miért nem adnak a reklamált darabok helyett újat a saját költségükre? Nem ez az első eset, a régi kapcsolat fordítva is fent áll, csak meg akarják tartani ők is a partnereket nem?
  Egyszerűen félelmetes látni, hogy egyesek mennyi munkát bele ölnek(tesztelő), kiadó részéről pedig külsős szemmel a totális érdektelenség, uram bocsá dilettalizmus magasiskolája látszik.
  A fentin kívül pár példa.:
  sorsoló program hónapok óta
  Cseh online hkk fényéveket vert már ránk 1 év alatt
  Marketing teljes hiánya magyar/angol nyelven évek óta
  Ne csak fejnétek azt a szegény tehenet, etessétek is

 21. Az Élőholt invázió után reklamáltunk, egy rakás cserepéldányt gyártattunk a nyomda költségén, amit az utána jövő versenyeken be is lehetett cserélni annak, aki akart, érdekes módon kevés ember élt a lehetőséggel.
  Demetrius: a kritikád alaptalan.
  Sorsoló program:ha úgy érzed, egy ilyen programot pár hét alatt újra lehet írni, és van is rá kapacitásod, hajrá, kifizetjük a munkádat. Ha viszont nem, akkor ne ítélkezz olyasmivel kapcsolatban, amihez nem értesz.
  cseh online: ahogy írtam, nagyon szurkolok neki, és remélem, sikeres lesz, viszont egyelőre csak egy demó van a crowdfunding kampányhoz, ez nem tudom, hol és mire ver fényéveket. A témára akkor térjünk vissza, ha a játék elkészül. De azt a hozzáállás nem kéne, mint a HKK online-nál volt, hogy amikor készült, elindult a játék, akkor ment a bezzeg, hogy “hogyhogy a beholder ezt nem tudta megcsinálni” amikor meg véget ért, akkor mindneki rajtunk akarta leverni, hogy “ez a beholder játéka volt, az ő felelősségük”.
  Marketing: nem teljesen értem, miért kellene egy magyar játékot angol nyelvterületen marketingelni? a magyar nyelvű marketingeléssel kapcsolatban, szívesen látunk téged is, ha ráérsz hétvégenként, hogy elgyere velünk, és tanítsd a HKK-t érdeklődők százainak, de beállhatsz velünk szórólapot osztani is, segíthetsz HKK videót szerkeszteni, vagy részt vállalhatsz cikkek írásával, vagy a blog szponzorálásával, de bármilyen más módon is megmutathatod ,hogy is kéne ezt csinálni.

 22. Kyb: miért érzed esszenciálisnak, hogy pont gyngy lények jöjjenek ki a dzsinnekhez? Probléma lenne az, hogy a dzsinn lények inkább ritkák, a hozzájuk kapcsolódó (és dzsinn etnikumú) lámpások inkább a nemgyakok, és a szintén kapcsolódó kívánságok a gyakoriak? Nekem inkább pozitívum volt ez a szép felosztás (ami persze az idők során puhulhat).

 23. @Demetriusz
  Én azt gondolom halad előre a dolog minden tekintetben. Múltkor versenyen láttam olyan embert, akivel játszottunk Mondoconon, s nagyon örültem is neki. A háttérben sok dologgal kapcsolatban folyik a munka, az esetleges “hibák” javítása (pl.: ahogy én láttam minden ember örült a miniverseny fejlesztésnek).
  Részemről azt gondolom, hogy minden halad előre a saját ütemében, s kiegről kiegre valósulnak meg olyan dolgok, amelyekről a tesztelők beszélnek. (Tehát én sem érzem jogosnak a kritikád.)

  Itt jegyezném meg, hogy nekem most technikai gondjaim vannak ezért nem vágtam videókat, de dolgozom az elhárításán, s utána újra fog futni a csatorna, s az előzetes céloknak, terveknek megfelelően más irányok is megjelennek majd rajta.

 24. Miklós,

  Szeptemberben született Zsolti cikke a témával kapcsolatban és már előtte is hónapok óta jelezték HD például. Többen leírták milyen alternatíva lehet. Valóban nem értek hozzá, de rengeteg variáció volt akár már működő licence megvásárlása/bérlése akár átmenetileg is. Azt hiszem a jól működő és igazságos sorsoló program alap feltétel ezen nem tudok vitatkozni. Ennyi idő alatt ez már nem kifogás.

  Ok a HKK online-ra térjünk vissza ha működik, bár hogy jön ehhez a magyar verzió, Behót hibáztató rész nem tudom, ilyet nem mondtam…

  Marketing:
  Szívesen, nem volt ilyen felkérés még, de meg fogunk tudni egyezni. Legfeljebb jössz hozzánk Te/Ti is közmunkában 🙂
  Szórólap az internet facebook korában? Programozó szájából? őőőő hát jó.

  Sok témában lépett előre a játék és maga a cég is, promó lapok, miniverseny, játék fejlesztés és egész hosszú a lista ezt mindig pozitívan fogadtam/fogadtuk.

  De igen is az alap dolgok hiánya mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ez a sorsoló progi és a jó lap minőség. Ezek a mostani nagyobb problémák, remélem ez nem csak nekem alap.

 25. “Kyb: miért érzed esszenciálisnak, hogy pont gyngy lények jöjjenek ki a dzsinnekhez? Probléma lenne az, hogy a dzsinn lények inkább ritkák, a hozzájuk kapcsolódó (és dzsinn etnikumú) lámpások inkább a nemgyakok, és a szintén kapcsolódó kívánságok a gyakoriak? Nekem inkább pozitívum volt ez a szép felosztás (ami persze az idők során puhulhat).”

  Hali,

  Igen, mind játékmechanika, mind szerepjátékos logika szempontjából szerintem hibás _a sorrend_.
  A felosztást amúgy támogatom, az nagyon jó ötlet, de a ritkaságbesorolást hibásnak tartom.
  Egyrészt szerintem az a lény etnikum, aminek nincs egy gyngy (lény) gerince, az inkább csak sok erős (kontroll)lény, azonos altípussal, legtöbbször komoly szinergia nélkül (pl.: sárkányok tipikusan ilyenek). Ezeket őszintén szólva unalmasnak és butának tartom.
  Másrészt nekem ezt diktálná a logika: jön egyszeri Abdulka és sok befektetett energia árán (2 szk) megtalálja az ócska rézlámpást (gyakori tárgy), amit utána még dörzsölget (újabb 1Vp). Ezután előbújik belőle a dzsinn (nemgyak lény), aki azért nem kispályás, tőle lehet újabb erőforrás befektetéssel valamit kérni, ami a befektetett erőforrás függvényében ritka varázslat -erejű effekt is lehet. Azaz ha az extra lépések kikerülésével akarsz nagy dzsinn kívánságot akkor ritka laphoz fordulsz. Ha hajlandó vagy több lépcsőn és erőforrásköltésen átvergődni akkor: (gyak) lámpás -> (nemgyak) dzsinn -> (ritka) kívánság. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek kötelezően keressék körbe egymást, de a lámpások dzsinn keresése pl. egy nagyon jó képesség. Lehetne később olyan is, ami pl. gyakori (dzsinn) tokent ad, vagy dzsinn ami meg pl. konfigurálható varázslatot, mintha lenne is ilyen gyakori (szikra).
  Természetesen ez nem zárja ki hogy legyen ritka lámpás vagy gyakori varázslat és dzsinn. De szerintem a kívánság maga nyilvánvalóan hatalmasabb a lámpásnál, ha a dzsinnél nem is. És a legritkább esetben kívánhatsz olyat, hogy kapj 1 másik dzsinnt… (barna gyakori spell).
  Ha pedig egyáltalán nincs gyngy dzsinn az szerintem egy rossz irány és üzenet. A jól működő etnikumokat szerintem pont az jellemzi, hogy gyngy-ből is összerakhatók működőre és van valamiféle fajspecifikus szinergiájuk (pl. a vámpírok, íjászok) illetve, hogy lényekből állnak főleg.
  A fókuszkristályok sem voltak soha beengedve faj versenyre, akkor a tárgy illetve varázslat gyngy szekciójú dzsinnekkel mi lesz? Kezdő Pistike ne játsszon dzsinn paklival, amíg nem gazdag olajmágnás :D?
  Hasonlítsuk össze a kijött dzsinneket a kijött burástyákkal. Kis túlzással a burástya pakli tier 1-2 versenydekké varázsolható, ha fogom az összes gyakori lapját és körbeöntöm spoiler counterekkel és leszedésekkel. A pakli, a követő nyerésére alapozva simán elműködik a gyngy lapokkal, ha megfelelő védelemmel rakod körbe. A 0 Vp-s lénye erőforrás, a tokenvisszarakó kombópotenciál, van egy brutális kontrollénye és több tokentermelései is, ráadásul csak 1 színt foglal.
  Én egyáltalán nem bánom a dzsinnek ritkaság szerinti szétbontását, de a lényeiket kizárólag ritkaként kiadni hibának tartom.

  Üdv: Kyb

 26. @Demetriusz: az internetes kommunikáció egyik nagy rákfenéje, hogy a legtöbb ember könnyen kritizál és alkot negatív véleményt, de csak a szavak emberei, nem a tetteké. Nagy felháborodás volt a fórumon azzal kapcsolatban, hogy az ÉI kártyák vágása nem szimmetrikus, a nyomdával legyártattam egy rakás cserelapot, levittem 3 versenyre, kb. 3 ember cserélt ki összesen 10 lapot. Tetszik a kezdeményezés, hogy egy cseh fejlesztőcsapat megcsinálja végre normálisan a HKK online-t? Látványos az, ami eddig elkészült? Akkor miért nem támogatjátok a dolgot? 1 EUR a legkisebb támogatói tétel! A videó 700 megtekintésnél tart de a magyarok közül még senki nem adott…
  A sorsolóprogramba visszatérve: elöljáróban annyit, hogy az első pillanattól kezdve, amikor ez felmerült, keresem a megoldást. Felajánlottam, hogy kifizetem a munkáját annak, aki a hibát javítani tudja, vagy ha nincs más megoldás, a programot újraírja. Sajnos, a 2 legkézenfekvőbb ember azt mondta, hogy nem, és a sok kritkus között úgy látszik nincs senki, aki értene a javahoz annyira, hogy ezt megcsinálja. Újraírásra kaptunk ígéretet, de a dolog egyelőre még el sem indult.
  Viszont! Azt még szeretném hozzátenni, hogy a sorsoló program alapja a svájci rendszer. A svájci rendszer egy dologra alkalmas, annak megállapítására, hogy a mezőnyből ki a legerősebb játékos (már, ha van ilyen). A tiebreakerek eldöntésére használt bucholtz kb. annyira jó, mint a kockadobás. Mondok egy egyszerű példát: tegyük fel, hogy van 3 játékos, akik sokkal erősebbek mindnekinél a mezőnyben. Mindegyikük elver mindenkit, és a végén az utolsó 2 körben körbeverik egymást. Ki hiszi azt, hogy a sorrend fair eldöntésében bármi jelentősége van annak, hogy két 100-as erősségű játékos közül az egyik egy 29-es, a másik egy 31-es erősségűt vert el? Ez ugyanannyira lutri, minthogy az egyikük ellenfele hazament, a másiké pedig nem!
  Igen, a program hibás – de a rendszer is az. Lehet, hogy nem a programot kéne kijavítani, hanem a rendszert megváltoztatni, igazságosabbá tenni. A legkorrektebb az lenne, ha mindenki mindenkivel tudna játszani, csak erre nincs idő. Épp ezért még a pörgős adja a legjobb eredményt ilyen szempontból, de ott viszont egy adott ellenfél elleni meccsben nagyobb a szerencse szerepe.
  Most pl. ha van egy játékos 15 ponttal, meg 4 12 ponttal, akkor az egyik 12 pontos kap egy ultrát meg egy rakás kártyát, az utána jövő pedig jóval kevesebb kártyát, az 5. meg kb. semmit, pedig ugyanannyi kört nyertek!
  Sokkal fairebb lenne, ha a versenynek egyszerűen lenne egy díjalapja, és azt osztanánk szét a megadott pontszámot elérők között úgy, hogy az azonos pontszámúak azonos díjat kapnának. Ultrát nyilván nem lehetne mindenkinek adni, ha vmiért az első 4 helyen azonos pontszám van, de ezt is meg lehetne úgy oldani, hogy sorsolunk, és a későbbiekben ha van, akinek már többször nem jutott így, akkor az kapja.
  Persze ott van még a dicsőség, hogy ki volt az első helyezett, ez nagyon fontos, még azonos pontszám esetén is. Erre az egyik megoldás, hogy megosztott első hely. Kettőnél több játékosnak nem szokott általában azonos pontszáma lenni az élen. Vagy lehet ezt játszmaarány alapján eldönteni, mivel külön díj nem jár érte, ezért remélhetőleg nem fognak visszaélni vele.

 27. Kibicként olvasgatva az előző hozzászólásokat, meg kell védenem a Behót.

  Azt nem értem, hogyha fel van/volt ajánlva a lehetőség a sérült lapok sérülésmentesre történő becserélésére, akkor miért nem életek vele az emberek?

  A mostani szituációnál javasolnám, hogy azok akik szeretnék cserélni sérült lapjaikat azok küldjenek listát és darabszámot a cserélendő lapokról, hogy a nyomda le tudja gyártani.

  Illetve régi kapcsolat ide-oda ezért kemény s*ggbek*rás járna a nyomdának. Ugye az ilyen aktusok minden kapcsolat tekintetében segíteni szoktak 🙂

 28. Én magam részéről azért nem cseréltem, mert foilt foilra nem lehetett, simára meg nyilván nem éri meg.

 29. A félrevágott csirkelábat rendesre becserélték. ez okés.
  De…
  MrPit az apróbetűs rész amit véletlenül se olvashattál a foilos, nem foilra cserélése. Ugyanitt gyűrött 10000esért adnék szép állapotú 5000est. Nem értem, nem élnek vele az emberek. Nem értem. Most mivan?. 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.