Az elveszett meta nyomában

A szokásosnál is kevesebb időnk lesz próbálgatni a lapokat, ami később tartogathat majd meglepetéseket.

Immáron több mint két hónapja nem rendeznek HKK-versenyeket a koronavírus-járvány miatt, ami nyilvánvalóan érzékenyen érint mindenkit, aki kicsit is érdeklődik a játék kompetitív oldala iránt. Ennek következtében bizonyára mindenkinek hátrébb sorolódott ideiglenesen a személyes preferencialistáján a HKK, hiszen a korlátozások miatt bizonyára kevesen vannak olyan helyzetben, hogy így is van kivel játszaniuk (az online alternatíva pedig keveseket mozgatott meg). A jó hír azonban az, hogy már látszik a fény az alagút végén a közösségi programok óvatos újraindulásával, így hamarosan HKK-versenyek is lesznek újból. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ennek a néhány hónapnak nem lesznek hosszú távú következményei…

griffonixMióta a játék újból felszállóágban van, és visszatértünk az évi két kiegészítőre, azóta még nehezebb tartani a lépést a metával – na nem nekünk, sokkal inkább maguknak a lapoknak, hiszen rengeteg olyan kártya van, amiben hiába érzik sokan a potenciált, egyszerűen nem jutnak el az éles próbáig. Ha egy hónapban elmegyünk 3-4 versenyre, az egy félév alatt is csupán 20 alkalom nagyjából, és ha minden decket csak kétszer viszünk el, akkor is mindössze 10 setupot próbáltunk ki – ez pedig nemcsak a lehetséges összeállításoknak a töredéke, hanem még a létező és támogatott koncepcióknak is. A Tier 1 paklikra nyilván nagyobb figyelem hárul, ami érthető – emiatt viszont kevesen mernének magabiztosan nyilatkozni arról, hogy milyen erős jelenleg (és most a hasamra ütök) mondjuk a mérgező deck. Nem tudjuk, legfeljebb csak sejtjük – és ez pont ugyanígy igaz rengeteg másik pakli sok-sok tucat lapjára is.

roskadt-vityilloRövid mellékvágány: a HKK amúgy is sajátos helyzetben van ilyen tekintetben más hasonló kártyajátékokhoz képest. Talán sehol máshol nincs hasonló arány a versenyek és az azokon indulók száma, illetve az életképes koncepciók száma között, köszönhető annak, hogy az elmúlt tíz évben az etnikum deckek és sok más egyéb specifikus összeállítás életképessé vált. (Vagy pusztán a lapok olcsóbbodásával egyre többen érik el a plafont, mint a gázzal töltött lufik? Ez is megérne egy külön cikket.) Ami egyrészről jó, mert mindig bőséges a választási lehetőség, mindig lehet meglepetést okozni. Ugyanakkor azokat is meg lehet érteni, akik már a ló túloldalának tartják a “nincs meta” jelenséget. Mert hát amikor egy versenyen 40 induló 30 különböző deckkel játszik, azt tényleg nehéz metának nevezni…

az-utolso-kivansagLényeg a lényeg: a novemberben megjelent Tükördimenzió lapjait ezidáig viszonylag kevés lehetőségünk volt próbálgatni éles környezetben – pláne úgy, hogy a márciusi záróráig meglehetősen sok Beszűkült látókör formátum is volt, melyek nyilván nem mutatnak tiszta képet. A szokásosnál is jobban igaz tehát, hogy csupán a felszínt kapargattuk. Ráadásul még csak azt sem mondhatjuk, hogy sebaj, onnan folytatjuk majd, ahol abbahagytuk, hiszen hamarosan itt a 11. kiadás, benne újabb 30 lappal, melyek közül jó néhány helyet követel majd magának a metában nyilvánvalóan, ehhez nem kell nagy jóstehetség. Év végén pedig jön a következő nagykiegészítő, így itt most tényleg arról van szó, hogy kiesett egy komoly szelet az amúgy is keskeny idősávból.

nagyobb-eletszivasA legfontosabbat ráadásul még nem is említettem: az új zanszilánk szabályt. Ez lényegében napokkal azt megelőzően lett bejelentve, hogy beütött a járvány, így nemhogy a hatásait nem érezhettük még, de érdemben sokan még agyalni sem kezdtek el azon, milyen változást hozhat ez a paklikra, a játék dinamikájára, meg persze a komplett metára vonatkozóan. Mi a tesztelésen igen hosszú ideig próbálgattuk az új verziót, és nyilván túlzás lenne azt mondani, hogy egy új játék vár ránk, amikor újból beindul a HKK, összességében azonban így is az elmúlt tíz év talán legnagyobb hatású játékmechanikai változásáról van szó, aminek garantáltan lesznek komoly vesztesei és nyertesei egyaránt.

A járvány tehát nemcsak egy éles szünet lesz, hanem egy éles váltás is egyben, aminek persze megvannak az izgalmai. És bár örömteli, hogy hamarosan újból visszatérhet mindennapjainkba a HKK, a kiesett időt sajnos senki nem adja vissza azon koncepciók, paklik és lapok számára, melyek nem kapták meg egyelőre a lehetőséget arra, hogy bizonyítsanak. Ez az “elveszett meta” pedig könnyen eredményezheti azt, hogy bizonyos dolgok csupán hónapok, extrém esetben egy-két év múlva csapódnak le, ami okozhat majd jókora meglepetéseket…

Csető Zsolt

13 thoughts on “Az elveszett meta nyomában

 1. Az is külön kérdés lesz, hogy hányan nem fognak visszaülni játszani. Bennem jelenleg nem tombol a “versenyláz” például. A helyi közösségből is vesztettünk embereket, ahogy látom nem biztos, hogy csak az “elveszett metával” lesznek bajok.

 2. És akkor még a 6 alfás ritkát is hozzá lehet csapni a 11. kiadáshoz (meg a vele érkező ultrák és kódosok, ez asszem nincs is beleszámolva a 30-ba, de nincs előttem most hirtelen a dolog).

  Érdekes lesz, viszont egy szinte biztos: az átlagosnál is több lap merülhet feledésbe ezúttal a legutóbbi kiegészítőből.

 3. 11. Kiadast elkellett volna valahogy tolni az evi masodik kieg idejere, extra lett volna,mivel a cartamundi nyomta volna. Kar,hogy nem igy lesz, vagy nem tudott igy lenni.
  Teljesen valos ,amirol irsz Zsolti. Robi felvetese is teljesen jo meglatas(sajnos). Kellene fog egy kis extra melo a kiadotol,hogy minden a normalis kerekvagasba terhessen vissza es az a legkisebb veszteseggel tortenjen meg

 4. Szerintem ez a kihagyás azt okozhatja majd, hogy az emberekben az a képzet lesz, hogy a Tükördimenzió a Világégés után a legrosszabbul sikerült kiegészítő. Mert hát, alig használtunk/használunk belőle valamit, a ritkák nagy hányada csak a mappában hever, mint “sohanemkerüldekk-közelébe”. Mert próbálgatni se volt időnk semmit. Szinte. És most jön a “ritka dömping”, július-augusztusban a XI. kiadás 30 új ritkával, 6 alfás ritka, télen megint újabb 80-90 ritka…Úgy, hogy a TD-nek kb. volt valós 2 hónapja, és akkor is inkább Látókör formatok voltak.

 5. Nagyon örülök, hogy cikk formájában is megjelent ez a felvetès. A 2. boncolgatott tèma(játèktól való elfordulás) sajnos rám is hatott valamelyest(ès hallom ezt többektől) ,így ahelyett, hogy hosszú sorokban reagálnèk rá,csak ennyi marad:köszönöm

 6. A vilageges egyáltalán nem volt rossz kiegészítő, a ritka készlete gyengébb volt szerintem is a többinél, de hangulatos és jó kieg volt szerintem.

  Amúgy elég idő telt el már, az SF nyugodtan visszajohet. Az utóbbi két hónap versenyeredmenyei is ezt mutatják a napnál is világosabban.

  JuFe te mit köszönsz?

 7. Nem akarok beleszolni (amig birom 🙂 ) a lenyegi reszekbe, csak par szam.
  A ritka lapok szamaban (UR-t, Promot nem tekintve, Zenenkent 1 ritkaval szamova) osszehasonlitas: 2019-ben 126 ritka, 2020-ban 95 (30 + 55 [varhatoan, pici szivargas itt] +6 + 4 Zen [+-1 lehet] ). Szoval viszonylag szerencsesen (11.kiadas leginkabb) ugy jott ez ki, hogy a jarvanybol 3 honapot ez “kb. fedez”. Termeszetesen csak darabszamra, a dolog azert ennel joval osszetettebb, ahogy a cikk ki is fejti.

  Ugyanez az osszes uj lap tekinteteben: 2019: 355, 2020: kb. 250.

 8. Ilyen vészterhes időkben egyáltalán nem fura,hogy senkiben nem teng a versenyláz. Egyébként ez addig fog tartani,míg el nem megyünk egy versenyre és nem látjuk újra a “régi” versenytársainkat. Én ebben biztos vagyok.
  A Világégésnek a maga idejében ugyanúgy voltak jó ritkái és itt most nem csak a spoilerekre gondolok,még mai napig lehet azért találkozni Őrjöngő vérfarkassal vagy A felejtés árával és biztos vagyok benne,hogy ha a gnómok jók lennének,a Bölcs tanító kihagyhatatlan lenne mai napig. Persze ott voltak a templomok,de azokkal szemben jókora spoilerek is (Techiánalfux,ősmágia tornya még mai napig is erősek,de 8 éve a Fürge manó és Guolg császár is fürödtek a sikerben).
  A ritkák száma kicsit félrevezető,hiszen az első félévi szettel 30+6 új nagy kieges ritka jött mindössze (11+alfa) és azt hiszem egy Zén is kimaradt. Ez így összességében kevesebb,mint egy normál nagykiegészítő új ritka szettje.
  Az Oz’mogroth-ot pedig engedjük vissza! Ha a Kiadó bármiféle reális visszajelzést akar egy lap tiltásáról,akkor nézzen most körbe! Volt valaha bármikor ennyi visszajelzés annak kapcsán,hogy egy lapot engedjünk vissza? Nem beszélve arról,hogy ha nem tévedek, valami 6:5 arányban lett tiltva a szavazáskor…

 9. @Rokolya Norbert: mi is szerettük volna, ha a 11. kiadást a cm nyomja, de a gyártási költségek miatt ez sajnos ez nem volt opció, erről részletesebben írtam már a kapcsolódó cikkben. Én azt látom, hogy lazulnak a korlátozások, összességében kb. 3 hónap fog kimaradni a 12-ből. Azért ezt elég durva lett volna úgy lereagálni, hogy cserébe 1 kiegészítőt se adunk ki egész évben, pláne a HKK 25. évfordulóján… Én remélem azért hogy a TD lapoknak év végéig még bőven lesz idejük megmutatni, mit tudnak!

 10. @Zorall , Így van, én is alig várom hogy megpuszilgassalak ❤ De buzulás az nuku!

 11. @Asmael
  Jufe szerintem azt köszönte meg, hogy nem neki kellett leírnia a benne dúló kétségeket. Jelenleg nekem is több kedvem van videókat rögzíteni, esetleg cikkeket írni mindenféle témában, mint játszani, gondolom más is lehet így ezzel a dologgal.

 12. @Robi! Bemenni a csoportterápiára azzal, hogy bibibi én meggyógyultam… nos, ez nem kifejezetten a jófejség kategória. 8)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.