Készüljünk a Jellemek harcára! (1. rész) – a jó jellem

Metagame-elemzés a hétvégi Beholderes versenyre.

Ha február, akkor Jellemek harca – lassan hagyománynak mondható, hogy az év második Beholderes versenyén ilyen formátumon csaphatnak össze a paklik és a játékosok. A felkészülést segítendő, három részes metagame-elemzéssel igyekszünk feltérképezni a várható paklikat, megvizsgálva azokat a deckeket, melyekkel a legnagyobb eséllyel találkozhatunk majd szombaton. Az első felvonásban a jó jellemmel (Elenios, Raia, Rhatt) foglalkozunk.


Raia pakli

a_feny_oltaraHa jó jellem, akkor a Raia követőjés pakli itt is egyike a nyilvánvaló választásoknak, hiszen egy univerzális, szinte bármilyen formátumra összerakható pakliról beszélhetünk, mely a mai napig komoly játékerőt képvisel. Ezt leginkább az erős countereknek köszönheti, hiszen Az erős ereje, a Solisar aurája és Az ősmágia tornya személyében – egyedülálló módon – 9 nullás lapfogással is tud játszani, de ott van még a Panatán csillapítás, vagy éppen az újonc Batkamanó is. A kontrollos lapok mellett nagy előnye a paklinak, hogy a tempója is elég jó, köszönhető az olyan kártyáknak, mint A fény oltára, a Baltazár, a behemót vagy a Sylvana. A deck hátrányainál meg kell említeni az Átkozott követőt, amire érdemes lehet alapból is felkészülni, esélyeinket rontja emellett az is, hogy igen kiszámítható a pakli, valamint a Nekromanta detektor jellegű kártyákkal elég jól le lehet védekezni a fő veszélyforrást, vagyis a követőt.

Köd

varazskodMindhárom jellembe jut valamennyi a legjobb köd lapok közül- a jóba szerencsére annyi is, hogy a Rhatt színre alapozva nem éppen teljes készlettel is tudunk jól gazdálkodni. A paklinak viszonylag sokféle variánsa elképzelhető: a Semleges csatamezős verzió talán a legstabilabb, kicsit good stuff jellegű, de választhatjuk a “klasszikus” Krigises verziót is, vagy épp A legfőbb követőt használó variánst, amely talán a legkomolyabb alkotói szabadságot nyújtja. Óriási előnye a paklinak, hogy olykor algoritmus-szerűen tud működni, bevált és jól működő megoldásokat alkalmazva a tipikus szituációkra, ugyanakkor rugalmasságából adódóan játszani sem könnyű ellene, hiszen az ellenfélnek is folyamatosan észben kell tartania a lehetséges opciókat, ami cseppet sem egyszerű feladat. A fő ellenség természetesen a Zarknod bilincse (kivéve persze, ha Csatamezőzünk), emellett ha az ellenfelünk jól be tudja azonosítani kulcslapjainkat (ez az adott verziótól és matchuptól függhet), és jó ütemben counterel, akkor szintén beveheti a Ködvárost.

Kontroll

techianafluxEgy teljesen “hagyományos” kontroll is építhető az említett színekből, akár Ősi rúnára vagy Semleges csatamezőre, akár valamilyen korlátozó szabálylapra – mondjuk Korlátozásra vagy Zarknod bilincsére – építve. Az említett Raia counterek mellett olyan spoilereket tartalmaz még a repertoár, mint a Techiánaflux, a Fürge manó, A szépség dühe vagy éppen a Szirén gésa, emellett rengeteg felső-középkategóriás lapból gazdálkodhatunk, melyek remek alapanyagot biztosítanak egy good stuff jellegű összeállításhoz. Kockázatot egészen biztosan nem fogunk vállalni egy efféle paklival, ami egyben a koncepció egyik fő előnye, az erős követők azonban alaposan megnehezíthetik a dolgunkat, és persze az is megeshet, hogy bizonyos paklik egész egyszerűen csak megvernek bennünket tempóból, ha nem mi kezdünk, vagy nem húzunk elég védekező lapot – nem is beszélve a kellemetlen anti-mágiáról.

Kalandozók

halafirA kalandozók rengeteg erős Rhatt és Raia lappal rendelkeznek, így A kalandozók védőszentje is jó választásnak bizonyulhat. Halafír és Bomtar továbbra is pörgethetik paklinkat, olyan társakkal kiegészítve, mint Mikkeldorf, Sylvana, a Tiltott mágus vagy akár Crimson. Egy fokkal érdekesebb a pakli Lassan járj!-as változata, ahol olyan kallerek álnak rendelkezésre, mint A felhők asszonya, Swind vagy a Garabonciás, és a kék szín is itt kerülhet leginkább előtérbe, köszönhető az olyan lapoknak, mint a Kurtz vagy az Esszenciakapocs. A pakli fő előnye nyilvánvalóan az erős követője, amely igen komoly tempót, és akár második körös győzelmet biztosít, amit nem minden ellenfél lesz képes lekezelni – főleg akkor, ha az olcsó lapcountereket is bevetjük védelem gyanánt. Ám ahogy az összes tempóra fókuszáló paklinak, úgy a kalandozóknak is a sérülékenység a gyengéje, hiszen ha sikerül feltartóztatni az első rohamokat, onnantól már jóval nehezebb bevinni a halálos sebet

Épület

bomtarHagyományos környezetben nem feltétlenül életképes az épületes összeállítás, korlátozott formátumokon azonban érdemes velük próbálkozni. A Jellemek harca tipikusan ilyen, ahol bár kénytelenek leszünk nélkülözni néhány erős kártyánkat (leginkább a Fairlight szekciót és a Gyilkos erődöt), de azért marad így is muníció, főleg úgy, hogy Monukonstrumatik Abarrun megjelenésével végre egy erős keresés is jut ebbe a jellembe. Az épületek közül a mindig sztár Kristálypalota és Szökőkút mellett az Akadémia, A fény citadellája, az Alanori katapultállomás és a Bomtar kastélya lesznek a fő tápok, de nem csak Építő rakshallionnal, hanem Molluszk, az ócskással is lehet próbálkozni, ekkor a jó öreg Epikus emlékmű is megmutathatja, miért tartozott annak idején a legerősebb lapok közé. A deck nagyon gyorsan ki tud épülni, ráadásul védekezni is nehezebb ellene, mint egy lényes paklival szemben, a különféle korlátozó szabálylapok azonban komoly gyengéi a decknek, így igazi all-in összeállításnak mondható – ha jó sorsolásunk van, akár nyerhetünk is vele, de az úszásnak is megvan az esélye.

Szirének

sziren_papnoA HKK legújabb etnikuma, a szirének még nincsenek túl sokan, de már ez a mostani ötösfogat is vadul lubickol az asztalokon – szó szerint. Miután egy maximum 15 fős csoportról beszélünk, ezért igen sok irányba indulhatunk velük: a legjobb talán a Villámháború, ahol az ellenfél körében lopkodhatjuk a lényeket, de a Korlátozás és a Zarknodos szabálylapok sem hangzanak rosszul, igaz, ilyenkor az erőforrásokra kisebb mértékben számíthatunk. Kiegészítés gyanánt morfokat, Techiánafluxot, Fürge manót és egyéb kontrollosabb lapokat érdemes használni – ha úgy tetszik, ez is egy kontroll pakli, csak éppen lényes verzióban. A legjobban pedig éppen a lényes paklikat csíphetjük el vele, melyek nehezen bírják majd a lopkodást, a deck reaktív jellege azonban egyben fő hátránya is, hiszen a megindulásban már kevésbé jeleskedik, nincs igazán erős nyitása, amire építhet.

Kragoru

kemsarkanyIgen szép kis utánpótlást kaptak mostanság a mágikus védelmű lények, akár a többi jellemből is megpróbálhatjuk összerakni a Kragorus paklit. A legnagyobb potenciál talán a jó jelleműben van, hiszen itt olyan monszterekkel terrorizálhatjuk az ellenfeleinket, mint az Asztrális elmemarcangoló, a Kémsárkány, a Remira kedvence vagy éppen a Szirén császárnő, de említhetném Drioszt is, mint jellemtől független példányt. A pakli fő előnye, hogy nagyon erős a követője, mind az olcsóbbítást, mind pedig az általa nyújtott védelmet ideértve, ráadásul rugalmasnak is mondható, hiszen többféle szabálylapot is csatolhatunk mellé: a Lépéselőny és a Lassan járj! is jó választásnak bizonyulhat. A régimódiak persze dönthetnek úgy is, hogy csak követőt használnak, és a már említett nullás counterekkel stabilizálják a paklit. A deck hátránya, hogy ha kiiktatják a követőt, akkor igen komoly tempót veszít, így elsősorban ez ellen kell felkészülni – nem csak side-ból.

Ganüidek

ganuid_paradoxonA védekezés szabály reformja óta már közel sem annyira kemény legények a ganüidek, mint egykoron, de azért még lehet velük próbálkozni, hiszen azért akadnak közöttük igen erős példányok, gondolva itt főleg a Ganüid paradoxonra. A szabálylap-követő kérdés már jóval nehezebb: a legjobb talán még mindig Krigis, a lélekkufár, amely úgy biztosítja számunkra a kezdést, hogy a követő hátrányát ki tudjuk lőni a védekezéssel (használjunk bátran más védekezéses lapokat is a ganüidek mellé, például Techiánafluxot), de egyéb innovatív ötleteink is támadhatnak a ganékon agyalva. A deck szerencsés húzás és jó matchup esetén nagyon hamar ki tud terülni, behozhatatlan előnyre téve szert, nagy hátrány azonban, hogy ha az ellenfél szimatot fog, akkor átadhatja nekünk a kezdést, ami a kezdeti varázspont ellenére is ronthat a tempón, nem is beszélve a lapelőnyről. Emellett önmagukban sem túl acélosak a ganüid srácok, így a korlátozó szabálylapok is rejtenek magukban veszélyt.

Blokkoló pakli

elvetemult_burkinatorNem sokat hallani mostanság blokkoló pakliról, ám Jellemek harcán mindig szót kell ejteni róla, hiszen itt a Rhatt szín akarva-akaratlanul jobban előtérbe kerül, és hát erről az istenről elsőre azért még mindig ez a képesség jut az eszünkbe. Meg hát az sem mondható, hogy nem jelentek meg erős blokkoló lapok az elmúlt egy-két évben (gondoljunk csak A tudat ellenségére vagy a Nyolcadik csapásra), csak éppen nagyon alaposan meg kell rágnunk azt, hogy mi legyen a körítés, gondolva itt főként a használt szabálylapra, hiszen az Életenergia és a Semleges csatamező is szóba jöhet, de Rhatt követőjét se vessük el első nekifutásra, mert képes meglepetésre. Ha kellően be tudjuk lassítani a játékot, akkor blokkolásunk előbb-utóbb révbe érhet (főleg a követővel), ha azonban nem tudjuk kellőképpen feltartóztatni az ellenfelet, akkor hiába blokkoljuk 4-5 max. VP-ig, ha ezután kikapunk, semmit sem értünk az akcióval. A deck sikere tehát attól függ, hogy mennyire tudunk akadályozni. Az igazi mókázásra vágyók építhetnek a “tempó-blokkolásra is”, második-harmadik körös nullázásokkal.

Galetkik

gumoVégezetül a galetkikről ejtenék még szót, akiket kissé elfeledtünk mostanában – sajnos nem véletlenül, hiszen ha minden így marad, akkor nem fog már bővülni a jövőben a csápos hegymélyi lények tábora. A meglévő készlet azonban talán van annyira erős, hogy egy darabig még lehessen próbálkozni velük a Jellemekhez hasonló korlátozott formátumokon, a Kamdemu, a Gümőfejű Ottó és a ködös vonal ugyanis egész stabil alapot ad a decknek, amely bőven tud fejtörést okozni. A nagy kérdőjel a követő, Az ősök famulusa, amely biztosítja a szükséges tempót a pakli mellé, hiányát azonban borzasztó mód megérzik a galetkik, így ha nem akarunk biztos vereséggel kalkulálni az Átkozott követőkkel és a Semleges csatamezőkkel szemben, akkor mindenképpen ki kell találnunk valamit erre az esetre.


Ti melyik paklikban érzitek még a potenciált a fentiek mellett a jó jellemből?

Csető Zsolt

13 thoughts on “Készüljünk a Jellemek harcára! (1. rész) – a jó jellem

 1. Nagyon jó cikk lett, várom a töbi jellem elemzését is, nagy segítség a side összeállításában is! Az amatőr mezőnyben szerintem a Raia és a Kaller lesz nemcsak gyakori, de ütős is.

 2. Kragorunál, a gonoszat jobban érzem egy kicsit, mint a jókat, de kétségtelenül jó mindkettő. A gonoszok közül leginkább az Okulüpaj, a Baghar és az Oitumlen hiánya zavarna.

 3. Szerintem lesz olyan is aki fókusz kristályokkal jön. És a vízió lapokból is elég erős a felhozatal.

 4. Jó elemzés tetszik.Köszi!!! Zolinho által említetteket én is odatenném még.

 5. Ha jó jellem, akkor kaller, fókuszkristályok (lépéselőnnyel) vagy csatamező good stuff. Nálam. Kár, hogy nem leszek már MO-n, jó versenynek ígérkezik.

 6. En is osszedobtam egy VH-s kaller decket, es onmagaban (mr. lampa ellen) nagyon szepen teljesitett. Majdnem le is tettem a pakli melle s garast. Aztan mikor megneztem, h kb milyen paklikkal fogok talalkozni, gyorsan elengedtem az elkepzelest.

 7. Faj után hazafelé a buszon, ötletelés közben ez a két gondolat fogalmazódott meg bennem a jellemek harcával kapcsolatban:
  A jó nem túl jó, a gonosz meg elég gonosz. 😀

 8. Bennem meg az, hogy, egy jó vagy gonosz, vagy akár semleges mezővel azért lehetne menni..

 9. Mező bámelyik jellemből teljesen jól összetehető már sztem is, ebből kifolyólag lesz is sztem a mezőnyben néhány.

 10. A thargodanos kragoru vonal igazán erős, érdemes kipróbálni (de ne csak mr. lámpa ellen). Az a baj hogy a kragoru mind a 3 jellemre építkezik, meglátszik a hiány mindhármon. (már ahogy én tapasztaltam)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.