[Kezdő Kedd] Nem gyakori lapok, amik kötelezőek minden kezdőnek

A legjobb univerzális nem gyakori kártyákkal folytatjuk az összeállítást.

Az előző héten már jelentkeztünk egy laplistával a kezdő játékosok számára, melyben olyan gyakori kártyákat soroltunk fel, amiket minden újoncnak érdemes legyűjtenie, mivel viszonylag könnyen beilleszthetőek majdnem bármilyen pakliba, és megfelelően ellátják a funkciójukat.

Most ezt a sorozatot folytatjuk a leguniverzálisabb nem gyakori lapokkal. Ezen ritkaságon belül egyébként jellemzően egy-kétpaklis kártyák vannak túlnyomó többségben, de szerencsére azért itt is akad néhány darab, amikkel bátran lehet kísérletezni sokféle deckben.

Leszedések

kekveru_oroszlanA gyakori lapok között szerepelt néhány jóféle instant leszedés, de aki garantáltan 0-ért szeretné megoldani az ellenfél lapjait, annak a Kimerülés remek opció, ráadásul a “hátránya” nagyon könnyen előnnyé válhat, hiszen kimenekíthetjük vele ütőlényeinket az őrposztból, hogy aztán manát termeljenek. A múltkor említett Jégvarázs egy nem gyakori lapnak hála nagyobb mennyiségben is előállítható: a Yeti elementalista igen szép kis lapelőnyt tud generálni hosszú távon, nehéz optimálisan megoldani. Míg aki lény alapú leszedésre vágyik, annak a Káoszgyilkos jöhet jól, amely dobatni is tud, ráadásul az izmoknak hála szintén lapelőnybe tudunk vele kerülni.

Az oroszlán nemcsak az állatok, hanem a nem gyakori lapok királya is egyben, hiszen a Kékvérű oroszlán jelenleg a játék talán legerősebb gy-ngy-je, amely önmagában képes kontroll alatt tartani az asztalt, legyen szó akár lényekről, akár nem lény lapokról. Megoldani is körülményes a counterdrágítás és az élet miatt, mint ahogy lecsapni is nehéz az őrposztból az álmozásnak hála. Remek permanens leszedés még a Jégvihar is, amely minden körben kikapcsolhat néhány lapot, vagy éppen lecsípheti az asztalról a kisebb lényeket, ráadásul még a gyűjtőt is kezeli – ez is nagyon jó kis univerzális lap, ami közel bárhova beférhet.

Counterek

trebor_kalodajaA Kékvérű oroszlánhoz hasonlóan sok versenypakliban felbukkan a Trebor kalodája, ami egy 1 ZSZ-es “majdnem-counter” az asztalon maradó lapokra, remekül kezeli például az UR-bűbájokat is, erősen ajánlott a használata. Szintén zanszilánkért jövő, de kicsit már drágább példány a Hegyrengető, amely a lapok jelentős százalékát meg tudja fogni, ráadásul “üresben” kitéve is hasznos tud lenni – főleg epikus követők mellé, ahol jó eséllyel tudunk vele lapot húzni is. Akad itt két motyogó is: a Totyogó motyogó talán a legjobb gy-ngy azonnali counter a potenciális anti-mágia: 0-nak és a zavaró side képességnek hála. És bár a Gyógyító motyogó ereje nagyot csökkent azáltal, hogy például az említett UR-bűbájokat már nem lehet vele megakadályozni, azért még így is sokszor bele tudunk szólni vele a játékba, ráadásul a nagy körönkénti 10 gyógyulás még mindig brutálisan sok, agresszív deckek ellen meccset nyerhet.

Egyéb

suuzy_baratnojeNézzük a többi funkciót! A dobatások közül a Bíborhold óriásit tud szólni a sok olcsó lappal játszó ellenfelek ellen, kis szerencsével akár az első körben benullázhatjuk a másik játékost – ráadásul alternatív képességként leszedni is tud, és a Lassan járj! sem drágítja. Ha dobatás helyett inkább húznánk, akkor a Suu’zy barátnője lehet segítségünkre, ami az egyik legjobb permanens laphúzás a lényes tempó deckekbe, míg a Quwarg kaszinó egy kicsit szélesebb képességszettel, meg némi randomfaktorral termelhet nekünk körönként lapelőnyt. Ha viszont inkább manára lenne szükségünk, akkor a Suu’zy csillogása az ideális választás, mely később, amikor már nem kell a VP, kivégzéssé változik.

Akad itt egy jófajta univerzális keresés is, a Talpig vasban, és bár a 4 ÉP nem csekély, tekintve, hogy nagyon nehéz counterelni az áramlást, ennyi kockázat belefér, hiszen elég sokfajta lényt előszedhetünk vele. Többek között az Öntörvényű krabbert, amely sokáig a játék legrettegettebb nyerése volt, és bár mostanra picit megkopott a fénye az életkioltós leszedések következtében, azért még mindig bőven tudunk vele borsot törni az ellenfelek orra alá.

Végezetül érdemes szót ejteni két helyszínről is, melyek szintén nagyon könnyen beilleszthetőek bárhova. Az élet földje értelemszerűen inkább lényes deckekben juthat szóhoz, stabilizálva az asztalt az élettel, vagy éppen lapelőnyt generálva az izmokkal, míg a Füstös késdobáló a kontrollosabb paklikba illeszkedik, körönként megoldva egy lapot az ellenféltől.

A fentieken túl természetesen rengeteg erős nem gyakori lap van még a játékban, közülük több egy-egy koncepció alapját képezi. A fő szempont azonban most is az univerzalitás volt – szerintünk ezeket lehet a legtöbb pakliba beilleszteni.

Ti miket írnátok még fel a listára?

Csető Zsolt

7 thoughts on “[Kezdő Kedd] Nem gyakori lapok, amik kötelezőek minden kezdőnek

  1. Nemgyak counterben mindenképp megemlíteném a Rend erejét illetve esetleg a Fényelementált illetve Vérgólemet.

  2. mert előbb jön létre, és módosító reakció. Tehát előbb veszi el a forrásimmunitást minthogy az életbe lépne.

  3. Farkasgazda, Változatos morf, Magirox csatlósa. Nem mindenhova, de a saját dekkjükbe erősek, s alaplapok is.

  4. Lol nope. Vagyis majdnem. Be is passziválja, passzív bűbájnak pedig ezen képessége elveszlik. Havenfamra meg azért nem hat, mert passzívan is működik a képessége, hogy “R” betűs lapok nem hatnak rá.

  5. Visszajelzés: Használható nem gyakori lapok a HKK-ban - Bíborhold

  6. Visszajelzés: [HKK] Használható nem gyakori lapok a HKK-ban (2. rész) - Bíborhold

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .