Nemzeti Bajnokság… helyett

Mi lesz így a kihívással? Mi lett volna a “nyerő” deck? És mi áll a bojkott hátterében? Íme a válaszok.

Az elmúlt hetekben rengetegen szegeztétek felém a kérdést, hogy mi a pontos oka az idei Nemzeti Bajnokságról való távolmaradásomnak, mint ahogy az idén futó kihívás kapcsán is rég jelentkeztem már update-tel. Úgy gondoltam tehát, hogy tartozok egy friss “bejelentkezéssel”, melyben azt is elárulom nektek, hogyan tervezem a továbbiakat.

A deck, ami parlagon maradt

Az előző rész óta többféle új összeállítással is próbálkoztam az Új nemzedék versenyeken (természetesen továbbra is a 15 ritkás vonalon mozogva), a legjobban pedig egy Válogatás szabálylapra építő tempó deck nyerte el a tetszésemet. Az alapot értelemszerűen olyan kártyák adták, amiket a húzás fázisban elhajítva plusz lapelőnyt tudok generálni. Ezekből meglepően sok van már egyébként, ami egyrészről jó, másrészről viszont azt jelenti, hogy később is sokat fogunk húzni belőlük, így nem árt, ha nem csak egy körrel később tudunk újból megszabadulni tőlük. Ez alapján adták magukat a manók, mint a koncepcióba tökéletesen illeszkedő etnikum. Íme a pakli:

szabálylap: Válogatás

4 A Dungeon szolgálója
3 A teknősök bölcsessége

3 Démoni bölcsesség
3 Nagy tohonya
3 Motyogó szellemork
3 Manó tekercsek

3 Gammanó
3 Földanya átka

3 Elit búvárharcos
3 Merafula
3 Fénylő manó
3 Manókirálynő

3 Yeti elementalista
2 Jéghozó
2 Selyemátok
3 Trebor kalodája
3 Zoloboo

50 lap

Ez összesen nem kevesebb mint 19 olyan lap, amit jó eldobni a Válogatásnak (vagy bármi másnak persze), ami igencsak jó arány, de szót kell ejteni a Jégvarázst termelő párosról is, akik szintén jól illeszkednek a szabálylap mellé.

A második napra egy kék Iustitia + Átkozott követő páros lett volna a választás, amivel 5. helyet értem el a Beholder felkészülési versenyén (és csak egyetlen kör választott el a versenygyőzelemtől), így a szombati esélyeimet kifejezetten erősnek éreztem. Csak aztán jött egy váratlan csavar a történetben, ami mindent átírt…

A bojkott, és ami mögötte van

Az idei év talán legnagyobb port kavart HKK-s bejelentése volt, amikor is a kiadó úgy döntött, hogy a Nemzeti Bajnokság előtt három héttel betiltja a Iustitia szabálylapot. Én ennek hatására döntöttem úgy, hogy nem veszek részt az idei megmérettetésen, aminek egy gyakorlati és egy (egyébként jóval erősebb) elvi oka is van – ezeket próbálom most kifejteni nektek.

Ami miatt különösen kellemetlen volt számomra a Iustitia tiltása, az az, hogy a fennmaradó három hétben esélyem sem volt arra, hogy eljussak bármilyen további versenyre. Alapból hosszas és komoly matekolás után (mármint tényleg: a pakli kockás füzetben született meg) jött ki a végeredmény arra a feladványra, hogy mi az a szín + narancs lap setup, ami működhet ezen a formátumon a 15 ritkás korlátozás mellett (ezt nem győzöm hangsúlyozni – még így sem jött össze 50 optimális lap). De az, hogy ezt még egyszer az elejéről végigpörgessem, majd (az éles versenyeket tekintve) nulla kilométeresen harcba szálljak… nos, azt hiszem, ez bőven kimeríti a handicap fogalmát.

Joggal mondhatnátok persze, hogy vagyok annyira tapasztalt már, hogy képes legyek bevállalni egy zsír új decket, aztán lesz, ami lesz – meg hát mégis mi ez a megfutamodás. Itt jön be a második pont, vagyis az elvi kérdés. Véleményem szerint teljességgel elfogadhatatlan, hogy három héttel az év legnagyobb versenye előtt (ráadásul a felkészülési időszak legvégén!) a kiadó úgy dönt, hogy változtat a lapkészleten. Arról nem is beszélve, hogy – az eddigi gyakorlathoz illeszkedve – ezt megelőzően elhangzott más problémás lapok kapcsán, hogy a Nemzeti felkészülésbe nem szeretnének belenyúlni semmilyen tiltással vagy nerffel. Nem győzöm hangsúlyozni: nem a Iustitia tiltását vitatom. A lapnak szerintem sem kellett volna megjelennie – annak ellenére sem, hogy a tiltást megelőző nap egy szerintem korrekt kisokost publikáltak a működéséről (ami egybevágott azzal is, ahogy eddig én használtam, és nem volt belőle komolyabb gond). Az időzítés viszont szerintem a játékosközönség arculcsapása – függetlenül attól, hogy 1, 5 vagy 30 embert érint ténylegesen.

Lényeg a lényeg: borzasztó mód nem tudok azonosulni azzal, ami a Iustitia körül történt, ennek az egyetlen érdemi ellenzése pedig részemről az, hogy nem támogatom az eseményt. Hogy megér-e ez ekkora áldozatot részemről? Szinte biztos, hogy nem – egy fecske nem csinál nyarat, ahogy mondani szokás. Másrészről viszont a tavalyi Nemzeti Bajnokság (azon belül is a harmadik nap szervezése és körülményei) olyan örökre megragadó negatív élmény volt számomra, hogy valójában sokkal kisebb ez az áldozat most, mint gondolnátok…

Hogyan tovább?

A Kezdő Zsolti Challenge a korábbi kihívásokhoz hasonlóan a Nemzeti Bajnoksággal zárult volna, az események hatására azonban változott a terv, így 2021 végéig még biztosan maradok a 15 ritkás pakliknál. Hogy mi lesz ezután? Az biztos, hogy 2022-ben is számíthattok valamilyen kihívásra, és vannak is már konkrét terveim. Ami pedig változás lesz az eddigiekhez képest, hogy ezúttal titeket is be foglak vonni a döntési folyamatba… de erről majd később, amikor aktuális lesz.

Zárásként megragadnám az alkalmat, hogy sok szerencsét kívánjak az idei Nemzeti Bajnokság minden résztvevőjének!

Csető Zsolt

4 thoughts on “Nemzeti Bajnokság… helyett

  1. Respect!
    Az alap problèmával egyet èrtèk ès a kiváltott reakciót is megèrtem abszolút.

  2. Visszajelzés: Új és, új kihívások | HKK Blog

  3. Visszajelzés: Új alfák a láthatáron - Bíborhold

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .