Broken kombó kerestetik!

Két különleges tiltott lap és a bennük rejlő veszély – tényleg tartani kell tőlük?

Már megszokhattátok, hogy időközönként elővesszük itt a blogon a tiltólistát, hogy megnézzük, tényleg van-e létjogosultsága az egyes kártyák bannolásának. És bár mostanra viszonylag vékony lett ez a névsor, öt lap továbbra is stabilan tartja magát: az Elmerombolás, a Nekrofun máglya, A kétségbeesés hatalma, a Pszi szakértelem és a Teológia.

Az első két lapnál nem nagyon merülhet fel, hogy kikerüljön innen mostanában, A kétségbeesés hatalma pedig szintén egy olyan kártya, amely inkorrekt erővel ruház fel egy koncepciót. De mi a helyzet a két színtelen lappal? Nos, sokszor felmerül, hogy itt leginkább “technikai tiltásról” van szó, vagyis nem azért nem lehet játszani ezekkel a lapokkal, mert erősek lennének, hanem mert olyan képességük van (1 alá olcsóbbítás), amiből baj lehet. De tényleg érdemes tőlük tartanunk?

Abban úgy gondolom megegyezhetünk, hogy önmagában egyik lap sem csinál semmi érdemlegeset. Szükség van tehát egy olyan (minimum) kétlapos kombóra, amitől brokenné válnak. Ha már kétlapos kombók: ezek közül a legerősebb jelenleg még mindig a Délibáb + Magányos torony, amely 2 VP-ből és 2 lapból oszt ki végtelen sebzést. Léteznek ma már persze “egylapos” kombók is, melyek egyetlen keresésből indulva tudnak nyerni, de ezek azért drágábbak (egy Őshangya herés meginduláshoz is legalább 4 VP kell narancs lap nélkül), illetve megakasztani is sokkal könnyebb őket. Szóval úgy gondolom, hogy “broken kombók” terén még mindig a Délibáb + Magányos torony az első számú referencia – ennél tényleg ne legyen jobb semmi.

Lényeg a lényeg: a Pszi szakértelem mellé kellene egy legfeljebb 2 manás, a Teológia mellé pedig egy 1 manás lap, amitől brokenné válnak. De vajon lehet ilyet gyártani? Oké, olyan lapot nyilván bárki tud írni, hogy “0 VP, Ha van játékban szakértelmed, megnyerted a játékot.” De itt inkább arról lenne szó, hogy lehet-e kitalálni olyan lapot, amik “véletlenül” brokenné tennék a fentieket? (Lásd A kétségbeesés hatalma példáját.)

Itt jöttök a képbe ti! A kommentek között várjuk azokat a lapötleteket, amik szerintetek indokolttá teszik a fenti két lap tiltását. Fontos, hogy maradjatok a realitás talaján: lehetőleg ne maga a lap legyen broken, hanem a két lap kombinációja. Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, hogy jogos-e a félelem a Pszi szakértelem és a Teológia kapcsán, vagy valójában már rég túlhaladt a játék azon, hogy egy egyszerű nullára olcsóbbításból komolyabb bajok születhessenek. Jó ötletelést!

Csető Zsolt

25 thoughts on “Broken kombó kerestetik!

  1. Lapot sem kell kitalalni 😀

    Fokusz meglelese
    1vp Pszi szakertelem+0vp Szörnycsabitas+0vp mentat fam = Hoki, min. 21 seb

    Csak nyilvan a kezbe kell varazsolni a szakertelmet es a szornycsabitast.

  2. Pszi csakra
    1 vp, kék, általános
    A kör végén húzz vagy vegyél vissza annyi lapot, ahány szakértelmed van játékban. (max 3)
    Áramlás,2 ÉP: Keress ki egy szakértelmet a paklidból

  3. Szeretem az ilyen cikkeket, köszi!

    Utoljára a Végzetúr megjelenésekor játszogattam Taumaturgia paklival, mert a Peturral érdekes ötletnek tűnt a 2-es Taumaturgia. (nem volt életképes)

    Szerintem olyan – nem képtelenül erős – lapot nem nagyon lehet kitalálni, ami önmagában a szakértelem + lap kombóval nyer, olyanokat lehet(ne), amik ketten tudják azt, hogy ha lent van vmelyik szakértelem, akkor nyernek. (Az egyiknél praktikus, ha van olyan képessége, ami valamit valahogy visszavetet a gyűjtőből, és nincs rajta korlát, a másik pedig sebez/vp-t ad/lock-ot tesz az ellenfélre)

    A legfontosabb szempont – amiért ezt szerintem ezt nem is játszanák nagyon – hogy a torony-délibáb egy 2 lap kijátszását igénylő kombó, itt viszont valami végtelen hoki jönne csak ki, amit minden hálós (szabály)lap önmagában legyilkol. (Nem elég, hogy meg kell védened a kombót, még takaríts is asztalt, ez majdnem lehetetlen küldetés, pláne, hogy a Harangmestertől fixen kikaptál)

  4. Ravasz vérfarkas (új-új)
    Sikeres kijátszása után húzd fel a paklidat,majd végtelen.Ezekután készülj arra, hogy az ellenfél rádborítja az asztalt, ilyenkor: Büntetés: 8 napon túl gyógyuló súlyos testi sértés okozta felfüggesztett börtönbüntetés.

  5. Azért a teológia + tűzijáték, eléggé jó… Itt jegyzem meg, hogy van még egy szakértelem, ami nullára viszi a költséget, és ez az építés, még sincs tiltólistán. A 0 idézési költségre olcsóbbítás önmagában nem lehet indok.

  6. Csak a rend kedveert: a Pszi melle 2 manas, a Teologia mele 1 manas lap is jo lehet, hiszen ekkor ugyanugy 2 manabol jonne az egesz, mint a Delibab + Torony. Attol lehetne jobb annal, ha
    – a 2. lap amugy is jo valamire (az 1. nyilvan jo)
    – tobb ilyen 2. lap is letezik, amivel meg lehet indulni.
    Amugy en az 1 manas cantripek (pl. bubajbol van rengeteg ilyen) sokasagaban gondolkoznek igy elsore.

  7. #Psziszakertelem#Teologia
    Ez az, a kedvenc temam az utobbi 5-10 evben, biztos vannak rajuk nagyszeru 5-lapos kombok, de.. ne : D
    Ha megis annyira nagyon fajna ertuk valakinek a hata, be lehet tenni oket a modositott szovegu lapockak Pantheon-jaba nosztalgiazni, kulon tronra, felkover mondjuk DejaVu Serif betutipussal : )

  8. 9 Vp Mindent bele!
    Akármilyen színű és vagy mentális általános
    Húzz egy lapot!
    Ellenfeled Max Ép-je annyi lesz amennyi Vp-ért kijátszottad ezt a varázslatot, vagy ha a max Ép-je már a kijátszás előtt kevesebb volt, akkor a Max Vp-je.
    Idézési költségét csökkentheted 2 Vp-vel, ha eldobsz a kezedből egy lapot a semmibe vagy feláldozod egy lapod de max 4-szer csökkentheted így az IK-t.

    1 Vp Rugacs
    Akármilyen színű és vagy mentális bűbáj
    Kijátszásakor válassz: húzol egy lapot és horgonyt kap, vagy gyógyulsz 3-at.
    K: Vedd vissza egy lapod a kezedbe: célpont lény vagy játékos sérül 3-at.

    Így első blikkre ezek a mechanikák ugranak be amik veszélyesek lehetnek a fenti bűbájokkal.

    De amúgy van még 3 ilyen lap ami nincs tiltva.
    Mutatom rá a “hatalmas” kombódekket:
    1 Ősi bölcsesség
    1 A föld síkja
    1 Olvasztókemence VAGY Zan indukátor
    24 db cantrip tárgy vagy varázslat, ik:1
    24 db counter (ami tárgy vagy varázslat) ik:1
    A play:
    1. kör passz
    2. kör passz
    3. kör: keresek föld síkot, kirakom a földsíkot, megépítem az épületet aztán indulhat a buli.

    Lépéselőnnyel már a 2. körben összejöhet, de akkor valahogy kézbe kell varázsolni a csodaépületeket.

    Illetve a régi mágiasík is olcsóbbít 0-ra. Azzal ennyi a dekk:
    1 Ősi bölcsesség
    1 Sötét mágia
    3 Fókuszálás
    1 A mágia síkja
    45 db cantrip varázslat Ik:max 2, lehetőleg legyen benne néhány sebző is
    play: 1. kör passz, 2. kör sötétmágia, 3. kör: keresem a síkot, kirakom a síkot.
    Balról jobbra kipakolom a kezem, ha kifogyott akkor fókuszálok.

    Üdv: Kyb

  9. “De tényleg érdemes tőlük tartanunk?”

    Ugyan már, lassan egy éve engedem ezeket a lapokat is a D-s versenyneken, és SENKI még csak meg sem próbált játszani velük.

    Ennyit erről a két lapról. 🙂

  10. Szerintem amugy az “1 manas spell: huzz 2 lapot” jellegu lapok (ha lesznek) kiegeszitve az “1 manas spell, kapsz 2-3 VP-t” lapokkal eleg csunya porgeseket produkalhatnak, amennyiben mentalisbol vagy 1 szinbol osszeszedheto eleg sok.
    Az 1 manas cantripek csak “szukitik a decket”.
    Mentalis eseten (ill. 1 manas VP termelest hasznalva) 1 VP-bol elindulhat mar. 1-2 oles eleg ilyenkor a pakliba (mondjuk Haller). Antiraksival probalnam, ha egyszer osszejon a lapmennyiseg. Meg 1 Magia sikkal (regi) ahogy itt irtak.

    Nyilvan Borton/Bilincs/halo/dragitas ellen nem allsz feltetlenul jol 🙂 (utobbi esetben csak akkor, ha van eleg osmagias ilyen lap).

  11. @Crull: de jol tudjuk, amivel nem jatszanak, arra nem mondjuk, hogy gyenge, csak amivel jatszanak es nem ernek el vele eredmenyt 😉
    Bocs nem tudtam kihagyni, nyilvan nem erosek ezek a lapok.
    Ennek dacara en nem engednem ezeket vissza igy – eleg konnyu exploitolni oket a jovoben, nem kell hozza semmilyen nagy kombo, csak olcso cantripek es baratai.
    Nyilvan az is opcio, hogy visszaengedjuk, majd problema eseten ujra kitiltjuk – szemely szerint ez nekem annyira nem szimpi.

  12. “eleg konnyu exploitolni oket a jovoben”

    Pont ez volt a thread célja, hogy jöjjenek azok az exploitok. Eddig még nem igazán jött ilyen a kommentek között. A “sok cantrip bűbáj” Teológia esetén ugyanúgy működhetne egy Parhalakkával mondjuk, csak simán egy Sötét mágiát bedurrantva.

  13. Na akkor bepróbálkozom:

    Lázadó elme
    2zsz
    bufa,
    általános, mentális

    Keress elő egy varázslatot aminek az idézési költsége max 2vp, vagy bármilyen mentális varázslatot. Ennek a lapnak az idézési költsége -1vp ebben a körben. Ha az előkeresett lapot kijátszottad ebben a körben, feláldozhatsz 4 max Ép-t, ekkor kijátszhatod ezt a lapot mintha a kezedben lenne, majd tedd a semmibe.

  14. Gondolatmenet
    1 Vp
    Elenios
    Általános Mentális
    Keress ki egy mentális lapot és kapsz 1 Varázspontot.

  15. Ami a Pszi szakértelmet illeti, szinte kizárt, hogy véletlenül exploitolva legyen a jövőben. Idén+tavaly 3 egész mentális lap jött ki (ebből kettővel nem is működik), ennek a “szűrése” semmi munka. Sőt, a mentális ikon jelenleg csak dísz a lapokon, le és felkaparható, ha a balansz úgy kívánja.

    Egy maximálisan korlátolt és kontrollált lapról van szó, aminek már az ereje sem mérvadó.

    Teológia: Ez nyilván nehezebben ellenőrizhető, de itt meg jön a már elmondott tényező:

    Ezek a lapok már teljesen elgyengültek ez alatt a 20 év alatt. Már az isteni bűbájokkal összenézve is erőtlenek és azok is kikoptak.

    Nagyon ilyet tudnék csak elképzelni:

    3 Vp Mentális opéság
    Elenios általános
    mentális [+X]

    X ahány mentális varázslat van a kezedben.
    Kijátszásakor másolj le egy max. 2-es lapot kétszer vagy húzz két lapot. Keress elő egy mentális varázslatot.

  16. A pszi szakertelem tiltasahoz ha emlekezetem nem csal a tudatturbo + tudatkorbacs duo is hozzajarult. (A tudatturbo a taumaturgiaval is kemeny volt. Ott a tuzgolyo volt a kivegzo lap.) Par versenyt behuztak veluk es az a dontes szuletett h ne a tudatturbot tiltsuk – mert a tobbi szakertelem akkor meg jatszhato lap volt -, hanem a pszi szakertelmet. A taumaturgia pedig arra az erdekes sorsra jutott h kapott egy felujitast, ami erosebb mint az eredeti… mindez tortent az elozo evezredben, mikor a nemzeti bajnokunk meg nem is elt… A teologia visszaengedeset nem tudom beloni, de a pszi szakertelem nyugodtan johet.

  17. @JJ
    Hát nem tudom. A Teológiát szerintem elég jól lehet közelíteni úgy, hogy a Délibáb kombóhoz képest kéne mellé egy másik lap, ami konkrétan instant nyer max 1-ért. Vagy ha 1 manás cantrip lapokban gondolkodunk, ami felmerült már fentebb is, akkor egy Sötét mágia 7 (!) lapig biztosítja ugyanezt az előnyt, counterelhetetlenül.

  18. …és leszedhetetlenül.
    Jogos. Viszont a pszis lapokból jóval kevesebb van/lesz mint snassz bármilyen varázslatból. Így a fejlesztésnél jóval kevesebb a probléma lehetőség. A teológia visszaengedése után viszont minden egyes 1 Vp-s varázslatnál vizsgálni kell majd, hogy nincs-e valamilyen “teológiás vonzata”.
    Ettől függetlenül valóban igen sérülékeny ez a lap, tehát nem biztos, hogy veszélyforrás.

  19. Erdemes rapillantani a Teologia bal felso sarkaban levo szamra
    Nem tudom pontosan kinel hogy megy, de ennyi manabol en nyerni szoktam, nem olcsobbitani 1-rol 0-ra (is) lapok egy igen specialis csoportjat

    Adjuk ki felujitva 1-ert – jo, nyilvan nem.. (mert ugy is gyenge lenne 😛 😀 )

  20. Csak aggodom, hogy az ancient fear miatt lesz, aki komolyan gondolja, hogy veszelyesek lehetnek ezek a lapok, de mar megnyugodtam kozben 😀

  21. Igazából minden ötlet,amit írtak,azzal teszi veszélyessé bármelyik színtelen lapot,hogy tudják magukat keresni/visszavenni. Ezen még már egy ideje nem módi ebben a játékban.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .