Tiltólista review

Vizsgáljuk meg egy picit részletesebben a hagyományos formátumok tiltott lapjait.

Miért tiltanak ki lapokat? Minden olyan TCG-vel, amivel valaha játszottam találkoztam már tiltott lapokkal, egyáltalán nem egyedi dolog az, hogy bizonyos lapokkal bizonyos versenyeken nem játszhatunk valamiért. Túl erősek lettek önmagukban, vagy esetleg felborítják a játékegyensúlyt egy különlegesebb formátumon. Ilyenkor a kiadók (vagy a versenyszervezők) úgy határoznak, hogy ezeket a kártyákat kitiltják a versenyekről, nem lehet velük játszani. A mostani cikkben a Beholderes hagyományos tiltólistát szeretném felülvizsgálni.

teoJelenleg a hivatalos kiadói tiltólistán öt lap szerepel, persze ez az évek alatt folyamatosan változott. Ezen a listán van két olyan lap is, amit más versenyszervezők sokszor nem szerepeltetnek itt, ez pedig a Teológia és a Pszi szakértelem. Én úgy gondolom, hogy kiadói oldalról azért vannak ezek benne a listában, mert a tesztelés és játéktervezés egyik fő pontja, hogy az olcsóbbító lapok nem engednek 0-ra. Persze mondhatjátok, hogy de az Ősöreg vyargpszi.png is nullára enged, de nincs tiltva (persze, mert egy 4 vp-s lapról beszélünk). Elég érdekes az, hogy ez a két, talán joggal veteránnak nevezhető lap igencsak régóta van már a tiltott lapok listáján. A személyes véleményem, hogy bár a lehetőség megvan bennük arra, hogy az első két körben valahogy lepörgessük a paklinkat, önmagukban már gyengék, főleg úgy, hogy a metában –elvileg– benne van egy olyan kétlapos kombó, ami végtelent sebez (Magányos torony + Délibáb), és az egyik lapja önmagában szintén blank, és még ilyen ultra hokit sem kell mellé bemutatni.

A másik három lap szerintem továbbra is okkal van a tiltólistán, egyszerűen túl erősre sikeredtek. Sztori-mód: amikor anno az Arochost teszteltük szinte a lap heti szinten változott, gyengült. A legelső változatot még úgy raktuk össze, hogy 3-3 Bosszúszomjas pegazus és Visszavágás, elég durván lehetett vele darálni, sőt, emlékeim szerint az 5 jelzőt is egyszerre kaptuk, hogy feláldozhatóak voltak-e azt már nem tudom. Lényeg a lényeg, nagyon sokat gyengítettünk a lapon, de egyszerűen A kétségbeesés hatalma átcsúszott a rostán, egyikünk a_ketsegbeeses_hatalmasem vette észre, hogy ez túl erős lesz, én pl. a lap létezéséről sem tudtam még akkor.

Az Elmerombolós meta a játék egyik legrosszabbul játszható időszaka volt szerintem, és ezt nem csak azért írom, mert a Lassan járj! a kedvenc paklim, egyszerűen megölte a kreativitást, nem igazán volt olyan versenypakli, amiből ki lehetett hagyni, túl nagy tápot adott. Minden drágítós szabálylapot (is) önmagában megölt ez az egy lap. Ezek a lapok egyszerűen nulla kockázattal adnak elm.pngakkora előnyt, ahonnan könnyen megnyerhető a játék. Sidenote: az elmúlt idők egyik nagy felfedezése, a Bufa segítsége is kissé hajaz erre a vonalra, de olyan szempontból gyengébb, hogy nem tudjuk pontosan az mekkora előnyt fog majd adni.

Bár a Mágusok alkonya kiegészítő óta már az anti-mágiára nem úgy tekintünk, mint ami az ördögtől való (a semlegesítés előtt azért borzasztó nehéz volt az ilyen jellegű lapokat megaknekrofun_maglyaadályozni), de azért úgy gondolom, hogy a Nekrofun máglya is jó helyen van bizony a tiltólistán. Képzeljük csak el, hogy milyen szinten durva lenne mondjuk egy tárgyas kontrollba (igen, az anti-mágia nem igazán zavar minket, se az Italkeverés se a Sárkány könnyei nem dobható el neki), bár a színe nem illik talán oda, de ha újra lehetne nyomni vele 100%, hogy a három fix szín mellé Leah kerülne be a pakliba. Sőt, megkockáztatom, hogy top 10-es versenylap lenne újra, erejét és használati gyakoriságát tekintve is.

Ti elégedettek vagytok a jelenlegi hagyományos versenyek tiltólistájával? Van olyan lap, ami fölöslegesen van ott, vagy felraknátok? Zárszóul még egy gondolat: érdemes lenne azon elgondolkozni szerintetek, hogy bizonyos (túl erős verseny)lapok úgy legyenek balanszolva, hogy nem magához a laphoz nyúlunk hozzá vagy nerfeljük azt, csupán a belőlük használható maximális mennyiséget csökkentsük le? Írjátok meg kommentben!

Dév bácsi

14 thoughts on “Tiltólista review

 1. Miért pont az Ősöreg vyarggal jöttél? Ott az avatár követő is. Bevisz 1 alá, nincs kijátszási feltétel és még forrásimmúnisakká is teszi a dögöket. Why??? 😀

 2. Én egyedül az elmerombolást érzem jogosnak h tiltva van. A nekrofun szerintem csak hiánypótló lenne, főleg így h max 4 et huzat. Ez is csak a megfelelő pakliban jó. Hasonlítsuk össze a motyogó rítussal. Az mezőben 3 ért huzat 15-20 at 😀
  Az archos sose zavart sok vizet. Örökké sújtani fogja a 4 lapos kontrollok átka. Adhatna 20 manát is akkor se lenne stabilan a top 5 meta pakli közelében se…

 3. Én nagyon szeretek baráti játékban máglyával játszani, így kicsit elfogult is vagyok vele szemben. Összehasonlítva pl a Morgan rontásával (ahogy a gyűjtőgenes cikk alatt Pásztor Szabolcs levezette): az 2 zsz-ért ad kb 5.33 használható (gyűjtőből működő) lapot a megfelelő pakliban. Ha beesik 1-2 Megrontott lélek, mehet tovább a buli.

  Elméletben lehet indokolni pro és kontra, de a legegyszerűbben úgy lehetne letesztelni, ha lenne olyan kis kockázatú verseny (pl pénteki liga), ahol a profi kategóriában engednék vagy neadjisten kötelező lenne minden pakliban használni legalább 1 tiltott lapot.

 4. @Balog David: azert, mert bar tier2-3 deck volt regebben megis volt ra olyan kombo Lassan jarj! melle, amivel a 3. korben akar le lehetett porgetni az egesz decket, bar igaz kisse korulmenyes volt. Avatar kovetovel egy setup van ahol 0 ala olcsobbitjak a kovetok az atlag 6 manas lapokat, ami 0 lappal kezdi a jatekot, raadasul ott meg kovetot tudok loni, mielott kirakja az ellenfel az elso lapot (ha o kezd nincs lapja, ha en kezdek le tudom szedni). A koveto nem tesz forrasimmunissa amugy, ettol fuggetlenul persze ketsegtelenul eros.

 5. Nagyjából egyetértek, bár én a Pszí szakértelmet inkább nem bolygatnám, mert ki tudja, milyen 1 vp-érz jövő mentális varázslatok jelennek meg a jövőben, nem biztos, hogy egy fejlesztési irányt el kéne azzal vágni, hogy “nem túl erős a Pszí szakértelemmel?”. Az Ősöreg vyarg ilyen szempontból azért kicsit más volt, egyrészt mert maga a Vyarg is 4-ért jött, másrészt a rá épülő lapok is, így egymagában még nem volt nagy ereje. A Pszí szakértelem akár első körben is büntethet.

  A másik 3-mal egyetértek, a Kétségbeesésnél még nem is az a legnagyobb gond, hogy az Arochos versenygyőztes pakli, mert nem volt az, hanem az, hogy kb. arról szólt a meccs, hogy kijön-e első körben a Kétségbeesés, ha igen, nyert, ha nem, nem.

  “nem magához a laphoz nyúlunk hozzá vagy nerfeljük azt, csupán a belőlük használható maximális mennyiséget csökkentsük le?” – én személy szerint nagyon nem támogatnám ezt a vonulatot. Igazából a lap elleni parát nem oldaná meg, ugyanúgy készülni kéne rá, csak még nagyobb anyázások lennének, hogy “mákos vagy, mert behúztad”.

