Számozás a lapokon – hogy néz ki más játékokban?

Egy kis kitekintő a legújabb tervezett feature kapcsán.

A Beholder oldalára a héten kikerült egy szavazás, ahol egy tervezett újítás kapcsán szeretnék kikérni a játékosok véleményét. A konkrét kérdés így szól:

“Tetszik-e neked az az ötlet, hogy a HKK lapok alján legyen egy sorszám, amivel egyértelműen azonosítható, hogy az adott lap hányadik a kiegészítőben, pl. 015/160?”

Ez nyilván nem új keletű ötlet, más hasonló kártyajátékokban előszeretettel alkalmazzák. Itt van például a Magic megoldása a lap alján.

control-magic

Itt pedig a megboldogult (bár nem hivatalos formában sikerrel feltámasztott) World of Warcraft TCG megoldása.

last-of-her-kind

Látható, hogy mindkét esetben a lap alján szerepel, hogy hányadik az adott kártya a a szettben, emellett ezek a játékok itt jelölték a kiegészítőt és a ritkaságot (a Magic rövidítéssel, a WoW színnel) is, ami a HKK esetében ugyebár mindig az illusztráció mellett található.

Aki tehát esetleg a kérdés alapján nem látta maga előtt egyértelműen a megoldást, az most már láthatja, miről is lenne szó – egy XXX/YYY számsorról a lap alján a copyright és a hkk.hu cím mellett.

Maga az újítás extra költséggel nem járna, cserébe segítené a gyűjtést, hiszen lapkereső nélkül is ellenőrizni tudnánk gyűjteményünket, illetve a tavaly bevezetett gyűjtemény-bemutatásokat is megkönnyítené. Néhány extra karakterért cserébe tehát kapnánk egy kis extra kényelmet, ami soha nem rossz egy gyűjtögetős játéknál.

Ha eddig még nem szavaztatok, akkor itt tehetitek meg belépést követően. Ti mit gondoltok a megoldásról?

Csető Zsolt

10 thoughts on “Számozás a lapokon – hogy néz ki más játékokban?

 1. Ahoj!

  Jó ötletnek látszik, de szerintem nem az. Mert milyen sorrendben lesznek a kártyák? Névsor? Szín? Típus? 160/160 gondolom azt jelenti, hogy a 160 féle kártya sorában ez a 160-ik. OK. De értelme? Mert 3 kell belőle, s lesz a végén 3 db 160/160-as kártyám. Királyság… olcsóbb lett a kenyér? Szerintem ez egy felesleges információ egy kártyán. TUDJUK, hogy hányféle kártya jött ki, és azt, hogy megvan-e a három, azt NEM a sorszáma adja meg, hanem a mappalap, amiben tartom. Ennél talán értelmesebb lenne, hogy abból a fajta kártyából HÁNY darab van nyomtatva. Egy ilyen lista (nem a kártyán) a behón. Mert gy-ból gondolom 10x-es mennyiség van a ritkához képest. De hogy NTI-ből nincs annyi, mint Ártatlan womathból (displayből esett 5….), az biztos… egy ilyen lista jobban érdekelne, mert ha egy lap árát fel akarom csapni, akkor KEVESET adok a jóból és sokat a rosszból. ILYEN listát nem kapunk? Vagy minden ritkából ugyanannyi van nyomtatva, csak én voltam szerencsétlen a TD dispayekkel?

 2. @tomivarga

  Nem tisztem a Beholdert védeni, de ha jól tudom, minden lap egy “ívre” van téve, úgy kerül a nyomdába. Nem úgy van, hogy “legyártunk 50 NTI-t meg 500 Ártatlan womathot”, hanem minden ritkából azonos mennyiségű kerül a nyomdában nyomtatásra.

 3. @tomivarga:

  Szerintem mindenki 0 NTI-t nyitott a TD boosterekből. 😀
  #csaksikerültmegfognialényeget

  Amúgy nagyon jó ötlet. Én támogatom, még ha nem is használom feltétlenül.

 4. tomivarga:
  Abc sorrendben lennének adott kiegen belül, és az lenne a lényege, hogy ha a kiadó legközelebb csinál olyan akciót, hogy mutass be egy teljes sort, cserébe kapsz spéci promo lapot, akkor ne kelljen órákig szenvedned az abc sorrendbe rakással a lapkeresőt nézegetve. Illetve nekik is sokkal könnyebb leellenőrizni, tehát nem csúszik miatta 1,5 órát verseny.
  Az, hogy ezen a nyilvánvaló előnyön kívül az emberek egy részének emiatt sokkal könnyebb lesz átlátni a gyűjteményét és rendszerezni azt, csak apró mellékes.

  Az, hogy melyik lapból mennyi van nyomva nyilván a beho ipari titka, esetleg azt nem szeretnéd megkérdezni tőlük, hogy mennyi a nyereségük rajta?

  Nem tudom mi olyan bonyolult ezen, abszolút hátrány és költség nélküli nettó pozitív dolog, amitől profibb lesz a játék. Nem vesz el helyet a lapszövegtől sem, mert csak a copyrightot tolja odébb. Ezzel szemben itt, meg a behofórumon is fanyalognak az emberek.

  Üdv: Kyb

 5. Üdv Kyb 😀
  Mert ha nem kell néznem az abc so:rrendet, “csak” a lapokon lévő apró számot, az nem ugyanolyan idegesítő? + a gyngy-t nem kell bemutatni ezeken a rendezvényeken, úgy meg még nehezebb sorba rendezni..
  Magyar abc szerint kell tologatni csak a ritkákat

  Fentiektől eltekintve jópofa dolog lehet a sorszámozás, számomra semleges a megítélése

  Peace

 6. A lapok most is sorszamozva vannak, megpedig az adott iven elfoglalt helyuk sorrendjeben. Elol a gyakori lappk, majd a nem-gyakoriak, vegul a ritkak es extrak (ha van olyan). Szoval ha csak a ritkakat kell bemutatni, akkor a ritkak sorbarendezhetok (nem kifejezezetten abc-sorrendben. De akar ilyen sorrendben is felkerulhetnek az ivre, asszem…

 7. Ugy ertettem, h mar most is van szama a lapoknak, csak ez nem szerepel rajtuk. Annyi lenne a valrozas, h rajuk irnak.

 8. En nem is ertem ez valaki szerint miert hulysseg, es felesleges 😀

  Elsosorgaban limited (draft, frissen bontott) versenyek miatt van sorszamozva, hivatalos versenyen minden jatekos kap egy lapot (mint hkk-ban), csak abc sorrend helyett 1-X-ig vannak felirva a lapok.

  Sokkal egyszerubb kikukaznod mi van nalad, mint abc szerint keresgelni

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.