Beholder – HKK alosztály

Mert igenis szükség lenne egy olyan emberre, aki velünk is foglalkozik!

Régebben olvastam itt a blogon Miklós egy hozzászólását, még amikor a VIP státuszról írtunk, hogy volt olyan ember a Beholdernél, akit ráállított, de ő már nem dolgozik jelenleg a cégnél, ezért a projekt az elsikkadt. Itt kezdtem el gondolkozni egy kicsit a napokban azon, hogy hány olyan dolog lehet, amit mi játékosok nagyon is szerettünk volna vagy szeretnénk, de emberhiány miatt nem valósult meg. Félreértés ne essék, pontosan tudom, hogy számtalan játékkal foglalkozik egyszerre a Behó, ráadásul van, amelyik egész embert kíván, de összeszedtem néhány dolgot ami miatt szerintem a HKK is megérdemelne egy ilyen kollégát.


1. Folyamatos fórumfigyelés és segítségnyújtás

Végzetúrnál van egy olyan feature, hogy ha prémium tag vagy (mindegy, hogy ez mit foglal magába)  akkor nem csak e-mailt küldhetsz az ügyfélszolgálatnak, hanem live chaten keresztül segítséget is kérhetsz tőlük. Ez miért jó vagy fontos? Nos, bizonyos dolgokért ott is tudunk fizetni a játékban, és nem biztos, hogy mindenkinek elsőre egyértelmű, hogy most ez hogyan is működik. A hkk.hu-n bizonyára közületek is sokatoknak megfordult a fejében, hogy a kódjaitokat szeretnétek beváltani. Én amikor először néztem meg a felületet, nem igazán tudtam boldogulni, segítséget kellett kérnem hozzá. Nyilvánvaló, ha nem sürgős a dolog, ott is fel lehet venni a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, akik valószínű pár órán vagy munkanapon belül válaszolnak is, de akkor éppen az volt, hogy a HKK táborra kellettek a boosterek, ezért muszáj volt a telefonba leegyeztetnem a dolgokat. Természetesen egy ilyen asszisztencia óriási segítség lenne mindannyiunknak, főleg, ha a moderátori tevékenységet is folytatna (fölösleges fórumtémák azonnali bezárása, kérdések megválaszolása pl. a Beholder bácsinak kérdések vagy HKK kérdés topicban), de ezeken kívül is számtalan munka lenne, amit végezni lehetne és kellene az oldallal (teljesen új fórummotor).

2. HKK lapok lektorálása

A tesztelésről nagyon sok cikket olvashattatok itt nálunk már, azonban úgy érzem, hogy nagy szükség lenne legalább egy olyan emberre, aki mielőtt nyomdába kerülne egy lap, azt minden formában ellenőrizze, mind a szövegezést, mind a képeket. A Mágusok alkonya kiegészítő fantasztikusan jó lett, egyelőre ahogy nézegettük, nem találtunk benne hibát – nem úgy, mint a közelmúlt egyik Zén kiegészítőjében, ahol a Víziócsáp képe került fel a Víziócsapás nevű kártyára, vagy a Rejtett tartalék manifesztálódása Egérútként. Igazából ami egy kicsit bosszantó, az nem is az, hogy rossz kép került fel a lapokra, hanem a kommunikáció a játékosok felé. Először is, a probléma minimális odafigyeléssel elkerülhető lett volna, de ha már megtörtént a játékosok felé egy rövid üzenet vagy cikk, hogy “bocsi, ezt most elrontottuk, a jövőben figyelünk majd rá” sokkal jobban azt közli, hogy tényleg próbálunk a megoldásra, hibaszűrésre törekedni. Ez a feladat egész embert kíván (erre még visszatérünk), hiszen nagyon sok kártya jelenik meg így is évente.

3. Marketing és eventek

A HKK marketingje jelenleg a Legyél béka! feneke alatt van. Többször kértünk tőletek segítséget és ötleteket, beszéljünk a HKK jövőjéről, milyen irányban kell terjeszkedni, milyen az a korosztály, akiket meg kell célozni, honnan lehet utánpótlást toborozni. Sokan idáig is nagyon jó ötleteket írtatok nekünk hozzászólásban (emlékezzetek csak vissza például Tomi elemzésére), a baj az egésszel, hogy itt megrekedt. Mi tényleg nagyon szívesen járunk különféle rendezvényekre, tartunk HKK szakkört vagy tábort, de be kell látni, hogy az erőforrásaink (főleg az idő) végesek. Mindannyian dolgozunk vagy iskolába járjunk, így egyszerűen ennyi a maximum amit vállalni tudunk, több nem fér bele. Írtátok, hogy ha kell, segítetek nekünk amit természetesen köszönünk is, de vegyük csak a szakkör példáját. Egyik nap bemegyünk mi hárman, másik nap bemegy három másik ember. Mások vagyunk, máshogy magyarázunk, más példákkal. Jó lenne, ha lenne EGY olyan ember, akihez a gyerekek kötődhetnek. Ez a Pitypang Utcai Általános Iskolában most tök jól megvalósul, de éppen ezen akadályok miatt nem tudunk többet bevállalni, így nem fér bele az, hogy iskoláról iskolára járjunk, pedig a jelenlegi szakkörnek elhihetitek, nagyon nagy sikere van, és én úgy látom, hogy a HKK jövője azon is múlik, hogy hány új iskolát tudnánk feltérképezni, a játékot bemutatni. Marketing szempontból ráadásul érdekes téma a játék közelgő 20. születésnapja, amit szerintem ISZONYAT mód meg lehetne lovagolni a megfelelő eszközökkel.

4. Kommunikáció

Talán a legfontosabb pont, ahol egyben az előző három is összefolyik. A Beholder, valamint a játékosok és a vásárlók közötti kommunikáció jelenleg teljesen informális, vagy ha úgy tetszik, ad-hoc jelleggel működik, ráadásul nincs is, aki érdemben feldolgozhatná vagy rendszerezhetné ezeket. A valódi visszacsatolás elenyésző (különös tekintettel a tesztelésre, ahol nagyjából a Zsolti-féle Szivárgás rovat az egyetlen kapcsolódási pont jelenleg), így hiába például a színekről szóló szavazások a Beholder weboldalán, az új kiegészítő lapjain (brutál Chara-din kártyák és gyenge Rhatt lapok) nem feltétlenül az látszódik, hogy ez figyelembe lett véve. Röviden: a játékosok “üzenete” nem jutott el (vagy csak részben) a tervezőkhöz. És bár a játék mögött álló “triumvirátust” sokan személyesen is ismerjük, valójában nincs egy olyan kitüntetett ember, akivel a játékosok azonosíthatják magát a HKK-t, és akihez bármilyen ügyben bizalommal fordulhatnak, tudva, hogy a “túloldalon” valóban a HKK-é a prioritás. Tényleg rengeteg lehetőség van a játékban, melyeket plusz erőforrás nélkül sajnos nem lehet kellő hatékonysággal kihasználni (lásd a mi példáinkat). Persze mondható, hogy ez egy kis játék kis piaca, de ha a “lappangó” játékosokra, vagy éppen a kissé (?) elszigetelt vidéki közösségekre gondolunk, akkor aligha mondható, hogy nincs hova javulni a kommunikáció terén, a piaci potenciál pedig talán nem is olyan kicsi, mint ahogy azt néhányan gondolják. Elég csak belegondolni abba, hogy sok vidéki városban hivatalosan nincs is HKK, ha jól tudom, Debrecenben például jelenleg nem lehet sehol kapni. Kommunikáció ráadásul nem csak a játékosok és a Beholder között kell, hogy működjön, de ez már sokkal inkább a marketing részhez tartozik.


Mondható persze, hogy elég sok dolgot soroltam most fel hirtelenjében: ügyfélszolgálat, marketing, PR, kommunikáció, tervezés stb. A legtöbb helyen ezek általában egyemberes feladatok, így talán ennek tudható be, hogy a Beholder jelenleg nem fedi le ezeket a területeket a HKK kapcsán. Ha azonban a cég olyasvalakit állítana ezekre a dolgokra, aki tisztában van a játék minden szegletével, akkor szerintem igenis összefoghatóak lennének ezek a feladatok. Az igények jobb kiszolgálásával ráadásul még jobban fel lehetne pörgetni a játékot, a Mágusok alkonya sikerére építve (legalábbis külső szemmel én ezt szűröm le) pedig azt sem tartom kizártnak, hogy a HKK idővel akár vissza is térhetne az évenkénti 2 kiegészítőre, ami valószínűleg minden ki számára örömteli lenne.

Azt érzem most, hogy nagy szükség lenne egy olyan emberre, aki csak velünk, HKK-sokkal foglalkozik. Nagyon sok lehetőség van még ebben a játékban – kár lenne, ha nem lennének maximálisan kihasználva.

Dév bácsi

140 thoughts on “Beholder – HKK alosztály

 1. Sajnos tényleg nincs Debrecenben olyan bolt,ahol lehetne HKK-t kapni. Marad a “jó öreg” Meki a tesztelésekre,funolásokra,versenyekre. Pedig anno jó kis péntekenkénti HKK minibajnokság is volt…

 2. Emlékszem még azokra az időkre, jó kis hely volt. De az egész cikket nézve kicsit utópisztikus az írás 😀

  Kb leírta Dév azokat, amiket szerintem minden HKK-s évek óta szeretne, lehet ezt kellene kérni karácsonyra mindenkinek :

  több figyelmet (készítői és média oldalról is) kaphatna a játék, évenkénti 2 kieg lehetne újra, összhang alakulna ki a Behó és játékosállomány között, új játékosok érkeznének … Egyből nem szajkózná senki a játék leáldozását.

  Ha meg lehet valósítani ezt a tervet, én támogatom 😀 Más kérdés, hogy ki vállal el ennyi melót, mert ez (marketinges tapasztalatból mondom) még napi 8 órának is keményen hangzik … De ha bejönne, nagy királyság lenne 😀

 3. Vannak modik a behó fórumon…igaz, hogy a tízezredik idióta topikot észre sem veszik, de a Kódosat azonnal be kellett zárni, kétszer is, mert az aztán baromi bomlasztó. Amúgy van hiba az új kiegben, az Időörvény lett elírva sajnos. De amúgy igen, erre az aspektusra igyekeztünk nagyon figyelni.

 4. Engem a lapok sötét színe jobban zavar,mint az Időörvény kis elírása. Nem mellesleg szükség lenne az olyan értelmetlen FAQ-ok eltörlésére,mint a szkritter esélylesőé,miszerint nem kereshető. Ja és persze az egymásnak ellentmondó FAQ-ok kiszűrése,a már nem érvényesek törlése. Ez azért nem hiszem,hogy hónapokat venne igénybe.

 5. Nem szoktam kommenteket irni de ezt +1 ezem! Nalunk sincs sok mod a HKK-ra, csak amit a helyiek maguknak osszehoznak. Evente ket ujkiegeszito es szervezett HKK-s esemenyek? Nehogy beinduljon a fejlodes mert nem lesz eleg a fizetesem 🙂

 6. Dév a cikkben nem említette (amúgy király kis összegzés a HKK Pápától, nem titok, hogy rengeteget szoktunk ilyesmikről beszélgetni 🙂 ), de szerintem igen fontos, hogy a HKK Blog jól bizonyította azt is, hogy maguk is a játékosok is hajlandóak a felsorakozásra, ha van valaki (jelen esetben: valakik), akit szeretnek és elfogadnak. (Reméljük 🙂 )

  A Blog sikere és népszerűsége a ti támogatásotoknak köszönhető, én személy szerint végtelenül boldog lennénk, ha a HKK egésze is részesülne valami hasonlóban, ehhez azonban szerintem is szükséges egy kapocs.

 7. Az új kieg tényleg okot adhat a bizakodásra, imádom bontogatni, egyszerűen nincs benne gitt! Most kellene megfogni a dolgot, és nem ereszteni, ki tudja lesz-e még ennyire csúcson a játék! Most még egy kicsit ráfeküdni egy ilyen HKK alosztály dologgal és nem lenne itt gond kérem!

 8. Iszonyatosan jó ötletnek tartanám, ha lenne egy kifejezetten ilyen ember :).
  Esetlegesen több időt szentelni a játékosok ötleteinek, fixen meglenne, ki írja a cikkeket, esetleg nagyobb eventeket is tervezhetne (Nemzeti mellé szerintem a harmadik napos drafton kívül tényleg simán lehet valami sideeventet tervezni)
  Mostanság egyre többször fordul meg a fejemben a visszatérés gondolata, iszonyat lenne látni, hogy a behó is kicsit játékos-orientáltabb lesz 🙂 . Amúgy mostanság ezzel nincs is gond, hamar felkerültek az új lapok a lapkeresőbe, stb. le a kalappal!

 9. Pár komment:

  – igen, jó lenne. Amiket leírtál, az (ahogy Tamás is írta) inkább több főállású ember, függően attól, hány iskolában lehetne szakkört szervezni.

  – Lektorálás: “szükség lenne legalább egy olyan emberre, aki mielőtt nyomdába kerülne egy lap, azt minden formában ellenőrizze, mind a szövegezést, mind a képeket.” Nos, ez bőven megvan: korábban 3-an, az MA-nál már 5-en vagy 6-an néztük át minden formában a lapokat. (aki nem Miklós v. Zoli v. én volt ebből, azt még honorálta is a Beholder) És igen, így is csúszhat át hiba. (a következő kiegnél talán megmutathatod magad ezügyben te is 🙂 ). Szóval ez nem azon múlik, hogy a lektor amúgy máskor foglalkozik-e más dolgokkal, elég, ha rendesen otthon van a HKK-ban.
  Bonyi: mi van az Időörvénnyel?

  – “de ha már megtörtént a játékosok felé egy rövid üzenet vagy cikk, hogy “bocsi, ezt most elrontottuk, a jövőben figyelünk majd rá” ”
  Na, ebben teljesen igazad van, (voltak azért ilyenek is,) én maximálisan igyekszem ezt a hozzáállást adni és kérni Miklóséktól is. A jövőben figyelünk majd rá.
  (ez megint csak nem függ attól, van-e “dedikált” ember).

  – “… az erőforrásaink (főleg az idő) végesek. Mindannyian dolgozunk vagy iskolába járjunk, …”
  Hát igen, erről van szó. Így vagyok ezzel én is, meg ugye a Beholderesek is 🙂
  Arról, hogy a HKK ill. a gyűjtögetős kártya Magyarországon hány főállású embert (+ rengeteg adót és egyéb költséget képzelj el hozzá) tud eltartani, itt most nyilván nem indíthatunk beszélgetést :). (azért a többi magyar gyűjtögetős kártya sorsán érdemes elmerengeni picit… vagy ők mind annyira bénák lettek volna?) Az is komoly hiba lehet ám egy termék (v. cég) működtetésében, ha sok-sok pénzt (erőforrást) rádobsz olyan aspektusokra, amik rövid időn belül (pár hónapról beszélünk egy kis cég esetében) nem hoznak konkrét (eladási) eredményt: bebukod az egészet, és az egész céged lehúzhatja a redőnyt, ha nem méred fel jól a kockázatokat. (aztán lehet, hogy 5 év múlva jól jönnél ki belőle, de addigra “éhen döglött a lovad”).
  Nekem a világon a legszimpatikusabbak, amiket írsz (a suli meg főleg), de azért ezek alapvetően hosszú távon megtérülő dolgok (nagy HA-kkal ellátva). Nem kell elvetni őket, de nem olyan egyszerű ám ez…

  – “A valódi visszacsatolás elenyésző (különös tekintettel a tesztelésre, ahol nagyjából a Zsolti-féle Szivárgás rovat az egyetlen kapcsolódási pont jelenleg)”
  Ezt fejtsd ki légy szíves, mert nem igazán értem, de szeretnék segíteni rajta :).

  – a színek (Rhatt!) kérdése egyszerűen a tesztelők (benne Miklós, Zoli is) hibája, közte legnagyobb mértékben az _enyém_, és már többször ígértem, hogy a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektetek rá (és remélhetőleg a tesztelők is segítenek ebben). Apró mentség csak, hogy sok-sok aspektus van, amire mind figyelni kell.

  – örültem volna, ha megemlíted, így nekem kell 🙂 : amennyire időm engedi, olvasom a fontosabb topicokat, a blogot, és reagálok (íme!), ezzel segítve a kommunikációt – illetve közvetítem a fontosabb elképzeléseket a Beholder felé. Ez nem dolgom egyébként, teljesen ingyen, pusztán a játék szeretete és a játékosok iránt érzett szimpátiám miatt csinálom. Ha néha megköszönik, akkor nagyobb kedvvel, ha belémrúgnak, kisebbel. 🙂

 10. Amit Dév is leírt az az, hogy a Behó legyen egyre inkább profi vállalkozás. Amint én látom, viszont még mindig megrekedt a kezdeti családi vállalkozás kategóriában. Ez jól leszűrhető a jelenlegi lendületen,hozzáálláson, kommunikáción, rugalmasságon.
  Ez ma már nem elég a jelenlegi játékosközösségnek, és a játék hosszútávú fennmaradásához is kevés.
  Nem profik. Ezt nem bántásként írom, és nem is úgy értem, hogy bénák lennének. Annyit bénáznak, mint egy hasonló kaliberű más vállalkozás. Amúgy meg a fullprofi óriásoknak, mint pl: Blizzard is vannak ordenáré bénázásai. Ezen felül a Behó pedig igyekszik is ezeket kijavítani.
  Ahol nekem lejön az amatőr mentalitás, hogy nem hajlandóak, nem mernek fejlődni. Nem merik beleinvesztálni a pénzt, energiát, kockázatot a vállalkozás fejlesztésébe. Van egy régi begyepesedett mechanizmusuk a problémák kezelésére, és abból nem látnak ki, nem látnak messzebb.
  Sokan, nagyon sok jó ötletet leírtak már, hogy segítséget nyújtsanak a fejlődéshez. De a Behó vezetés azt sem látja, hogy miért is kell a segítség:DDDD
  Egyértelmű, ha nyitnának kifelé,a fejlesztések, növekedés felé akkor a vállalkozást már nem lehetne full kézi vezérléssel irányítani, a döntések jogköre kiszerveződik az alkalmazottakhoz. Ezt pedig nem minden vezető viseli el. Ez pedig megakadályozza a vállalkozás fejlesztését, és visszakanyarodunk a probléma elejére, és pont,ennyi.
  A szakkörről pedig annyit, hogy jó buli nekik, hogy felvállaltátok, de innen nekik kéne továbbvinni, nem nektek!! Egy szorosan záródó ajtót sikerült résnyire nyitnotok, nagyszerű úttörő munka volt srácok, de a munka oroszlánrészét végezze el az akié a HKK, aki szakít belőle.
  Nincs tulajdonrészetek tudtommal a Behónál, fizut sem kaptok onnan. Puszira dolgozni, reklámozni a hkk-t, brusztolni érte kényelmes dolog bárki számára, na de kérem….
  Minden sirám ellenére, azért tény, hogy a HKK jelentősen túlélte magát. 18 éves a játék, és ez nem lenne így, ha a Behó csak sz@rnának mindenre.

 11. Na, csak nem birom ki, hogy meg 1 szamot le ne irjak: 🙂
  Ha egy ember 200000 ft-ot keres nettóban 1 hónapban, az a cégnek 400000-be kerül. Per hó. Az egy évben 4.800.000. Plusz még a hely bérlés, ha nem otthonról dolgozik, számítógép, egyebek. (Ez csak 1 példa!)

 12. @Balage:
  Viszont ha fellendülne az üzlet a nagyobb marketingnek köszönhetően,több ember venne több kieget… Lehet így is és úgy is nézni a dolgot… 🙂

 13. @Balage: először is köszi a válaszokat, hidd el sokan nagyra tartják a kommunikációd. Abban természetesen igazad van, hogy ez egy vállalkozásnak egy új ember sokba kerül. Viszont kérdés, hogy egy ilyen ember ha jól végzi a munkáját hosszú távon megtérül-e (ha már breakeven akkor jó úgy gondolom), kérdés, hogy mennyi új embert tud beszervezni marketingtevékenységgel, mennyi támogatót talál. Sok a kérdőjel, de én úgy látom, hogy most itt lenne a lehetőség a fejlesztésre bővítésre (nyilván ezt anélkül mondom, hogy bármilyen költségvetésbe belelátnék).

 14. @Balage:
  A Dév által leírt munkák felére alkalmazhatsz megváltozott munkaképességű (kerekesszékes) embert, akár otthonról dolgoztatva. Kapsz rá adókedvezmény, támogatást, pozitív sajtót (REKLÁM!!), rakat kedvezményt.
  200-at akarsz fizetni nettóba?? Nem Svájcban élünk..Én szakmával a hátam mögött 8 évig brusztoltam azért a fizuért, alulról kezdve..Milyen kezdő 200-ról beszélsz???
  120-ért már sorban állnának nálad, és a fent említett opcióval Bőven 200 alatt vagy bérköltség tekintetében. Azt viszont nem tudom ,hogy részmunkaidőre is megkapod e mindzt munkáltatóként. És egy csak a legbénább ötlet a sok közül.
  Sok játékostársam ilyenhez sokkal jobban ért, nem szégyen megkérdezni őket.
  De ezt a bérköltséget is kellene termelni, világos. Nos, megfagyva ez nem megy.

 15. Dani79:
  19 múlt, nem 18. na! 🙂
  “aki szakít belőle” na, ez a kifejezés, és szerintem a néhány ember fejében élő kép szerintem valami hatalmas tévképzetre utal a HKK-ból a Beholderben lecsapódó hasznot illetően… (itt lehet az alapvető nézeteltérés sok elképzelés és a Valóság között is sajnos).
  Vállalkozást szerintem nem könnyű vezetni, pláne tökéletesen, pláne a mai Magyarországon (én sem próbáltam még), elképzelni sokkal könnyebb :), még egyszer: a többi M.o.-on kiadott gyűjtögetős kártya (volt legalább 10!) kiadójának mindenesetre (még) kevésbé ment…

 16. dani: direkt írtam, hogy ez csak 1 példa! amúgy nem akárkire volna szükséged, hanem képzett, igen okos, HKK-hoz értő, sokoldalú, jól kommunikáló, valószínűleg diplomás, valószínűleg nem is kezdő (pl. marketingben) emberre. Ja, és ha nem válik be pár hónap alatt, addig is fizeted, ki kell rúgnod, megint csak buktál annyit, amit utána várhatod, hogy hány év alatt fog kitermelni neked a játék…

  NEM, légyszi ne kezdjetek el az állásra jelentkezni 🙂 🙂

 17. Hidd el Balázs én elvállalom nettó 120ért, ingyenes nevezéssel, és saját laptoppal is, ha ez kell a HKK fejlődéséhez. 🙂 🙂 De hidd el, hogy nem kell egyből sokat (?) fizetni azért, hogy valaki elvállaljon mondjuk egy marketinges, rendezvényes melót. Sajnos meló mellett én sem tudok annyit a játékért tenni, mint szeretnék, mert mégis csak a kedvenc játékom 🙂

 18. Dave, ha mar itt vagy:

  – “A valódi visszacsatolás elenyésző (különös tekintettel a tesztelésre, ahol nagyjából a Zsolti-féle Szivárgás rovat az egyetlen kapcsolódási pont jelenleg)”
  Ezt fejtsd ki légy szíves, mert nem igazán értem, de szeretnék segíteni rajta :).

 19. Amugy kivacsian varom Biro Tomi velemenyet a “marketinghez mindenki ert” es a “nem kell ahhoz sokat fizetni, menni fog ugy is” temaban 🙂 🙂

 20. @Balage: Szerintem arra gondolt, hogy a kiegészítő fejlesztése nem feltétlenül a játékosok igénye mentén történik, értve ez alatt, hogy a tervezési fázis szerepe elenyésző. Valamint hogy fejlesztés közben nincs finomhangolás külsős vélemények alapján (és a külsős nem egyenlő a publikussal), pedig erre kismillió bevált módszer létezik nem is olyan távoli iparágakban.

 21. @Balage:
  Abszolúte igaz amit írtál, Amit írtam, az csak egy kis gondolatébresztő akart lenni az egyéb lehetőségekre, nem igazán akart konkrét ötlet lenni.

 22. Én pozitív változást látok a Behó háza táján, sokkal jobban adnak a játékosok szavára, mint korábban. És nagy elismerés Balage-nak, kb. ő kommunikál a legtöbbet a játékosokkal. (meg a blogos arcoknak is, ők is jól tolják, de ez egy másik sztori)

 23. Csak nem állom meg , hogy én is kommenteljek .
  Idén nyáron kezdtem újra hkk-zni. Azóta voltam pár versenyen , rendszeresen lejárok Dungeonbe, olvasgatok a blogon, és azt kell, hogy mondjam , hogy a Beholder hozzáállása dühítő. Dühítő, abból a szempontból, hogy van nekik egy ekkora lojális fanbázisuk és ennyire nem képesek erre tekintettel lenni.
  Vegyük például a blogot: rendszeresen agyalnak olyan rendezvényeken, eseményeken, projecteken , hogy a kiadó munkáját átvéve életben tartsák a játékot. Gondolok én itt a Toborzásra a BOTW-re, a szakkörre, de még a kezdő Dév/csóró DM projektek is ide tartoznak, mivel a játék egy idő után a saját bevallásuk szerint unalmassá vált. És most olyan játékosokról beszélünk, akik a saját idejükből szánnak rá arra, hogy a játék előre haladjon (vagy legalább is ne hulljon a porba). Azt meg inkább nem említeném meg, hogy a HKK egységes szabályait egy behón kívüli ember kezdte el összeszedni …
  A játékkörnyezet érezhetően változott azóta , hogy kijött a játék, és ebbe most nem mennék bele, de szerintem erre a beholder nincs tekintettel.
  Először is leszögezném, hogy tudom hogy minden pénzbe kerül,de azért még is:
  Elsőnek a beholder.hu-t nevezném meg. Valami kegyetlen az a weblap. Még csak nem is a kinézetére gondolok első sorban, hanem a funkcionalitásbeli hülyeségekre. Főleg a fórum. Nem is tudom hogy találkoztam-e már ennél nehezebben kezelhető fórummal.
  Másodjára a reklámok. Szerintem a behó rengeteg ziccert hagy ki ezzel. Mostanság a Facebook,a Youtube, a Twitter és a többi mellett rengeteg embert meg lehet szólítani nagyon alacsony pénz befektetés mellett, és egyszerűen nem értem ez a rész mért kiaknázatlan még mindig.
  Érdemes megnézni a league of legends youtube csatornáját, és a weblapjukat. Ha valakinek van türelme még utána is nézhet , hogy milyen ütemben fejlődtek.
  Amiről még szerettem volna említést tenni, az az egységesség érzetének a hiánya.
  Elég hülyén sikerült megfogalmaznom, de a lényeg az , hogy nem érződik a játékon , hogy ez egy világban játszódna. Egyik Dungeon túra alkalmával megkérdeztem a profikat, hogy mit takar ez a cucc a kártyák hátulján ? és senki sem tudta rá a választ. És a történet ? Ennek egy szerepjáték szerű kártyajátéknak kellene lennie, még sem találkoztam sehol a történettel, csak annyival , hogy “voltak régen könyvek”.
  Röviden én úgy érzem, hogy a fent említett problémák egy fajta mentalitásból származnak :
  ” Ha ez működik, akkor mért változtassak”. Volt korábban már téma itt a blogon ez, hogy így a behónak nem érdeke a változás, ameddig veszik a hkk-t.
  Sajnos Itt még csak a felszínt súroltam az általam problémának látott dolgokkal kapcsolatban, ha kell szívesen kifejtem.
  Ezeket mind azért írtam le, mert úgy érzem , hogy ilyen apró változtatásokkal könnyebben , több embert be lehetne csábítani. Hisz az ember könnyen a külső alapján ítél.
  Üdv lartem.

 24. @Balage: Én nem ezt mondtam, hogy mindenki ért hozzá, természetesen szakember kell. Én is tanultam marketinget, nem egyszerű dolog csak én nem arra specializálódtam, hanem a rendezvényszervezésre, és renezvény- turizmusmarketingre, fejlesztésre 🙂

  Ez egy bonyolult és összetett dolog, amit (több szervezett és marketingelt rendezvénnyel a hátam mögött) egy ember egymaga nehezen tud csinálni, mindent megfelelően összehangolni. Egy komplett stáb (3-4 ember, köztük 1 marketingessel) akik odafigyelnek minden felmerülő problémára, tudna megfelelő teljes éves programsémát kidolgozni, amely talán elősegítené, kielégítené a HKK-s társadalom fejlődését.

  Folyamatos kisebb rendezvényekkel, szervezett programokkal (HKK-szakkör hetente, kéthetente a Kft. szervezésével, az ország nagyvárosaiban történő bemutatónap, a havi 1 nagy verseny mellé, egy másik Bp-i program a kártyásoknak a Kft szervezésében, stb…) Ötleteim nekem is vannak ezerszám, és ugye egy ilyen kártyásoknak szóló program is tökéletes arra, hogy más terméket is bemutassunk, reklámozzunk.

  Minden rendezvényre lehetne találni önkéntes segítőket (a főállású 1-2 ember mellé) akik pár kiegért, esetleg ingyenes versenyekért szívesen segítenének, így könnyebben össze lehetne hozni bemutatókat országszerte, akár kéthavi (ne adj isten havi) rendszerességgel, pl. Debrcenben, Szegeden, Pécsen, Miskolcon a megszokott versenyek mellett.

  Sok városban lehetnek olyan játékosok, akik mivel náluk nincs kártyás élet, el vannak maradva az egésszel és pénz, esetleg idő hiányában nem jutnak el versenyre, forgalmazó nélkül nem jutnak kártyához, pedig költenének a játékra.

  Ha az országban egy ilyen program-, rendezvénysorozattal CSAK 100-150 új játékost lehetne toborozni, akik éves szinten ráköltenek 50ezret a kártyára, nem hiszem, hogy a KFt-re is rossz hatással lenne.

  Persze akkor el kell fogadni a vezetősének, hogy nem lehetnek ott mindenhol, és hogy nélkülük is mehet minden zökkenőmentesen.

  És akkor ez csak most jutott eszembe, abszolút gondolkodás nélkül…

 25. Szerintem kicsit magunk alatt is vágjuk a fát.
  Úgy látszik, hogy Világégés óta szokásom védeni azt, ami egyébként részben engem is zavar. Csak az én pesszimista(azaz realista) hozzáállásom rálátást enged arra, hogy lehetne ez rosszabb is.
  Egyrészt: visszakerült a behó kezébe a HKK online, aminek a programozása szintén nem két fillér, hisz az egy elég piacképes állás, amit nem töltenek be 120-ért. Meg lett említve a Gógel és Magógel alapú hirdetés. De ha valamit lehet hirdetni, az nem a papír hkk. Viszont az online HKK valamilyen horcruxa lehet a HKK-nak, a termékkapcsolás, fiatalok, külföldiek bevonzásával. Legalábbis érdemes lenne így tekinteni a projektre, és nem lehurrogni, hogy abba csak egy 8. kiegészítő van implementálva. Nem, van már két újabb kiegészítő, szabálylapok, és jelenleg is fejlesztés alatt áll. Jövő ilyenkor már a hkk online fórumán beszélgetve, mellete eldraftolgatva is beszélgethetünk. Márpedig fillérekből draftolni, vagy megtanulni sose rossz.
  Másrészt, ha elvonatkoztatunk az onlinetól: nem tartom óriáscégnek a behót, és méreteihez képest a mi létszámunk elég impozáns. És most nem azt akarom mondani, hogy ez az ő érdemük, de mégis azt kell hogy mondjam, mert valójában az. Mert a játék élt, él, és élni fog 20. éve, és ehhez kellett az a merész nyitás, amit megtettek ’95-ben a játék alapításával, majd az ezredforduló “HKKprése”, amikor virágzott a bolt (és még a fix.tv-n, gamestarsban, AvP DVD-n is hirdettek), és nem értek a lovakhoz, de lehet kell, hogy ezekben az ínséges időkben mértékkel fejlesszenek. Nem akarok én semmi rosszat mondani, de ha lenne két fillérem, akkor én egyet se tennék bele egy vállalkozásba, mert olyan időket élünk, ahol a hatalom csettint egyet, és elveszi a filléred.
  Összegezve, a behó igenis nyit. Nyit a hkk-val kapcsolatban, és jó irányban. Mert a papír ideje lassan lejár. És ha mi még le is megyünk 3-5-10 évig kártyázni, a mi fiaink már talán könyvet se fognak kapni az iskolában, mert egy tableten rajta lesz az egész könyvtár. Ahogy 10 éve se éreztem, hogy mennyire része lesz az életemnek az internet, úgy 10 évre előre se látunk, tehát sajnos teljesen egyetértek azzal, hogy egy hosszú távú befektetést egy ilyen elöregedő termékre nem feltétlen érné meg befektetni.

 26. Az első ponthoz kapcsolódik még az is, hogy egyéb tekintetben sem túl friss a weboldal.
  Pl. Krisz tuti beküldte már a novemberi verseny eredményét, de még nincs beírva. De úgy általában hiányoznak a november eleji eredmények, a vidéki versenyeké is.
  Azt se hiszem el, hogy ne lehetne a Nemzetit kivenni a többi verseny eredményszámoló motorjából, elég viccesen néz ki Bubunak a 3 HSz pont, Zsoltinak pedig az 1…
  A versenyszabályok menüpont alatt pedig még mindig tiltott lap a Méonech fürkész…
  És ezek nem is fejlesztések lennének, csak kis odafigyeléssel megoldható dolgok…

 27. @Zsolt: most van/lenne a “tervezési fázis”, kerlek, küldd a javaslataidat, ha vannak, nekem (vagy ide is irhatod a jatekosokkal valo nagyobb kapcsolattartas vegett).

  Csak 1-2 komment meg:

  – termeszetesen orulunk minden, a HKK-t segito, keves penzbol/idobol (a 2 ugyanaz!) is megvalosithato javaslatnak, es en biztos elolvasom/megfontolom oket
  (pl. az egyszemelyes/kooperativ HKK-t is egy ilyen javaslatbol fejlesztettem ki)

  – ha barki sajat maga (nem ugy, hogy “biztos lehetne talalni”) jelentkezik tenni valamit, akkor orommel es nagy-nagy koszonettel fogadjuk. Nem az “igy kene csinalni” otletekre gondolok elsosorban, hanem konkret, rendszeres “munkara”, pl. iskolak beszervezese, fiatalok tanitasa ugyben. Vagy rendezvenyt tart valahol. Ide a forumba is lehet irni a felajanlasokat, de a tf@beholder.hu-ra is lehet irni, a Beholder biztos, hogy reklamozni fogja az oldalan (elofordul, hogy tamogatast is ad hozza). Megirom majd itt is, mik jottek.
  (itt emlitenem meg, hogy Bubu evek ota vegez ilyen munkat ingyen a lapotletek osszegyujtesevel es atnezesevel, ami mostanaban az iszonyatos tomegu, teszteloktol erkezo lapotlet miatt kisse hatterbe szorult sajnos reszemrol…)

  – a HKKBlog csapata es Jancsar Janos is “fizetest” kap a Beholdertol (igaz, nagyon keveset, ennyire telik), tehat nem a Beholdertol fuggetlenul, vagy plane lesz*rva folynak ezek a projektek, hanem tamogatva (kicsit mintha lelkes kulsosoket alkalmazna a ceg a jatek jobba, erdekesebbe tetelere). A Kodex megalkotasaba a Beholder es en is tettunk energiat, persze Janose az abszolut foszerep.

  – A Beholdernek sokeves (nem tul kedvezo) tapasztalata van FB es Google kampanyok teren – tobb marketinges is dolgozott nekik (igen, biztos vagyok benne, hogy itt tobben ezt “biztos jobban csinalnak”, es nem, nincs allas 🙂 ).

  – A Beholder (konkretan mostanaban Miklos) is tart Toborzas-jellegu
  napokat evente tobbszor (kiallitasokon, ami amugy penzbe is kerul az ido mellett)

  (+ kis szamolas: 150 jatekos × 10000 – legyen mondjuk ennyi a tiszta, adozas es minden szosz utani haszon az 50000-es koltesen, de ez nem valos pelda, csak 1 nagysagrend – ez 1.500.000, ez meg nem termeli ki 1 foallasu ember eves brutto beret sem)

 28. @Gice: ezeket 100x hasznosabb, ha konkretan Zolinak irod a tf@beholder.hu-ra (en is ezt szoktam tenni, es javulni szoktak). De igazabol te ezt mar tudod… ja es koszi

 29. Sok gondolatom lenne nekem is,de most sajnos időm és energiám sem engedi ezt kifejteni bővebben.
  Az egyik legfontosabb, hogy Balázs köszönjük, hogy egyre jobban (mint kapocs) működsz a kft és a játékosok között.Sokat javult a helyzet az elmúlt évekhez képest ezen tekintetben. Respect!
  Persze sok-sok példa fel lett hozva miképp kellene, illene változnia a cégnek.Én is sokszor azt érzem, hogy nem tudja átlépni a cég az árnyékát pedig kivűlről úgy tűnik lenne még lehetőség ebbe a játékba. Titkon kicsit remélem is, hogy gyermekeitek esetleg szépen lassan felnőnek és tudnak majd némileg valami új színt hozni a kft életébe és akkor az új vérrel talán pár régi beidegződés változhat jó irányba.

 30. Szerintem a gyorsan fogyó Mágusok alkonya egy remek lehetőség. Főleg hogy tervezitek is az évenkénti 2nagy kiegészítőt. Ez talán teremthet némi plusz erőforrást a cég számára.

  A facebook tényleg sok lehetőséget tartogat. Mostanában egyre inkább elterjedt nyeremény sorolásokkal sok ember figyelmét fel lehet kelteni.

  A 2013-as toborzáson sajnos nem voltam ott. De összeállított pár ezre forintos paklik kecsegtetőek lehetnének egy kezdő játékos számára. Na nem a kezdő csomagra gondolok. Mert az finoman fogalmazva elavult. Akár ki is lehetne adni pár ilyen paklit gyakori, és letisztult lapokkal. Akkor a kezdő játékosoknak nem kéne bajlódniuk a pakli összerakással, (ez elsőre viccesen hangzik) gyűjtögetéssel. Így könnyebben juthatnának sikerélményhez. Akinek tényleg megtetszik a játékunk, az belekóstolna a bontogatásba, és a versenyzésbe is.

 31. @Zolinho81

  Tudod,hogy ezt az olcsó prekoncept pakli ötletet hányszor felhoztam már? A múltkori ilyesmi cikk alatt is nem egyszer,de kb. az volt a reakció,h minek olyan. Én egyszerű gyngy etnikum dekkeket,villám dekket,stb hoztam fel példaként… De a behonak erre nincs szüksége 🙂

 32. Ez csak azért lehet mert a Beholder a gyűjtögetésben lát piacot. Félnek attól hogy ha valaki vesz egy ilyet, az leragad azon a szinten. Biztos vagyok abban hogy lesz ilyen is, de az ellenkezőjére is van példa. Arra is lesz példa hogy valaki mindből vesz. Ezeket a prekoncept paklikat könnyebb fejleszteni zénekkel, vagy kiegészítőkkel. Nem világ rengető paklikra kell gondolni. A kezdők nem azt szeretnék látni, hogy 1Gitonga megküzd 1Polipfejjel. Hanem azt hogy az angyalok összecsapnak a csontvázakkal, vagy az orkok harcolnak az elfekkel. Ezekkel a paklikkal le egyszerűsödne az újoncok bevezetése is. A szabály könyveken lehetne népszerűsíteni a blogot, és a versenyeket. Mert én is a blognak köszönhetően szerettem bele újra a HKK-ba.

 33. Idézve saját magam:

  “Nika a július 31, 2014 – 18:14 bejegyzéshez
  Én továbbra is azt mondom,hogy a tematikusan összerakott paklik(gyak-nemgyak vagy akár külön kinyomtatva,mint valami “új kiadás”) lendíthetnének a játékon. Mert lenne egy alapból játszható paklija a kiskrapeknak,amit aztán fejlesztgethetne. Pl a pakli mellé adni egy kis leírást,melyik lap mire jó,mik a “jobb opciók”,meg egy rövid szabálykönyv,stb…:) Lehetne orkos,óriásos,tekis,krabberek,kalandozós,varkaudaros,tűz,villám,etc…:)

  De hát,ez valószínűleg nem megvalósítható ötlet.”

 34. @Nika: az ötlet megvalósítható, csak egyáltalán nem látjuk biztosítottnak, hogy nem lenne komoly ráfizetés (vagyis nagyon keveset vennének belőle, legyártatni pedig egy bizonyos példányszám alatt gyakorlatilag nem lehet). Mindenesetre, ha a Kezdőcsomag elfogy, kezdeményezni fogom, hogy valami ilyesféle Kezdőcsomagot készítsünk (2 rendes koncepció 1 csomagban pl. – no persze egyszerű lapokkal), ehhez persze a tesztelőknek is partnereknek kell lenni, mert tesztelési munkát kell beletenni. (vagyis pénzbe is kerül, vagyis Miklóst is meg kell győznöm az értelméről 🙂 ).

  @zolinho: egyelore NEM tervezzuk a 2 kieg visszahozasat. Hosszú távon esetleg.

  @Zsolt + Dave: esetleg lehetne itt egy “ötletelés-indító” cikk a “mit szeretnének (játéktechnikailag) a játékosok a következő kiegben” ill. “háttér-javaslatok” témában. _Mostanában_ volna értelme. Ha lesz ilyen, tuti végigolvasom, a használható dolgokat beillesztjük, és megpróbálom a tesztelőket is együttműködésre bírni a lapötleteik kapcsán.
  Amúgy a háttérrel az az egyik nehézség, hogy bele kellene illeszteni:
  – a mindenhonnan kapott (pl. külső, vagy a tesztelőktől már korábban kapott) lapötleteket
  – az összes etnikumot, épületet, tárgyat stb.
  – felújított lapokat.
  És ez sokszor majdnem lehetetlen. Amellett, a tapasztalat azt mutatja (pl. Tengermély vs. Mágusok alkonya), hogy a játékosok nagy részének SOKKAL fontosabb az erős, használható lapok megjelenése, mint a háttér. Ettől még érdemes a háttérrel foglalkozni szerintem, de ez SEMMIKÉPPEN sem mehet egy picikét sem a lapok erősségének (vagy a koncepciók fejlesztésének) rovására.

 35. Ja, nagyon fontos: 0 vagy 1 darab újdonságot szeretnék a következő kiegben, szóval ezzel nagyon csínján kéne bánni. És nem konkrét lapötleteket, hanem kocepció elképzeléseket kérnénk. Felmerült például, hogy fontos cél legyen a lapok idézési költségének növelése minden erővel (sok-sok, olcsó lapokat büntető lap, akár kézből mutatva + drágább lapok).

 36. Nyilván nem csak nekünk jutott eszünkbe ez az ötlet. És ha már ennyien gondoljuk ezt, az nem lehet véletlen.

 37. @Balage
  Tudom,tisztában vagyok ezekkel 🙂 Talán váltottunk is erről pár üzenetet régebben a fórumon. Nem tudom,hogy a Junior/kezdőcsomag mennyire fogy,de lehet,hogy egyszerű lapokkal,amik közt megvan a “koherencia”,a blogos srácoknak is könnyebb lenne oktatni. Ld. ork horda. Most is kijött pár “faék” ork lap,lehetne pl egy ilyen pakli is. Sejtem,hogy a nyomtatás csak nagy szám felett érné meg,de hosszas átgondolás után szerintem megérne egy próbát 🙂 Gondolva a kisebb korosztályra. Akinek megtetszik,az meg úgyis “kierőszakolja” a szülőktől,h vegyenek neki még még még 😉

 38. Én úgy tudnám elképzelni ezt a kezdő csomagot, amit Balage és a többiek emlegetnek, hogy lenne mondjuk 2-3 fajta csomag, mindben két fajta prekoncept pakli van , és ezzel a ~6 paklival le lehetne fedni a kezdő játékosok kedvenceit (sárkány, angyal, méreg, chd, ork, stb..) és már kívülről lehessen tudni, hogy ebben mondjuk a sárkány és a méreg paklit tudod megvenni.

  Visszatérve egy témával korábbra : Létezik olyan megoldás, olcsón, rövid időn belül valamit, de az sosem sül el jól (vulgárisabban kifejezve magam , az rendszerint szar lesz.) Az általam említett javaslatok nagy részét olcsón (jelentős pénz befektetés nélkül) meg lehet oldani, DE időbefektetés nélkül nem.
  Példának okáért: ha facebookon rendszeres frissítésekkel akarjátok bombázni a rajongókat, ahhoz kell valaki aki folyton valami érdekeset kitalál és írogat. No cost=!no time. ( a blog is kitűnő példa erre, javítsatok ki ha tévedek, nem kerül sok pénzbe, de még is minőségi tartalmat nyújt a hkksoknak, de rengeteg időt felemészt)

 39. @Balage
  Szerintem hogy “egyenlőre” nem adtok ki félévente nagy kiegészítőt, nagy hiba. Pedig lenne rá kereslet. Az hogy ilyen gyorsan fogy hirtelen a Mágusok Alkonya, az csak egy ideig fog tartani. Addig ameddig be nem szerzik az emberek a szükséges lapokat.
  Említettem a 2013-as toborzást. Ott a blogos srácok 1-2prekoncept paklival várták az ismerkedni vágyókat. Ezeket lehetne alapul venni, max pár új faékkel megtoldani. Hogy minden új szabály és kifejezés megtalálható legyen benne. Nem tudom hogy még mekkora készletetek van a kezdő csomagokból. De ha jól sejtem elég sok. Így tényleg igaza lesz Nikának. Nem fog megvalósulni ez az ötlet.
  Pedig ezekkel a prekoncept pakkal lehetne nyitni a nagyobb áruházak felé is.
  A Beholder évente rendezhetne 1-1nagy toborzást. Ami nem egy nagy rendezvény(anime) része lenne. A szórólapozásban én is segítenék.

 40. A marketinghez mindenki érthet, csak vennie kell a fáradtságot és képbe kerülni az alapokkal, figyelni kicsit a legújabb trendeket. Egy kisvállalkozás szintjén egy hónap alatt az elméletben csúcson lehet lenni. A nehézség innen jön, hiszen meg is kell valósítani. Kitalálni, utánajárni, partnereket keresni, megírni, kiadni, elkészíteni, mérni az eredményeket, visszajelezni stb stb.

  Szóval a marketinghez mindenki érthet, és nagyon kevés pénzből is kihozható, nagyon eredményesen. Csak nem alkalmazotti szemlélettel kell hozzáállnia annak aki végzi, hanem valódi tenni akarással és elhivatottsággal. Na itt szokott 95%-a elbukni a marketingeseknek, mert megbízásként tekint a projektre, tologatja, húzza a száját, majd holnap, ez nem is kell annyira, és mivel úgyis fix bérért dolgozik, esze ágában sincs megszakadni valaki más sikeréért.

  Ezért is tartottam eleinte jó ötletnek, ha egy Beholderen belüli ember, aki szívén viseli a dolgot, kézbe venné a dolgokat. És sok más játékostársam is jó gondolatnak tartja, igaz egyikünk sem vállalkozó, de azért láttunk már ezt-azt a világból. De sajnos addig, amíg már egy vicces, állásra jelentkező-komment is csupa nagybetűs, azonnali NEM-et vonz magával ésszerű végiggondolás nélkül, addig igazából mindegy az egész. Még mindig meg tudtok lepni.

  De az legalább kiderült, hogy HR-ese már van a Behónak, aki a munkaerőt és az erőforrásigényt fejből vágja.

 41. @Balage: olvasgatva a kommenteket, eszembe jutott valami. Már régóta úgy adjátok ki az évenkénti nagykiegészítőt, hogy általában 40 gyakorit, 60 nemgyakorit, 68 ritkát, 3 kódos lapot, 8 UR-t és 1 HSZ-es lapot (+ opcionálisan 10-10 zénes lapot) teszteltek. Mi lenne akkor, ha a bontható lapkészlet számát megnövelnétek, természtesen a nyomtatandó ívhez igazítva? Anno a Chara-din vissztérben 200+ új lap volt.

  Tesztelésben ez több időt igényelne, viszont jobban ki is lehetne tolni a nagykieg élettartamát, ha nehezebb összegyűjteni a lapokat (már csak az egymás közötti cserebere által is, de értelemszerűen több kieget is kéne venni). Viszonyításképpen: a Mágusok Alkonya 168+3 lappal jelent meg november 29-én. Még nem telt el két hét, és vagyunk páran, akik beszerezték az összes lapot a kiegészítőből. Nagyobb lapkészlet esetén ez azért több időbe telt volna.

  Kíváncsi vagyok, hogy mit gondolsz erről az ötletről.

 42. @Biro Tamas: felreertes van itt, csak azert hangsulyoztam, hogy NE jelentkezzenek allasra, mert en nem vagyok Beholderes, es nem szeretnem sem feleslegesen a Beholderre zuditani az allaskeresok tomegeit 🙂 sem barkiben hiu remenyt kelteni. Pusztan ezert irtam, nem vagyok onjelolt HR-es, mint ahogy senki mas sem itt :), a Beholder majd szepen eldoni, kit-mikor-hogyan alkalmaz (ahogy eddig is).

  @Mr.Punk: jo gondolat, megfontoljuk (nyilvan a MA fogyasanak tukreben elsosorban), erre joval nagyobb esely van, mint az evenkenti 2 kiegre. Mar ebben az evenketni nagykiegben is tobb ritka van egyebkent (80 – ezmegaz), mint a korabbi felevesben (60 – ezmegaz) volt. Mondjuk eleg hamar el kell donteni, mert akkor hamarabb kell kezdeni a tesztelest… Amire NAGYON kell vigyazni, hogy a tobb ritka ne jelentsen rosszabb ritkakat (erre is volt egyszer pelda, amikor a vegen megnoveltuk a ritkak szamat, es sok szotyi volt benne)
  Nyari “Kiskieg”, Idovihar szeru is szoba johetne, de az, hogy az Idoviharbol meg mindig van (mikozben elismerten jo lapok voltak benne), mely es fajdalmas nyomot hagyott bennunk, es azt a gondolatot kelti bennem, hogy az nem tudna megszabadulni az “olyan Zenes ize, nem rendes nagykieg, meg ertekes ritkak sincsenek benne, nem veszek en abbol” attitudtol :(.

  A cikkhez meg: tudomasom es tapasztalatom szerint a Beho oldalan megadott telefonszamon szivesen segitenek HKK ugyekben is, ez eleg gyors es interaktiv. (es mivel 2-en is ertenek a HKK-hoz, nem csak 1 ember, valaki biztosabban lesz ott, aki segit 🙂 ).

 43. Annyit szeretnék csak hozzátenni, hogy a honlapot tényleg újjá kéne építeni. Ez nem egy szimpla nyafogás a játékosok részéről, hanem egyszerűen kell.

  Véleményem szerint egy olyan cég, amely az Ország Boltja versenyen ilyen jó eredményeket ér el, egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy egy nehezen kezelhető, nehezen átlátható, körülményes, plusz nem eléggé impulzív (és akkor finoman fogalmaztam) weblapon kommunikáljon.

  A honlap megújítása nem csak HKK-s igény természetesen, hanem a többi terméké is. Olyan a honlap, mint amikor elmegy valaki a körúton egy ezer éve bezárt üzlet előtt, aminek elfelejtették beszedni a kirakatát. Ez a szomorú igazság. A “kirakat” minősége, stílusa, és tartalma meghatározó.

 44. Végig olvasva ezt a nem rövid beszélgetést, az elejében elhangzottakhoz fűznék hozzá pár gondolatot -utána a marketing és a foglalkoztatás kapott hangsúlyt-
  Van egy minőségbeli kérdés -2-es pontnál megemlítve kissé más megközelítésben-
  Sokan bizonyára tudjátok hogy keményen támadtam ezért a behót még nyiltan is -Balázs szavaival élve “beléjük rúgtam”. Most kivételesen fordítva teszem, mert nem értem ebbe a kérdésben a másik oldal, azaz a játékosok véleményét (és elnézést kérek, hogy eltérő véleményeket most egy kalap alá veszek, de “külső szemmel” az alábbi jőtt le)
  A hibás/ nem jól fogalmazott félreértelmezhető lapok elkerülésére felmerült, hogy a nyomdába küldés előtt 1-2 héttel legyen publikus az eredmény és “több szem többet lát” alapon legyen publikus és a játékosok lektorálják.
  Ezt ha jól emlékszem sokan támogatták, olcsó hatékony stb…
  Aztán a DM a a frissen bontott után, a kieg megjelenése előtti “hisztérián”, felbuzdulva írt egy cikket, ahol a kommentek kívétel nélkül támadták azt az ötletet, hogy hamarabb felkerüljenek a lapok, mint a bontott.
  Konfuzió: a nyomda előtt, de a bontás után legyenek kint a lapok -legalábbis ez a fogyasztói igény- le a kalappal a cég előtt ha ennek eleget tesz 😉
  Nem marad más, mint szűk kőrben történő lektorálás, ami óhatatlanul hibákat rejt magában.
  Olvastam itt egy hasonlatot egy világcéggel összevetve:
  Nem ismerem annak a kártyáját minőség/ár arányban, de már nincs (Balázs kedvenc érve). Tehát kihozták a minőséget, ráfizetéssel feltételezem.
  És mig a szoftveres területen kiadnak ilyenkor utólag egy patch-t vagy simán frissitik a szerveren a programot, addig a kinyomtatott, boltokba kiküldött csomagokkal kevés a lehetőség -igen a csere, ami nyilván költségesebb, mint simán tovább dolgozni a meglévő projekten (átírni a forrás kódot)-
  Az ami engem ebben sokkal de sokkal inkább zavar az ezen problémák kezelése és a kommunikáció. (és Balázs ha gondolod itt ne olvasd tovább mert “beléd rúgok”)
  Hiába veszi(k) észre a hibát -sőt még a megoldást is adják hozzá, sima köpködés és fikázás helyett- , sok esetben vállrántással elintézi a cég.
  Na ezen sztem érdemes lenne elgondolkodni, hogy ez vajon jó-e

 45. @Janos: a honlappal kapcsolatos keresekkel/kritikakkal tokegyertelmuen Miklosekat kell/erdemes bombazni, es ezt itt nem biztos, hogy elolvassak. Email v. szemelyes keres mukodhet esetleg.

 46. @Balage egy kérdés: mennyi van még a Kezdőcsomagból? Kb. mekkora esélyt látsz arra,hogy Miklós rábólintana egy kicsit “tematikusabb” kezdőcsomagnak? 🙂

 47. 1. nem tudom, de meg tudom kerdezni
  2. az nagyban fugg attol, mennyi tesztelesbol lehet megoldani, ill. mennyi pluszba kerul a nyomasa a sima ujranyomashoz kepest (elvi kifogasa nem hiszem, hogy lenne). Teszteletlenul nem szivesen adnam ki.

  (mondjuk a blogos sracok ha jol figyeltem, a szakkoron nem hasznalnak pre-constructed-ot, csak Juniort meg 8. kiadast, es nem emlitettek, hogy annyira hianyozna)

  Az az alapveto baj, hogy nem latni igazan a celkozonseget, aki nagy tomegben ezt meg fogja venni. Az evi nehany csomag a tanitashoz, az persze kell, de ha sokba kerul a Kezdocsomaghoz kepest az eloallitasa (az ara persze nem jo, ha tobb)), akkor nem lesz egyszeru (nagyon kell hinni benne, hogy hosszu tavon ez sokat szamithat az uj jatekosoknal).

 48. Arra van valami magyarázat a kiadó részéről, hogy miért lettek ennyire sötétek, fakók a kieg lapjai? Az előző zén is ilyen sötét lett, azután hogy fordulhatott elő ez még egyszer??? Csak egy kis odafigyelés kellett volna, ránézni a próbanyomatokra…

 49. @Balage

  Hát,őszintén szólva,egy gyngy dekket nem sokat kellene tesztelni,szerintem. Egy sima orkos horda,egy direktsebzős villámos dekk fairlight követővel,egy raia-chd gyngy horda nem igényelne sok tesztelést,nem kellenének új lapok,a mostaniakból is össze lehetne dobni egy tényleg kezdő dekket mindegyikből a “legolcsóbb” lapokból.

  Amúgy azt jó lenne tudni,hogy mennyi a bent ragadt készlet,hogy az emberek mire számítsanak(netán,hogy pl a 8. kiadásra lenne-e valami “kiszórási” akció).

  Én nem támadásból írom ezt a “Kezdőcsomag” ötletemet,tényleg jót szeretnék csak vele. Mert én magamból és a “10éves önmagamból” kiindulva,jobban örülnék olyannak,amit a kezembe adnak és már játszható ezer forint körül,mint veszek egy csomagot ezerért és azt se tudom,melyik lap mire jó 🙂

  Ork gyngy:

  3 Varkaudar pálinka
  3 Ork amulett
  3 Ork hajítóbárd
  3 Ork harcos
  3 Baar-ork
  3 Duer-ork
  3 Ork alkoholista
  3 Ork mesemondó
  3 Togya-ork
  3 ROhamozó ork
  3 Ork megszállott
  3 Vasmarok
  3 Apró morf
  3 Idéző morf
  3 Ork lángvető

  Aztán nem tudom,hogyan működhetne…:) Kellene neki 1-2 nap teszt.

 50. @FakeSky: Hat, az en szemem messze nem tokeletes, de en nem latom, mirol beszelsz, pedig megvan az osszes lap, nekem tok normalisnak tunnek (es tuntek mar a nyomdaban is). (mar hallottam viszont mastol is). A fiam se latja. Mit gondoltok? (azert jelzem a Behonak, hatha rajonnek, hol lett ilyen, ha lett)

  @Nika: meg kell nezni, hanyfele kepesseg van a lapokon, van-e olyan, amit 1 lap miatt kene megtanulni feleslegesen, akkor azt kicserelni. A 2 paklit pedig ki kell tesztelni egymas ellen, hogy egyforma erosek-e, de ez tenyleg nem sok ido.

  Jovo heten rakerdezek majd, mibol mennyi van, de max. a “sok” “nem tul sok” “keves” tengelyen irhatok majd valaszt 🙂
  Amugy nem “bent ragadt keszletrol” van szo ezeknel, azt mar megtanultuk, hogy az alappaklik kevesbe fogynak (hogy pl. a Vegzetur alappakli miert fogyott kevesbe, mint a kieg, amikor MINDEN jozan erv szerint jobban kellett volna fogynia, azt maig nem ertem 🙂 ), de alappaklinak ill. Kezdocsomagnak lennie kell (rovid idoszakra szunetelhet), ez volt mindig a hozzaallasunk. (es jol is jon a draftoknal, tanitasnal)

 51. Tényleg arra vár a beholder hogy ezek a kiegészítők elfogyjanak? És mi fogja eladni ezeket a paklikat? Kiadtok olyan lapokat amik Daergaot lordot termel?

 52. @Balage:

  Hát,igazából most amiket így hirtelen tudok: ősmágia,antimágia,kötelék van rajtuk. Főleg lapot húzatnak vagy “gyaknak”. Amíg a többiek tesztelték a paklikat itt mellettem,addig úgy hasra ütve dobtam össze. Szerintem ez a 45 lap mellékelve egy kis leírással a képességekről,esetleg,hogy mikkel lehetne érdemes fejleszteni,elég lenne egy “kieghez”. És persze,kellene tesztelni a dekkeket egymás ellen,de szerintem 4-6 ilyen koncepció kitesztelése nem emésztene fel sok időt-órát. Mi is a pécsi srácokkal ma gyngy-dekkeket teszteltünk,mert mennek versenyre holnap és gondoltam kicsit “segítem őket” 🙂

  Köszi,hogy megkérdezed 🙂 De amúgy…Ha mindig kell lennie,akkor sose fogy el,tehát sose lesz új 😀 😀 Mi lenne,ha “felváltaná” a “régi” Kezdőcsomagot az ilyen,amit itt vízionálok? Nagyon sok eladatlan kezdőcsomag jött már ki a nyomdából?

 53. Bár a cikk megszületése előtt erről most nem konzultáltunk Dave-el így én is kicsit “külsősként” írnék pár dolgot.
  Nagyon hamar megint beleestünk abba a problémába, hogy egyből mindenki kacsalábon forgó palotát szeretne kisajtolni a Behótól. Új praekoncept deckek, új alapcsomag, évi 2 kieg… Ezek mind remek dolgok, csak éppen jelenleg úgy néz ki, hogy nem lenne rá elég nagy kereslet (az évi két kieg azért lehet, hogy fogyna, ha az MA-ból indulunk ki).
  Viszont a cikk lényege (számomra) nem az új termékek utáni sóvárgás, hanem a HKK, mint játék felfuttatása egy erre alkalmas személy által. Ahhoz, hogy elkezdődjön egy komolyabb bázis kiépítése, ahhoz első körben rengeteg időre lenne szükség (fő állás). Nyilván blogosk szívesen áldozzuk rá a szabadidőnket ilyen jellegű szakkör dologra. (Ha valaki azt hiszi ez nagy pénzt jelent, akkor nem titok, hogy 500HUF/hónap a szakkör, ami 10 gyereknél 5K/hó. Ha azt leosztjátok 3 felé, és kiszámoljátok az óradíját, akkor egy wc lehúzásért több zsetont lehet zsebre tenni; nem számolva az utazást és stb…) De ahogy Dave írta erre lenne igény, de mi ennél többet nem tudunk bevállalni a szabadidőnkből. Az, hogy nem lehet bekerülni iskolákba azt kizártnak tartom. Vagy iszonyat nagy véletlen, hogy a Pitypangban minden ilyen flottul ment (jó persze volt hátszelünk, de a kollektív HKK-s társadalomnak csak van annyi kapcsolati tőkéje, hogy más iskolákba is bejusson). Egy ilyen oktató tevékenység nem igényel azonban teljes állást, viszont ha teszem azt, akinek jó a kommunikációs készsége, ért a marketinghez, ismeri a játékot és mondjuk a közösség számára is egy hiteles, elfogadott figura, az teljes állásban vihetné az oktatást és a marketinget is.
  Igen tudom, hogy ez mind pénzbe kerül, nem is kevésbe. Csak éppen magától/önszerveződésből nem fog kitörni a jelenlegi “családi” játék szerepkörből, ahova bele került. Az, hogy a TCG-re kisebb igény van, mint 10 éve, az valószínűleg tény. De még így is nagyságrendekkel nagyobb, mint amekkorát kiaknáz jelenleg a játék. Nem hiszem el, hogy egy hétvégi HKK verseny 35 embereket mozgatna csak meg megfelelő marketing mellett, miközben kedd este Yugiyoznak 25-en…
  A játékosok ide írtak egy csomó olyan dolgot, ami egyszerűen nem pénz kérdése, csak éppen ember nincs rá. Egy átfogó szabálykönyvet napi 8 órában kb 1 hónap lenne összehozni. János megsüvegelendő módon a szabadidejét áldozza erre (ha van is vmilyen honoráriuma gondolom nem a Kanári-szigetekre fog menni belőle; 1 display kártyára tippelnék). Egy igényes weblapot emlékeim szerint 2 délután készített az egyik ismerősöm, de legyen 1hét. Egy adott kerületben felkeresni az összes potenciális iskolát szintén csak idő kérdése. Napi egy cikket megírni min. 1-1,5 óra (persze ha többször átnézed és vmilyen minőséget is képvisel). Egyéb marketing fogások (nem értek hozzá) pl keresztpromok, facebook, twitter, anyámkínja…

 54. Bocsi, ha kicsit kusza lett az egész csak jelenleg idő hiányában szenvedek (cikk lesz vmikor).
  Tömören annyit akartam csak kihozni a dologból, hogy egy csomó kb. egy évtizede görgetett problémát egy fix ember fél év alatt rendbe tudna szedni. Az előrelépés lehetőségét pedig már sokat szapultam.

 55. @Nika, Zolinho: fogynak azok, csak lassan. Az a feladatuk (foleg a Kezdocsomagnak), hogy kezdokenk, oktatasra jo legyen (es olcso is). A Daergaoth lord a Melysegi ent (asszem 🙂 ) ellen ugyanolyan jo most is, mint barmikor.
  Ha csinalunk 2 prekoncept decket, azok is csak egymas ellen lesznek jok (kette is harapnanak minket, ha verseny-erejut adnank ki igy 🙂 ), nincs azzal baj, csak egyszerunek kell (majd!) lennie, kulonben nem jo tanulni. Ne keverjuk a funkciokat…
  Az alappakli kicsit mas teszta, az eleinte meg eros, csak aztan avulgat, ettol meg meg fogjuk varni, amig elfogy, aztan lesz uj (ez nem 100%, de 99 azert megvan, kulonben mehetne a szemetbe, ami van, azt meg nemigen szeretjuk).

 56. En most mar lassan kiszallok a “hogy is kene a Beholdert vezetni, hany emberrel kene a HKK-t csinalni” reszebol, tessek szives a Beholdernek irni, aki gondolja, nekem erre mar nincs jogosultsagom.

  A jatekhoz kapcsolodo, sok penzbe/idobe (a ketto TOKUGYANAZ – ld. meg “szabadidobol ennyire telik”) nem kerulo, barmilyen megvitatasra erdemes elkepzeleshez tovabbra is hozzaszolok.
  (Vagy barmilyen onallo felajanlashoz, de ilyen sajnos nemigen jott – de nem is elvarhato ez nyilvan.)

  Amugy kedves es lelkesito, hogy ennyire biztok a jatekban, koszi (no irony).

 57. @Balage

  Hát,mondanám,hogy szívesen kitesztelném a gyngy dekkeket,hogy ne legyen sok funkciós és túl erős,de nem pesti vagyok plusz nem hinném,hogy az én pakliépítési-és tesztelési tudásom elég lenne ehhez 🙂 mindenesetre örülök,hogy legalább meghallgatásra került az ötlet 🙂

 58. Hozzá szólok mert a prekonc paklik a vessző paripáim:

  Prekonc paklikat lehetne duplán csinálni pl: Quwarg vs Őshangya vagy Charadin vs Rhatt stb , így két haver össze tudja dobni rá a pénzt. Nem kell verseny erős legyen de lehet benne egy-egy darab verseny lap (egy fajta promo) is (1000ft – 1500ft-os kategóriás) ami eladná őket nem csak kezdőknek, de pár közepes ritka is simán lehet. A faj paklik ritkái általában nem túl drágák (200-300ft) . De fő hogy azonnal játszható legyen.

  A magicban ezek alternateart-ok (+foil) és a doboz átlátszó:

  Az árát pedig 5000-6000ft körülre tenném (egy társasjáték ára), de ez már mellékes.

 59. Az alappakli kiadás legyen – ne legyen kérdéshez:
  A 8. alapcsomag olyan mértékben túlhaladott, hogy az egész készletből kb 5 lap van, ami előfordulhat egy versenyasztalon (Apró, pokolszem, erős… hm, lehet, hogy még túloztam is?).
  Mégis milyen csoda vezethetne el oda, hogy valaha is elfogyjon?
  A Végeztúr alapcsomag már kicsit jobb ebből a szempontból, ott (szerény becslésem szerint) olyan 15-20 lap van, ami még előfordulhat versenyen, de ezek is inkább csak speciálisabb/korlátozott formátumokon. Nem látom okát, hogy bárki miért is venne belőle.
  Ebből az következik, hogy: van egy csomó kártya raktáron, ami minél tovább van ott, annál értéktelenebb lesz, mígnem eléri azt a pszichikai határt, amikor már csakis gyűjtői értéke lesz (a 8. alapcsomagnak szerintem már így is csak draft-szerepe lehet).
  Mit kellene tenni?
  Szerintem: ki kellene adni a 20. évfordulóra egy 10. alapcsomagot, fain, ma használatos, csini lapokból, a raktárkészletet pedig koppig felhasználni reklámra/promotálásra.
  Az el nem adott pakli raktáron = 0 forint.
  A játék népszerűsítésre felhasznált raktárkészlet => több játékos => több megvett új kiegészítő = nem 0 forint.
  Szerintem. De persze én nem tanultam marketinget.

 60. @János: Nagyjából ugyanez a véleményem a témáról. Csak ugye ha nincs ki intézze a marketinget…

 61. +1 Jánosnak
  Az, hogy félévente elvisznek 1-2 kieget mert az anyuka véletlen rosszra kattintott a webshopba az azthiszem nem mérvadó. Eldraftolásra max jók még a kiegek óriási kedvezményekkel de másra nem.Mindenképp többet érne már akkor ha promóra menne e….

 62. Én is adom JJ ötleteit,de ugye…mint láthattuk,ebbe pènzt kène tenni,azt meg a beho nem meri megkockáztatni… Így majd malmozhatunk,amíg a jobbára használhatatlan alappakli valahogy kikopnak. Vagy a beho elgondolkozhatna végre egy kicsit merészebb lépésen,és megtehetné amit itt ti is felhoztatok 🙂

 63. Humor!?

  Behó hirdetés :
  Marketinges, moderátori, lektori, rendezvényszervezői, programozói, telefonos diszpécseri, HKK mindenesi állás ajánlat, jól menő kisvállalkozónál.
  Előnyt jelent : alapfokú HKK ismeret, saját számítógép internet használattal, saját autó vagy min. éves BKV bérlet, saját mobiltelefon.
  Fizetés : megegyezés szerint ( max. 1 display új kiadású HKK )

  😉

 64. Szerintem nagyon elkanyarodtunk a témától.
  A prekoncept paklikból eljutottunk addig, hogy az összes régi paklit “vágják” ki. Ezt azért mi se várhatjuk el, nem? Viszont arra rásegíthetnénk hogy gyorsabban fogyjanak. Pl.: Draft a 8.kiadásból, vagy szakkörök indítása.
  Én tennék érte. Viszont ehhez egy kis segítségre van szükségem.
  1. Szeretnék beülni egy hkk szakkörre.
  2. A bírói vizsgára is szükségem lesz.
  3. Legalább egy társra akivel közösen vezethetek szakkört jövőre.