 6. Ha létrejön a Kétségbeesés hatalma nyer az Arochos? Lassan járj , börtön, bilincs elrakja ahogy ezt tegnap is tapasztaltam. Most már nem a mana kell az Arochosnak a fenti utolsó két szabálylapnál hanem a gyűjtőből visszavétel vagy token termelő lapok vagy azokat erősítők. Én már nem is használnám a tiltott lapot. Pedig nagy szerelem volt az első látásra. Üdv: papa

 7. Bubu+1. A használható lapszám változtatása, csak rontaná a dolgot szerintem. Egy dolgot érne el, a Sokszín tovább erősödne. (A most szombati versenyen volt 5 Sokszín, ebből 4 végzett a top 6-ban.) Erre szerintem semmi szükség. Így sincs már hátránya igazából annak a szabálylapnak.

  pbes:
  “Elméletben lehet indokolni pro és kontra, de a legegyszerűbben úgy lehetne letesztelni, ha lenne olyan kis kockázatú verseny (pl pénteki liga), ahol a profi kategóriában engednék vagy neadjisten kötelező lenne minden pakliban használni legalább 1 tiltott lapot.”
  Ez egy jó ötlet. Vagy akár egy exes “tiltott lapok” verseny. Hasznos visszajelzés lehetne. Kérdés megéri-e?

  Az én megérzésem az, egyébként, hogy a jelenlegi metában, már egyik tiltott lap se lenne olyan durva. Egyszerűen annyit erősödött a játék, hogy ezek a lapok is csak ugyan azt tudnák, mint 1-1 erősebb erőforrás lap jelenleg: ha létrejön nyerek, vagy még ennyit se. A Pszi szakértelem és a teológia más tészta, ott igaza van Bubunak azokkal már régen nem az erejük a baj, hanem a tesztelésre való esetleges hatásuk. Azokra mondjuk elég lenne egy “de nem mehet így 1 alá” nerf és kész.
  Az illúzió nevű csodakártya az amit szerintem azért kéne továbbra is/ismét tiltani, mert már lehetetlen lekövetni mit is tud.

  A jelenlegi erős metatorzító lapoknál szerintem meg kéne várni az új kieget, főleg, hogy az nem sokkal a nemzeti előtt jön ki.
  Ahogy én jelenleg látom két nagy csoportra oszthatók jelenleg azok a lapok amikkel kapcsolatban gyakran hangzik el az “ezt tiltani kéne”.
  Az egyik csoport az erős 1 Vp-s életes lényeké: Tündér és krabber. Itt szerintem egy jó megoldás lenne mindkét lap idézési költségét megemelni 1 Zsz-el vagy 1 Vp-vel.
  Illetve, ha az életjelző speciális védelmét megszüntetnénk.

  A másik csoport az erős hátrány nélküli olcsó semlegesítéseké: Főleg a Villámhorgony és a Szemétdomb. Ez már nehezebb kérdés. A horgonnyal szerintem nincs akkora gond, végül is csak védő counter, azt nem bántanám. A szemétdomb viszont más tészta. Ez a lap az idő előrehaladtával csak erősödni fog és eléggé ellehetetlenít pár koncepciót. Viszont a másik oldalról az is ott van, hogy gyakorlatilag az egyetlen védelem jelenleg a járj+gólemkövetős 2. körös mithril gólem ellen.

  Én azon gondolkozom, hogy talán az lehetne egy jó megoldás általánosságban a reakciókra/semlegesítésre illetve a drágább lapok metában tapasztalható folyamatos gyengülésére és dekkekből való kikopására, ha bevezetnénk valami ilyesmi szabályt: Reagálni(/célozni, hatni?) minden lap csak olyan másik lapra tud, aminek az idézési költsége legfeljebb 2 Vp-vel került többe, mint a sajátja. Azaz 0 Vp-s counterekkel nem lehetne 3+ Vp-s lapokat megfogni. Ha viszont ezek helyettesítve, olcsóbbítva voltak és így beférnek a 2Vp-s kategóriába, akkor persze igen.

  Üdv: Kyb

 8. A kétségbeesés hatalma: 0-ért 9 VP-t ne adjon már semmilyen lap, pls!
  A Sötét mágia bizonyos szempontból durvább, mert az ősmágiás, ill nem lehet rá reagálni, de ebbe a lapba meg nem kell erőforrást tenni, ill első körben is jöhet.
  Nem véletlen, hogy nem jönnek olyan lapok, amik 1 VP-ért adnak 3-at 4-et.
  Relatív erősebbek lennének a Sötét mágiánál is.

