[Kezdő Kedd] Gyakori lapok, amik kötelezőek minden kezdőnek

Új rovatunkban a kezdő játékosok boldogulását igyekszünk segíteni.

A kezdő HKK-sok számára mindig nehéz feladat, hogy az első pillantásra gigantikus (több ezer kártyáról beszélünk), elérhetőség szempontjából azonban jóval limitáltabb (nyilván nem lesz rögtön mindenkinek a top ritkákból) lapkészletből kiszűrjék a valóban hasznos lapokat. Már csak azért is, mert ehhez konkrét játéktapasztalat kell, az meg csak idővel alakul ki – ergo az elején jól jön némi segítség.

Ehhez szeretnénk most hozzájárulni az alábbi összeállítással, összegyűjtve azokat a gyakori lapokat, melyeket a legnagyobb eséllyel hasznosíthatnak a kezdő játékosok. Filléres kártyákról lévén szó, ezeket érdemes minél előbb beszerezni, hiszen számos különféle pakliba beilleszthetőek. Lássuk hát!

Leszedések

teknos-iszapkatapultA leszedések szempontjából az Élőholt invázió óriási segítségnek bizonyult a kezdők számára, köszönhető elsősorban a Teknős iszapkatapultnak, ami a gyakori szinthez képest kifejezetten erősre sikeredett, ráadásul egy olyan azonnali beleszólás az ellenfél játékába, ami anti-mágia mellé is simán befér. Ott van emellett a három védekezéses leszedés, a Motyogás, a Jégvarázs és az Elektrosztatikus kisülés, melyek mindegyike valami kis extrát is tartogat, a Koncentrált bűzsugárral karöltve – ezeket használjátok bátran, nem fogtok bennük csalódni! Nem védekezik ugyan, de ősmágiás a Földet rá!, ami különösen hasznos tud lenni drágító koncepciók ellen.

A sajátkörös leszedések közül ki kell emelni a Szirén lánykát, amely az évek múlásával egyre erősebbé válik (most például az egyik legjobb megoldás az Élőholt invázió legnagyobb spoilere, a Womath ellen), míg ha nem lény lapot szeretnénk megoldani lapelőnyből, vagyis lénybe építve, akkor a Tomboló womath és az Ollókezű Derwad jöhetnek szóba leginkább.

Counterek

az-eros-gyengejeA counterfelhozatal nyilván nem túl erős a gyakoriak között, hiszen ezek hagyományosan a legértékesebb lapok a játékban, de azért akad egy-két hasznos darab. Elsősorban Az erős gyengéje, ami valójában egy 1998-as lap, de szerencsére ki lett adva újból, és még mindig használható (sőt!), úgyhogy ha játszotok barnával, akkor erősen ajánlott a bevetése!

A gyakori lapok közül leginkább az azonnali varázslatok ellen tudunk jól védekezni. Ezekkel szemben a Rozsdás jelzavaró, a Sólyomfőnix és a Rosalinda most talán a legjobbak. A lénysemlegesítések elég drágák (Rhatt báránya, Éhező bestia), esetleg az Íjásztanonc jöhet még szóba, de talán jobban járunk, ha a már említett, előnygenerálásra alkalmas olcsó leszedésekkel játszunk inkább. Varázslatok ellen jó még a Kinetikus detonáció, amely egyben leszedésként is funkcionál – a több felhasználási mód mindig nagy előny, elég gyakran még azt is kompenzálja, ha a lap nyers ereje adott esetben jóval csekélyebb!

Tempó lapok és erőforrások

szorcsTempó lapoknak azokat nevezzük, amikkel jó indítani a játékot, és hát a védekezés mellett nyilván ilyenek is kellenek, pláne akkor, ha pörgősebb deckkel szeretnénk játszani. Jelenleg ilyen szempontból a Szörcsögő motyogó a non-plus-ultra, szinte bárhova befér és garantáltan meg kell oldani, különben hamar elfogyasztja az ellenfél pakliját. De két másik fekete nekronos lény, a Sötétségszellem és a Rémeb is kiválóak a korai nyomásgyakorlásra, mivel nincsen bennük túl nagy kockázat, ez a nekronos költség nagy előnye (amitől érdekes mód sok kezdő ódzkodik kezdetben, de felesleges, hiszen amíg nem fogy el a pakli nagy része, addig nincs nagy baj).

Ha inkább a lapelőnyre mennénk rá, akkor az Elsorvadt óriás egy elég jó opció: az első körben viszonylag nehéz megcounterelni a 2-es idézési költsége miatt, ráadásul Lassan járj! ellen és mellé is tökéletes. A Zanpók pedig inkább a pörgősebb paklikba illeszkedik, ahol jó eséllyel fel tudjuk építeni valamivel – egy-két zanszilánkkal az asztalon már tetemes izommenyiséget oszthatunk szét. A méreg pedig sokszor inkább előny, mint hátrány, hiszen ha belehal a lényünk, már húzhatjuk is  a lapokat az izmokra, még nagyobb előnyre szert téve.

