Élménybeszámoló – Ilyen volt a 2019-es Nemzeti Bajnokság

That’s all, folks!

Mint minden HKK-snak, nekem is az év legjobban várt eseménye minden évben a Nemzeti Bajnokság. Aki már vett részt rajta tudhatja, hogy kicsit talán más a légkör, valami van a levegőben, ami egy átlagos versenyt nem jellemez, és ez talán a lehetőség, hogy beírd magad a HKK történelmébe. Nem akarom túlmisztifikálni a dolgot, de szerintem valahol belül mindenki vágyik arra, hogy ha sportol, vagy olyan hobbija van, amit lehet versenyszerűen űzni, hogy ott legyen a legnagyobbak között. Persze, a HKK „csak” egy játék, amit lehet pusztán az élvezeti értéke miatt játszani, de elhihetitek, hogy a versenyjáték lehet legalább annyira élvezetes még nagyon sok év játék után is, mint anno az első át-HKK-zott hétvége a haverokkal.

amelysegura.png

Az idei versenyszezon nekem életem egyik legsikertelenebbike volt, viszonylag kevés versenyen is voltam, és bizony azok sem mentek túl jól. Egy győzelmet sikerült összehozni összesen, Lassan járj! + Teremtő rakshallion setuppal, persze annak nagyon örültem, ultra fun volt játszani a paklival (és talán újabb bizonyosságot nyert az, hogy az a követő mennyire elmebeteg erős). Végül (nagyon régóta először) nem sikerült kvalifikációs versenyről bejutnom a bajnokságra, így maradt a Hatalom Szövetsége, ahol idén először – a tavalyi alacsony létszám miatt – az első 20 helyett annyi játékos jutott be, ameddig a létszám el nem érte a 60 főt. Végül a HSZ 24. helyén kötöttem ki, így meglett a kvali, de ultra kamu módon, ezért találtuk ki Zsoltival, hogy ha már így alakult, akkor valahogy azért csak meg kell fűszerezni valahogy ezt a versenyt. Éppen ezért találtuk ki azt, hogy a hagyományos versenyre kisorsoljuk a követőt és/vagy szabálylapot majd, miután 100-ra szűkítettük a lehetséges jelölteket, pickeltünk. Zsoltinak egy Sárkány úrnő (epikus) jutott, én meg egy A mélység urát (epikus) húztam, szakadtunk a röhögéstől. Itt merült fel bennem először a kérdés, hogy milyen krabberek is vannak… és hát az az igazság, hogy a „ráknépség” nem a legkeményebb seregként vonul háborúba. Végül egész sok matekozás után arra jutottunk, hogy itt az lehet az esélye mindkettőnknek, hogy valami meglepetéssel muszáj készülni, ami meglepi az ellenfeleket. Végül a hagyományos versenyre a következő pakli állt össze:

A mélység ura (epikus)

(E-F-S-L)

3 Vízitündér
3 Timera gondolata
3 Mentális kalapács*
3 Timera makacskodása
3 Fürge elf
3 Demizra
3 Tűztomboló

3 Perzselő homok
3 Fairlight bölcsessége
3 Kyorg tudás
3 Fluxusgenerátor
3 Most már elég*

3 Rozoga lebuj
1 Rücskös látógömb

3 Szörcsögő motyogó
3 Hálóvetés
3 Cseles krabber
1 Az elemek illúziója

50 lap

mentalis_kalapacs

A két csillagozott lappal volt megtechelve a deck, Mentális kalapácsot nem tudom, hogy mikor láttam utoljára versenypakli közelében, de úgy gondoltam, hogy talán kevesen fognak játszani az ősmágiás instant-counter trióval (Fec, a legkisebb óriás, Buborék, Sziklavadász), ezért nagy eséllyel létrejön majd, a másik meglepetés a Most már elég alapból való használata, amit szintén senki nem játszott körbe a nap folyamán. Többször elhangzott a „nem láttam a sideodban Most már eleget” mondat, aminek általában csúnya vége lett. Legdurvábban Bögös Dániel szaladt bele az ötödik fordulóban, Dani a fent már említett Lassan járj! + Teremtő rakshallion felállással játszott, és 1-1-nél ő kezdett. Ránéztem a kezdőkezemre, és elég tragikus volt, se védekezés, se beleszólás Dani második körébe. Kér egy csontot, passzol. Jövök, húzok egy Most már eleget. Ó, hello! Dani második köre így nézett ki: Kalózok kincse, ÚSZK, ÚSZK, Óriáspolip. Itt elsütöttem a MoME-t, a polipjelzőt meg lekaptam egy Fairlight bölcsességével. Innen nem tudott már visszajönni a játékba, óriási tempóhátrányba került. A nap másik érdekes meccse Sallai Gábor ellen volt, ő Legfőbb káoszmesterrel játszott, ls itt igazából igazi meme-fest kezdőkezet húztam, Rozoga lebuj, Perzselő homok, 3 Fairlight bölcsessége. Hiába kezdett Zorall egy Xenó bilincsmesterrel, nem bírta az ingyen 3 sebet körönként, ami még a lényit is megoldja folyamatosan. Nem egy nagy játék, de érdemes lett volna látni az arcát a bilincsmester dobatásánál (másnap azért visszanyalt a fagyi).

Végül egy nagyon jó eredménnyel, 4 győzelemmel és 1 döntetlennel vágtam neki a Sokszínűség jutalmának, bár megjegyzem, hogy paklim még nem volt a versenyre, csak egy elképzelés, egy ötlet, amit Moschnitzka Ádám ültetett el a fejemben. Anno életem első versenyét egy Lassan járj! + A halhatatlanok nagymestere setuppal nyertem meg, és igazéból az ötlet zseniális, ha nincs életkioltó lap az ellenfélnél, akkor ultra nehéz megoldani az életes nagy lényeket. A pakli legnagyobb ellenfele a Csábító papnő, éppen ezért én nem akartam kékkel játszani, hogy ha az ellenfél játszik Ysdrull, a hatalmassal vagy Smaragdsörényű pegazussal legalább a saját lapomtól ne kapjak ki. A pakli végül nagyjából 1 óra magasságában lett befejezve, és így nézett ki:

Lassan járj!

A halhatatlanok nagymester

(Rh-S-T-L)

Driosz

Tleikan manapilon
Morf mágia

Móka és kacagás
Malkom, a koldus
Eltörlés
Ezer világ őre
Méniach, a zöld
Rhatt fénylovagja
Brutálgeddon
Szikráció
Ozohrat segítsége
Matilda
A túlvilág hírnöke
Eleonóra

Óriáspolip
Mithril gólem
Elfeledett szingularitás
Elégtétel
Gyilkos mókus
Teknős leviathán
Eldüeni vándor
Varázskrumpli
Varázsrépa
Varázsborsó
Kifejlett sárkánykígyó
Owooti cselszövés
Méregsárkány
Polipokalipszis

Moa harci gép
Naso-thin nagyúr
Lassú pentadron
A Semmi hívása
A pofonok királya
Tian-kris szabómester
Moa fényvető
Ovgun
Lusta Gurbag
Megjavított gépóriás
Meghibásodott gépóriás
Nozar-thin felderítő
Mago-shin úszómester
Az óriások fájdalma
Sza-ti igazságtevő
Moa őshal
Homokgólem
Börtjauk tréfája
Moa fegyvergyár
Talpig vasban

Dérfarkas
Sötét nagyúr
Rémeb
Motyogó vérfarkas
Vérfarkas preventor
Nekromanta pálca
A Tengermély Ura
Vonyítás
Sötét összpontosítás
Sebzett vérfarkas
Ryma, a farkasok ősanyja
Szörcsögő motyogó

61 lap

teknosleviathanA nap folyamán végig izgalmas és fordulatos meccseket játszottam, nagyon jó volt nézni, ahogy olvasgatnak egy-egy régi lapot az ellenfelek. Ahogy tegnap én húztam Sallai Gábor ellen egy elég kegyetlent, úgy a mai nap folyamán eléggé úgy érzem, hogy visszakaptam tőle. 1-1-re álltunk, amikor nekem beszorult a kezembe egy Teknős levithán zöld lény nélkül (Zarknod börtöne ellen küzdöttem), amikor Zorall kirak egy Xenomorf mátriárkát, és kidobatja a kezemből a teknőst, amit 7 ÉP-ért játékba is tesz. Mondanom sem kell, hogy gyorsan pontot tett a meccs végére. Ezért (is) imádom ezt a formátumot, ilyen mikor történik már meg egy hagyományos versenyen, és mennyire király? Még ha nagyon csúnyán le is lettem ütve…A napot végül 3 győzelemmel és 1 döntetlennel zártam, így összesített hetedik helyen mentem tovább, ami két pontot is jelentett.

A harmadik nap most is draftoltunk, szerencsére ismét új kiegészítőből (2 ÉI + 1 EE), nagyon bízok benne, hogy a régi szetteket végleg el tudjuk engedni legalább a Nemzeti Bajnokságok idejére. Én a B csoportban ültem, az asztalunk így nézett ki:

Pataki Eszter – Egyed Dávid – Dönczi Krisztián – Ács Domonkos – Pásztor Szabolcs – Peszlen Zoltán – Moschnitzka Ádám – Szabó András

Ahogy látjátok én voltam a hús a szendvicsben, jobb – bal – bal volt a draft sorrendje. A fejemben volt egy főleg sárga erőforrásokra épülő pakli, de ezt sajnos nem tudtam megvalósítani, egy Zu’lit gyűjteményét se láttam, ami az egésznek a gerince lett volna. Pontosan, hogy mit mikor draftoltam, azt nem írnám le, inkább azt, hogy az utolsó kiegészítőig két fix színem volt csak, a zöld és a barna (utóbbiból volt egy Zsákmányvadászom is). Amikor kibontottuk az utolsó ÉI-t snapcalloltam egy A hely szellemét (ami eldöntötte a piros sorsát), majd DK-tól kaptam egy Bűvös forrást, szinte sírt ahogy továbbadta (nem volt színe a kék, és egy Méregsárkány volt mellette, amit viszont játszott). A drafolt deck pedig ez lett:

(E-S-T-D)

1 Xenofóbia
1 Csúfolódás
1 A hitetlen

3 Szirén csapda
2 Álomóriás
1 Bűvös forrás

4 Targantula
4 Quwargya növesztése
3 Teknős iszapkatapult
1 Teknős gárdista
1 Földanya teremtése
1 Rubinszemű éjvirág
1 Őshangya kultivátor

2 Hurok
1 Moa fegyvergyár
1 Fakabát
1 Moa csillagbárka

2 Tűzkullancs
1 A hely szelleme
1 Hideg tűz
1 Alattomos ork

35 lap

moahibernator.pngA csoportmeccsek alatt mindhárom meccset lehozta a pakli, eszméletlenül erősnek tűnt, nagyon sok szituációt le tudtam kezelni, ha kellett akkor lassabb kontroll játékra is be lehetett állni, de tempó push is jó volt sokszor. Végül csoportelsőként mentem a legjobb nyolcba, ahol ismét Sallai Gáborral kerültem össze. Az első játékot viszonylag simán lehoztam a Teknős iszapkatapultok és egy jókor kijátszott Fakabát miatt, Zorall pedig a második játékban kerekedett felül (elvettük egymás kezdését). A harmadik játék volt a legizgalmasabb, Gabi az első körben egy Kísértetkölyökkel, majd a második körben jött még egy. Én bealtattam őket egy Alattomos orkkal, majd tettem rá egy izmot Quwargya növesztésével, húzni akartam, de nem igazán volt nálam semmi. Gabinak eszméletlen köre jött, kirakott egy Törpe favágót és egy Moa fegyvergyárat, amiket egy Moa hibernátorral forrásimmunissá tett, kért egy Moa torpedót, aktivizálta a fegyvergyárat és passzolt. Óriási szerencsémre fent hagyta az orkot, így fel tudtam építeni egy Moa csillagbárkát, ezután használta a fegyvergyárat, és ez volt a szerencsém, mert passzív bűbáj elveszti az immunitást, hiszen nincs képessége. Dirr, tableflip! Nekem egy Hurkom, Gabinak egy Törpe favágója maradt, és 2 Kísértetkölyök a gyűjtőjében. Átmentünk topdeckelésbe, és bár elhúzódott a játék, egy Moa fényvető megpecsételte a sorsom néhány igazán izgalmas kör után. Ezúton is köszönöm a meccseket!

A nemzeti számomra itt ért véget, top 8 sikerült, életem egyik legszórakoztatóbb és legélvezetesebb meccsét veszítettem el a négybe jutásért, de egy pillanatig nem vagyok szomorú.

A győztes idén Makó Gergely lett, gratulálok az eredményhez!

Nagyon jó hangulatú Nemzeti Bajnokság végéhez érkeztünk, nagy meglepetésekkel, óriási fordulatokkal, és egy duplázással a végén. Gratulálok mindenkinek, aki ennek a három napnak részese volt, eredménytől függetlenül, remélem, hogy ti is legalább olyan jól éreztétek magatokat, mint én.

Jövőre veletek ugyanitt!

Dév bácsi

Hírdetés

4 thoughts on “Élménybeszámoló – Ilyen volt a 2019-es Nemzeti Bajnokság

  1. Szép beszámoló, öröm volt olvasni. Nekem az a meccs, amit mi játszottunk, is nagyon bejött, sokat kellett agyalnom.

    Statisztikák a napokról vagy valami hasonló cikk idén is lesz?

  2. Jó beszámoló lett! Kár, hogy idén borzasztóan félrement az első napom(pedig a deck jó volt, ugye Domi? 😀 )
    @Bubu:én készítettem statisztikát az első napról, istenik, legnépszerűbb lapok és színek eloszlása lesz benne az összes 1. napi lista alapján, várhatóan még a héten kikerül a Beho honlapra.

  3. Örülök,hogy mindhárom nap játszottunk,ezek tényleg olyan meccsek voltak,amiket örökre emlegetni fogunk és sosem felejtünk el 😀 Köszönöm én is mégegyszer ^^

  4. Örülök, hogy ennyire tetszik a járj+teremtő raksha… 😀 Mondtam én, hogy jó az! 😀 Gratula egyébként, jó írás volt!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.