Olcsópakli – Zanszilánkok Szűk esztendőkkel

Bizonyítjuk, hogy kevés varázspontból is könnyen lehet pörögni.

Az Olcsópakli rovat az elmúlt hetekben az etnikum paklikra koncentrált, ezen a héten azonban ismételten fókuszba kerülnek a hagyományosabb koncepciók. A mai kiadásban egy zanszilánk decket fogunk bemutatni, méghozzá némi csavarral, szabálylapként ugyanis a Szűk esztendőket fogjuk bevetni melléjük. Lássuk hát.

A lapok ismertetése

Bár a metagame az új kiegészítő megjelenésének közeledtével a lehető legképlékenyebb jelenleg, az azért elmondható, hogy a varázspont-termelés letiltása minden esetben erősnek számít. Igen ám, de pusztán emiatt még nem érné meg Szűk esztendőkkel játszani – a szabálylap akkor mutatja meg igazi erejét, ha építünk is rá, és kihasználjuk az általa biztosított kiskapukat. Éppen ezért esett választás a zanszilánkos koncepcióra: az alternatív idézési költség kihasználásával a VP-tiltás ellenére is könnyedén erőforráselőnybe kerülhetünk.

A pakli alapját képező lapok bemutatásával rögtön körvonalazódni fog mindenki számára, hogy mire is építjük a decket – ezek a kártyák A káosz egyhangú libái és a Láthatatlan segítők lesznek. A lényegük ugyebár az, hogy egy varázspontért cserébe kapunk két-három építő lényt, akikkel aztán könnyedén kirakhatjuk szilánk-költségű lapjainkat, akár már az első körben alaposan beindulva.

A libák a nehezen megoldható segítőkkel ellentétben csupán egy körig élnek, ám az ő esetükben két további lap lesz a jutalmunk, ráadásul mindkét lénytermelés esetében visszakapjuk a befektetett varázspontot a következő körben. Bármelyikükkel is tudunk kezdeni a játék elején, jó eséllyel nyerő helyzetbe kerülhetünk általuk.

Még jobb a helyzet, ha egy Fertőzött szentéllyel tudjuk kezdeni a szilánk-rohamot, hiszen olcsóbbításával tovább csökkennek költségeink. Az elhulló lapok után ráadásul extra kártyákkal is jutalmaz bennünket (legyen szó bármelyik térfélről), így kihagyhatatlan eleme az összeállításnak. Akárcsak Halafír, aki első számú laphúzása paklinknak, és aki a deck harmadik szilánk-pillérével, a Sugárzó ősanyaggal együttműködve nyújtja a legjobb teljesítményt. Utóbbi ugyanis nem csak az asztalon, hanem a gyűjtőben levő zanszilánkokat is nézi, így a Halafírnak eldobált lapok extra hasznot hoznak – pillanatok alatt biztosíthatjuk, hogy hetet tudjunk vele lőni. Ne feledkezzünk meg alternatív képességeiről sem: ha például van csontunk, akkor Szűk esztendők mellett a manabukatás különösen erős lehet, de adódhat olyan szituáció is, amikor a dobatós képessége lesz számunkra az ideális megoldás.

Az ősanyag persze még kevés nyerésnek, de szerencsére van miből válogatni – nincs belőlük hiány a szilánk-repertoárban. A legjobb közülük egyértelműen a Quwarg széltáncos, aki a gyűjtőből visszaugrálva bosszanthatja az ellenfelet. Halafírnak például nyugodt szívvel fogjuk elhajítani, hiszen Szűk esztendők mellett különösen nagy fegyvertény, hogy VP-költség nélkül vissza tud térni a játékba. Sok zanszilánk mellett hamar lefarigcsálhatja az ellenfél életpontjait az Eleven zancsepp és a Fekélyes thargodan is – előbbi egyre növekvő lehelletének, utóbbi pedig sok életpontjának köszönhetően nehezen kiiktatható hagyományos harccal.

Nem árt leszedésekkel is megtámogatni a paklit – ezt a szekciót a fehér szín fogja biztosítani számunkra. Első sorban a Megrontott trikornis által, melynek multifunkcionalitásáról (nyerés, leszedés, semmizés) sokszor zengtünk már ódákat, de ebbe a pakliba az Átkozott gyógyítás is jól illeszkedik, hiszen jó eséllyel tudunk neki dobni vagy áldozni zanszilánkot, így nem okoz laphátrányt. A legjobb benne az, hogy egy olyan azonnali leszedésről van szó, amely szilánk-költségének köszönhetően nulla VP mellett is kijöhet, így az ellenfél sosem érezheti magát biztonságban. Gyógyítása ráadásul egy extra kellemetlen fordulatot is hozhat a játékba. Végül, de nem utolsó sorban a Zan-kulminációt is a leszedések közé sorolnám, amely egy lény kilövése mellett az ellenfél életpontjait is fogyasztja, ráadásul ha elég lapunk van, akkor akár minden körben kijátszhatjuk. Ráadásul ő is azonnali, így szintén dolgozhat az ellenfél körében – egynél többet minden esetre nem érdemes használni belőle.

Halafír mellé mindig érdemes olyan lapokat használni, melyek a gyűjtőből is működnek. A piros színből adja magát a Zajos léptek, amely elcsípheti az ellenfél olcsó próbálkozásait, de kézből sem teljesen haszontalan – az ellenfél biztosan nem fog neki örülni, ha bepasszivizáljuk az értékes varázspontokból kirakott lapjait. Kevésbé egyértelmű választás a Királyi adó, hiszen ő a szabálylapunk miatt nem adja vissza a befektetett varázspontot. A kapott csont miatt azonban mégis megéri használni, hiszen zanszilánkjaink szempontjából így sem kerül nekünk semmibe, az ellenféltől elszipkázott mana ellenben rengeteget jelenthet a szűkös környezetben.

Lássunk még néhány hátráltató lapot. Kellemetlenül érintheti például az ellenfelet egy első körös Bíborhold, hiszen olcsó lapjait eldobatva garantálhatjuk, hogy az első körökben ne tudjon egy-egy lapnál többet kijátszani, a későbbiekben pedig lényleszedésként funkcionálhat. Szintén jól lefojthatjuk az ellenfelet az Átoksólyommal, amely az első cselekvés után szintén lezárhatja a kört számára. Ha pedig elkezd azzal foglalkozni, hogy valahogy leszedje, akkor sem járunk rosszul – további tempóhátrányba kényszeríthetjük ezáltal. Jó védelem emellett a Kreatív affinitás is, mellyel mindig eltávolíthatjuk a másik játékos legjobb kártyáját, de szélsőséges húzás után a mi kezünkön is javíthat.

Két hely maradt már csak a pakliban, így ezeket mókás kiegészítőlapokkal fogjuk kitölteni, melyek nem fontosak, de esetenként nagyot szólhatnak. A Lopakodó ganüid például szinte minden Rhattal játszó pakliba kötelező: a használt lények túlnyomó többségét minden további nélkül kilövi, ha pedig nincs mit levadászni, akkor az ellenfél életpontjait csökkenti négyesével. Utolsó lapunk pedig az Átokpulzáns, amely biztosíthat egy kis extra pörgést, ha éppen ez hiányzik a győzelemhez – nem rossz például még egyszer kijátszani egy Halafírt, egy Megrontott trikornist vagy egy Lopakodó ganüidet.

A pakli

szabálylap: Szűk esztendők

3 A káosz egyhangú libái
3 Láthatatlan segítők
3 Fertőzött szentély
3 Halafír
3 Sugárzó ősanyag
3 Quwarg széltáncos
3 Eleven zancsepp
2 Fekélyes thargodan
3 Megrontott trikornis
3 Átkozott gyógyítás
1 Zan-kulmináció
3 Zajos léptek
1 Királyi adó
3 Bíborhold
3 Átoksólyom
3 Kreatív affinitás
1 Lopakodó ganüid
1 Átokpulzáns

45 lap

Szokás szerint ügyeltünk arra, hogy a ritkák közül csak néhány Zénes lap kerüljön a pakliba: a szabálylapunkkal együtt mindössze nyolcat (A káosz egyhangú libái, Láthatatlan segítők, Királyi adó) használunk belőlük, így a pénztárcabarát szemléletet ezúttal is sikeresen érvényesítettük.

Tanácsok a paklihoz

 • Előfordulhat, hogy összekerülünk egy Ősi rúnával vagy egy Semleges csatamezővel, ez esetben pedig ugyebár nem számíthatunk a VP-termelés tiltására. Ekkor sem kerülünk azonban rossz helyzetbe: a plusz egy lap ugyebár fixen biztosítja számunkra a lapelőnyt, a Fertőzött szentély manaadós képességének aktiválásával pedig mi is tovább turbózhatjuk a pakli sebességét, így ekkor is felvehetjük a versenyt bárkivel.
 • A Láthatatlan segítőknél ez a lehetőség nem áll fent A káosz egyhangú libái által kapott jelzőket azonban akár áldozni is megéri (lemondva így a következő körben húzott lapokról), ha kellően nagy előnyt adnak az így kijátszott extra lapok. Itt tehát mindig érdemes mérlegelni, hogy a rövid távú vagy a hosszú távú előnnyel járunk-e jobban.
 • Óvatosan semmizzünk az Átoksólyommal: csak azt szedjük ki az ellenfél gyűjtőjéből, ami tényleg potenciális fenyegetésnek számít, hiszen a Lopakodó ganüid miatt jó, ha marad három lap.
 • Ne feledjük a Sugárzó ősanyag kincs képességét: zanszilánkjaink szempontjából ez is erőforrás-termelés, a két csontra beváltott egy varázspont könnyen beindíthatja (vagy lendületben tarthatja) a paklit.
 • A Megrontott trikornissal akár magunktól is semmizhetünk – ezt fontos megjegyezni, hiszen könnyen lehet, hogy az így kapott izommal járó plusz egy sebzésen múlik a győzelem.
 • Óvatosan bánjunk az Átokpulzánssal: ha nem tudunk nyerni az adott körben, csak akkor adjuk át, ha van nálunk leszedés, hiszen nem jó dolog, ha az ellenfél is elkezdi vele pörgetni valamelyik lapját.

Ezúttal tehát egy némileg kontrollosabb, mégis egészen pörgős paklit mutattunk be nektek – jó játékot kívánunk azoknak, akik úgy döntenek, hogy tesznek egy próbát vele!

Csető Zsolt

9 thoughts on “Olcsópakli – Zanszilánkok Szűk esztendőkkel

 1. Nagyon jó kis deck!
  (feltűnt nékem egy kisebb el írás, ami nagyon meg mosolyogtatott egy fél percre 😀 “Surgázó ősanyag” :D)

 2. a zöldet valamelyik szín helyett biztos, hogy beerőltetném, se a zanpókról, se a szilmill spórákról nem szívesen mondunk le, de biztos akad még egy-két jó lapja a színnek.

  Ne feledjük, hogy a sólyommal akkor is tudunk bukatni 2 manát, ha több manánk van, mint ellenfelünknek, hiszen először lesz annyi mint nekünk (ezt nem kapja meg) majd bukik 2t (ez viszont megtörténik) 😀

 3. nem kell zöld, Gergely Feccel beszéljetek, ő ennek a decknek amestere, és ő rakta össze elször, nagyon erősre!

 4. A zöld szín funkcióját tekintve szerintem csak elvenni tudna a pakliból. Oké, a Zanpók nagyon jó lap, de ide nem különösebben fontos, a Szilmill spóráknak meg ugye van helyettesítője. És a pakliban lévő négy szín mindegyikének van kihagyhatatlan lapja / funkciója.

 5. köszi , Sizo,
  nagyon szeretem a decket, én fehér helyett sárgával játszottam Minőségi csre, Mogokok, Zangólem, Kumulatív szimmetria, kicsit jobban rámentem a gyűjtőbe kerülők lapokra, hogy többfunkciósak legyenek, de mondom abban volt ritka is, a legfontosabb lap a zantágítás. Abban a deckben van gyűjtőnk rendesen zajos léptek nagyon adja magát

 6. ja igen ez lemaradt, a dek legnagyobb ellenfele általában a keltető volt sajnos, illetve a drágítások

 7. Nem is rossz az elképzelés, így egy héttel a dungeonos 100 pontos verseny előtt. Rendes hagyományos versenyre persze komoly átalakításokra lenne szükség.

 8. Elkezdtem otthon pörgetni a félelmetes lámpával szemben, ha nem köt az olcsóság, nagyon klasszul működik Változóval (Esztendők, Bilincs, Rúna, Birtoklás sorrendben), de jó bele az Ugarhéj és a Szilánkcsapda is.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.