Egyéb

oshangya_hereAkad még néhány lap, melyek nem feltétlenül illenek a fenti kategóriákba, de ettől még ugyanúgy sokféle pakliba beilleszthetőek. Ilyen például a játék egyik legjobb speciális keresése, az Őshangya here, amely rengeteg erős lapot tud előkeresni (figyelem, a morfokat is előrántja, de ott van például az imént említett Zanpók is, amit rögtön fel is tud építeni), a frissen megjelent Targantulával párban például 2 manáért 10-et verhetünk oda, ha üres az őrposzt, ami azért nem rossz kiindulásnak. Utóbbi lap nem is baj, hogy szóba került, mert agresszív, horda jellegű összeállításokba szintén erősen ajánlott a használata.

Fentebb szóba került már, hogy a multifunkcionalitás nagy kincs, ilyen téren pedig egy újabb nagy öreget kell szóba hoznunk a Méonech fürkész személyében, amely dobatásként és leszedésként sincs ott az elitben ugyan, ezen rugalmassága azonban a mai napig használható lappá teszi, különösen korlátozó szabálylapok mellé, ahol fontos, hogy egy lap a lehető legtöbb szituációban hasznos legyen.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindez persze csak egy apró szelete a használható gyakori lapoknak, ennél jóval több kártya van a bronz lapok között, amiket nyugodtan bevethettek. Ezúttal inkább azokra szerettünk volna fókuszálni, amik tényleg sok helyre beférnek, ha kell még 10-15 lap a deckbe, akkor nyugodtan nyúlhattok hozzájuk, ugyanakkor rengeteg olyan van még, melyek egy-egy bizonyos koncepcióban tudnak nagyot szólni (pl. Shomori tűzmágia, Vámpírbébi, Goblin tőrkovács). A lényeg, hogy ne ódzkodjatok a gyakori lapoktól: lehet, hogy nem olyan erősek, mint a legnépszerűbb ritkák, ám az sokkal fontosabb, hogy a paklitokban a megfelelő funkciók le legyenek fedve – százszor inkább egy gyakori leszedés, minthogy tétlenül nézzük, ahogy az ellenfél szépen agyonver bennünket.

Ti melyik gyakori lapokat ajánlanátok még a kezdőknek?

Csető Zsolt

14 thoughts on “[Kezdő Kedd] Gyakori lapok, amik kötelezőek minden kezdőnek

  1. Leszedések: konfliktus
    Erőforrások: tudásszomj, illetve nem bontható, de régi klasszikus a kreatív affinitás

  2. Sziasztok! Tokengeddont és a Legyél békát ajánlom.
    Amatőr,kezdő manós pakliba pedig: Ork bölcsesség,Lélektranszportálás és Az időrabló érintését.

  3. Zoli! Amire gondoltál, az Az időrabló eljövetele. Az időrabló érintése viszonylag nehezen beszerezhető már.

  4. legyél béka már nem bontható.

    amit én ajánlanék kezdőknek, a fentieken felül, az Kisebb gyógyító szentély, Illúziószurkálás, Angyali kürtszó, Csontfaragó, Rémeb, Csábítás az árulásra

  5. A Kisebb gyógyító szentély, Angyali kürtszó, Csábítás az árulásra és a Csontfaragó se bontható.
    Rémeb szerepel a cikkben.
    Szép volt Katu 1/6!!! 🙂

    Én a Vonyítást és a Csúfolódást tudnám még ajánlani 🙂

  6. Én ezeket szoktam gyakrabban használni:A verseny szelleme; Halafír;Hamis vacsora;Őszinte teofil;Űzött vad; Méregförgeteg; Gara-kish gyárörző
    Nem mindegyik bontható de sokba biztos nem fájnak.
    Amúgy újabb remek cikk köszönjük 😀
    Illetve a rovaton belül szívesen olvasnék, egy olyan általatok összerakott pakliról, ami kezdőknek egymás elleni játékra (és ezzel a tanulásra alkalmas lenne). Sajnos az alfa paklikat ilyen szempontból kicsit butának érzem.

  7. Visszajelzés: [Kezdő Kedd] Nem gyakori lapok, amik kötelezőek minden kezdőnek | HKK Blog

  8. Visszajelzés: Használható nem gyakori lapok a HKK-ban - Bíborhold

  9. Visszajelzés: [HKK] Használható gyakori lapok UN versenyeken - Bíborhold

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .