Gólemek, gólemek mindenütt

“Hatalmasabb, mint bármi. Mégis, biztos vagy benne, hogy elpusztíthatatlan?” – Abarrun Rugharhoz

A Világégés bemutató versenyén többen örömmel vettétek észre, hogy bizony az új morfok sokat fejlődtek az előzőekhez képest. És nem csak arra gondolok, hogy olcsóbbak lettek vagy többet tudnak, de sokan megtanultak közülük gólemmé válni. A tesztelők részéről ez remek húzás, hogy ezt most engedték, ugyanis így egy jelenleg nem igazán létező, de egykor iszonyat erős koncepció formálódhat újra hamvaiból (mint a Fat Phoenix <3). De miért nem ölthettek gólem alakot a morfok még a Zu’lit kincse idején? Csupán azért, mert a követőjük pokolian erős, és egyszerűen nem lehetett kockáztatni az akkori meta tönkretételét. Mára számtalan ellenlap létezik a drágítós-ellehetetetlenítős koncepciók ellen, így mostanra a kockázat mérséklődött.

Egyértelmű, hogy követőnknek kit választunk, azonban az már nem, hogy milyen szabálylapot válasszunk mellé, ha egyáltalán választunk (azért még bőven formálódik az új meta, így nehéz jóslatokba bocsátkozni, hogy “eddig sem volt mező, ezután sem lesz”). Egy biztos, a pakli összerakását két új gólemmel kezdem:

1 VP Acélgólem
Fairlight, szörny, gólem 2/3

Anti-mágia: 0. Nem cserélhet gazdát.
Minden gólemed idézési költsége 1 VP-vel olcsóbb (de nem mehet így 1 VP alá).

2 VP Kőgólem
Fairlight, szörny, gólem 2/4

Anti-mágia: 0. Nem cserélhet gazdát.
Minden előkészítő fázisodban húzz egy lapot!

BOOM! Két anti-mágiás gólem rögtön! Azért ez undorító, varázslattal counterelhetetlen gólem-fiúk a klubban! Az egyikük rögtön repül is, és nem csak miatta, hanem a következő papír miatt is mellőzném további drágító szabálylap (Hegymélyi keltető) használatát:

1 ZSZ Moa szaporítótartály
tárgy, fém

Kijátszásakor nevezz meg egy színt, egy lény típust, és ha akarsz altípust!
(P) ÉS 1 mana vagy 3 nekron vagy dobj egy lapot a kezedből a semmibe: kapsz két 1/1-es lény jelzőt passzívan a tartalékodba. Típusuk altípusuk és színük azzal, amit a lap kijátszásakor megneveztél.

Na ez igen! Ennek a kis masinának a segítségével az első körben két gólemmel örvendeztethetjük meg ellenfelünket (vagyis szinte kötelező lesz lőnie a követőnket, ha bármit szeretne csinálni). Velük remekül építhetjük második körös morfjainkat is (akiket ha gólemnek nevezünk meg kikereshetjük a húzás fázisban húzás helyett). De milyen morfokkal játsszunk? Két morfot kifejezetten erősnek érzek ebbe a pakliba (főleg a masszív drágításunk mellé, illetve a szaporítótartály által termelt lényekkel spoilerek):

2 ZSZ Mágiamorfáló
színtelen, szörny, morf, 1 SZK, KF, 1/2

Anti-mágia: 1. (K), áldozd fel egy a Mágiamorfálóval egyező altípusú lényedet: megakadályoz egy varázslatot.

és

2 ZSZ Halálos morf
színtelen, szörny, morf, 1 SZK, KF, 3/2

(K), áldozd fel egy a Halálos morffal egyező altípusú lényedet: célpont permanens a gyűjtőbe kerül, vagy célpont játékos sebződik 3 ÉP-t.

Miután sok ellenfelenkaünk fogja belőni narancs segédünket, így nem árt, ha utána gyorsan le tudjuk faragni a maradék ÉP-jét (melyre a Halálos morf szinte tökéletes). Erre megfelelő még a Zanszilánkok sztárja, a Sztatikus gólem (persze ő bőven klassz másra is, pl. levakarni egy zavaró lényt).Számomra egy darabig kérdéses volt, de valóban erős lap a Törzsi dob, így mint plusz drágítás használjuk bátran (követő-szüntetés ellen is jó, hiszen ha kint van akkor egy plusz drágító lapot is meg kell oldania ellenfelünknek a gólemek mellett).

Ha már drágítás mellett döntöttünk, minden valamirevaló HKK-s tudja, hogy a drágítás mellé különösen jól működik a manapusztítás, és ha manapusztításról van szó bátran hívjuk segítségül senor Zangólemet. Nem mindig pusztít nagyot, de lehet vele meglepetést okozni (Jackpot: felépítik a szaporított gólemjelzők $$$.)