  Vissza térve a prekoncept paklira. Szerintem nem jó ha 2paklit csomagolunk egybe. (közös lónak túrós a háta) Viszont minden színből ki lehetne adni ilyen csomagokat. A 2013as toborzáson használtakat lehetne alapul venni. Szerintem a játék 20. születésnapján kéne ezeket kiadni, ezt a dátumot kéne meglovagolni.

 65. Ha már esett szó az eladásokról, akkor hozzászólok én is ehhez a témához:

  A 8. és 9. alappaklik a Dungeon eladásai alapján nem fogynak fénysebességgel, de bizony rendszeresen fogynak.
  Amit itt olvastam, hogy “…elvisznek 1-2 kieget mert az anyuka véletlen rosszra kattintott a webshopba…” az nagyon messze van a valóságtól.

  (Tudjuk, hogy nem a versenyre járó top-játékosok vásárolják az alappaklit, ezért szerintem nem akkora nagy baj, hogy kevés benne a versenylap.)

  Ezzel együtt úgy gondolom, hogy ki kell “préselni” még tavaszig a lehető legtöbbet ezekből a régi alappaklikból, aztán neki kell állni a 20. évfordulós 10-es kiadásnak!

 66. @JJ: Azért nem egészen. Az általam felhozott dolgok csupán ötletek. Másrészt a Beholdernek is érdeke, hogy olyan kiegészítők jelenjenek meg amikre kereslet van. A 10. kiadásnak nem látom sok értelmét. A VU-ban is vannak használható lapok. Balázst olvasva erre se olyan nagy a kereslet, mint egy új nagy kiegre.

 67. Természetesen megkövetem magam mert ugye én feltételeztem hasonlóakat és örülök, hogy mégis fogyogat a készlet,de igen én is remélem ennek ellenére, hogy a jubileum alakalmából csak kijön az a bizonyos új alap kiadás.

 68. Azért ha kijönnének az elmúlt évek spoilerei (és tényleg CSAK a spoilerei), szerintem lenne rá kereslet 🙂

 69. Akik irjak a 10 kiadasu alapcsomagot:
  – egyrészt jó ötletnek tartom, hogy a 20 évfordulóra legyen ilyen
  – de biztos, hogy csak akkor lesz lehetséges, ha a 8. és 9. elfogytak vagy nagyon fogyóban vannak
  – ahogy Krisztián is írta, a régebbi alapcsomagok nem elsősorban a versenyzőknek szólnak, felesleges számolgatni, hány versenylap van benne
  – jó, hogy legyen ilyen, de konkrétan VÁSÁROLNÁTOK is ilyet (több, sok paklit a normál kieg mellett), vagy csak úgy milyen jópofa dolog már ez is (a korábbi tapasztalatok elég vegyesek ezügyben, a Végzetúőr alappakli az abszolút érthetetlen és visszatartó erő ezügyben 😦 )
  – aki anno nem vett VU alappaklit, az most hogy érzi, miért-mitől venne 10 kiadást?
  – nyilván úgy lenne értelme, hogy valamikor nyár végén – ősz elején, mert nem egy új kieg helyett szeretnénk ezt piacra dobni
  – nyithatnánk egy fórumot arról is, hogy milyen lapok lehetnének benne (ritkák közül csak olyan, amit nem lehet bontani) – de ezt CSAK akkor érdemes, ha van esélye az egésznek (jövő héten próbálok utánajárni)

 70. @Zolinho: a bírói vizsga megoldható: készülj fel alaposan, gyere el egy Behos versenyre, és hajrá (ha előtte írsz róla, az külön jó, de nem feltétel)

 71. @Balage
  Ha nem lehet egybevonni a novemberi kiegészítővel, mi lenne ha tennétek a 10. alapkiadásba olyan lapokat is amik nem jelennek meg máshol, csak ott (gondolok itt olyan lapokra amik a tesztelés korai fázisában megkapták az OK-t, bár így nyilván több ritkának tehető lapot kell tesztelni). Így vennének azok is belőle akik amúgy nem.
  A 8. és 9. alapkiadásra ha lenne olyan akció mint a Juniorra akkor szerintem gyorsabban elvinnék a megmaradt darabokat.

 72. @Balage
  örülök, hogy javítva lett a versenykiírás (nem tiltott a fürkész) és hogy versenyeredményekből is került fel pár
  bár nem Zolinak írtam, hanem Miklósnak (és jóval korábban, nem mostanában – nyilván akkor még nem tudtam jelezni a novemberi versenyekre vonatkozó eredményhiányt), annak nem örülök, hogy ide is be kellett írnom ahhoz, hogy megtörténjen 😦 (és pont azért írtam be ide, mert jeleztem korábban emailen)

  10. alapkiadás:
  szerintem is meg kellene lovagolni ennek kapcsán a hkk 20. évfordulóját
  majd leírom az ötletemet emailben, amikor küldöm a lapötleteket, de nagyon hasonló ahhoz, amit Nagy Robi írt, hogy lennének benne olyan lapok is, amit máshogy nem bonthatsz ki

 73. @Gice: praktikusabb, ha az ilyen dolgok miatt Zolinak irsz, hamarabb fognak teljesulni.

  a “10. kiadasban uj lapok” megoldhato, tobb teszteles kell, valoszinu, ha lenne 10. kiadas uj lapokkal (de meg NE eljetek azert bele magatokat 🙂 ), akkor a “nagyobb kieg (Mr.Punk)” elkepzeles tolodna.

 74. Ha 10. kiadás, akkor mindenképpen legyen benne csak ott bontható lap. Az utóbbi 6 év lapjai mind megvannak, számomra nem jelentene motivációt, ha csak meglévőt bonthatnék belőle.

 75. @galambd: Szerintem ha csak spoilerekből áll, az akkor már nem 10. kiadás lenne. De ez csak az én véleményem. Attól függetlenül örülnék ha egy csomagban bonthatnám az összes iszonyat lapot. 🙂

 76. A hozáálásról néhány szót. Röviden javul.

  Viszont van egy jelenleg fennálló problémám, amit nem sikerült eddig még orvosolni.

  A november 30.-i székesfehérvári veszélyes faj versenyen 15 nevező volt mégsincs a hsz pont beírva.

  A 12. számú nevező nem szerepel a listában! 😀 😀 😀

  Sok pénzt, időt, energiát a játék érdekében feláldozó versenyjátékosként ez egykicsit bántó…

  Remélem csak átmeneti a hiba…

 77. @Mr. Punk: Lehet, hogy a profiknak (néhány 10 ember) megvan, azonban az amatőrök nagy részének és a kezdőknek valszleg hiányos a gyűjtijük. Utóbbi több embert jelent, ezért lehet, célszerű lenne feléjük nyitni.

 78. @galambd: a kettő nem zárja ki egymást. Megjelenik 10 új ritka, a többi 230 lap meg újrakiadás. A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad.

 79. Csak nem biztos, hogy a Beho ezzel a 10 lappal meg akarja kavarni az állóvizet.
  Bár ha a 10 lap mellett jönne ki mondjuk 2-3 új követő/szabálylap, az talán még jobb lenne 😀
  Mondjuk ez a verzió nekem is szimpatikus lenne

  Jut eszembe Balázs: Kövi kiegbe terveztek követő/szabálylapot? Engem kissé zavart, hogy most csak 1 volt 🙂 Nem azt mondom, hogy IV-szerű kéne, de azért 3-4 elférne. Vagy Zénben várjak inkább?

 80. Én személy szerint egy zénben jobban örülnék a szabálylapok/követők kiadásának.
  Mert miután az ember beszerzi azt az egy-egy követőt/szabálylapot onnantól kezdve kb imádkozik, hogy ne lásson sárgát a kiegben…

 81. Jut eszembe… Ha már megy az ötletelés a prekoncept paklikon , akkor szerintem érdemes lenne megfontolni egy őslichet melléjük dobni. Akár teljesen újat.
  Amúgy mi a kiadó szándéka az őslichekkel ? fognak még újak készülni ? (személy szerint még nem játszottam egyet sem, de az illusztrációik nagyon szépek, jó rájuk nézni)

 82. Lesz koveto/szabalylap, mertekkel. A 3-4 szerintem jol hangzik. Attol is fugg, lesz-e olyan otlet, amit szuksegesnek erzunk a jatekba. Ha nyitunk egy forumot (Blogos cikket?) a “mit-hogyan szeretnek a kov. kiegben”, akkor ott is ki lehet fejteni, ki mennyit-hova szeretne.

  Apropo: Blogosok, igenis szukseg lenne 1 uj cikkre, ami velunk foglalkozik! 🙂

  @lartem: en szivem szerint adnek meg ki oslichet (mertekkel ezt is), de tervezek majd 1 szavazast errol. Addig probald ki! 🙂

 83. @mindenki: látom Balage sikeresen elterelt titeket a cikk témájától, továbbra is várjuk a kommenteket, érveket illetve ellenérveket a cikkhez. Köszönet!

  @Balage: ne aggódj, hamarosan jön új olvasnivaló, csak egy kicsit beszélgetünk még erről a témáról. Ami amúgy engem egy hangyabűvölőnyit zavar, hogy minden egyes vitaindító cikkhez hozzáteszed hozzászólásban, hogy a HKK blog kap fizetést. Az sosem hangzik el, hogy ez 1:1-ben belemegy a díjalapba, semmit nem tartunk meg belőle…

 84. De, most hangzott el 🙂
  Igazabol csak akkor irom, amikor a “bezzeg a Beholder nem csinal soha semmit” megy, de majd merseklem a dolgot 🙂

  (amugy ezt en se tudtam, azt hittem, a Behotol kapott dijakat osztjatok ki, de nem baj, hogy tudjak a jatekosok is. Mondjuk ti amugy is annyi respectet kaptok, amennyit a Beho vagy en 20 ev alatt nem 🙂 de sebaj, kozos a cel)

 85. @Balage

  Ez a respect dolog kicsit sértődötten hangzik… 🙂 Szerintem a blogos srácokat azért “tisztelik ennyire”,mert a “néphez szólnak”, bármikor lehet nekik írni és ha van idejük kommunikálnak. Tudod,ők a “nép gyerekei”,akik “közölünk valók”. Míg a Beho a felsőbb hatalom… 🙂

 86. DM says:

  “Végülis nem titok. 2 displayt kapunk havi szinten a blogért. Ha megnézük a versenykiírásoknál ezt teljesen ki is osztjuk, mert 40 deck a díjalap meg az URek. Atlagosan a nevezesi díjakból 15-18k szokott bejonni. (Amator nevdijak, ingyenes nevezes) ezt ha elosztjuk 3fele az 5-6k per kopf. 6 v 7cikk per hét az kb 14 ora melo hetente. (Neha tobb neha kevesebb; ha a kreativ munka reszet is ideszamoljuk). 64 ora/ho. Az visszaosztva 234-281 ftos oraber. Az olyan ukrán segédmunkás kategoria.
  Felre ertes ne essek, nagyon koszonjuk a tamogatast, de annyira azert nem kell ezt túlmisztifikálni.”

 87. Oh jut eszembe az elnyomtatásokhoz:
  az még csak csak elfogadható, hogy egy gyngy lap el van nyomtatva, de egy ur ?
  Én valószínűleg már régen cseréltem volna őket, a kiadó helyében…

 88. @Balage

  Első hozzászólásomban írtam, hogy vakok vagytok arra, amit mutatni szeretnének nektek a játékosok, akár kritika szintjén is. Ha figyelmesen végigolvasod a kommenteket, akkor feltűnhetne, hogy nem arról van szó, hogy mindent rosszul csinálnátok, hanem arról, hogy mit lehetne jobban.
  19 éve töretlenül működik a HKK, annak ellenére, hogy 1995 óta nagyot változott a játékpiac, nagyot változtak az emberek/fiatalok, és ezzel együtt az igényeik is a játékosoknak. ÉS EZ ÓRIÁSI SZÓ ÁM!! Mindez a ti érdemetek, és ezt nem vitatja senki!
  Nekem úgy tűnik, hogy kommunikációban, kicsit leragadtatok a boldog aranykornál, amikor 15-20 éves volt a HKK törzsközönsége, ergo ilyen szinten lehetett, kicsit lekezelve, terelve a témáról magyarázni a dolgokat.
  Lásd hozzászólásod:
  ” Igazabol csak akkor irom, amikor a “bezzeg a Beholder nem csinal soha semmit” megy, de majd merseklem a dolgot :)”

  Ami változott, és nem vettetek észre, hogy azóta vásárlóitok nagy része felnőtt, dolgozik, ott egy csomó dolgot tapasztalt, elvárások lettek irányába, siker-kudarc stb., és ezzel már egy más szemléletmódot képvisel és vár el. Másképp kritizál, és mást is vár el, ha kritizál.
  Értsd jól, a kamaszkritika: minden szar, mindenki szar. És te erre céloztál.
  Amit a játékostársak viszont írtak: pontokba szedve, mivel nincsenek megelégedve, konkrétan megfogalmazva, és az esetleges jobbító szándékú javaslatok is ott sorakoznak. lásd a teljesség igénye nélkül: JJ és Punk.

  És ebből következik amire utaltál te is:
  “Mondjuk ti amugy is annyi respectet kaptok, amennyit a Beho vagy en 20 ev alatt nem 🙂 de sebaj, kozos a cel)”
  A srácok velünk már úgy kommunikálnak, mint felnőttekkel szokás. Igyekeznek a problémák elé menni, mint pl: a cikk, hogy miért járnak kevesebben versenyekre, nem jók e az általuk szervezett formátumok, stb. Ha pedig hibáznak, nincs hülye magyarázkodás, megkövetnek minden érintetett, és azonnal javítják a hibát. Lehetőség van velük személyesen is találkozni, így közvetlenül is tudnak segíteni neked és így tovább.
  Ez most csak kicsit méltatás, inkább a kommunikáció csatornáira és reakcióidejére figyelj!

  És, hogy visszatérjek Dév témájához is, így ti nem tudjátok megszólítani a játékosokat.
  Balage, én nagyon nagyra értékelem, azt, hogy így kiállsz minden vitához, és ennyi energiát belefektetsz, ezt a legnagyobb tisztelettel írom!
  De a “hogyanhoz” kellene nektek bizony egy ember. Amit akartok, azt megfogalmazza, struktúrába öntse, formát adjon neki (lásd akár a honlap).
  Pluszban még egy apróság, ami lehet nem fér bele az időtökbe, de fontos: megtetszik a játék, vásárolni akarok és a honlapon feltüntetett boltokba elmegyek vásárolni Budapesten. Szerinted a feltüntetett boltok mindegyikében (36) forgalmaznak HKK-t? Mágusok alkonyát is? Frissebb kiegészítőket is?
  Ha nem, ezt mit kommunikál a leendő vásárló felé? Ki ellenőrzi, frissíti ezt a listát?
  Ilyen úgymond “állásra” lenne jelentkezőtök, akinek valami barterben (display?, mittudomén akármi) fizetnétek. Nem főállás, hanem support emberke, amit a cikk is felvet.

  És elnézést a regényért!

 89. Lehet, én nem látom át a helyzetet, de szerintetek tényleg sok keménymagos versenyjátékos vásárolna egy olyanan csomagot, amiben van összesen 10 új lap? Kibontana valaki is, több tíz alappaklit, hogy meglegyen neki? Talán pesszimista vagyok, de ez már ötletként is bukás szerintem. A versenyjátékosok, majd elcserélik és megveszik azokat az új lapokat, amik kellenek nekik. Tehát, ha az a cél, hogy mindenki vegyen az alappakliból, akkor ennél jobb ötlet kell szerintem!

 90. @Balage: Tisztába vagyok vele hogy bizonyos mennyiségbe érdemes kiegészítőket legyártani. De az hogy 2003-óta van kezdőcsomag, és még mindig van belőle. Az szerintem teljesen magáért beszél. A Dungeon-be heti 1, max. 2 alkalommal látogatok el. De nem először láttam már hkk szakkörös ifjú titánt az anyukájával paklit venni. Na ők se a kezdőcsomagot vitték. Akkor még is hogy gondoljátok hogy meg fogtok szabadulni a készleteiktől???
  Az hogy a blogos srácok időt és energiát áldozva kutatják a potenciális játékosokat, az tiszteletreméltó. A Beholder mit tesz ezért? Amit én látok, hogy az Anime rendezvényeken részt vesz. Ott is akad néhány érdeklődő, de szerintem nem számottevő. Pontosan ezért kéne egy személy, aki a HKK-val foglalkozik.

 91. Ezzel a hozzaszolassal befejezem a morgast, es a toivabbiakban csak konstruktivan szolok hozza, igerem. Leginkabb mas topicban, mert az itteni fo temahoz nemigen vagyok jogosult szolni (aki nem tudna, en nem vagyok Beholderes), amikrol konstruktive targyalunk, (alapkiadas, prekoncept, stb.) az itt valoban offtopic, biztos lesz ra topic, ahol folytathatjuk.

  A tamogatas dolgot a sracok tisztaztak, nem fogom emlegetni, tenyleg nem az en dolgom. Remelem, meg idonkent meg fogjak emliteni a “a blogos sracok ingyen dolgoznak, a Beho bezzeg nem tesz semmit temakorben”.
  Az ukran segedmunkas oraberhez meg azt kellene megerteni, hogy ENNYI PENZ VAN JELENLEG A HKK-BAN (igen, az en oraberem is ilyen). Tehat (ontopic), amikor arrol van szo, hogy ezt-azt meg kene csinalni, akkor a “dolgozzon mar valaki ukran segedmunkas oraberben vagy ingyen”-t mondjuk, ami kivansagnak jo, de erre kenyszeriteni embereket nem lehet, csak aki lelkesedesbol (onkent) vallalja (mint a blogosok, Janos, vagy eppen en). Ez valtozhat, es remelem, valtozik is, de erre meg a MA fogyasa keves, bar az irany jo :). Az hogy a ceg mekkora hitelt vegyen fel milyen kamattal a fejlesztesre, biztos hogy nem az en dolgom (es ez mar talan tulmenne a “jotanacsok” szintjen barki mastol is).

  Konkret problemak, pl. a boltok a honlapon:
  na ez pl. teljesen jogos, es egyszeruen orvosolhato.
  Mint mar tobbszor leirtam, az ilyen (honlapon frissiteni, versenyek tamogatasaval, honlapra felvitelevel, elirasokkal kapcsolatos) techikai problemakat Dani Zoli kezeli, kerlek hogy NEKI irjatok az ilyesmirol EMAILT tf@beholder.hu -ra.
  Ha ide irtok, vagy a hkk.hu forumba, azt vagy olvassa vagy nem. En szivesen tovabbitok ilyesmiket (szoktam), de mindenkit kernek, hogy ezt a “procedurat” kovesse.

  A jatektervezessel, lapokkal, versenyek formatumaval es ehhez kapcsolodo otletekkel tovabbra is foleg en foglalkozom. Nagyjabol ez a 2 ember van a nemletezo 1 helyett, amirol itt szo van, nyilvan korantsem foallasban.

  Kommunikacio: a Beholderet probaljatok a Beholdernek jelezni (nem, nem biztos, hogy itt olvassak), az enyemert en kerek elnezest :), en felnottkent kezelem a jatekosokat (kivev, aki “minden szar”ozik) es atgondolom a jo otleteket (amelyek nem igenyelnek jelenleg elkepzelhetetlen eroforrasokat).

  Az Anime rendezvenyeken (regebben jartam en is) altalaban 10-15 gyereknek tanitjuk meg a jatekot fejenkent, ebbol paran szoktak Kezdocsomagot es/vagy Juniort venni. (tovabbi sorsuk sajnos altalaban ismeretlen, ezt be kell vallanom, de siman lehet hobbijatekos beloluk)
  Ez egy egesznapos, hetvegi, komoly munka, gyakran (dijazasert) tesztelok vagy (ingyen) rokonok is segitenek benne.

 92. @Balage:
  Ha szabad tudni,most van bármi ötlet,az itt felsoroltakból,amit jónak tartasz és “megfontolandónak”?
  Ahogyan írtad a HKK-ban sajnos csak ennyi pénz van. Mivel évente 1 kieg van csak,szerintem az eladások úgy nyár körül megcsappannak(mert a játékosok nagy része ekkora beszerzi mindazt,amire szüksége van) és maximum versenydíjazásba mennek majd a kiegek(aztán lehet tévedek). Az évenkénti 2 kieggel talán,ha van egyáltalán ilyen visszaesés, nem jönne létre,mert folyamatosan érdekük lenne az embereknek venni a termékből,hogy a legújabb lapok meglegyenek nekik 🙂

 93. Nekem ez a 10.kiadás 20. évforduló dolog már régen eszembe jutott.
  (lehet hogy másnak is ,de én előttem nem olvastam senkitől.)
  Viszont ,ugyanabban a hozzászólásomban javasoltam,hogy akik a kezdettől 95 .-től játszanak a HKK-val azoknak a játékosoknak meghívásos alapon csinálhatna a Beholder egy kis cégbemutatót ,egyfajta nyiltnapot,egy kis versennyel a végén.

  Valamint javasoltam hogy HKK-t árusító kisboltokat keressen meg a cég ,és ajánljon fel a boltoknak kedvezményesen mindent ami csak van raktáron HKK-bol.Akár bizományi értékesítésre is
  .Lehetne pl egy topicot nyitni a forumon, és itt mindenki ajánlhatna ilyen boltot ahol árusítanak HKK-t és a cég innen megtudhatná hol vannak ezek a boltok.

 94. Balázs, egy javaslat: Esetleg az új kieg tesztelése legelején lehetne csinálni egy rövid kérdőívet (google, vagy hasonló), hogy ki mit várna az új kiegtől, melyik színek, koncepciók erősödjenek, milyen UR-eket szeretnének, stb.
  Szerintem nagyon informatív lenne.

 95. @Balage: Sajnos nincs időm visszakeresni, de már nem egyszer kaptam hasonló választ: Add az ötleteidet ingyen, és az nekünk jó lesz… Meg, hogy persze pénz erre arra nincs, de ha valaki ingyen dolozik a MI célunk érdekében azt persze elfogadjuk.
  Én szívesen segítek bármiben, aki ismer tudja, hogy milyen vagyok, de ne várja azt el senki az emberektől, hogy megcsináljon valamit a cég helyett ingyen.

  Mindenki próbál valamit tenni a HKK-ért, amire az ideje, energiája engedi, ugyanis ha megjelenik egy versenyen, az számomra az.
  Biztosan van olyan aki szívesen tenne bele még többet a HKK jövőjébe.

  De a cég hozzáállása sok esetben nem ezt mutatja.

  Csak egy egyszerű példát hozva:
  Van egy pocsék borod. Ezt a bort kétféleképpen palackozod be. Az a legyen egy semmitmondó palack, amiről egyből lejön, hogy “selejt”, a b legyen egy minőségi csomagolás, mondjuk franciára hasonlító névvel.

  A esetében aki iszik a borból és látja a csomagolást, az a borra is vacakként fog tekinteni, nem fo ízleni neki. Ugyanezzel az emberrel itatsz a B jelzésű borral, és hidd el, tapasztalatból mondom, hogy teljesen más véleménye lesz, és ízleni fog neki 🙂

  Itt a HKK esetében hasonló dolgokat veszek észre. Az ember megveszi az MÁ-t, ami a B jelzésű termék. Örül, meg minden, mert NAGYON KIRÁLY LETT MÁR A DOBOZ IS! De a honlapra fellátogatva elé kerül az A jelzésű termék. Hát húzni is fogja a száját, hogy hogy lehet egy ilyen játéknak ilyen honlapja.

  Ez igaz a rendezvényekre is. A játékot promótálni kell! Nem csak Budapesten, és nem csak anime találkozókon!

  Segítségként felajánlhatok annyit, hogy megpróbálok segíteni egy Budapesten kívüli bemutatónapot. (Ami ugye saját telefonszámlára megy, stb…) Ennyit tehetek jelen pillanatban a cégért önerőből.

  Remélem nem veszitek támadásnak, de ÉN igenis szeretem a játékot, és a közösséget, és szeretném, ha többen lennénk, DE főként, ha nem tűnne el.

 96. Sziasztok! Nem olvastam át a teljes komment dömpinget ezért nem tudhatom mi van benne. De menedzselni olyan feladatot is kellene, hogy legyen a piacon több fajta hátteres protektor amibe beleférnek a Hkk lapjai. Én vennék belőle több félét is. A lapok tesztelése( kinézet, nyelvtan, szabály ) pedig a 12 tesztelőn kívül lehetne még egy újabb tucat játékos. Ők ha vállalnák akkor megkaphatnák a “végleges változatot”. Építő jellegű kritikáik lenyomnák a hiba százalékot.Természetesen ők a frissen bontotton szintén nem szerepelhetnének. Ha valaki ezt vállalja az jó s megtiszteltetés lehetne a számára a bizalom miatt. Ha ezt már valaki feldobta a cikk kapcsán akkor elnézést az ismétlésért. Üdv MINDENKINEK! Jaaaa! És ha valaki találkozik mostanában Váradi Paszkállal az húzza meg jól a fülét. Szülinapja van. :-)))

 97. Nika, Galambd:
  ami ram tartozik es megfontolando: 10 kiadas, prekoncept kezdopakli, topic es/vagy kerdoiv az uj kieg elott, tobb lapbol (foleg ritka) allo kieg (remelem, nem hagytam ki semmit).
  De ezek itt offtopicok, nem akarnalak elterelni benneteket :), remelhetoleg lesznek ilyen topicok is.

 98. Lord X: felreertetted, pontosan azt irtam, hogy ezt nem lehet senkitol elvarni, csak elfogadni es megkoszonni, aki adja (pl. neked). “Rendes” fizura viszont momentan nem jut.

 99. Tetszik a cikk, és nem semmi, mennyi hozzaszolas érkezett. Én csak annyit fűznék az egészhez, hogy igen, valóban kellene ilyen ember a céghez, nagyon sokat számít, és ezt tapasztalatból mondom (páran tudják, hogy másik kartyajatekban milyen szerepet töltöttem be).

  Ha finanszírozás probléma miatt nem valósulhat meg, akkor “önkéntest” lehetne alkalmazni, és idő eredményeként nőni fog a bevétel, és érdeklődés, és ennek köszönhetően már érdemben is jutalmazni lehetne az illetőt aki sok energiát fektet be.

  Átmeneti megoldás: Balagenek több infót atadni esetleg, hogy több témában tudjon érdemben válaszolni, vagy tevenykedni a cégnél, mivel ő a legaktivabb kommunikáció forrás a cég és játékosok közt (respect ezért, mert számomra pozitív).

  Ha esetleg tudok valamiben segíteni, én szívesen segítek, adok ötletet, bármikor megkereshet a cég, illetve játékosok is.

  Párszor megirtam gondolataimat miket kéne megvalósítani, remélem rövid időn belül elkezdodnek a reformok…

 100. Na, hogy megdontsuk a hsz-rekordot.. NEM, hanem mert erdekel a velemenyetek, csinaljunk a topichoz kapcsolodva 1 kis jatekot.

  Tegyuk fel, hogy van 1 millio forintod, amit a szokasos dolgokon kivul a HKK-ra kolthetsz. (ez csak 1 pelda!!!)
  Mire koltened, tekintetbe veve, hogy neked jatekoskent/vasarlokent mi lenne a fontos, ill. a HKK hosszu tavu erdeket mi szolgalna a legjobban?

  Keritesz 1 embert 3 honapra, aki (az embernel ugy kell szamolni, hogy a rakoltott penz felet kapja meg nettoban, havi 150e nettoval szamoltam, es meg 100ezret az idore/penzre, amire megtalalod a jeloltet. De ha valaki ezt sokallja igy, szamoljon 4 honappal).

  1. ‘mindenes’, szoval olyan, mint a cikkben
  2. kimondottan iskolakban probal bemutatokat, szakkoroket szervezni (esetleg ‘besegito’ emberrel, ami szinten ebbol a keretbol megy, de akkor rovidebb ido)

  vagy

  3. online marketingre koltenel mondjuk 900ezret, melle 100e az ember, aki foglalkozik vele (mellekallas-szeruen)

  4. a kovetkezo 2 nagykiegben es 3 Zenben csak uj kepek lennenek (tehat nincs felujitas)

  vagy

  Valami masra… (olyat ne szamoljunk itt, hogy valaki ‘csak ugy’ mindenfele fizu nelkul csinal valamit)

 101. Szerintem az 1 és 2 is kivitelezhető lenne egyszerre, főleg, hogy a 2es szinte aprópénzből megoldható

 102. Vállalkozói igazolvánnyal rendelkező személyt foglalkoztatnék sikerdíjas alapon : Behoz egy vidéki viszonteladói partnert, megjelentet egy PR cikket amiből megrendelés realizálódik, új megrendelés jön az általa készített landing page-ről, beindít egy szakkört, támogatóként beszervezi a céget egy eseményre ahol médiafigyelmet kap, stb … Aki tud eredményt felmutatni, azt jutalmaznám. Vagyis a siker közös. Minél jobban dolgozik, annál több jár neki és nekem is. Ha nem csinál semmit, az se kerül egy fillérembe se.

  És ehhez egy millió se kell, csak egy agilis személy + eredeti ötletek és proaktív hozzáállás + jól kitalált megállapodás.

 103. Nika: tbiro0721

  Hmm, ennel tobb gondolatra, aktivitasra szamitottam 😦 (marmint ami jott, az jo)

 104. Számomra , mint játékosnak az lenne a fontos, hogy új szép illusztrációjú kártyák jelenjenek meg, mostani kedvenceim Zelenák Anikó és Bodnár Balázs féle illusztrációk. Véleményem szerint az is rontja a hkk elsődleges megítélését, hogy a rajzok nem néznek ki egységesnek. Vannak szebb, vannak rondábbak az tény, de a stílusuk nem egyezik, én a helyetekben erre figyelnék oda, hogy egy jó szinten legyen az artworkok szintje és az ilyenek mint a szépség dühe, együgyü, zoárd -féle artok ne jelenjenek meg.Szegény Berényi Szabolcs munkáit választottam most ki, de azért mert az ő munkái nagyon nem tetszenek.
  A HKK jövője szempontjából szerintem az online marketing érné meg a legjobban. Felvennék 3 hónapra egy embert, aki szakadjon 4 felé, vagy (nem tudom mit értetek online marketing alatt ) optimalizálni a honlapot /fórumot, több szociális médiát is megbombázni a hirdetésekkel, szerintem egyértelműen a második( nálad a harmadik pont ) , egyszerűen így több emberhez jutna el.

 105. Ja bocs, nem definialtam az online marketinget ebben az esetben: FB, Google es hasonlo kampanyok inditasa, managelese (penzes). De ha valaki pl. a honlap fejlesztesere koltene eloszor, az is legalis (csak ne gondoljuk, hogy 2 napos melo).

 106. Tomi (0721), amit leírtál azt tökéletes megoldásnak látom! Vállalkozói, mellékállás, sikerdíj stb.

  Értesz a játékhoz ez kétségtelen, a marketingben is otthonosan mozogsz ez látszik a hsz-eidből.

  Én személy szerint akkor lennék nagyon elégedett, ha Te lennél az, aki mellékállásban ezt a pozíciót betöltené!

  Van vállalkozóid? 🙂

 107. Azért nem akartam ehhez a témához hozzászólni, mert a hétvégén Zsolttal már átbeszéltük az egészet, és nem akartam “beszólni” de nagyon úgy érzem, hogy egy korábbi párbeszéd ismétlődik meg, amikor Dávid leírta (az előző blogban), hogy mi mennyire rosszul csináljuk ezt a dolgot, hogy nincs marketing, stb. és akkor kifejtettem, miért nincs igaza. Kezd elmenni abba az irányba a dolog, hogy “tényleg, a Beholder amatőr módon űzi ezt”, úgyhogy álljunk meg egy pillanatra, mert a fenti összefoglalóban én nem nagyon találok jogos kijelentést, ezért nem is értem, hogy a mi volt a célja az egésznek. nézzük tételesen a felvetéseket.
  1. Ügyfélszolgálatunk van, hkk (kukac) beholder.hu, és telefonunk is 🙂 Mint ahogy a HKK-nak dedikált emberünk, Dani Zoli a cégnél gyakorlatilag csak a HKK-val foglalkozik, bármilyen kérdéssel lehet hozzá fordulni, Balázzsal együtt jelen vannak a fórumon, és itt is.
  2. A HKK lapokat csak a nyomdába kerülés előtt 7 ember lektorálja át.
  3. marketing: már korábban elég sokat beszélgettünk a HKK marketingjéről, hogy mi mindent tettünk, de akkor ez lehet, elsikkadt. Tömören: a versenyek szervezése, támogatása, a játékosok kiállításokon való tanítása, és egy jó weblap “A marketing” egy ilyen játéknál. A a tv és újsághirdetést , szórólapozást stb kipróbáltuk, és a külföldi kártyakiadókhoz hasonló következtetésre jutottunk, haszontalanok. Persze van itt olyan okos ember, aki rögtön megmondja, milyen jó dolog kevés pénzért a facebookon hirdetni. Nem jó dolog, kipróbáltuk (sokért se) 🙂 Ja, és szerintem volt még egy jó marketing húzásunk, egy nagyon jó kis blogot is támogatunk, akik óriási segítséget nyújtanak nekünk a játék népszerűsítésében 😉
  4. kommunikáció: ha jól értem, itt azt hiányolod, hogy a játékosok javaslatai, kommentjei nem jutnak el hozzánk? A lapok nagy részét játékosok ötletei alapján készítjük, a tesztelők a legjobb játékosok közül kerülnek ki, hetente vannak szavazások a fórumon és jónéhány blogos kezdeményezés is utat talált a HKK-ba. Szóval ez előtt a kijelentés előtt különösen döbbenten álltam 🙂
  5. Az, hogy sok helyen nem lehet a kártyát kapni, nem a “kommunikáción” múlik. Egyszerűen kipusztultak Magyarországon a szakboltok, szinte az összes. És emiatt nemcsak HKK-t, de más kártyajátékokat, szerepjátékokat és kellékeket sem tudsz megvenni. A szűk piac, és a kiskereskedelmet kivégző kormányzati intézkedések ásták meg a sírjukat. Szerencsére, az emberek többsége manapság már mindent neten rendel meg, szóval ez nem okoz problémát, én a boltokat inkább mint versenyszervezőket hiányolom. De tény, ha bármelyikőtök előáll azzal, hogy a HKK-t tudja teríteni X 100 boltban, mondja a feltételeket, és már kötjük is a szerződést…
  6. Vegyünk fel marketingest. A cégnek éveken át volt külön dedikált marketingese, legalább hat különböző ember. Nem igazán vitte előre a dolgokat.
  Természetesen vannak hiányosságok, épp ezért a negatív kritika helyett sokkal jobban örülünk kreatív, megvalósítható ötleteknek. És ha egy ötlet nem valósul meg, annak mindig van oka. Vagy irreális költségekkel járna (pl. szerintetek hány darab tökegyforma lapokat tartalmazó preconstructed paklit lehetne eladni, és mennyi lenne a minimális példányszám, ahol már nem lenne a gyártási költség csillagászatni?). Új alapcsomagról előbb-utóbb lehet szó (akár jövőre is), de azért azt nem árt tudni, hogy az alapcsomagot nem a haladó játékosoknak készítjük, hanem a kezdőknek. Ott nem feltétel, hogy egyből bikaerős versenylapokat bontson, hanem az, hogy egyszerű lapok legyenek benne, meg egy szabálykönyv. Az a lényeg, hogy meg tudjon tanulni belőle játszani, és erre tökéletesen alkalmas a junior vagy a VU alappakli is.
  Egyébként szerintem nem akarjátok ti, hogy egy nagy, professzionális multicéggé nőjük ki magunkat. Mert ők azok, akik tényleg tesznek nagy ívben a játékosokra, és csak a profit a céljuk, nem pedig az, hogy egy olyan játékot csináljanak, amivel jó játszani.

 108. @Miklós!

  ” Tömören: a versenyek
  szervezése, támogatása, a játékosok
  kiállításokon való tanítása, és egy jó
  weblap. ”

  Ebből az állításból a “jó weblap” szerintem jó párunknál “kiverte” a biztosítékot! :/

  Azért egy kb. 10 éves, kinézetre teljesen úgy kinéző ( mint az első napon indulásakor ) alig fejleszgetett honlapról beszélünk!!!

 109. Én egy dolgot hiányoltam nagyon nyáron, hogy facebookon létre lehetett volna hozni egy eseményt a Nemzeti Bajnokságnak. Nem kell minden egyes versenyre, mert túlzásokba sem kell esni, de az év főversenyére szerintem “illene”. És ez tényleg olyan dolog, ami egyetlen forintba sem kerül.
  Balázs 1milliós kérdésére is válaszolok majd valamikor. 🙂

 110. Van egy programozó nálunk, aki azért havonta elég sokat dolgozik a weblapon. Persze más dolog a karbantartás, az adatok frissítése, cikkek írása, és bizonyos funkciók megújítása, és más dolog egy weboldalt komplett újraírni. De ez tényleg óriási munka lenne, és nem feltétlenül érné el a kívánt célt.
  A weblapunkon én alapvetően 2 dolgon változtatnék: a webboltot valahogy kényelmesebben használhatóvá tenném, és a fórum motort lecserélném. Most adaptáljuk a Végzeturas fórumot a HKKonline-hoz, ha sikeres lesz a projekt, lehet hogy ugyanezt megcsináljuk a behó oldalon is, a legnagyobb gond a meglévő adatok átkonvertálása.
  A HKK Nemzeti bajnokságról az anyagokat folyamatosan raktam fel a facebookra, Gice, fényképek, eredmények stb. minden nap kerültek fel 🙂 és utána még a videók is.

 111. Azért azt se mondanám, hogy nem csúszott hiba a kiegészítőbe:
  Jeanston vámpir létére nem élőholt, ami meg asemlegesítés definicióját illeti -a lapok 25%-kát érinti-, rossz megfogalmazásu ahogy van, de ezt már a cikk előtt kifejtettem, de csak a JJ volt aki reagált az egélszre, sajnos ő is kb annyit tudott mondani hogy “mire gondoltak”. Nos akkor miért nem a mire gondoltak van leírva, miért teljesen más ill. a fogalom rendszer által nem értelmezhető/belemagyarázható dolog. (ennek utána lehet nézni a fórumon).
  Úgy hogy hiba itt is van az MA-nál

 112. Huhh egy erős döbbenet(de abszolút pozitív).
  Nem gondoltam volna,hogy lesz foganatja a dolognak hát még ilyen gyorsan és ilyen minőségben. Maximális respect.
  Jól kezdődik a 2015-ös év a Hkk-nak!!!

 113. Visszajelzés: WP CSZS! | HKK Blog

 114. Balage – december 14, 2014 – 22:52
  Nika, Galambd:
  ami ram tartozik es megfontolando: 10 kiadas, prekoncept kezdopakli, topic es/vagy kerdoiv az uj kieg elott, tobb lapbol (foleg ritka) allo kieg (remelem, nem hagytam ki semmit).

  😉 🙂 🙂

 115. Abban a pillanatban el kellett volna kezdeni keresni az embert mikor Zsolti szólt h mennie kell…., de hát….

 116. @Nika:
  Hat ebbol Alfa lett (nem is keves!), 10. kiadas keszul, tobb lapos (ritkas) kieg volt (es lesz), kerdoiv nem, bocsi 😦 – egesz jo az arany :).

 117. Kell egy kölcsön ahhoz, hogy vállalkozást indítson? Szüksége van egy kölcsönre, hogy kifizesse a számláit? Kölcsönöket nyújtunk minden olyan személynek, aki hitelt igényel, Személyi kölcsön, Auto hitel stb. Ha kölcsönre van szüksége, jelezze érdeklődését, így további részleteket küldhetünk Önnek.

  Lépjen kapcsolatba velünk a philipromeo32@gmail.com

 118. Jó nap mindenki, Kölcsön van szüksége? Ez egy nyilvántartásba vett és hitelesített hitelbiztosító, amely garantáltan és kormányilag hitelesített, nemzetközi hitelnyújtó céget működtetünk különböző országokban, és kölcsönöket adunk magánszemélyeknek, cégeknek, intézményeknek, üzleti szervezeteknek és mindenféle embernek a világ minden táján. Szüksége van valamilyen hitelre bármilyen célra? Pénzügyi probléma van, pénzügyi megoldásra van szüksége. A Fast Finance megoldás minden pénzügyi problémára, a hitelek könnyűek, olcsóak és gyorsak. Lépjen kapcsolatba velünk a szükséges hitelkerettel kapcsolatban, tudunk gondoskodni minden olyan kölcsönről, amely megfelel a költségvetésnek, csak 3% kamatlábon. Az érdeklődő pályázóknak e-mailben: philipromeo32@gmail.com.

 119. Lehet csak philip nevű barátunk meglátta, mi megy a licit csoportban, és úgy volt vele, itt biztosan lesz piaca a hiteleinek 😀

 120. Eltelt 5,5 év, és ez a cikk mintha még mindig aktuális lenne… 🙂
  Fura visszaolvasgatni.

 121. Hmm, visszaolvastam, erdekes volt.
  Jopar dolog megvalosult innen (persze mashol is felmerultek ezek):
  – 10. kiadas (ha nem is a 20. evfordulora)
  – Alfa paklik (azota is megy ugye)
  – Tobb kieg / ev
  – “dedikalt ember” aki intezi a HKK ugyeit – sajnos Zsolti azota mar nincs ott, de nagyon sok jot hozott a HKK-ba, amik azota is velunk vannak (pl. HKK Liga)
  – BDV, mint marketing-otlet
  ( – a lektoralast is joval tobben vegezzuk mar, mint akkor – persze hibak igy is becsuszhatnak )
  – Szomoru, hogy a Blog mar kicsit “takarekon megy”, viszont annal oromtelibb, hogy megszuletett az alanor.hu a VIP tagsaggal es temerdek tartalommal, plusz kivalo kulsos honlapok – a teljesseg igenye nelkul – a Biborhold es az Excelsior (valamint idonkent a Dungeon-on is van HKK-s minosegi tartalom).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.