Ati challenge – SIKER

…avagy hogyan készültünk a páros versenyre.

Kvázi jó egy hónappal a páros verseny előtt kérdeztem Atitól, hogy mik a tervei a versennyel kapcsolatban, méghozzá azért, mert nemcsak, hogy ez a formátum különösen sok felkészülést igényel, ráadásul minél később kezd el valaki párt keresni annál kevesebb a lehetőség. Sokáig úgy tűnt, hogy nem fog tudni elindulni rajta, viszont a páros előtti hét péntekén, amikor épp szokásos rituálénkat töltöttük a KFC-ben bökte ki Ati, hogy mégiscsak szabad billmlett a hétvégéje. Ez eddig tök jó, viszont nagyon kellene egy pár. Ekkor jelent meg Kukucska Szabolcs, mint Bill Murray a Space Jam utolsó kosaras jelenetében: TATARATATATAAAAAAA! Nagyon örültem neki, hogy ezt a párost sikerült összehozni, és bár Szabinak játékidőben igencsak nagy lemaradása volt, az elmúlt időszakban annyit foglalkozott a játékkal, cikkekkel és elemzéssel, hogy nagyon gyorsan sikerült ledolgoznia ezt, nagyjából a két srác egy szinten van játéktudásban. Miután egyiküknek sem volt páros versenyen szerzett tapasztalata elmeséltem az elmúlt pár ilyen verseny tapasztalatát, hogy mik lehetnek a jó dekkek és miért (például, hogy miért durva egy Kritanoid mágus itt, míg máshol nem játszható már meg hasonlók). Ami problémaként még felmerült, az az, hogy páros versenyre nagyon nehéz tesztelni. Egy az, hogy az ember itt tényleg nem szívesen lövi le azt, hogy mivel játszik, kettő pedig, ha a dekkek között erőteljes szinergia van, akkor egyszerűen értelmetlen egyedül próbálkozni vele (sok amatőrnél láttam azt a hibát, hogy egyedül tesztel páros paklit, persze a tempót lehet érezni, kombókat át lehet nézni így is, de tényleg annyira sajátos a formátum, hogy maximum ez az, ami miatt érdemes).

Miután beszélgettünk a lehetséges paklikról a srácok elég gyorsan eljutottak odáig, hogy Semleges csatamező mellett teszik le a voksukat, ami igencsak jó és stabil választásnak tűnt. Ez a szabálylap lehetővé teszi azt, hogy a saját játékukat játsszák, és nem kell alkalmazkodni az ellenfél narancs lapjához, illetve mindketten szereztek már tapasztalatot vele, ami szintén fontos érv volt most. Miután egy vázat már összeraktak átnézték az elmúlt évben megjelent olyan lapokat, amik párosra már-már inkorrektek lehetnek, és a következőket találták:

Illúziószurkálás: egy nagy kör alatt négy lapot lehet vele passzivizálni (az egy nagy kör alatt bevihető négy seb nem nagy szám, de ha nincs mit elforgatni, akkor jobb, mint a semmi).

Az inkvizíció küldötte/Az egyensúly őrzője/A sötétség ivadéka: az alfás srácok itt igazán kemények, hiszen K-ra működik a képességük, a fehér kalandozó Illúziószurkálással kombózva különösen undorító, egy nagy kör alatt, brutális mennyiségű erőforrást tud termelni. Hörrentő fun fact: a tesztelési időszakban minden játékos három lapot húzott vele, gyanítom ő is befért volna egy-két dekkbe úgy.

Öntörvényű krabber: talán az egyik legkeményebb új srác, gyönyörű számtani sorozatban lövi le az ellenfeleket. Prémium nyerés, gyanús volt, hogy sokan fognak vele próbálkozni.

Ősmatéria – Tündöklés: ez a kombó igazán undorító, igaz, hogy nem nyer közvetlenül, viszont nagyjából végtelenek a lehetőségeink utána (értitek, végtelenek ha-ha), ráadásul a pakliban sem kell lenniük, 5 vp-ből kijön egy darab Univerzális megoldással is. Talán a játék legerősebb kombója most ez.

Pénznyelő: ha korai játékszakaszban sikerül kirakni ezt a lapot majd megvédeni az szinte garantáltan ellehetetleníti az ellenfeleket, nagyon könnyen nulla erőforráson tudjuk vele tartani mindkét játékost.

Mind igencsak szép találat, ráadásul az Ősmatéria kombó finishereként beraktak a srácok a sideba 1-1 Az erő felosztását, így sebezve be elegendő mennyiségűt az ellenfeleknek.

Miután Ati vidéken él, így a jól bevált módot választottuk arra, hogy megbeszéljük, mire kell számítani, mire kell figyelni meg persze kicsit alakítottunk a paklikon két Skype session alatt. Ami külön öröm volt számomra, hogy nem tőlem várták azt, hogy adjak két paklileírást és ők majd játszanak, ők maguk rakták össze közösen a paklikat, majd úgy mentünk végig a kulcslapokon lapról lapra. Korábban is mondtam, hogy mindig azt tanácsolom a kezdő(bb) játékosoknak, hogy ha ebben a játékban egyről a kettőre akarnak jutni érdemes saját maguknak paklit építeni, és kikérni utána egy profi segítségét adott esetben. A végeredményt tudjátok, sikerült behúzniuk a versenyt (a paklilistájuk már elérhető itt a blogon). Amíg ott voltam azt láttam, hogy nagyon sokat kommunikálnak, szinte minden szituációt megbeszéltek, ami úgy gondolom a páros versenyen való sikeres szereplés szükséges feltétele. Itt is szeretnék gratulálni a srácoknak, GG. Én pedig örülök, hogy így Atinak sikerült kijutnia a Nemzeti bajnokságra, ahová szintén együtt készülünk majd fel.

Végre egy sikeres projekt! 🙂

Dév bácsi

15 thoughts on “Ati challenge – SIKER

 1. Dávid, azt hittem velem fogsz készülni a Nemzetire. :'((((((

  Az erő felosztása, epic! 😀

 2. Köszönjük a felkészítést Dávid, és a sok segítséget/energiát, amit belefektettél a projektbe! 🙂

  A kommunikáció és a szituációk megbeszélése amúgy több ellenfelünk számára is idegesítő volt (legalábbis én így vettem észre). Úgy gondolom, hogy ezt nagyon sokan “időhúzási taktikaként” fogták fel, amiért szomorú vagyok. Ahogy Dávid is leírta, nem tudtunk tesztelni, csak reménykedtünk benne, hogy a különböző típusú lapok aránya megfelelő és tényleg minden úgy fog működni, ahogy azt elterveztük. Egyszerűen szükség volt arra, hogy átbeszéljük a dolgokat, megkeressük adott szituációban a legjobb lépést. Aki ezt nem fogadja el, sajnálom – bennem nincs rossz érzés emiatt.

  @Zsolti: Szabolcs találta, iszonyat papír 🙂 “Quwarg hangyabűvölő felmegy, 800” 🙂

 3. parádés a Bill Murray hasonlat 🙂 Még1x köszi a gratulációkat, igazi teamwork volt!

 4. GG srácok még1x!

  Az univerzális megoldásos kombó elég meleg, lehet kéne vele kezdeni vmit. Csatamezőben én is behörrentettem, sötét összpontosítás mellett még könnyebb volt kihozni :).

  A lapok és kombók is remek találatok! Az erő felosztását annak idején tolták goblinba, de alig néhányan emlékeznek arra a kártyára.

 5. Amúgy most jutott eszembe, hogy a Különlegesség erejével is egész faxa kombó az illúziószurkálás. Ingyen cantripkedés rulez!

 6. @Viktor: be akartuk rakni, de mezőben nem akartunk erre építeni, amúgy meg csak a lapjaink kb. 30%-a (ha jól emlékszem) passzolt hozzá, így inkább kihagytuk.

 7. Jó buli volt nagyon a finálén abban a jó 50 percben már a végkimerülés határán voltunk. Gratu srácok.
  Egész végig úgy tűnt nem is megyünk,reggel 7-kor derült ki, hogy tud Tomi jönni.
  Felkészülésről: verseny napjáig kb annyit beszéltünk, hogy angyalokkal kellene indulni,de még úgy se biztos de ha megyünk rúnázzunk? Reggel van sidod? nincs és neked? van valami gyűjtő gen ellen, meg mező ellen de nem sok minden. Asszem ez mindent elmond 🙂

  Atesz pl minket nem az zavart, hogy beszélgettek, meg kicsit már-már túl lassan jutottatok közös nevezőre, hanem pl. hogy mi engedtünk pár apróságot vissza csinálni és utánna meg amikor kérdezted hogy cselekvés mondtam nincs Tomi még gondolkodott, ki akartatok valamit játszani Tomi szólt h várj lenne. Erre a ti rekciótok h én már mondtam közösen döntöttünk bocs szigorúak vagyunk. Rendben egy rossz szavunk nem volt csak miután elcsábítottad a napkirályt és nem akartunk tokent adni és mondtuk h bocs nem játszatod ki a kissebb angyalt miért voltatok besértődve? Ha mi is szigorúak lettünk volna hagyunk szenvedni és lejár az idő egy körös döntetlennel…de adtunk mert nincs harag 🙂 Mindentől eltekintve megérdemeltn nyertetek, gratu még1szer 🙂

 8. Az erő felosztása? úgy látszik, Szabolcs csak olyan lapban tud gondolkodni, ami valahogy kötődik a goblinokhoz 🙂
  Főapát a nyerő (ha már tiltott az isteni érzés)

  gratulálok egyébként az eredményhez, szép volt!

 9. Grat!
  Elarulom, hogy a Tundokleses temanal az Aranyhal megoldja a vegtelen manat is
  (Varnai Peti meccsnel annyira nekem nem jott be ugye, de tobbiek ellen egesz jol mukodott :D)

 10. Szerintem az, hogy az ötből sohase játszák végig a három fordulót az nem a kellő kommunikáció, hanem a szarrágás.

  Pl:
  Szabi kijátszik egy apró kívánságot. Mit keresek? 5perces megbeszélés után keres egy ősi legendákat. Majd jönb a kérdés. “Mit keressek te is ismered a decket?”

  Ez nettó időhúzás.
  Stratégiának hívni pedig szerintem gerinctelen dolog.

  Mindenesetre gratulálok. Nincs bennem rossz érzés, jobb decketek volt. Az ügyességet meg hagyjuk.

 11. 1. A szarrágás mást jelent.
  2. Ezek szerint akkor a mezőny többsége gerinctelen, mert pároson elég gyakori az, hogy nem megy végig a 3 meccs a sok megbeszélés miatt. Ez egy ilyen formátum, deal with it.
  3. Ha “nincs benned rossz érzés”, akkor mi értelme a kommentnek?

 12. A szarràgàs a semmiről való értekezés az én olvasatomban és amit csinàltak az pont az. De utàna jàrtam, köszönöm az infót. Valóban nem ezt jelenti.

  Az én kommentem tartalmazott egy megtörtént szituàciót melyről mindenki eldöntheti maga, hogy időhúzàs-e. Tovàbbà gratulàltam fiúknak.

  A tied meg csak engem oktat ki / ugat le egy senkihez sem intézett kérdéssel.

  Az hogy néha lejàr az idö benne van. De mindig?

  Gyakran hangzik el, h ebben a jàtékban az idő is egy fontos szereplő. Ha nem a 3 jàtékra lenne ez az időkorlàt, hanem darabonként. Nem lenne ilyen fényes az eredmény. Ugyanez a jàték pörgös lebonyolítàsban csupa döntetlent hoz és elusznak a mezővel együtt.

  Amúgyis lassan valahogy gatyâba kéne ràzni a csatamezőt. Öt percem van àtnézni a decket. Ha az mondjuk egy 100 lapos, akk 3 sec/lap. Nagyon kevés. De ez egy màsik dolog.

  M1x grat fiúk.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.