Ha már manabukatásról beszélünk egy új lapot semmiképp sem szabad kihagynunk a bubiból, méghozzá:

2 VP 1 nekron Moa daraboló
Tharr, szörny, moa, 1 SZK, KF, 2/1

Anti-mágia: 1. Sikeres kijátszása után ellenfeled elveszti az összes VP-jét és szörnykomponensét, és te kapsz annyi VP-t és szörnykomponenst, amennyit az ellenfeled elvesztett.

Na ez már döfi! Egy jókor elsütött dirib-darab megnyerheti nekünk a meccset. Két színünk biztossá vált, és ahogy látjátok némi anti-mágiával főszerezzük a paklinkat, így túl sok varázslattal nem fogunk játszani, bár ellenlapokra még szükségünk lesz, így már be is pattintunk 3 Zilak-din főkancellárt a paklinkba.

Látható, hogy a pakli nem tud nagyon beleszólni az ellenfél játékába, ezt most gyorsan kiküszöböljük! Régen nagyon jó volt 2 VP-ért megszakítani az ellenfél körét, ma ez már drága, viszont:

1 VP Őshangya inkvizítor
Sheran, szörny, őshangya, 1 SZK, 1/2

Anti-mágia: 0. Az ellenfél körében is kijátszhatod, amikor azonnali varázslatot játszhatsz ki. Ekkor a kör véget ér, dobj egy lapot a kezedből a Semmibe és sebződsz 4 ÉP-t. (Ha az ellenfélnek van quwargja játékban, nem kell dobnod és nem sebződsz.)

A lapdobás nem fog minket túlságosan zavarni (főleg asztaljátékunk lesz), ráadásul ha ellenfelünk kezéből kicsavarunk egy varázslatot azzal már szinte egálba is kerülünk.

A paklit Hívó kürtökkel fűszerezzük, és lassan el is készült:

Őrült Enkala, az animátorenkaszo

3 Hívó kürt
3 Törzsi dob
3 Moa szaporítótartály

3 Idéző morf
3 Mágiamorfáló
3 Domináns morf
3 Sztatikus gólem
3 Acélgólem
3 Kőgólem
3 Zangólem
3 Enkala szolgája

3 Porcelángólem
3 Moa daraboló
3 Zilak-din főkancellár

3 Őshangya inkvizítor

45 lap

Figyeljetek rá, hogy van pár lapunk, mely nem gólem altípusú, ezért jókor kell elforítani a Törzsi dobot.

Nem nagyon tudjuk, hogy mire számítsunk a jövőben, de gyanítjuk, hogy kissé visszaszorulnak a 30 kánteres kontroll paklik, és teret adnak a múlt nagyjainakm illetve bízunk benne, hogy számos új koncepció is színesíti majd a HKK amúgy is színes palettáját.

Jó szórakozást!

Egyed Dávid

12 thoughts on “Gólemek, gólemek mindenütt

  1. Igen, a durvulás egyik legjobb haszonélvezői a gólemek lettek. 🙂 Én nem tartok jelenleg tőlük, mert túlságosan függ az erejük a követőtől és még eddig elkerülték a figyelmem a követő szüntetést büntető hatékony új lapok.

  2. Dév,az új kőgólem tudtom szerint a húzásiban húzat még egyet. Ami egyáltalán nem baj,mert Enkalával így 1 VP-ért 2 lapot keresünk 😛

  3. @zorall: akkor iszonyat lenne börtönbe és bilincsbe is! 🙂 Sajnos előkészítőben lehet vele csak húzni 😦

  4. Szerintem, persze ez csak tipp, de követős metának nézünk elébe, ez nyilván az átkozott követő elszaporodását is eredményezheti. És akkor még nem beszéltem az új Életenergiáról. Pont ezért nem érzem jónak se a gólemdekket, se ezt a szaporítótartály UR-t. Korlátozott formátumon azért még okozhatnak meglepetést a gólemek.

  5. Na akkor ahogy nézem érdemes lesz előszedni a lélek felszabadítását a cipősdobozból!

  6. A sok ősmágiás leszedés elég elkeserítő képet fest a gólemek jövő évi karrierjéről. Kétlem, hogy sokra vinnék hagyományoson.
    A korlátozott formátumok már más tészták.

  7. Őshangya inkvizítor uj lapnak kijátszása után dobni kel 1 lapot és sebződsz 4épt. ha nem tudsz dobni nem játszhatod ki. annyira nem jó szerintem. egy merénylő jobb nála.

  8. E@

    A dobás nem kijátszási feltétel!
    Tehát, ha nincs lapod amikor kijátszod, nem dobsz csak sebződsz 4-et! 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .