Tíz év – A halhatatlanok nagymestere

Vajon magára a követőre is halhatatlanság vár?

Tíz év rovatunkban azokkal a kártyákkal foglalkozunk, melyek éppen tizedik születésnapjukat ünneplik, és jelentős szerepet töltöttek be a játékban az elmúlt évtizedben. A mai napon egy követő, A halhatatlanok nagymestere kerül górcső alá, amely hosszú éveken át segítette a legkülönfélébb lényes paklikat.

a_halhatatlanok_nagymestereHa a szóban forgó követőre gondolunk, valószínűleg a drágító szabálylapok fognak elsőre eszünkbe jutni, ami cseppet sem véletlen, hiszen a jó öreg HHNM már karrierje korai szakaszában is ilyen párosításokban bukkant fel. Érthetjük ez alatt például a Lassan járj!-as felállást, ahol olyan kemény kontroll lények érkeztek az asztalra élettel, mint a Nerub méregsámán, az Asnomad vagy éppen Dév bácsi kedvence, a Bájgúnár, de ott volt a spektrum másik oldala is, a Hegymélyi keltetős verzió, amely már egy horda volt, Nekromanta csontvázakkal, Degenerált démoncsökevényekkel és Átokmurgattyúkkal – bizony, még ezekre a látszólag törékeny lényekre is megérte életeket pakolni annak idején.

Érdekességképpen előtúrtunk nektek egy régi Alanori Krónikát, hogy lássátok, hogyan is nézett ki akkoriban egy hasonló pakli. Báder Mátyás a Beholder 2007 januári hagyományos versenyén az alábbi deckkel végzett a közvetlen élmezőnyben.

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: A halhatatlanok nagymestere

3 Nekromanta csontváz
nasothin_nagyur3 Élet és halál ura
3 Morgan pálcája
3 Fintor
3 Falkavezér
3 Noth szellem
3 Sebezhetetlen vérfarkas
3 Vén Doemon
3 Átokmurgattyú
2 Ghallai faló
3 Naso-thin nagyúr
3 Robbanó birkák
3 Áldozati bárány
2 Lady Lucitania
1 Bazmaon gyilkosa
1 Sötét Föld
3 Káoszmester

Természetesen a harmadik drágító szabálylap, a Bűvös erdő sem maradhat ki a repertoárból, hiszen ezek mellett sem mutatott rosszul A halhatatlanok nagymestere – a brutális drágítás mellett különösen fájó volt, hogy egy lapot kétszer kellett megoldani ahhoz, hogy eltakarodjon az asztalról.

eletadoAz elmúlt években – a korábbi sikerek ellenére – mégis egyre inkább háttérbe szorult a követő, és bár egylapos versenyeken továbbra is fel-felbukkant, valamint egy időben létezett egy Hálócsapdával felálló, kontrollos változata is, egészen a Halhatatlan lények Zén kiegészítőig kellett várni, hogy újból komolyabb tényezővé váljon. Az új életjelzős lényekkel komoly vérfrissítést kapott a Hegymélyi keltető + HHNM koncepció, melyet itt-ott azóta is láthatunk felbukkanni, csak immáron az új sztárokkal, a felújított Életadóval és Az élet és halál urával, meg a többiekkel.

Azt mindenesetre aligha mondhatnánk, hogy per pillanat jelentős tényező a szóban forgó követő. Ti mit gondoltok: lesz még fellángolása a jövőben A halhatatlanok nagymesterének?

Csető Zsolt

6 thoughts on “Tíz év – A halhatatlanok nagymestere

 1. Kedvenc követöm volt mindig is ❤ 😀
  Lesz-e fellángolása? csak várjátok meg hogy hazamenjek MOra, és én mindent megteszek érte 😉

  Amúgy a háttérbe szorulása szerintem fokent annak köszönhetö hogy a követök erösödtek, es egyre gyakrabban esik meg hogy be kell löni 1-2t mindenképpen… de ezzek kvázi kikapcsoltam a saját követömet is, mivel onnan már nem lesz kedvem EPt áldozgatni…
  illetve hogy most már sokkal nagyobb faktor a lények lekanterlése mint leszedese… erre a legjobb pelda a sotet nagyur: maig nem oregedett (a klasszikus ertelemben) szerintem ki, ha egyszer bejonne akkor le tudna egy elettel dominalni a jatekot, csak tul nagy a veszelye hogy 0ert (kelteto mellett jo esetben 1ert) leveszik es olyan manahatranyba kerult a dekk hogy nem eri meg megkockaztatni…

 2. A nekromanta csontváz hogy a búbánatba tudott beférni bármikor is az alap pakliba? Még 2003-ban sem lettem volna hajlandó betenni, nem hogy 2007-ben.

 3. Első körös 3-at ütő hordalény, szerintem nem olyan rossz az, sőt ahogy a dekket elnézem, az ideális kezdés ez, vagy a noth-szellem volt.

 4. Az Istenek viadala megjelenése előtt volt szerencsém megnyerni a követővel egy hagyományos versenyt Dungiban. Hálócsapdát használtam mellé, döntőben rúna ellen toltam, de összejött. Egyik kedvenc koncepcióm! 🙂 🙂 🙂

 5. Kedvenceim egyike nekem is, ennek köszönhetem az első (és egyetlen 😛 ) versenygyőzelmemet. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.