  Nekrofun máglya: sztem simán vissza lehetne engedni, az áldozás költség miatt ma már optimális lapnak tűnik. Nem mellesleg visszahozna/behozna a metába egy csomó, jelenleg optimális erőforrás nélküli koncepciót. Orkok, motyogók, tárgyak stb. mind örülnének neki.

  Elmerombolás: így se nagyon tombol a drágítás, ill a jelenlegi top paklik – röhej – 0 VP-ből is elvannak, mert vagy védekeznek vagy 30 db 0-ás lapcounterrel kezdenek, nekik nem számít a VP darálás. A többi koncepció ellen viszont gyilok lenne, így végül csak a kéket használó – márpedig az Életenergia használja – 5 lapos kontroll erősödne vele leginkább, ami meg nem cél szerintem. Maradjon csak a tiltólistán!

  Teológia, pszi: egyetértek Bubuval, ezeknek a visszaengedésével ne nehezítsük a tesztelők dolgát. 7800 lap van jelenleg, évente jön még kb 200, ember legyen a talpán, aki az összeset megnézi ezekre ÉS a lehetséges kombókra.

  Illúzió: sztem ezt lehetne simán tiltani. Többször kell miatta bírót hívni, mint ahányszor kijátsszák, tök felesleges, alig pár db van belőle használatban; Troggal is lehet trollkodni, nem kell ezzel.

  Használt lapok mennyiségének korlátozása: inkább ne, csak még egy dolog, amit észben kell tartani.

  A Szemétdomb elveszíthetné az ősmágiáját, az élet jelző meg a különleges szerepét. A villámhorgony meg jöhetne 1 zsz-ért. (A ködszitálás is 2500, és az se rossz lap, sőőőőőőőőőőőőőőőőt)

 9. Arról a lapról ordít, hogy nem arra találták ki anno.
  A megjelenés után picit használgatták, aztán eltűnt.
  Szvsz ennek az volt az oka, hogy 2004-ben hiába lett volna
  3 VP-d, a következő értelmes lapod alig jött volna ki belőle,
  ha mégis, akkor kb fix, hogy nem tudtad megvédeni.
  Olyan 2008-2011 volt a fénykora, mert a megjelenő 0-ás ill x-es lapcounterek,
  meg az olcsóbbá váló lapok miatt valóban “behörrentette” a decket.
  Mára meg azért kopott ki, mert egy mai ilyen tápnak azt kellene tudnia,
  hogy 1 nekronért ad 2 manát, meg cantrip, és kész is a 3000-es BDV-s spoiler.
  Amúgy ‘csak” manáért, védtelen lapba nem teszel manát első körben.
  (Egyetlen kivétel van, az Italkeverés, de ma már abból is csak 2vel játszunk,
  s legszívesebben 5 lap kontrollba, ahol meg is tudod védeni kellően)

 10. Ha a kyorg tudást manára kell megtolni az 1. (0.) körben, akkor már baj van.
  Forrás érintése amikor megjelent, a kieg legerősebb gyakori lapja volt, de ma már nem raksz be olyan lapot, ami egy lap hátrányért védtelenül ad egy manát, és az első körön kívül blank.

  Szemétdomb túl erős, de ugyanakkor nagy szükség is van rá, mert hiánypótló. 0. körös megsemcsapot, nti-t nincs más ami fogja, és a mithril gólem is szóba került már. Ha valamit változtatni akarunk rajta, akkor x építőért jöjjön, és x legyen az sp-je. Így nem termel iszonyat előnyt a 0. körtől.

  Pszi és teológia, ahogy elhangzott, de engedjen egy alá faqot kapjanak, és ennyi.

  Kétségbeesés és elmerombolás maradjon tiltott.

  Illúziót imádom, kinek van eladó?
  Nagyon nagy mókákat nyomtunk vele a 2000-res évek legelején, az akkori avatár pakliban.

  Krabber ne életjelzőt kapjon, a vízitünci meg ne rakhasson vízitüncire életjelzőt a képességével.

  Italkeverés szakértelmet meg ne lehessen kijátszani az első körben, ha mi kezdtük a játékot, VAGY, ami talán mégjobb: ne lehessen feláldozni a saját képességének.

  Nekrofun máglya visszaereszthető.

  Villámhorgonyt csak az ellenfél körében lehessen kijátszani.

  Szerintem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.