Trafó – Zarknod börtönében

Újabb általatok  beküldött kerül átalakításra – ezúttal egy Zarknod börtönés koncepciót választottunk ki.

Az eheti Trafóban egy versenyasztalokon ritkán feltűnő koncepciót veszünk górcső alá, hála Karattyai Zoltánnak, aki levelében arra kért, hogy turbózzam fel Zarknod börtönés koncepcióját.

Az eredeti pakli

szabálylap: Zarknod börtönében

3 Kreatív affinitás
1 Felszabadító lélektánc
2 Undorfutnok
3 Holdlátó vérkutya
3 Morgan torzítása
2 Térfaló manaspórák
3 Őrült Szajonn
3 Cselvetés
2 Sármanó
3 Martian reperoárja
1 Tűnékeny csábítás
2 Gyógyító rúna
3 Talbot szava
2 Morgan barlangja
2 Morgan parancsa
3 Enyészet
3 Préselés
2 Sötét nagyúr
3 Sorvasztó érintés
2 Morgan gyásza
1 Morgan
1 Haarkon

Maga a deck elég vegyesfelvágott, bár az alapkoncepció valószínüleg a pakliégetés lett volna. Ugyan el lehet menni a deckkel ebbe az irányba is, ekkor berakhatunk még Kókadt motyogót is a Sorvasztós kombó végett, illetve ha van rá keret, Erősödő kántálást is, de én ezt a verziót nem érzem elég erősnek, ezért inkább egy klasszikus, dobatós, az ellent lassan felőrölő börtönné alakítottam Zoli pakliját.

Akik gyengének bizonyultak

Az első és legfontosabb egy deck összerakásánál a 4 szín meghatározása. Esetünkben a pakli 5 színből állt, melyek a következők voltak: Chara-din – Elenios – Leah – Fairlight – Raia. A Leah – Chara-din – Elenios hármas helye megkérdőjelezhetetlen a börtönünkbe, de Fairlight – Raia duótól búcsút vettem, hogy helyére bekerülhessen Rhatt. Most, hogy megvan a négy színünk, lássuk, mely lapokra nincs szükségünk, haladjunk színenként.

Azzal, hogy a pakliból hagyományosabb börtönt készítünk, a fekete színből gyakorlatilag csak a Sötét nagyurak helye maradt biztos, hiszen minden egyéb Leah lap, melyet eddig használtunk az ellenfél deck-méretének redukálására szolgált. A lila szekció nagyjából rendben van, a Talbot szavát azonban felejtsük el, ugyanis nem lesz szükségünk körszakításra, másik kiesőnk pedig a Kreatív affiniás, akit ugyan nagyon szívesen látunk az első körökben a kezünkben, azonban a közép-, illetve végjátékban, amikor is az ellenfélnek már nincs keze, haszontalan lap, ugyanebből az okból elég Őrült Szajonnból is csak két darab. Eleniosból az egyetlen gyenge papírunk a Felszabadító lélektánc, melynek az esetek nagy százalékában nem tudnánk lényt áldozni/forgatni a gyűjtőből.

Akiket semmiképp ne hagyjunk ki

Deckünk egyetlen erőforrása az Élőholt kémek, belőlük kötelező a három darab. Mivel számunkra az a legjobb, ha ellenfelünknél minél több kém jelző van, ezért  gondoskodnunk kell megfelelő visszavetetésekről is, ilyen a Túlvilág hívása és A mágia létsíkja, valamint az ősszel megjelent körönkénti lapvisszavétel, a Végtelen formázás.

A paklinak sajnos nem barátai a nagyot ütő, nehezen megoldható lények, ezért ezek semlegesítésére használjuk A túlvilág nagykövetét, illetve Chosugát, vagy áldoztassuk fel saját gazdájával egy Raskát hívva segítségül, esetleg lopjuk el Szörnybűvöléssel vagy Tűnékeny csábítással. Ez utóbbi esetben viszont figyeljünk arra, hogy még a kör végéig fel tudjuk kenni valamire. Ennyi vízió mellé adja magát a Víziók is, mellyel bármikor elő tudjuk rántani azt a víziót, melyre szükségünk van, ha viszont deckünk bármelyik lapját elő akarjuk szedni, abban a Nyerő stratégia lesz a segítségünkre, és ha már keresés, a Kurtzot se hagyjuk ki, igaz, itt nem erőforrás, hanem inkább ölő szerepe lesz.

Szó volt már róla, hogyan oldjuk meg az asztalról az ellenfél lapjait, a legjobb megoldás azonban az, ha le sem engedjük őket az asztalra. Erre két lehetőségünk van. Az első, hogy eldobatjuk őket kezéből, a második, hogy lecountereljük. Előbbire remek papírjaink a már említett Szajonn mellett a Kiüresedés és a Martian repertoárja, utóbbival akár már az első körben elbúcsúzhat a kezétől az ellen, a counterlést pedig a Tudati blokkolás, Túlzó szeretet, Szikráció, Tleikan enyészvarázs kvartett hívatott elvégezni, utóbbi kettő ráadásul semmizni is tud, mely különösen hasznos lehet gyűjtőzős paklik ellen, amelyeket a dobatás nem igazán hatna meg.

Az új pakli

szabálylap: Zarknod börtönében

3 Szikráció
3 Túlzó szeretet
2 Térfaló manaspórák
1 Víziók
2 Kurtz
1 Tűnékeny csábítás
1 Chosuga
1 Nyerő stratégia
2 Tudati blokkolás
3 Szörnybűvölés
3 Élőholt kémek
3 Sötét nagyúr
1 Végtelen formázás
3 A túlvilág hívása
2 A túlvilág nagykövete
2 Őrült Szajonn
3 Raska
3 Tleikan enyészvarázs
2 Kiüresedés
2 Martian repertoárja
3 A mágia létsíkja

Side-unk összeállításánál alapvetően arra az esetre kell felkészülnünk, ha kikapcsolják szabálylapunkat, ilyenkor plusz lassításokat kell beraknunk (Bufa kódexe, Semmi trükk), illetve anti-mágiás deckek ellen Mélység felfedezését, Arochos és egyéb kis lényes koncepciók ellen pedig jöhet Az óriások síkja. Jó börizést mindenkinek!

Papp Ádám

6 thoughts on “Trafó – Zarknod börtönében

 1. Távol álljon tőlem, hogy kritizáljak bárkit is, mert élvezettel olvastam ezt és a korábbi paklileírásokat itt a trafó rovatban. De az észrevettem egy-két cikk leírásában, hogy közlitek, hogy a pakli alapja/ötlete ez és ez lenne, majd azt mondjátok, hogy de ez gyenge és leírtok egy “standard” paklit.
  Sztem nehezen lehet trafónak nevezni vmit, ha 7(!!!) lap van az eredeti pakliból.
  Persze megértem, hogy végigolvasva az eredeti decket egy kicsit idejétmúlt lapok is vannak benne, de én személy szerint jobban örülnék, ha mondjuk a pakli magja maradna (itt a pakliégetés) és azt a koncepciót írnátok le új lapokkal, esetleg vmi egyedi ötlettel.
  Ez is egy remek paklileírás, sztem is igazán hasznos is egy jó börtön decket elolvasni. De hál istennek rengeteg paklit bemutató topicotok van, igazán lehetne a tarfó valóban trafó. Tehát, hogy egy egyedi (de esetleg nem annyira erős) paklit, egyedinek is hagytok. Nem csináltok belőle nem egyedi (de esetleg erős) decket.
  Szerintem.
  Hűséges olvasótok, Gergő.

 2. A cikk remek mint mindig, a pakli is jó (a koncepció is, meg az új is). De szerintem a piros jobb a Rhatt helyett, és lehetne Halandósággal is játszani meg akkor Kisebb káoszsújtással meg Csuszpittal. De persze így is jó 😀

 3. Jó kis pakli lett átalakítás után. De 1 síkot kicserélnék +1 szajonnra, mert utálni fogod ha kézbe húzol 2 síkot kezdésnek…

  Amúgy ez a szabálylap megérne egy újra gondolást mióta van bilincs is szvsz…

 4. Gergő: Alapvetően van igazság abban, amit mondasz, mi is átbeszéltük már azóta ezt a dolgot, így a jövőben igyekszünk majd erre jobban odafigyelni.

 5. Az élőholt kémek már régóta a létjogosultság határán mozog, mióta kijöttek a zanszilánkok azóta pedig szerintem kifejezetten gyenge.
  A negyed színnel én nem értek egyet, nem tudok olyan dobatós, kézméret kontrolláló paklit elképzelni, amiből hiányzik a piros a Csuszpit és a Halandóság átlépése miatt, és a Dornodon mosolya is eléggé univerzális, hogy jó lehessen a Börtönbe.
  Bonyi ötlete volt még a rengeteg vízióval felálló börtön, ami az Éjfatty sóhajt is használja, csak az abszolút terror kedvéért.
  Ha már Halandóság akkor kötelező a Kisebb káoszsújtás is, ami a két legerősebb lapunkat keresi elő, ami szerintem a Kiüresedés és a Haller

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.