Egy yeti és egy motyogó mennek az erdőben – Kezdő Zsolti Challenge (1. rész)

Beszámoló az első két hónap tapogatózásairól.

Eredetileg a tavalyi Nemzeti Bajnokság után indítottam volna legújabb kihívásomat, a Kezdő Zsolti Challenge-et, de aztán közbeszólt a harmadik hullám, ami (ilyen téren is) átírta a terveket. Júniusban azonban végre újraindultak a versenyek, így én is aktivizáltam magam – természetesen 15 ritkás paklikat pörgetve, igazodva a Kezdő Liga szabályaihoz, ahogyan azt eredetileg is megígértem. Sajnálom, hogy ennyi hónap kiesett, hiszen így viszonylag kevés idő maradt kísérletezni az idei Nemzeti előtt, de a hátrelévő időben igyekszem megtenni mindent, hogy szülessen némi érdemi kontent a dologból.

Az első megmérettetésem az Excelsior június 2-i Új nemzedék versenye volt, ahova az elmúlt egy-két évben kifejlesztett személyes agyszülemények közül a kedvencemet, a 3 Bűvös erdő + Az alvilág ura setupot vittem el. A pakli lényegében adta magát, hiszen a motorja egy nem gyakori lap, a Füstös késdobáló, ami fix pontként fedi le az összes fontos funkciót, laphúzásként, tempógenerálásként, leszedésként és (némileg) nyerésként is segítve a dolgomat. Az alábbi összeállítással indultam:

szabálylap: 3 Bűvös erdő
követő: Az alvilág ura

3 B. Jagumir
3 T. Vlagyimir
3 Kurtz
3 Kisebb jégdémon
3 Nagyobb életszívás
3 Füstös késdobáló
3 Apró segítség
3 Dühöngő Amod
3 Direkt kontaktus
3 Kurtz ereklyéje
3 Bűvös oázis
3 Kékvérű oroszlán
2 Időkiesés
3 A fekete herceg
3 Sivatagi éjszaka
3 Ősbolhedor
3 Szárnyas bolhedor

50 lap

Az Új nemzedék formátum és a ritka korlát nem segítette ilyen szempontból a dolgomat, de ahogy az UR-ekkel teletömött változatnál, úgy itt is próbáltam úgy összeállítani a decket, hogy a lehető legnagyobb eséllyel kijöhessen a sík a második körben (emiatt nagyon fontosak az áramlásra VP-t adó lapok). A Homokdűnés felhozatalból a kifejezetten erdő mellé tervezett “GYNGY-pótlékok”, a Bűvös oázis, a Kurtz ereklyéje és a Sivatagi éjszaka fértek be, valamint az Apró segítség is tökéletesen illeszkedik ide, így ez sem maradhatott ki.

Bár a pakli eléggé kiforratlan volt, az alap mechanika szépen dolgozott, így végül sikerült elég jó eredményt elérni: 5 győzelemmel és 2 vereséggel a negyedik helyre futottam be. A versenyt megnyerő Hegedűs Márk ötkövetős gólem setupja ellen nem sikerült kezdenem, így ott esélyem sem volt a győzelemre (a fixen kereshető Manaform eléggé determinálja a játékot), Farkas Tamás epikus teknősei ellen viszont csak egy tökéletes ütemben topdeckelt Kyorg tudás (!) miatt kaptam ki (na jó, meg más miatt is, de azt inkább ne hánytorgassuk már 😀 ), amivel manára és ÉP-re pontosan ki tudott szedni, mielőtt teljesen felálltam volna. De indulásnak ez így is egy remek eredmény, nincs ok a panaszra összességében.

Ezt követően az egyik HKK Liga versenyre összedobtam egy Edralian kontrollt, hogy kicsit más vizekre is evezzek a kihívás keretein belül. Íme a pakli:

követő: Edralian

5 Időlassító
1 Kincses sziget
3 Varázsrépa
3 Kiüresedés
3 Leira, a hangtolvaj
3 A szirének hangja
2 Csúfolódás
3 Holttengeri ének
3 Koncentrált bűzsugár
3 Martian repertoárja
3 Pókméreg
3 Timera átka
3 A verseny szelleme
3 Ishakar, az óceán ura
3 Tintacsiga
3 Dühöngő Amod
3 Teknős iszapkatapult

50 lap

A game plan nem volt bonyolult: a 8 ellenfél körében érkező, ingyenes hálóval próbáltam berendezkedni arra, hogy a követőbe épített lapelőny, illetve az instant leszedések és dobatások érvényesülhessenek. Előzetes félelmeim azonban beigazolódtak: ebben a “natúr” (tehát mindenféle drágítás, korlátozás) nélküli környezetben a lapok közti nyers erőbeli különbség túlságosan nagynak bizonyult. Ettől függetlenül jókat játszottam, voltak érdemi döntési szituációk (sajnos ez sok HKK meccsre nem mondható el), de végül egy Korlátozás, egy Lassan járj! és egy Villámháború is elcsomagolt – egyedül egy Manaáramlás + Antimágikus rakshallion decken sikerült átverekedni magamat, miután sikerrel túléltem az első kört.

A következő, június 30-i exes versenyre visszatértem a Bűvös erdőhöz, éreztem ugyanis, hogy bőven lehet még mit optimalizálni a decken. Kikerült a Kurtz + Kurtz ereklyéje csomag, valamint a Nagyobb életszívás is, a helyükre pedig A Dungeon tükre, a Kristálymágus és A szirének hangja mentek be. A paklit emiatt kicsit erősebbnek is éreztem, a jó eredmény azonban most elmaradt, miután 7 fordulóból csak 3-at sikerült megnyerni. Érdekes módon ez úgy oszlott el, hogy amikor működött a követőm, akkor simán győztem, amikor viszont nem, akkor kikaptam. Simon Richárd és a Zarknod bilincse ellen esélyem se volt, Szkupien Bence Semleges csatamezőjét viszont már sikerült megszorongatni, de végül itt is elhullottam. Játszottam még Egyed Dáviddal, aki kezdett és követőt lőtt az ötkövetős Raia paklijával, egy Oázisfészkelő pedig épp elég időhúzásnak bizonyult számára ahhoz, hogy nyerni tudjon. Pásztor Szabolcs ellen (aki A bőség zavara + Melák, az óriás setuppal játszott) pedig azt hittem, jól kezdtem a második körös helyszínnel és Bűvös oázissal (követőlövésre válaszolva ráadásul), de ő előbb két (!) ingyenes Magányos küklopsszal folytatta, majd később manára-csontra-jelzőre pontosan meg tudta fogni a T. Vlagyimiromat egy Hegyrengetővel, így ez a történet elég fájdalmas véget ért.

A legutóbbi felvonás ismét az Exben volt, a július 28-i megmérettetésre egy másik viszonylag új, az elmúlt egy-két évben forgatott kedvencemmel, az epikus A Semmi mesterével felálló hordával érkeztem. Ez az aggro deck még “fullos” változatban is viszonylag sok gyak-nemgyak lapra támaszkodott, így itt jóval könnyebb volt leszűkíteni az összeállítást 15 ritkásra. Így nézett ki végül:

követő: A Semmi mestere (epikus)

3 Villámhorgony
3 Az idő tornya
3 Fluxusgenerátor
3 Szaglászó vérfarkas
3 Energiamotyogó
3 Szörcsögő motyogó
3 Homoki yeti
3 Nekrobestia
3 Rémeb
3 Főnix fióka
3 Szellemfarkas
3 Apró segítség
3 Bűvös oázis
3 Szirén lányka
3 Tűzfészek
3 Enkala laboratóriuma
1 A főnixek pillantása
1 Az élet földje

50 lap

Meglehetősen fura verseny volt, mert amíg erdővel 14 meccsből egyszer sem, addig itt 7-ből 3-szor (!) is sikerült leikszelnem. Balázs Ádám Alanori lápvidékei ellen papíron jónak kellett volna lennem, de nem nagyon jöttek az elején a lapelőnyt termelő kártyák, később pedig nemcsak két Leirát húzott be, hanem melléjük egy Taurust is, amik eléggé belassítottak – hosszú távon nyert is volna valószínűleg. Hajdu Roland ötkövetős Raia paklija ellen a Harangmester miatt szintén lassan tudtam csak terülni, a követő gyógyítása mellett ráadásul az Őrangyalok is hátráltattak (ezúton is köszönet mindenkinek, akinek hála létrejöhetett ez a lap, óriási szükség volt rá – pláne ebben a nagy aggro dominanciában!), így a 20 perc nem volt elegendő. Végül pedig Kocza Tibor Aszphalt paklija ellen produkáltam egy elég szélsőséges húzást, négy feltámadó lénnyel, így mire az oldalamra fordíthattam volna a dolgokat, addigra a deckem is elfogyott és az idő is lejárt, így ez a meccs is döntetlen lett. Kikaptam még Vogel Patrik börtönétől (itt persze nem jöttek ilyen arányban a feltámadó lények), ahol az Elbájolt xenó egymagában pontot tett a meccs végére, valamint András Bence Lassan járj!-ától, ahol viszonylag jól kezdtem, de egy elbukott 50/50 után visszajött a meccsbe, majd a lénybe épített lopásoknak és leszedéseknek hála fordítani is tudott, mielőtt bedaráltam volna.


Ez volna tehát az eddigi mérleg, meglehetősen vegyes, de mindenképpen hasznos tapasztalatokkal (a Bűvös oázis például iszonyatosan jól működött mindkét pakliban, biztosan játszanám “fullos” környezetben is). A következő pár hónapban igyekszek majd időt szakítani mind a most bemutatott koncepciók optimalizálására, mind pedig újak kipróbálására, így remélhetőleg az eredményesség és a változatosság terén is előrelépésről számolhatok majd be legközelebb. Addig is szívesen fogadok minden meglátást, visszajelzést, akár a fenti paklikra, akár magára a kihívásra, akár az egyéb lehetséges deckekre vonatkozóan. Én pedig folytatom a nyomozást a rejtett GYNGY spoilerek után.

Csető Zsolt

One thought on “Egy yeti és egy motyogó mennek az erdőben – Kezdő Zsolti Challenge (1. rész)

  1. Visszajelzés: Nemzeti Bajnokság… helyett | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.