Burn baby burn! – első vélemények az új kiegészítőről

Már csak párat kell aludnunk ahhoz, hogy megjelenjen a vadiúj HKK kiegészítő, a Világégés. Nézzük, mit szűrtünk le az első lapokból!

recycleA HKK-soknak idén is, mint minden évben november végén jön a karácsony, hiszen ekkor, november 30-án jelenik meg az új HKK kiegészítő, a Világégés. Sajnos egy ideje már csak évente kapunk új kiegészítőt, aminek a metagamere gyakorolt hatását igencsak komolyan megérezzük, hiszen míg régebben fél évente kerültek bele a játék vérkeringésébe új paklik, most év végén (vagy inkább csak  januárban, amikorra az emberek már kibontottak jópár VÉ boostert) történik meg ez a hatás. Persze ezt a fejlesztők igyekeznek kompenzálni a kéthavonta megjelenő tematikus zénekkel, de a hatás korántsem olyan erős, mint a féléves nagykiegészítőknél.

A lapok vizsgálata előtt vizsgáljuk meg egy kicsit az ikonokat, új szabályokat. Amikről mi tudunk:

– Maradt a szárny, mint a repülést jelző ikon a lényeken és épületeken is.

– Bevezetésre kerül a Permanens fogalom, ezentúl így kerül feltüntetésre ha valami egy lapra és önálló jelzőre is vonatkozik egyszerre.

– Bevezetésre kerül a Kötelék szabály, ez akkor triggerelődik, ha a lapon kívül van a kezedben, gyűjtőben vagy az asztalon vele megegyező altípusú lapod.

– Bevezetésre kerül az S és K ikon. Ha egy lapon azt látod S (és mögötte egy szám) a lapnak azt a képességét csak a saját körödben, körönként annyiszor használhatod, amennyi a betű mögé van írva. K-nál ugyanez a helyzet, csak körönként.

– Ha egy lapon azt látod, hogy Megakadályoz egy lapot, Megakadályoz egy varázslatot stb. az a hatás mindig reakció.

Összességében érdekesek az újdonságok, én személy szerint örülök annak, hogy egyszerűsítések kerülnek a lapokra. Annak már kevésbé, ha egy lapra azért kerül egyszerűsítő szöveg, hogy több egyéb képesség kerüljön rá, hiszen ha jól tudom, akkor a fejlesztők arra törekednek, hogy minél egyszerűbb lapok jelenjenek meg. Ha legközelebb egy ikon bevezetésre kerül (pl. a szárny elhelyezése, mely elég speciális) érdemes lehet megkérdezni a játékosokat róla a későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt.

Bemutatásra kerültek a kódos lapok. Ez igen! – gondoltuk elsőre. Jól eltalált, kreatív papírok ezek. Az Istenek viadalánál is igencsak népszerűek voltak a kódos, Molgantól eltekintve korrektnek mondhatóak (vele sincs gond, egy paklit leszámítva – Köszi Barti!).

Örülünk annak, hogy a bemutatott lapok elég széles skálát lefednek. Persze erre nem tudunk még következtetni a teljes kiegészítőre, de ha ilyen színes lesz az egész, akkor jó kis évnek nézünk elébe. Szeretnénk megnyugtatni a kontroll paklik gyűlölőit, hogy a tesztelők egybehangzóan azt állították, hogy a kiegészítő lénybarát lesz. Nos, az idő úgyis eldönti…

Ne feledjétek, hogy jövő héten vasárnap frissen bontott paklik versenye lesz az új kiegészítőből, rá egy héttel pedig a Beholder találkozón már vásárolható is a termék. Világégésre fel!

Nektek hogy tetszik a kiegészítő?

Egyed Dávid

29 thoughts on “Burn baby burn! – első vélemények az új kiegészítőről

 1. És azt mi fogja jelölni, ha egy képességet a saját körömben akárhányszor használhatok?

 2. “Annak már kevésbé, ha egy lapra azért kerül egyszerűsítő szöveg, hogy több egyéb képesség kerüljön rá”

  Nekem sajnos úgy tűnt,hogy az Antimágikus citadella pont ezt testesíti meg. Már a Kristálypalotánál is húztam a számat,de lett rosszabb is.

  Ettől függetlenül várom már nagyon a kieget,nov. 24 ❤

 3. @galamd: Ezt már én is kérdeztem a fórumon, nem érkezett rá hivatalos válasz.

  Természetesen én is várom a kieget, de az igazat megvallva nagyon reménykedem, hogy a be nem mutatott lapok között még jónéhány tetszetős darab rejtőzködik, a bemutatottak nem kifejezetten nyűgöztek le (a kódos lapok tetszettek, de ugye azt meg nem lehet bontani).

 4. jolértem hogy ha S vagy a K mellet nincs szám akkor korlátlanúl lehet használni? mivel nincs meghatározva körönként hányszor lehet. ( nincs szám)
  erre ép nem tér ki ez a definició.

 5. Ha nincs mellette szám,akkor csak “körönként” vagy csak a “saját körödben” egyszer.

 6. Ez eddigiek alapján kicsit sok az ősmágia. Főleg az új szabálylapokra és követőkre leszek kíváncsi. Várós a szombat!

 7. Gondolom, ha nincs korlátozva, hogy egy lap képességét hányszor lehet használni, akkor egész egyszerűen nem írják oda sem az S sem a K betűt, azt’ kalap.
  Ha pedig egy képességet bármennyiszer lehet használni, de csak a saját körödben (van ilyen képesség egyáltalán???), akkor annyit muszáj odaírni, zárójelben, hogy: csak a saját körödben. Ez utóbbi opció szerintem olyan nagyon ritka, hogy tán nincs is. Ha egy képességet a saját körödben bármennyiszer lehet használni, akkor azt a képességet az ellenfél körében is bármennyiszer lehet. Legalábbis első sungra ez a meglátásom. Ez így egyben átlátva egyszerűsíti a lapokat.
  A köteléknek nagyon örülök. Pont ezt a fajta erősítést javasoltam az egyik fórumon, kb egy évvel ezelőtt, mikor felmerült, hogy hogyan lehetne az etnikum paklikat erősíteni. Örülök, hogy nem volt pusztába kiáltott szó.

 8. Kíváncsi vagyok amúgy, hogy hogyan kapják majd az erősítést a lényes paklik a kontrollok ellen pl. Kismassza szintű lapok, anti-mágia vagy lény alapú counterek…

 9. Majd az új UR lappal a Villámháborúval 🙂
  (Amiről én semmit se tudok,csak beho-n sokat hivatkoznak rá)

 10. Jancsár János.
  igen igazad lehet. remélem így is lesz a lapokon.

  amúgy ez a villámháború tud egy olyat hogy választhatsz minden lénynek ad AM 0-át?!!!! brutál.. főleg hogy még mást is tud majd… ez 100% hogy játékformáló lap lesz 😀

 11. 3-4 hónappal ezelőtt olvastam arról, hogyan reformálták meg az MTG-t. A kiindulási alap az volt, hogy a játék rövid idő és anyagi befektetéssel is élvezetes legyen. Ennek az volt a feltétele, hogy a gyakori és nemgyakori lapok egy, legfeljebb két, jól érthető képességgel bírjanak. Így azok, akik vásároltak 2-3 csomagot, főleg olyan lapokat kaptak, amikkel könnyedén élvezetes játszmákat lehetett végigküzdeni, különösebben mély szabályismeret nélkül. A ritkák és az UR lapok kapták meg a sok, speciális tulajdonságot, hogy meccsfordító, erős lapok legyenek, amiket főleg versenyeken, és nem baráti/családi játék során vesz elő az ember. A HKK-ban az a tendencia, hogy már-már minden lapnak 3-4-5 speciális tulajdonsága legyen (azon túl, hogy a Szibarita vázat túl erőssé teszi J), nem igazán teszi lehetővé, hogy egyszerű játékkörnyezetet alakítsunk ki (nem véletlen, hogy a toborzásnál használt lapok olyanok, amilyenek). Mert nagyon nem mindegy, hogy valaki elkezd játszani 12-14 évesen, és élvezi, vagy gimi végefelé összeül a haverokkal, és azon vitatkoznak, hogy mire is jó egy Halafir (ha nem húztam 2 kalandozót vagy 2 zánszilánkot, akkor minden lapot el kell-e dobnom, vagy vehetek kézbe akár egyet is?).

  Bár ezzel mindenki tisztában van, nyomát nem látom annak, hogy bárkit is érdekelne. Épp ellenkezőleg, a rövidítések, ikonok, stb., stb., pont ellenkezőleg hatnak.

 12. Igazad van, es probalkozunk is (en biztos), csak amikor csinalok ilyen lapokat, akkor jon az, hogy: ‘mi ez a gitt, hogy csak ut es nem tud SEMMIT?’ meg a 3.-4. ilyen utan, ‘hat ez a rengeteg BUTA, UNALMAS lap mit keres a listan?’
  Nem konnyu… 🙂

 13. Én nem abban látom az ilyen játékok hibáját, hogy komplikáltak és elriasztják az új játékosokat. A legfőbb szűrő az, hogy nem trendi mesekártyázni. Main stream így kiesik. A ‘gémereket’ pedig külön vonzza ha egy jó játék összetett és nehezen kiszámítható.
  A maradék potenciális játékost inkább az riasztja el, hogy drága. Több tízezer forint egy esélyes versenypakli előállítása, és ezért leginkább a kyorg/solisar típusú lapok tehetőek felelőssé, ami szinte bármilyen pakliba kötelező, ahol nem drágító szabálylappal játszunk. A játék legnagyobb vonzereje pedig a versenyjáték, talán ebben egyetérthetünk. Versenyen pedig nem jó érzés ha úgy gondolod, hogy azért kaptál ki, mert a másiknak több pénze volt a paklijára.

  Ennek kezelése szerintem úgy lehetne hatékony, ha adott verseny kapna egy felső korlátot a 100 pontos verseny mintájára. A korlátot úgy kell beállítani, hogy a nehezen beszerezhető lapokból (UR, Spoiler (1000+ érték)) kiemelt pontot kapna és korlátozott pontszám állna rendelkezésre a pakli+kiegészítő pakliban együttesen. Így elérhető lenne, hogy reális keretből is lehetne versenygyőzelemre esélyes paklit kreálni, ami vonzó lehetne az új belépők számára.

  A játék- és lapok komplexitás kezelésének az tenne a legjobbat, ha készülnének rövid videók az egyes játék(szabály)részek tisztázására (lehetőség szerint a leginkább összetett lapokon keresztül bemutatva). Ha akad pedagógiai hajlammal megáldott jó orgánumú (Dávid?:)) egyén, aki vállalná, szívesen írnék hozzá forgatókönyvet.

  … ja, és jól sikerült beharangozó volt Dávid, nagyon várom már az új kiegészítőt. 🙂

 14. mi a drágább? az a lap amit 1500 ft-ért veszel és évente 15-ször használod és az értéke 2 év múlva is 1000 ft feletti vagy az amit 500 ft-ért vettél évente max. kétszer használod és az értéka már fél év után 100 ft? 🙂

 15. Lehet cash flowt állítani a lapokra, de a lényege, hogy az adott verseny (és lehetőség szerint mindenhol, ahol amatőrök védettséget élveznek) győztes paklijának előállíthatósága attól se álljon távol, aki egy tisztességes összeget (valahol 10-20k között) már rászánt a játékra belépéskor. Profiknál nem javasolnék ilyen korlátot.

 16. @Leinad
  Szemely szerint (bar az is fontos, amit irsz), kisebb szerepet tulajdonitanek a versenyeknek. Amikor a HKK-bol sokkal tobbet vasaroltak (jo esellyel sokkal tobb jatekos is volt), akkor is kb. ugyanennyien (de max. +- 25%) jartak versenyre.
  Pl. en is jatszom sok tarsasjatekkal, eszembe nem jutna versenyre menni (bar van, amelyikbol letezik verseny). Ill. a fiammal is evekig jatszottunk verseny nelkul.
  Es az otthoni jatek szempontjabol nem az ar az elsodleges (havi 1-2 csomagot azert talan eleg sokan meg tudnanak engedni maguknak), hanem a nem-tul-komplikalt jatek. (meg persze az iszonyat marketing, TV-sorozat, divat, ‘cool’-sag, amit csak kis mertekben tudunk befolyasolni).

 17. Balázs, ha valaki a ‘nem túl komplikált’ játékra vágyik, akkor snapszerozni fog. Aki elkezd tcg-vel játszani, annak pont az tetszik, hogy végtelen számú kombinációs lehetőségből kell szűkös erőforrások mentén választani. Ha nem mondja ki nyiltan, akkor is megnézegeti a lapjait és a mérgező pakliba olyat választ, ami olcsóbb / egy másik bizonyos lappal együtt erősebb / nehezebben megoldható…

  Fontos dolog végiggondolni, hogy saját magunk miképpen viselkedünk, de lássuk be, ez egy 1 elemű minta, ami hordoz némi hibalehetőséget az egészre kivetítve.

  A probléma, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha kijönnek minden pakliba jó, univerzális lapok, akkor ezeknek az értéke felmegy (mondjuk most darabja alsó hangon 2ezer), ezekből van 2-3 db, mindegyikből kell 3 és akkor megérkeztünk oda, hogy ~15ezer forintnál tartunk és csak most kezdtük el összerakni a versenypaklinkat. Nem bővül jelentősen a versenyzők köre? Jé, érdekes.

  Egy most kezdő amatőr játékos helyében én nem fektetnék be ennyi pénzt a játékba úgy, hogy még nem is vagyok benne biztos, hogy ez nekem menne / szeretném / ki tudok-e szállni belőle jelentősebb bukó nélkül. Azt gondolom, hogy ez baj, mert ha nem védjük az amatőr kategóriát, akkor nem lehet kitermelni újabb versenyjátékosokat, csak úgy, ha mentor rendszerben minden profi elindítja az amatőröket a saját 30+ ezres paklijával úgy, hogy a játékost nem bátorítottátok saját gyűjtemény kiépítésére.

  Ha limitált egy amatőr besorolású versenyjátékos pakliértéke, akkor már ‘bénább’ dolog 10-20 forintos lapokat kölcsön kérni, érdekeltté válik a játékos saját gyűjtemény megalapozására -> pakli vásárlására. Ezen felül megkapja a versenyjáték élményét úgy, hogy esélyesként lép fel a versenyben (mindenesetre nem azon fog múlni, hogy gyengébb lapokból volt kénytelen választani). Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tuti befutó lapokat helyettesíteni kell, így a kreativitás is felértékelődik.

 18. 1. a ‘nagyon egyszeru’ es a ‘nagyon komplikalt’ kozott vannak fokozatok. Pl. a HKK 17-18 eve joval egyszerubb jatek volt, de meg eleg jo 😉

  2. a versenyjatekosok szamanal is fontosabb a jatekosok szama. Fontos a verseny, de szerintem joval kisebb a jelentosege az ‘egyszeri’ jatekos szamara, mint azt a top versenyjatekosok gondoljak

  3. valoban erdemes torekedni arra, hogy kevesebb penzbol is lehessen jo versenypakit osszerakni. Szerencsere, ez osszecseng a ‘valtozatos versenypaklik’ torekvesemmel. Tudniillik ha nincs annyi univerzalis spoiler, hanem az adott (1-2) pakliba valo, ott eros lapok vannak, azok erteke nem lesz 1500-3000, hanem csak mondjuk 5-600, konnyebb osszegyujteni. (itt elegge egyetertunk)

  4. Viszont ehhez az is kell, hogy a meglevo jatekosok szivesen bontsanak paklikat akkor is, ha a ritka nem egy Kyorg tudas, hanem mondjuk egy ejfatty, ami leginkabb Kyorgos ejfattyba jo. Ha a jatekosok nem veszik meg az ilyen kiegeszitot, akkor nem tehetunk mast, ujra spoilereket (is) kell keszitenunk, mivel a HKK az eladott paklikbol mukodik. Remenyeim szerint a Vilageges ritkai kozott nem nagyon lesz 2-3000 ft-os, viszont sok-sok 5-600 ft-os lesz (es keves 100 ft-os 😉 ). Meglatjuk…

 19. Sokak örömére indul a Heti közgazdász rovatunk! Dani lesz a rovatvezető, csak egyelőre tárgyalunk a fizetési feltételekről. 🙂

 20. Teljesen egyetértek Balage nézetével és játékfejlesztői stratégiájával, a HKK csupán a versenyjátékosok számára szól csak a versenyzésről, régebben a barátaim közül szinte senki sem járt versenyre, hanem táborokban és suli után kártyáztunk. Vannak sakk- és pókerversenyek is, de közülünk hányan járnak hivatalos sakk- és pókerversenyekre? Szerintem sem minden a verseny körül forog, ha így lenne eléggé beszűkülne végül a piac a sikeres top-játékosok körére.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.