FAQ, FAQ, FAQ…

“Emlékszem gyerekkoromban minden estét az öreg gnómnál töltöttünk. Minden FAQ-val amit elmondott nekünk tanított is valamit” – Aritma

Mint tudjátok, a HKK fórumokon elég parázs viták szoktak kialakulni egy-egy lapmagyarázat vagy FAQ körül, ha nem működik teljesen egyértelműen vagy valami nem egyértelmű a szövegezésében. A problémák oka több dologra is visszavezethető, de az elsődleges az, hogy a HKK egy igencsak bonyolult játék, minden lap egyedi képességekkel és tulajdonságokkal. Minél több a szöveg (képesség) egy lapon, az annál több kérdést vethet fel a jövőben.

Szerencsére a HKK is (mint a külföldi kártyajátékok, pl.: Magic) elkezdte bevezetni és használni a képesség egyszerűsítő elemeket. Többekben felmerülhet a kérdés, hogy ez jót tesz-e hosszú távon a játéknak. Én úgy gondolom, hogy ez a jelölésrendszer igencsak megkönnyítheti a játékosok dolgát, illetve egyszerűsíti a lapok szövegezését, hiszen elég egyszer pontosan definiálni a szabálykönyvben, onnantól kezdve arra kell hivatkozni. Miután minden kiegészítő tartalmaz egy rövid szabálykönyvet, így a kezdők sem lesznek hátrányban, hogy nem tudják feltétlenül, hogy az adott jelölés mit takar.

Egy kiegészítő mindig sok újdonsággal jár, nincs ez máshogy a Világégéssel sem. Új lapok, új meta, új FAQ-k. Nehogy azt gondoljátok, hogy ez csak a HKK-nál van így! Ezen a linken

Click to access wow_faq_s21_130718_reign_00.pdf

megtaláljátok a legújabb WoW TCG FAQ-kat és szabályokat. Első ránézésre feltűnhet, hogy 13 oldalnyi magyarázat zúdul a játékosokra! És ez még csak a kiegészítő megjelenésekor felmerülő szabálykérdések, lapműködések…Én azt gondolom, hogy nincs azzal baj, ha sok kérdést vet fel egy új kiegészítő, a probléma akkor jelenik meg, ha nem kapunk rá pontos, kielégítő magyarázatot.

Egyed Dávid

Hírdetés

3 thoughts on “FAQ, FAQ, FAQ…

  1. korábban volt egy versenyötletem, ami alapjában véve egy sima hagyományos, csak tiltott minden lap, amire van faq, de bonyolultság miatt el lett napolva a rendezés 🙂

  2. jó cikk, és igaz. nem csak hkk, és nem csak kártyás játéknál, hanem minden társas minden számitógépes játékokhoz jött faq (amiből multi vagy verseny létezik)mert nem lehet elsőre tökéletes szabályrendszert kialakitani, se véglegest! egy fejlödö játéknál fejlődik a szabályrendszer is.

  3. Egyet értek, mégpedig azt, hogy egyetértek Dáviddal. A HKK FAQ (GYIK, gyakran ismételt kérdések) is azt lenne hivatott erősíteni, hogy a HKK egy kiváló, összetett játék. Szeretném ezen a ponton is felhívni a játékfejlesztők figyelmét, hogy szűrjék ki a FAQ-ból a szabály-pontosításokat, tartsák karban a honlapon lévő hivatalos szabályt és a FAQ legyen megfeleltethegő a lapszöveg szabálynak megfeleltethető, alkotói szándék szerinti magyarázatnak. Következetes fogalmazást kérünk a lapokon. A szövegezés kreativitása maradjon a színesítő szövegnek.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.